Jump to content

Корейската жена - преди и сега


Recommended Posts

Днес чух православна християнска молитва, която започваше с "Благодаря ти, Господи, че съм се родил мъж..." Малко преди това гледах серия от корейска драма, в която свекърва забрани на снаха си да работи по своето научно изследване, а от друг сериал научих, че жената няма право да се храни на една маса със съпруга си. Забрани, забрани от всякакъв характер: на жената е забранено да се ожени, ако овдовее, да бъде художничка, да пише прошение до краля... Във всяко патриархално общество мъжът репресира жената, но там, където конфуцианството е било официална държавна доктрина столетия наред, резултатът е шокиращ . Традицията не само е промила мозъците, както на мъжете, така и н жените, но е променил матрицата им. 

Голямата женска драма започва в периода Чосон. Всички изяви на жената зависят от семейното й положение – дали тя е свекърва, дали е снаха, дали е дъщеря или девойка. Ако отношенията са снаха – свекърва, обикновено те са жертва и господарка, ако са майка и дъщеря – те са учител и ученик, ако са съпруга и наложница – те са ръководеща и подчинена. Има съществена разлика в общественото положение и на съпруга и вдовица – обществото уважава омъжената жена, а положението на вдовицата е незавидно. 

По време на Чосон в аристократичните среди навлиза идеология, според която всеки първо трябва да се погрижи за собственото си здраве и израстване, а после за всички останали. Затова на първо място възниква въпросът за какъв човек да се оженят. Бракът е най-важния избор в живота на човека. Вярвало се е, че предопределението играе особено важна роля. В същия период уважението към мнението на родителите е първостепенно и ако те не дадат своята благословия, бракът е невъзможен. Когато съпругата е избрана от тях или е плод на споразумение между две фамилии, без наличие на чувства от страна на младежа, то тогава се появява и развива безразличието. Има редица случаи, когато съпрузите за първи път се виждат след сватбения ритуал, без никаква любов между тях и това става първопричина за безразличие. Мъжете се отнасят към избраната по този начин съпруга като към член на семейството, а не като към любима.  

Мъжете от онова време е трябвало пестеливо да изразяват положителни емоции спрямо съпругите си, за да подчертаят и затвърдят висшето положение на мъжа. Мъжете, които решават да харесват и публично да хвалят съпругите си, се определят като безумни. По тези причини, дори да искат да изразят любов, мъжете се въздържат и крият чувствата си. Такава е обществено–социалната нагласа. Разделението мъже – жени е поляризирано. Мястото на жената е вътре вкъщи, а на мъжа – навън, и отношенията не бива да се смесват, проблемите на едните не трябва да занимават другите. Основната роля на жената в дома особено ясно започва да личи, когато тя става свекърва. Това е малка компенсация за ниското й положение преди това.

Смята се за нормално жените да бъдат критикувани за лошото изпълнение на домакинските задължения, за лакомията, за ненужното харчене, и изводът е, че омразата към тях е заслужена. Нещо повече, често те са възприемани и представяни не като човешки индивиди, а като предмет от обстановката вкъщи.

Първенството на мъжете оправдава различни форми на насилие в семейството. Употребата на груба сила спрямо съпругата се счита за напълно легитимно с оглед на нейното второстепенно положение, изискващо възпитание в покорство и самоконтрол.

Съзнанието за подчиненост на мъжа се възпитава в най-голяма степен от фамилния справочник за поведението на жената след брака – Геньока, който стъпва върху философията на ин-ян, сравняваща мъжа с небето, а жената със земята – две коренно противоположни същности, които не трябва да се съединяват. Според справочника най-важното задължение на съпругите е да вярват на мъжете си и да изпълняват домакинските си задължения.

 

Столетия наред корейската жена живее по тези правила, с промит мозък и смазано самочувствие, затова, наблюдавайки героините в драмите, обсъждаме тяхната глупост, неадекватност, истеричност, инфантилност. Така мисля аз, а вие?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основната роля на жената в дома особено ясно започва да личи, когато тя става свекърва. Това е малка компенсация за ниското й положение преди това.

Тоест те се държат с другите жени, така както са ненавиждали да се държат спрямо тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоест те се държат с другите жени, така както са ненавиждали да се държат спрямо тях.

Излиза, че е така. Сещаш ли се за някоя мила свекърва от филмите, които си гледал? Аз не.

 

Във феодалното общество мъжете налагат мнението, че за жените е опасно да излизат извън семейството и че трябва да концентрират своята енергия и дейности само в семейството. Гледали сме много драми, в които ясно е очертана неравностойната позиция на жената спрямо мъжа, описвайки я като домакиня, физически слаба и неспособна за живот вън от семейството. Също така са  очертани моралните принципи на конфуцианството, според които жените трябва да приемат безусловно четири основни добродетели: благопристойност, благодушие, благозвучна реч, благодатен труд.

Обикновено смятаме, че колкото по-старо е обществото, толкова положението на жената е по-незавидно. И грешим. По време на Трите кралства до периода Корьо в корейското общество е бил установен патриархалният ред. Мъжете властвали в политическата и икономическата сфера. На мъжете било разрешено да имат повече от една съпруга, както и множество наложници. Въпреки това, от жените се изисквало да бъдат верни на съпрузите си и да не показват никаква завист към други жени. В противен случай били наказвани. За разлика от общественото им положение, мъжете не били на първо място в семействата си. Роднини по майчина и бащина линия запазвали еднаква важност в кръвните линии до периода на Корьо, важност, която била потвърждавана и от определени ритуали и следбрачни практики.

Будизмът е давал много повече свободи на жените в сравнение с конфуцианството. Той повелявал жените да останат верни на съпрузите си, докато са живи, но в случай на развод или смърт на съпруга им, не са срещали социални пречки да се омъжат отново.

През древния период се утвърдил образът на жената-водач в Корея като резултат от успешното управление през VII в.  на кралица Сондок (Seondeok) и кралица Джиндок (Jindeok), поставили основите за обединението на Трите Кралства. С изключителната си мъдрост, дипломация, далновидна преценка и прозрение те допринесли за обединението на корейската нация и създали прецеденти по отношение на участието на жените в държавните дела. Така по време на наследилата ги династия Корьо кралицата можела да дава съвети по управлението, а кралицата майка и баба можели да участват в политиката или да управляват държавата от името на младите монарси.

Изобщо, обществото на Корьо може да се разглежда като преходен период в еволюцията на женския статут от периода на Трите Кралства до този на Чосон.

 

Седжу Мишил, пазителка на държавния печат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не свързвам по никакъв начин това, че е имало кралици с подобрение на отношението към жените. Кралицата е носител на титла, образована е и е достигнала до този пост благодарение на привилегии (семейството, в което се е родила). Отношенията при обикновените хора са си били същите, жената е нямала големи права. Когато приеме титлата крал, независимо от пола, човека се отказва от самоличността си. Не случайно са им давали нови имена и се е забранявало да бъдат наричани със старите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновената жена и днес, и не само в Корея, няма много права, но фактът, че се допуска издигането на жена до най-висшата позиция в държавата, означава, че не я смятат за непълноценно същество. Титлата на Мишил - седжу - означава, че тя е държавен служител от най-висок ранг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък познавам жени, които много добре се ползват от правата си. Законите ги има, другото е до личен избор, включително и на избор на заобикалящата среда. То и корупцията е забранена, но я има. Пак въпрос на избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Стотака : Уви, при смяната на ролите хората - не само жените - често правят това, което до преди са ненавиждали и презирали. Ако си забелязал, хората които бият децата си, като малки са били бити... в казармата винаги има стари кучета и новаци, макар че новаците постоянно израстват ...и пр. Кофти механизъм е и според мен се случва когато човек не мисли и не внимава... или подсъзнателно иска да си отмъсти.

@ Matrim, най странното е че жените в Америка гласуват от 1920, в Швейцария от 1971, в Корея - от 1946/1948 (северна и южна),  в Япония от 1945, в България от 1945, а в Иран от 1961...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Maira, има разлика между това, което е постановено (узаконено) и действителната ситуация. Корейките са получили право да гласуват преди българките, но на корейката "чипът" й е подменен преди хилядолетие. Някога се занимавах сериозно с музикален фолклор. Интересно ми беше да прочета, че при корейците поговорките се създават предимно от мъже и съдържат мъжката позиция по отношение на жените, докато в песните, създадени от жени, се отразява цялата трагедия на "слабия пол". Жената е слаба, безпомощна, непълноценна, опасна с грешките, които прави непрекъснато... Затова във филмите, които гледаме, влюбеният мъж постоянно заявява: "Аз ще те защитавам." Ще я защитава, защото това непълноценно създание не може само да се оправя в живота. И българката е била в подчинено положение, но е била обичана и харесвана, както се разбира от многото мъжки любовни песни. 



Съпруга и наложница

"По време на династия на Чосон полигамията е разрешена, затова много жени са живели не като съпруги, а като държанки, на които социалното положение не е гарантирано. Наложниците са най-нисшата прослойка на обществото. Те винаги са на разположение на мъжа, който ги е взел да ги изхранва, подобно на добитъка, предварително знаят мястото си, изпълняват всякакви прищевки. Основната причина мъжете да вземат наложница е за удовлетворяване на сексуалните си желания, но едновременно с това и да снабдяват рода с голямо потомство. Най-важно е всеки мъж да има колкото може повече синове. Ако от законната си съпруга няма син, вземането на наложница е задължително."

Отношението към наложницата е крайно пренебрежително. Тя е буквално предмет и инструмент за плътски удоволствия, лишен от място в социалната йерархия и изложен на капризите на мъжа и презрението на съпругата. Единственото преимущество, което има, но което много лесно може да бъде изгубено, са именно физическите умения и качества, превръщащи я в съблазнителка и еротична играчка. Наложницата не само ревнува и е ревнувана до смърт от съпругата, но живее и в постоянен страх да не бъде изместена от други наложници. 

Медалът обаче има две страни. Докато съпругата трябва да се грижи за дома, за работниците на нивата и да участва по някакъв начин в управлението на семейството и стопанството, което я обрича на тежък труд и снижава нейния еротичен капитал, наложницата, макар и в унизителна позиция, може да си позволи да отдаде цялото си време и усилия на задоволяването на сексуалните желания и фантазии на мъжа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Maira, има разлика между това, което е постановено (узаконено) и действителната ситуация.

Има разлика, но законовия ред е базата. То и по време на т.н. комунизъм и преди него тук ситуацията е била подобна. Как мислиш се е гледало по селата на неомъжена жена с дете? Стереотипите и "ролите" на половете са характерни за по-консервативни общества. По същия начин са се коментирали и "заклеймявали" мъже, които не са ходили в казарма поради някаква причина примерно. Да кажеш обаче, че в момента тези неща са същите, за мен е смешно. Може би във "варварско" обкръжение още ги има, но не и масово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стотак, не се заяждаш, нали? Къде съм казала, че в момента нещата са същите? Става дума за неща, които са били узаконена практика в миналото и отзвуците от тази традиция днес. Нали ти е известна статистиката, че на много места за една и съща работа мъжете получават повече от жените?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се заяждам, ти каза, че и днес жената нямала много права.

 

Обикновената жена и днес, и не само в Корея, няма много права, но фактът, че се допуска издигането на жена до най-висшата позиция в държавата, означава, че не я смятат за непълноценно същество. Титлата на Мишил - седжу - означава, че тя е държавен служител от най-висок ранг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав е Стотака, че има разлика между права и привилегии. Мъжете все още имат финансови и професионални привилегии заради пола си, но в известен смисъл и жените имат такива - не ходят задължително в казармата (това в Южна Корея е доста осезаемо при 2 години казарма), също така не са заклеймявани, ако не работят и си гледат децата, което не може да се каже за баща, останал да отглежда децата.

 

Аз също съм си мислила колко са  безлични и сервилни корейките в моите очи, но скоро говорих с моята учителка по корейски (корейка) и като я питах за това,тя ми каза, че може и да изглежда така, но в междусъпружеските отношения имало повече топлота и усещане за равенство - поне по нейни наблюдения. Аз съм склонна да го вярвам, защото при корейците половите разлики не са чак толкова осезами и съответно мъжете не се срамуват от по-женските си черти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен друго ми е интересно, може би ще изместя малко темата, за което се извинявам, но от това, което гледаме, а и четох в друг източник, не знам колко е достоверен, че при корейците се гледа критично на връзки преди брака и най-вече в тинейджърска възраст. В смисъл нормално е например при нас и другаде  гимназисти да се срещат, но в Корея не било така и ако се правело, то по-скоро е ставало въпрос за скрити връзки без съученици и родители да знаят. И въобще, имам усещането, че младежите там съзряват за такъв тип взаимоотношения много по-късно и темата секс и любов е някакво табу за тях. Направо почвам да им вярвам, че до 20г, че и повече им се случва първата целувка. Дали наистина е така или е някаква фалшива наивност това, което си мисля?

А относно слепите срещи, аз ги одобрявам и ги намирам за един добър начин да срещнеш подходящ партньор, с който да градиш семейство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами от това, което съм чувала - и да, и не. Имало доста хлапета, които се натискат по улиците, ама един приятел, като беше там и се заби с корейка, 2 месеца се бяха  държали за ръчичка и на него му беше писнало :D...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ся тука от вчера се въздържам да ти пиша, че ме изби на романтика :). Матрим, казвала ли съм ти, че си ужасно вдъхновяваща? Навеждаща на мисли така да се каже...

Това със защитаването на Жената е мноооооого тънка тема. *Между другото, яд ме е че си кръстила темата - корейската жена... ние японо-любителите какво, не можем ли да си плюнкаме при тебе?

Спомням си, че едно от определенията за истински мъж, на което не можах да намеря дупка... а аз съм по дупките... беше "този, зад който се чувствам сигурна" - руско е. И има нещо, да, мнооооого е трудно да се намери жена, която да не мечтае за някой такъв... истински. Даже част от магията на източните истории / връщането към корените / възраждането на ценностите е в това да се успокоиш, че не е грешно това да искаш помощ и подкрепа. Понеже ние сме възпитавани в честност, в това да можеш повече, в това да си ценен и силен сам... да не обремениш човека до себе си, да си полезен на света и пр и пр... Ха, ще ме пази... да не съм малка или глупава... Даже не е социалистичеко това, мисля че прототипа е при Дикенс в Дейвид Копърфилд, с първата му безпомощна кукленска любов... колко унизително. И после градацията при Джек Лондон с неговите силни и красиви жени....

А сега е просто страшно. Навсякъде те преследва образът на ултра-агресивната актуална борбена интересна мадама. По възможност с по-младо гадже... или Л. 

И някак си изтока, със своя старомоден подход, узаконява нуждата от спокойна обич, от готовността за саможертва, от изграждането на доверие, от риска на доверие...

И някак си права си - на всичкото отгоре идва от там, че те все още смятат някои жени за идиоти...  и ги рекламират....

67a4070aba474a95713b82ba94fb7c82.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А относно слепите срещи, аз ги одобрявам и ги намирам за един добър начин да срещнеш подходящ партньор, с който да градиш семейство.

Не знам. Аз съм малко интроверт и просто не мога да си се представя на подобна среща: ами ако ме хареса, а аз не? за какво ще си говорим? и пр. неловкости. Посмъртно няма да го направя, но корейките го намират за повече от естествено..

Ще се повторя: "Бракът е най-важният избор в живота на човека. Вярвало се е, че предопределението играе особено важна роля. В същия период уважението към мнението на родителите е първостепенно и ако те не дадат своята благословия, бракът е невъзможен." "Сляпата среща" е еволюиралата традиция на уредения брак - по разум или по сметка, при които чувствата са евентуален бонус. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувствата са нещо преходно, днес ги има, утре може да ги няма. От друга страна, чувствата може да се зародят постепенно, а така породили се са много по-трайни и сигурни от буйната, внезапно връхлетяла те любов, Това също е един добър вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някои се получава отлично :), но все още се срещат и безнадеждни романтици. :), дето вярват, че чувствата са дар от бога. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"този, зад който се чувствам сигурна" - руско е.

Когато искаш да си равен, но природата казва друго :D. Самото присъствие на думата "зад" води до извода, че двамата не се поставят на равна основа. Това определение на кой е и от кой век е :D. Да не говорим, че самото говорене за "истински" мъже или жени навява едни такива варварски стереотипи от типа на "мъжа трябва да може..., и да е...", "жената трябва да може..., и да е...".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...