Ragnos Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 Привет от моя милост и за много години! Последният ми пост е отпреди 8 месеца, но това не значи, че съм спрял да снимам. Даже смея да се похваля, че 2021 беше може би най-продуктивната ми година от фотографска гледна точка. Броейки папките на компютъра, излиза че съм снимал на около 20 различни места в България, а някои даже ги повторих (и потретих). За съжаление след проваления миналогодишен календар, не се реших да се пробвам за 2022, но едва ли има много разочаровани. Може би ще събера достатъчно кураж за 2023. Вместо това събрах на едно място любимите ми снимки* от годината и ги качих в сайта. Който проявява интерес, може да ги разгледа тук: https://www.goldgraphy.org/Galleries/Best-of-2021/ *Дискламър: това са любимите ми снимки, които съм сколасъл да обработя. Вероятно с течение на времето ще успея да извадя и още няколко, които знам, че имат потенциал, но по една или друга причина още не им е дошлъл редът. Не знам доколко си личи, но през тази година промених значително работния процес по снимките. Вече се стремя към по-естествен вид на крайния продукт, което ще рече, че съм се опитал да обработвам по-деликатно и да не прекалявам с манипулацията на цветовете, контраста и сенките. Мисля, че тазгодишните ми снимки се допближават доста повече до реалността, която се опитвам да пресъздам. Естествено, позволявал съм си и волности понякога, но гледайки по-старите ми неща от последните години, разликата е огромна. Промяната до голяма част дължа на факта, че реших да започна да обработвам снимките с таблет и молив, вместо на компютъра. Оказа се не само по-лесно, но и времеспестяващо. Ако преди съм отделял часове на една снимка, сега ми стигат между 20 и 40 минути да постигна задоволителен резултат. Също така се отказах да правя допълнителни манипулации с Фотошоп и се концентрирах само върху Лайтруум. Излиза, че в 90% от случаите, допълни редакции не се налагат. Промених и подхода си на терен, обаче ако взема да обяснявам и това, ще изпадна в излишни технически детайли, а едва ли някой го интересуват. Надявам се снимките да ви харесат и желая на всички снимащи една изпълнена с вднъхновения и пътешествия 2022 г! Ще се радвам да видя и вие какво сте творили през изминалата година и ако мога да открадна идеи за интересни/различни места за снимки. 7 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dani Posted February 26, 2022 Share Posted February 26, 2022 Темата много ме зарадва когато я видях, но доста се чудих докато се реша да пиша и аз, не знам защо. Винаги съм обичала да снимам, но все съм гледала на нещата като любител, до миналата година. Вече ми се иска ми да задълбоча нещата малко повече, но за доста неща още не мога да реша. Въртят ми се мисли къде най-добре би било да споделям снимките си? Да ползвам ли воден знак на тях или не? (Все си мисля, че той е някак разсейващ и пречещ, но от друга страна се колебая). Замислям се и сериозно над идеята да си закупя цветен принтер, но избора е много объркващ. Ще се радвам ако споделите и вие мнение. Това което @Ragnos пише за обработването на снимките и аз го минах. Сега като си погледна по-старите снимки и чак се плаша, докато в момента, ако е възможно изобщо избягвам да правя каквито и да е обработки. Май много се отплеснах хехе Ще следя темичката с удоволствие 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ragnos Posted April 8, 2022 Author Share Posted April 8, 2022 Я, някой е писал в темата, освен мен?! Радост за очите ми. По въпроса за принтера - ако имаш излишни пари, вземи си, не вярвам да съжаляваш. Ще ми се и аз да го направя, просто в момента принтерът си го представям някъде в близките 10-15 години. Но няма по-голям кеф от това да си видиш снимките на хартия. Усещането е коренно различно в сравнение с монитора. А и си е цяла наука да го направиш както трябва. Аз лично ползвам услугите на PrintHub за моите печати и въпреки че собственикът е ветеран с години опит във фотопечата, и той понякога се чуди как да подходи към дадена снимка. След като си изпатих така веднъж, вече винаги правя тестов печат на малък формат и в случай, че не е това, което съм очаквал, се връщам обратно на компа и почвам да ръчкам настройките, докато не я докарам. Най-голямата драма е, че дори мониторът ти да е калибриран, хартията няма подсветка. Никога не знаеш дали печатът ще е достатъчно светъл. Та мисълта ми беше, че фотографията и без друго е скъпо хоби, с принтера става още по-скъпо. Хубавата хартия и тонери могат да те разорят също толкова бързо, колкото и качествените стъкла. Това са моите 2 стинки по този въпрос. По другите - лично аз не съм фен на водните знаци, но за всеки влак си има пътници. А що се отнася до това къде да си споделяш снимките, тук е едно такова място. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t_lozeva Posted April 15, 2022 Share Posted April 15, 2022 Браво Шефче!!! Изумително! А за споделяне на снимки аз знам че съществува и "Unspash" ... и Flickr... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lawandula Posted April 15, 2022 Share Posted April 15, 2022 Шефче, всички ми харесват, но тая с балканите 6876 ми е фаворитът. Браво! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ragnos Posted April 15, 2022 Author Share Posted April 15, 2022 Преди 1 час, Lawandula написа: Шефче, всички ми харесват, но тая с балканите 6876 ми е фаворитът. Браво! Честно казано, и на мен ми е една от любимите, да не кажа любимата от миналата година. Радвам се, че не само на мен. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ragnos Posted Sunday at 10:58 AM Author Share Posted Sunday at 10:58 AM Край на творческата почивка! Ето две снимки от Седемте рилски езера, заснети през август. Окото Близнака 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts