Jump to content
Sign in to follow this  
ukio

Защо и как България изпуска китайския влак?

Recommended Posts

Защо и как България изпуска китайския влак?

 

OBOR-TASS-Pekin.jpg

eedc5b29e9954c4891a1fb7588860b32.jpg
Поводът за темата е тази публикация и провелият се наскоро форум за Нов път на коприната.

"Среща на върха за международното сътрудничество в рамките на инициативата „Един пояс, един път". В речта си китайският президент Си Дзинпин призова различните страни да превърнат инициативата в път към мира, просперитета, отварянето, иновациите и културата..." - цитат от Радио Китай за България

 

Къде сме ние на новата карта на света? Какво можем да направим, за да променим ситутацията в момента и да се включив в този уникален глобален проект? Давайте идеи! Трябва да се действа. Пътят на коприната е свещен. Познат е от дълбока древност. Минавал е и през нашите земи. Не можем да оставим нещата така.

Като малка гледах със затаен дъх една научнопопулярна поредица, посветена на този път. Отидох до Сиан, за да видя началото му. Мечтаех да го пребродя. Сега има шанс това да стане.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Засърбяха ме ръцете много да кажа, но все го избивам на политика. И няма начин.

Питаш какво можем да направим? Форумът е на международно и на държавно ниво, доколкото чета в статията.

Някой смятал, друг решил и никой не си е мръднал трибуквието да предприеме нещо.

Разбираемо е, сега баницата в парламента/не ме интересува дали се пише с главна буква/ е на тезгяха с нови участници и е ПО-ВАЖНО да се уговори

кой какви парчета ще отреже, за да си оправи положението на личното поколение.

Поне да излезе някой и да каже: "С оглед на тежкото международно положение, ние, както винаги,

не знаем на къде да си обърнем г**за, затова се въртим като вентилатор." Но и това няма да стане...

Не знам какво можем да направим. Разговор с министър, депутати, заинтересовани, лобиране и пр., всичко това изисква време и влакът ще е тръгнал отдавна.

И тези разговори ще са, евентуално, предприети от нас, или наша неправителствена организация,

което би намекнало за разграничаване от държавната политика, а това също не е добре.

Както казват руснаците "Восток, Петруха, дело тонкое".

Само си разсъждавам глупости на глас.:-)))

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Политика е, да. Но и въпрос на ценности и дългосрочна перспектива.

Статията е справедлива, и все пак излиза в момента на смяната на властта - оплюва едните, оневинява другите... и като такава няма да постигне нищо - опитът ме е научил да не се мешам в служебни скандали. Той искал, той можел, той бил, той щял... Ама на! Враговете! Съдбата! Вечния характер на българина!... Безкрайни обяснения, защо това хем не може, и хем не е станало.

 

Две са нещата, които си мисля:

1. Не може, не може, но понякога хората го правят. Както все не може и хоп - правят го... сигурно не са попитали тези, според които не може. Ето и институт Конфуций: Трета международна научна конференция „Пътят на коприната" 2015.. Не са питали, който трябва, та да им обясни... 

 

2. Приемственост. Установих, че изпитвам все по-малко уважение към хората склонни да се откажат от предшествениците си, само защото се чувстват различни от тях. От принцпите на родителите си, защото са остарели... И въобще към всички, които нямат свои искрени мнения, убеждения и принципи... или са склони да ги изхвърлят при най-слабото колебание във вятъра.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точка 2, абсолютно съгласна, и съм дракон, относно изпълнението й, в живота на децата ми.

Традиция му е майката. Безпрекословно. И много ни радва, още поне.

За политиката, също би било добре.

Не разбрах връзката с Форума, на който НИЕ не сме.

И аз искам да може и вероятно има начин да се включим.

Напълно допускам, че ще има и други форуми от този калибър

, ама не беше това въпроса.

Въпросът беше: "Нас защо ни няма там?"

 И ако някой намери начин да се включим, този въпрос отпада.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

В Китай със сигурност правят много форуми и взимат нови и нови решения. Една среща на върха може да предреши някои неща, но може и да не ги предреши. Какво, ако имаме изгодно предложение ще ни върнат, така ли?

Мисълта ми е, че е възможно точно този форум да е важен, и да е нужно държавно участие в него, а пък на - изтървано е. Единствен ли е този форум? Само от държавното участие ли зависи всичко? Ако държавата иска да участва, а тук има отрицателни нагласи и непознаване на културата, какво пък толкова може да направи някой посредствен министър с участието си? Да си качи снимките от Пекин във фейсбука на Златка? С Катар какво стана, де ги Катарците...

 

Географията си е география - и маршрутите няма как да бъдат изтрити, независимо от текущото правителство и конкретния форум. Ако се намират варианти за работа с Китай независимо от тази изпусната среща нещата могат да се случат - просто трябва да има търсене, шум, интерес. И даже могат да се случат през главата на поредния министерски некадърник. Дразни ме идеята, че не стига, че ми смучат данъци и всякакви права, и не стига, че за нищо вътре не помагат, но трябва да разчитам на тях и на "добрата" им воля да си вършат работата навън като че ли са единствени и незаменими. 

ДА, знам за системата. Не мисля че си струва борбата с нея, много по-лесно е да се игнорира... и заобиколи.

 

Затоа не ме интересува ЗАЩО ни няма там. Тъпите политици отдавна не са новина. Интересува ме - а какво следва?

 

Китай е супер перспективен, всички го осъзнаваме. А те са много, и много. Последният тамошен студент, с който си лафихме беше дошъл по Европа, само за да се отличава по нещо от всички други умни и образовани младежи в Китай. Каза, че натоварването е огромно и че конкуренцията вътре ги смазва. "Не можеш просто да живееш; така каза, "трябва да се състезаваш. Ако ти не искаш, то другите искат." (От изтока в Япония, логично, било най-зле) В Европа обаче е трудно да си намерят работа по специалността - тук важи правилото, че работа се предлага първо на европеец, после на източно-европеец, после на емигрант,  бежанец или от колониите и ако никой  не може - на дошъл сега Азия. Европа връща и отделни елементи от бизнеса на Китай, които конкурират европейските. Китайски коли да сте виждали? Корейски и японски - да... 

 

Тук, в България е гранична зона. Мътна вода. И нещата могат да се случат именно така. 

 

Именно затова институт Конфуций и тем подобни вършат работа колко три правителства в областта. Жалко само, че в нашия форум няма истински заинтересувани китаисти, които да ни светнат повече за възможностите...

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

И моята идея беше да се разшуми, за да научат повече хора и да проявят интерес. Медиите могат да направят много по въпроса и тях също трябва да натискаме.

Смешни са някои коментари отдолу под статията. Оказва се, че доста българи все още съществуват със заблуждението, че хората в Китай и въобще в целия Далечен Изток живеят по дърветата. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, в Институт Конфуций не изтърват влака отново:

Четвърта международна научна конференция "Пътят на коприната"

18664507_1596067300468229_84021505576969

 

Трябвало е да им се каже, че сега като се е сменило правителството не може да си правят конференции както им идва... ама ха. Първо трябва да попитат! Удобно ли е? Може ли? Да не би да дойде някой от Китай? .. Такива неща...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Чета я тая тема отдавна, и ми идва да кажа следното нещо: абе ние прости ли сме?

По- прости, некадърни и неразбиращи ли сме от японците, китайците и другите там дръпнати? Не сме ли създали достатъчно неща? Цяла държава, за начало.

 

Политиците ги избираме ние, свинщините им ги търпим пак ние, чакаме си кротичко "по- добри времена да дойдат", и някой друг да ни оправи.

Много малко са хората, които едновременно работят по повече от един проект, занимават се с повече от една работа, имат наистина развити интереси към повече от един стил/жанр/култура.  Ако сте забелязали нищо не ни е особено развито. За пример - в България има страшно талантливи писатели, някои от тях мои познати, от години пишещи поезия и проза. Ако не спечелиш някакъв конкурс или сам не се издадеш - никой няма да прочете творбите ти.

Имаме и страшно талантливи художници, и музиканти, които си рисуват по таваните и си подрънкват в някой нощен клуб, който им взема повече за привилегията да свирят на тяхна територия, отколкото те печелят от входа и хората, дошли да ги чуят - главно приятели и гаджета.

 

И накарая какъв ни е изводът? Бездейни сме! Рядко в живота се юркаме и жертваме всичко за да постигнем нещо, което наистина желаем, а така се прави, каквото и да си си наумил, искат се жертви, иска се упорит труд.

Направи ми силно впечатление докато четях автобиографичната книга на Хайд "The Hyde" това, което разказваше за живота си. Завършил е гимназия и се е преместил в Осака, започнал е да работи там и да свири в банда, още с издаването на първият им албум, преди да са чули отзивите и да е излязъл рейтинга, те са работили по втори. И до ден днешен Хайд бълва албум след албум, проект след проект, и нека не забравяме, че преди едни двайсет години никой не го е познавал като рок звезда и вампира от Япония, бил си е просто поредният кльощав японец с куп текстове и китара.

А Тайджи от X Japan пък е трябвало да продава личните си вещи за да финансират заедно с другите издаването на албумите им в началото.

 

Факти.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така е. И Коре-еда всеки път си е ипотекирал апартамента, за да финансира филмите си. А ето че тази година взе най-сетне Златна палма. Признанието идва, но по-късно и може би не в момента, в който го очаква човек.

П.П. Да не превеждаш автобиографията на Хайдо? Може да се пробваш при някое издателство да я издаде на български.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не я превеждам. Това, което имам аз не е пълната версия и ми е по- назад в плановете да купя книгата и да я почна от начало. Ама пак ще попитам - как мога да взема правата на чужда книга за да я преведа? На него ли трябва да пиша, на тамошното издателство ли? Това ми се струва невъзможно начинание, едва ли ще си даде така правата без бой :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...