Jump to content

lazeto
 Share

Recommended Posts

0fc8fc469a3762d4.jpg?1474017479


 


bq3ftfkaxx9y.jpg


 


 


Night's Tightrope (少女)


Страна: Япония


Също така известен като: Shojo


По новелата на: Kanae Minato - "Shojo"


Премиера: 8 октомври 2016


Времетраене: 120 мин.


Жанр: Психологически трилър


Режисьор: Yukiko Mishima


Субтитри: Английски


:imdb:


                                  


Участват:


Tsubasa Honda като Yuki Sakurai


Mizuki Yamamoto като Atsuko Kusano


Mackenyu като Hikaru Makise


Ryō Satō като Shiori Takizawa


Kazuya Kojima като Kazuki Ogura


Goro Inagaki катоTakao Takao


 


Резюме: Ученичките Yuki (Tsubasa Honda) и Atsuko (Mizuki Yamamoto) са обсебени от идеята да станат свидетели на смъртта на друг човек, след като чуват историята на техен съученик, видял мъртвото тяло на свой приятел. Затова Yuki става доброволец в педиатричното отделение за лятната си ваканция, сприятелявайки се с момче на смъртно легло. Докато Atsuko, която е била обект на тормоз в миналото си, започва като доброволец в старчески дом, надявайки се, че ще добие кураж, ако види човек в момента на неговата смърт…


  


Свали  :click:    :click:    :click:    :click:    :click:


 


Онлайн с английски субтитри  :click:


 


Онлайн с руски субтитри   :click:


Link to comment
Share on other sites

Филмът е много повече от това,което пише в резюмето,а и не бих казал,че е трилър по никакъв начин. Това си е чиста проба драма ,за това,през какво минава човек при съзряването си ,училищният тормоз и още,и още неща ,които са част от ежедневието ни,но всеки сам избира как да ги преодолее. Тежък,определено много тежък филм и се радвам,че все пак в края видяхме лъч светлина.Страхотно си изиграха ролите и Цубаса и другата девойка,за децата нямам какво да добавя и те страхотни. Заслужава си да се изгледа,препоръчвам :)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

И аз се присъединявам с положително мнение за този филм. Признавам, че го очаквах с нетърпение и заради постерът с цветята, който изглеждаше прекрасно и провокативно.

 

Накашима сякаш слага традицията новелите на Канае Минато да се предават абстрактно на екрана, почти безцветно. За разлика от именития режисьор, Юкико Мишима е по-деликатна и в този случай дори сменя визията от един момент нататък. Оказва се, че в основата си тази лента изследва живота, а не смъртта. Въжето от заглавието всъщност се превръща в мост.

 

 

Размисли

 

 

 

 

Оригиналното име на новелана е "Момичета". Доколкото разбрах, то също е също толкова мрачно като останалите произведения на Канае Минато, но според мен, Мишима е успяла тотално да го преобрази. В това отношение, началните театрални кадри и бледа атмосфера наистина подсказват, че тук няма да видим обикновена тийнейджърска история, а можем да очакваме нещо далеч по-сериозно и усложнено.

 

Ацуко (Мизуки Ямамото) - бивша кендо шампионка, вече не е в състояние да се конкурира със съперниците поради контузия. Подложена е на тормоз в училище и е отхвърлена от останалите поради неспособността й да се впише в обществото. Юки (Цубаса Хонда) се опитва да й помогне като пише роман. Кражбата му я тласка към тъмнината. Впоследствие двете момичета развиват болезнен интерес към смъртта. В лентата тя е представена с помощта на водата. Героите живеят край вода, падат във водата, което е еднозначно на физически край.

 

Честно казано, до средата ми беше малко трудно да навържа някои сцени. Не съм сигурна, че девойките са били толкова очаровани от идеята да видят, как някой умира. По-скоро те разсъждават върху темата за смъртта с желанието да научат повече за живота. Мечтаят някой да ги разбере. Затова филмът не е точно мистериозен трилър, какъвто очакваме да видим, а нещо много по-сериозно. В началото е необяснимо депресиращ и загадъчен (това се интерпретира от някои критици като форма на "социален дарвинизъм" - оцеляване на най-приспособения; конкуренцията е двигател на социалната еволюция в обществото), но до финала се превръща в откровено човешка история. История за две приятелки, изгубили връзката помежду си. Разочарованието от живота ги тласка да вървят по тънко въже, но какво става, когато прогледнат и видят, че всъщност въжето е свързващ мост?! Ето това предлага Мишима и точно този режисьорски поглед отличава лентата от всички останали подобни заглавия.

 

В историята има множество други паралелни нишки, но основната идея е свързана с приятелството, съдбата и изкуплението. И религията. Идеята, че всяко действие има кармична обвързаност с последващите събития в живота. Възрастните са ненадеждни егоисти и често са пряко отговорни децата им да се разочароват от обществото. Въпреки това, свързващата нишка на приятелството може да изкупи вината, да преодолее трудностите и открие нов път пред героите.

 

Важно послание, което ни дава този филм: надежда за хората, които нямат желание да живеят. Ние сме свързани с другите повече, отколкото си представяме. Трябва да вървим напред!

 

 

 

Силите на Цубаса Хонда и Мизуки Ямамото са впрегнати в сюжет, който много им подхожда. Той им помага да направят качествени роли, за които със сигурност заслужават похвали. Режисьорката споделя, че избира да заснеме този роман поради свои лични преживявания (идеята идва, след като чува за множество самоубийства в Япония, за които почти не се говори) и решава с него да предизвика двете актриси. Това е тяхното емоционално пробуждане. Целта на създателката е да обрисува емоциите, чувствата и мислите на едно 17-годишно момиче в Япония. Сложна задача и представяне на деликатна възраст от израстването. Това, което на мен най-много ми допадна е отношенията между двете девойки, които не бяха преекспонирани.

Разликите с книгата - 50% е промяната, която е направила Мишима. Оригиналът е нещо като убийствена мистерия, а тя представя две момичета, които достигат до зрелия извод, че действително могат да оценят живота, въпреки големия натиск от страна на обществото.

 

И още - Маккеню с изключително полезно участие, макар и не толкова голямо. Двете малки хлапета също са великолепни! Чудесна поддръжка от страна на Горо Инагаки! Много негов герой.

 

 

П.П. Очаквам и мнението на Танчето, която също го изгледа.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...