Jump to content

Pink and Gray (2016)


ukio

Recommended Posts

gvEYbXctJji73vnMUaF2VvNiMR8.jpg

 
 Pink and Gray 
ピンクとグレー
Страна: Япония
Език: японски

Премиера: 2 октомври 2015 (Пусан); 9 януари 2016 г. 

Жанр: драма, младежки

Времетраене: 119 мин.

Режисьор и сценарист: Исао Юкисада 

По новелата на Като Шигеаки (2012)

Локация на снимките: Токио, Осака 

Субтитри: БългарскиАнглийски

Номинация на Юто за главна мъжка роля на кинофестивала в Шанхай

Wiki

IMDB

 

Участват: Юто Накаджима, Масаки Суда, Кахо, Юя Ягира, Рьоко Кобаяши, Юкино Кишии, Ирие Джинги, Макита Спортс, Като Шигеаки, Исао Юкисада

 

Резюме

"На този свят има неща, които не разбираме и никога няма да разберем."

 

Няма да издавам подробности около сюжета, понеже тук най-важно е да гледаме, без спойлери. Юкисада умело е заложил един трик, който има вероятност да се превърне в нож с две остриета за гледащия. В моя случай имаше осезаемо въздействие. Макар по средата да изпитах лек спад в това отношение, включването на Юя се оказа финалният и най-важен коз на създателите.

Играта е още по-силна и въздействаща, понеже Юкисада залага на дебютант в киното за главната роля. Далеч съм от мисълта, че режисьорът е избрал Юто току-така. Сигурно е видял някое негово изпълнение, понеже той от малък показва, че има заложби и ето че с дадената му възможност, е оправдал доверието на всички, надявам се! 

Четох някои мнения, които съветват феновете на Джонитата да не гледат, понеже шокиращи кадри с идолите ще им нарушат репутацията. Но аз ще дам точно обратния съвет. Гледайте! Юто и Судачи са страхотни! Особено Юто, който трябваше да се справи в един филм с няколко различни превъплъщения. В Кахо и Судачи не съм се съмнявала. Юто изигра всичко като професионалист, смея да кажа (макар че не беше оценен в Япония, а заглавието не получи сериозно промитране извън Азия). Имаше градация в образа. Много ми хареса. А пък появата на Юя направи нещата още по-прекрасни, макар и не докрай обясними.

Освен всичко друго, което ще си помислим за тази лента (младежка история за пагубната сила на ентъртеймънт индустрията), това е и много красив арт филм. Още с първите кадри ще се убедите в думите ми.

 

За жалост, няма никакви субтитри. Гледах без тях и за мое учудване, всичко вожно си разбрах и усетих. Реших да проследя тази лента, не само защото не ми се чакаше повече. Може никога да не я преведат. Но точно преди дни научих, че по подобен начин ни е напуснал един талантлив китайски изпълнител (Kimi Qiao), преди повече от 4 месеца. 4 месеца, а аз чак сега разбирам! Направо не проумявам, как е възможно никой да не е научил?! Той си е отишъл в същия ден, в който ние сме пътували на Изток. Поклон!

 

:essub:

 

Свали с български субтитри :click:

Свали с английски субтитри :click:
 

Ендингът е на Asian Kung fu Generation и се нарича Right Now.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Укио,направо ме отчая като стигнах до частта,в която казваш,че може никога да не получи превод :cry:  А ми се струва,че ще е страхотен филм. Както се казва: искам като порасна да стана японец или поне да се събудя някоя сутрин и да разбирам японски : :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако феновете на Джонитата дадат своята благословия и го събнат, иначе не виждам желаещи, при положение че мина повече от година. Обаче те нали са много взискателни към идолите си и дори наличието само на 2 шокиращи сцени, може да ги стресне. Според мен, шокиращи не е най-точна дума, понеже тези сцени далеч не са прекалено крайни.

Истината е, че този филм е страхотен експеримент, но понеже има една врътка към средата, която коренно променя картината и на практика - целият сюжет, не съм сигурна, как тя ще се отрази на гледащия. Във всички случаи, похвални са, както играта на артистите, така и дръзновението на режисьора да направи нещо нестандартно и различно. Все някой ще го оцени.

Освен това, има страхотна заигравка с визията и цветовете. 

Off Topic

Духът на самоубилият се е даден в цвят на фона на безцветния успех на неговия приятел. Дали това е направено умишлено?

Бих те посъветвала да гледаш, макар и без субтитри. Аз даже съм се насочила към другия миналогодишен експресивен филм с участието на Судачи и Юя, който също не е преведен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С тия шокиращи сцени дето ги споменаваш,разпалваш желанието ми. Май ще те послушам и ще го погледна без букви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шокиращи са по-скоро за феновете на Джонитата. Ни мисля, че останалите зрители ще ги оценят като такива. Ти виж малкият трик на режисьора и кажи, дали ти е допаднала идеята и изпълнението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз благодаря, хубав е превода!

Само "мемоарна книга" не е ли "автобиография" , или се има друго предвид?

Странни съдби, особени и уникални.  Ученическо приятелство, подобно на "Норвежка гора"...  Забиване в личността и психологията на всеки герой...Интересна психологическа история  - може би за човек, който желае да бъде друг, да се слее изцяло с него, дори с цената на това да загуби себе си...

Но много е трагична тая фиксация на японците към самоубийството. Сякаш е въпрос на чест да завършат историята и филма на живота си по този начин. Аз не одобрявам да се величаят самоубийците, и изобщо не ги разбирам тези тенденции. Голяма трагедия. Някое дете ще види и ще направи същото. Шокиращо за мен е не сцената със секса между двама нормални хора - мъж и жена при това, а сцените с това как някой красиво напуска този свят, защото оставя ужасно погрешно впечатление.  Фенките не бива да се шокират от такива неща. Разбирам цензурата, която иска да запази айдълите на висотата на девствени монаси-отшелници, полубожества, на разположение  да влязат в мечтите на всички свои почитателки, но според мен сексът в никакъв случай не е нещо което би трябвало да шокира.. 

Иначе филма си беше прекрасен. Хареса ми. Обрата в средата беше изненадващ и обърна всичко с главата надолу... Много ми допадна. Много добър и раздвижен сценарий!

Каква силна връзка имаха все пак тези всичките... Като го гледаш просто ти се приисква лентата да се върне назад и всички да си бъдем отново невинни приятели от училищната скамейка... 

Суда Масаки се представи по-ярко от всички други звезди и любимци. Респект!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еха! Танче, хубаво е, че си му отделила време и още повече се радвам, че ти е допаднал и размислил.

 

За мен, може би, ключовата сцена е тази с касетата накрая. Тя разкрива донякъде или изцяло чувствата и подбудите на главния герой. Той като че ли е искал да последва сестра си.

В Замунда също има много интересен коментар, който напълно приемам. Според зрителя, въпросният обрат е абсолютна режисьорска грешка. Според мен режисьорът е искал да покаже нова конструкция, която наистина е сложна и рискована (малко хора биха я харесали), но като идея е оригинална.

 

Судачии наистина е ненадминат. Даже ми се струва, че от един момент нататък героят му прие образ на дявол-изкусител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като видях филмът и резюмето и най-вече актьорският състав,много ми харесаха. А и от коментарите ви личи,че филмът ви е харесал много. Сега ще ме ''принудите'' да отделя време и да го изгледам:D То само по коментарите ви,си личи че си заслужава отделеното време.Благодаря ви и благодаря за преводът:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм малко 50:50 с този филм. Приятелската връзка между тримата ми дойде много недостоверна и да си кажа направо повърхностна. Подобен тип отношения са като двете лица на монета  - имат си своята слънчева страна, но в един момент започвате да съществувате като скачени съдове, а това може да бъде повече от болезнено. Опита да се откъснеш и онова, което губиш когато го направиш. Обичта е като ластик, който се опъва почти до скъсване. Трудно се намира баланс, а обичта ту те дърпа назад, ту те тегли напред. Все си мисля, че лентата трябваше това да ни покаже, ама не се получи. 

Врътката в средата : тя осмисли времето ми прекарано с този филм :) . Определено ми хареса  като идея и реализация. Може би няма да го наредя до най-добрите филми на Юкисада Исао, но ще го давам за пример, защо това ми е любимият режисьор. И този път не ме разочарова :) .

С актьорите също съм 50:50 . Колкото и уж да съм против айдълчетата Накаджима Юто ми събра всички точки. Великолепно игра момчето. Дори само заради него си заслужава филма да бъде гледан. Суда Масаки за пореден път не ми хареса, през цялото време ми действаше отблъскващо, а самата му игра ми идваше изкуствена. Което е странно , при положение, че преди много му се радвах като го видя на екрана, а сега втори пореден път неистово ме дразни.

Благодаря за превода, филма заслужава да бъде видян от възможно най-много хора, а буквите на български помагат това да се случи :) .

 

П.П. Предлагам дружно да се запишем на курс по японски - английски, че това не се издържа :) На песничката имах неистова нужда от превод, дори на японски да беше , шансовете ми да разбера нещо щяха да бъдат по-големи :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кева, много подробен и обоснован коментар. Радвам се, че именно врътката ти е харесал, понеже имаше хора, които точно тя беше развалила  цялата картина до момента. За тях това не е дало тласък на историята. А за първата част - самите актьори на онзи импровизиран коктейл, след прожекцията, постоянно повтаряха, че е слаба и е само режисьорско представяне на случилото се. Един филм рядко показва изцяло действителността.

 

Хах! Песента за орхидеята ли? Не знам, защо трябваше да го мъчат с този английски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво ти обосноваване :D, нямам как да си кажа всичко, което ми се върти в главата без да издам част от сюжета и въпросната врътка. От една страна ми се иска да се аргументирам качествено, но  смятам, че филма трябва да има и следващи зрители, а заради тях ще продължа да го карам отгоре , отгоре ( тоя път не е от мързел ) :blush:. Сещам се за един филм с Мишел Уилямс и Анна Фарел, при който на фона на любовната история бяха развили втори план за една силна, нездрава, болезнена и стойностна приятелска връзка между двете ( даже снощи ми се догледа пак ). Та мисълта ми е, че във филм биха могли да развият по-добре отношенията им, а и Юкисада е доказал, че може да гради подобни истории.

Съгласна съм с голяма част от казаното от Танчето. Нищо шокиращо и смущаващо няма във филма, освен начина по който е представено самоубийството :dunno:.

Off Topic

Танче, и аз се зачудих дали става дума за мемоари или автобиография ? На фона на действието, май са си баш мемоари ( спомен за събитие или човек). Така и не разбрах, какво съдържаха другите писма, а пусто ми е любопитно. Дали в новелата пише и имали я на достъпен език в интернет пространството?

 

Една огромна слабост на филма, която лесно би могла да се преглътне е пустата песен за орхидеята

Off Topic

Така де, значи уж владее достатъчно добре английски, че да пише текстове на песни, а когато запява се чува нещо от сорта на Софи Маринова в "Като две капки вода" :huh:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето затова ми е толкова любопитно да разбера, какво е направил Юкисада в новия филм, който беше награден в Берлин. Той имаше още няколко ленти за 2016г., които така и не видяха бял свят, най-вече тази, която снима с корейски актьор в главната роля.

Едва ли новелата на Шиге може да се намери някъде. Въпреки че той е Джони, известен е  и може да ива фенове на Нюз, които да са се пробвали с превод. 

Доколкото разбрах, филмът има по-различен фокус, но какво точно е използвано от книгата и кое е променено (освен краят, за който четох само, че е друг), никой не знае.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Новата новела на Шиге 'Alternate' е номинирана за литературната награда Йошикава Ейджи, връчвана на обещаващи млади писатели. Надявам се някой ден да видим и нея на голям екран, а защо не и с бг превод.

Шиге ще се бори с още четирима претенденти. Победителят ще стане известен на 2 март.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...