Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Ikigami

 

## Режисьор: Такимото Томоюки
## IMDB: Линк към IMDB
## Държава: Япония
## Година: 2008
## Времетраене: 133 минути

 

## В ролите: Мацуда Шота, Ямада ТакаюкиЕмото Акира, Игава Харука, Сасано Такаши, Такаши Цукамото, Сано Казума и др.


## Резюме : В едно алтернативно японско общество съществува закон, съгласно който всички граждани подлежат на задължителна ваксинация. Особеното при тази "ваксина" е нейното съдържание. Една на всеки 1000 инжекции съдържа микроскопична нанокапсула, която е програмирана да убие своя носител в определен ден и час, докато е на възраст между 18 и 24 години. По този начин правителството цели да повиши общественото благоденствие и да направи живота на хората по-пълноценен... или поне до момента, в който пристигне известието за неизбежната им смърт. Тези известия се наричат "икигами", а човекът, чиято работа е да ги доставя - Фуджимото Кенго...

 

:essub: 
 

СВАЛИ ФИЛМА с :subs:: :click:

 

:click: или :click:

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Свали с руски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледайте филма, невероятен е. Очаквах нещо по-раздвижено и праволинейно, но се оказах много приятно изненадана... изобщо лентата има жестока идея, главно за мимолетността на живота и грубо казано изтърканото "man proposes, God disposes". Не мога да кажа нищо повече за филма, освен, че разказва невероятни истории и горещо го препоръчвам на всеки, който претендира да бъде истински ценител на качествено кино. Отдавна нещо не ми беше харесвало толкова... изпълнението на Michishirube предизвиква порой от сълзи предупреждавам. (ключов момент, ще видите като гледате)...

 

П.П. Между другото участва Ямада Такаюки.. съвсем случайно онзи ден гледах Crows Zero, там играе Саридзава, главният опонент на Генджи, и ми беше много любопитно да го гледам в съвсем различна роля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен все още ми е доста сдухано след този филм. Не за друго ами

 

в крайна сметка тази безумна система за стимулация на обществото се оказва, че наистина работи. Не знам дали е направено нарочно или случайно се е получил този ефект. Все пак оставам с впечатлението, че филмът отрича тази идея, но в края ни показват, че тя доста добре се реализира. Близките и приятелите на жертвите наистина се активизират, стават по-дейни граждани, започват да оценяват живота. Цялата тая работа буквално ме смаза.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, има нещо такова, но преминаваше като подтема, нямаше акцент, което според мен още повече допадна на внимателния зрител. Въпреки това си мисля, че

 

цялата идея на филма, имам предвид правилата, които налага сценария по-скоро предразполагат да се гледа на "Закона за държавно благополучие" по-скоро като способ да се внесе главната идея, алюзията за това как човек Е и едновременно НЕ Е господар на собствената си съдба и затова трябва да внимава какво избори прави ... хаха все повече започва да ми харесва тоя филм, малко ми идва като хибрид между философия, декаденство в стила на "Brave New World" и приятна доза постмодернизъм, едновременно смесено с позитивизъм и доброта ...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът доста ми хареса, макар да не си падам много-много по антиутопиите. В началото дори доста се подразних, защото ми се стори, че цялата история на филма се гради върху едно безумно условие, сякаш пльоснато от сценаристите хей така - без бекграунд, без разумно обяснение, без логична причина всички да му се подчиняват. За моя приятна изненада филмът не акцентираше върху това, а по-скоро върху човешката драма породена от безумието и в крайна сметка

дори завърши по начин, който не ни даваше никакво основание да смятаме, че нещата ще се променят.

 

Заслужава си да се види, макар наистина да има доста тежки моменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Японски съвременно-футуристичен прочит на древното римско наказание 'децимация' във вариант 'милемация' ;)

Сплотяваща национална цел срещу справдливост.

Много добър филм !

 

Oт мен 4 шапки за филма:

[ :asian::asian::asian::asian::no: ]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога само да се радвам, че този филм е предизвикал подобни реакции у вас, тъй като на мен също ми въздейства по изключителен начин. И аз не очаквах подобно развитие на сюжета, но това направи лентата още по-силна. Със сигурност няма да я забравя. Актьорският състав беше изключителен. Сано Казума ме изуми с присъствието си, при положение, че тази роля беше нещо съвсем ново за него.

Информацията за децимацията е много полезна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жесток филм, наистина. Не си спомням, някога да съм ревала толкова на филм.

 

Замисълът за пионките и системата, както и кротувай си, учи си, работи си, а някой ден системата ще ти види сметката заобщото "благо".

Всичките истории бяха поднесени изключително добре. Но най-вече ми хареса как

 

много се подлъгах, че майката е болна за власт извратенячка. Хич не го очаквах, че де факто е силно положителен персонаж.

Рядко успявам да се изненадам толкова много във филм. Прекрасно поднесено.

 

 

Има български субтитри в бгшеър и в тук .

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не помня откога не бях гледал толкова трогателен филм. Едно е да се просълзиш на финала, но си признавам, че сълзите ми напираха на цели три места.

Песента, която пееше момчето, преди да умре... нямам думи просто да изразя каква емоция събуди в мен. Актьорът я изпълни така, сякаш не просто играеше, а наистина го изживяваше - изключително професионално! Още в този момент бях готов да дам 10 звезди на лентата.

Всички реакции и жестове във филма бяха невероятно естествени. Цветовете, светлините и операторската работа също заслужават похвала. Два палеца нагоре за целия каст и аплодисменти за режисьора от мен! Финалът ме остави безмълвен. :|

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ревах като малко дете докато го гледах. Беше преди доста месеци, но още си спомням въздействието на филма. Обаче, ако трябва отново да го гледам, веднага ще се съглася.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз останах трогната от филма. И шокирана, не само от сюжета в тази антиутопия, но и от поведението и реакциите на главните действащи лица.

Странно как никъде не беше показан гняв, бунт или насилие (към системата, прокарала този закон). От друга страна пък нямам идея как човешката природа и психика са склонни да се проявяват при такива условия, но да си призная и не държа да разбера ;)

 

Актьорската игра беше прекрасна и развитието на събитията следваше темпо, което позволяваше да се вникне и да се обърне внимание на множество детайли. Още дълго след като свърши филма размишлявах за изконните устои в обществото, човешкия свят и какво се получава, когато дадени хора решат, че могат да изпълняват ролята на Бог. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЪЪъ..нямам думи да опиша филма.Хареса ми адски много.Въздейсващ е.МНого рядко проронвам някоя сълза и то накрая на филма,а тук още от средата почнах

(когато Танабе умря.. ;( )

Песента,която изпя,беше невероятна.Беше изпята с такова чувство..

сякаш актьорът наистина умираше след 5 минути

.

 

 

Начина по който "Законът" караше всички да го подкрепят,беше жесток...Точно тези които бяха против,се превърнаха в най-върлите негови защитници.

Хареса това как братът искаше да помогне на сляпата си сестричка и направи всичко визможно да го стори.А Шота въпреки рискът му помогнаа..

 

 

Лична оценка:10/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страшно ми хареса.Гледах го на феста,и мога да кажа само хубави неща за него.Всяка от историите беше много инетересна и трагична по своему.Наистина е филм,който те докосва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен филм! Страхотна игра на актьорите (ах, този безизразен поглед на Шота ...), прекрасна музика (невероятно изпълнение на уличния музикант) и страхотна атмосфера (само като се сетя за черно-белите кадри от камерите за наблюдение или пък за момента, в който се чуваше само шума от влачената тръба...). Заслужаваше си всяка една отделена секунда!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво, пак ще го гледам значи, филма е разтърсващ, поне на мен така ми подейства. Колкото до това дали метода с Благоденствения закон действа, ами аз не видях точно това, но всеки има различни възприятия :) Филма е много много добър, определено си струва, бих казала рядко добър филм, определено ми влиза в топ 5.

 

А песента....просто невероятна....

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасен филм. Въпреки прочетените коментари, пак останах без думи. Вече втори ден досаждам на околните като говоря само за него :) Благодаря на ЕС, за препоръката и превода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...