Jump to content

Кътчето на фотографа


Recommended Posts

Привет от моя милост и за много години! 

 

Последният ми пост е отпреди 8 месеца, но това не значи, че съм спрял да снимам. Даже смея да се похваля, че 2021 беше може би най-продуктивната ми година от фотографска гледна точка. Броейки папките на компютъра, излиза че съм снимал на около 20 различни места в България, а някои даже ги повторих (и потретих). За съжаление след проваления миналогодишен календар, не се реших да се пробвам за 2022, но едва ли има много разочаровани.  :28558: Може би ще събера достатъчно кураж за 2023.

 

Вместо това събрах на едно място любимите ми снимки* от годината и ги качих в сайта. Който проявява интерес, може да ги разгледа тук: https://www.goldgraphy.org/Galleries/Best-of-2021/

 

*Дискламър: това са любимите ми снимки, които съм сколасъл да обработя. Вероятно с течение на времето ще успея да извадя и още няколко, които знам, че имат потенциал, но по една или друга причина още не им е дошлъл редът.

 

Не знам доколко си личи, но през тази година промених значително работния процес по снимките. Вече се стремя към по-естествен вид на крайния продукт, което ще рече, че съм се опитал да обработвам по-деликатно и да не прекалявам с манипулацията на цветовете, контраста и сенките. Мисля, че тазгодишните ми снимки се допближават доста повече до реалността, която се опитвам да пресъздам. Естествено, позволявал съм си и волности понякога, но гледайки по-старите ми неща от последните години, разликата е огромна. Промяната до голяма част дължа на факта, че реших да започна да обработвам снимките с таблет и молив, вместо на компютъра. Оказа се не само по-лесно, но и времеспестяващо. Ако преди съм отделял часове на една снимка, сега ми стигат между 20 и 40 минути да постигна задоволителен резултат. Също така се отказах да правя допълнителни манипулации с Фотошоп и се концентрирах само върху Лайтруум. Излиза, че в 90% от случаите, допълни редакции не се налагат. Промених и подхода си на терен, обаче ако взема да обяснявам и това, ще изпадна в излишни технически детайли, а едва ли някой го интересуват. :rolleyes:

 

Надявам се снимките да ви харесат и желая на всички снимащи една изпълнена с вднъхновения и пътешествия 2022 г! Ще се радвам да видя и вие какво сте творили през изминалата година и ако мога да открадна :ilovethis: идеи за интересни/различни места за снимки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата много ме зарадва когато я видях, но доста се чудих докато се реша да пиша и аз, не знам защо. Винаги съм обичала да снимам, но все съм гледала на нещата като любител, до миналата година. Вече ми се иска ми да задълбоча нещата малко повече, но за доста неща още не мога да реша. Въртят ми се мисли къде най-добре би било да споделям снимките си? Да ползвам ли воден знак на тях или не? (Все си мисля, че той е някак разсейващ и пречещ, но от друга страна се колебая). Замислям се и сериозно над идеята да си закупя цветен принтер, но избора е много объркващ. :slap:
Ще се радвам ако споделите и вие мнение. :happy:
Това което @Ragnos пише за обработването на снимките и аз го минах. Сега като си погледна по-старите снимки и чак се плаша, докато в момента, ако е възможно изобщо избягвам да правя каквито и да е обработки. 

Май много се отплеснах хехе  Ще следя темичката с удоволствие:es:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я, някой е писал в темата, освен мен?! :28558: Радост за очите ми.

 

По въпроса за принтера - ако имаш излишни пари, вземи си, не вярвам да съжаляваш. Ще ми се и аз да го направя, просто в момента принтерът си го представям някъде в близките 10-15 години. :D Но няма по-голям кеф от това да си видиш снимките на хартия. Усещането е коренно различно в сравнение с монитора. А и си е цяла наука да го направиш както трябва. Аз лично ползвам услугите на PrintHub за моите печати и въпреки че собственикът е ветеран с години опит във фотопечата, и той понякога се чуди как да подходи към дадена снимка. След като си изпатих така веднъж, вече винаги правя тестов печат на малък формат и в случай, че не е това, което съм очаквал, се връщам обратно на компа и почвам да ръчкам настройките, докато не я докарам. Най-голямата драма е, че дори мониторът ти да е калибриран, хартията няма подсветка. Никога не знаеш дали печатът ще е достатъчно светъл. Та мисълта ми беше, че фотографията и без друго е скъпо хоби, с принтера става още по-скъпо. Хубавата хартия и тонери могат да те разорят също толкова бързо, колкото и качествените стъкла. :wacko:

 

Това са моите 2 стинки по този въпрос. По другите - лично аз не съм фен на водните знаци, но за всеки влак си има пътници. А що се отнася до това къде да си споделяш снимките, тук е едно такова място. :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Lawandula написа:

Шефче, всички ми харесват, но  тая с балканите 6876 ми е фаворитът. Браво!

Честно казано, и на мен ми е една от любимите, да не кажа любимата от миналата година. :D Радвам се, че не само на мен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е вдъхновено от изтока и не го смятам за изкуство, но като става въпрос за фотографии ето една правена от мен - десетина часа експонация на мъглявината Rosette:

11111112.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ехеее, колега, ти направо ме отвя. Уникално. Моля разкажи повече за процеса на заснемане и обработка. Преди години имах мераци да снимам астро, даже имах и 1000мм телескоп, но така и не си седнах на гъза да се науча как става. Телескопът го продадох преди няколко месеца. Ясно е, че няма да снимам в този жанр, но моите адмирации за резултата.

 

преди 1 минута, skio написа:

@Ragnos защо е тъжната иконка?

 

Тъжна е, защото аз не мога да снимам така. :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 1.11.2023 г. at 20:04, Ragnos написа:

Ехеее, колега, ти направо ме отвя. Уникално. Моля разкажи повече за процеса на заснемане и обработка. Преди години имах мераци да снимам астро, даже имах и 1000мм телескоп, но така и не си седнах на гъза да се науча как става. Телескопът го продадох преди няколко месеца. Ясно е, че няма да снимам в този жанр, но моите адмирации за резултата.

Тъжна е, защото аз не мога да снимам така. :D 

Ами общо взето някои хора си дават парите за коли, дрехи и часовници за да се фукат (тук визирам брат си на който часовниците му струват повече от моята импровизирана обсерватория с цялата техника вътре), а аз си ги давам за хобита. Иначе за съжаление хобито е скъпо, особено ако задълбаеш като мен...

... но има хора, които правят страхотни снимки с доста базово оборудване. Трябва ти задължително екваториална моторизирана монтировка - това е основното, за да може телескопът да следи обекта с часове. Самият телескоп може да е рефрактор (с лупи-за начинаещи е най-добре) или късофокусен нютон. Основната грешка на тези които се хвърлят в хобито е, че взимат дългофокусни телескопи, които са с тясно поле и малка светлосила. С камерите започва цифромания, но пак благодарение на китайските братя, камери които преди 20 години са стрували по 50 бона, в момента китайците правят много по-добри за 3-6 хиляди лева, като 6 е върха на сладоледа - охлажда до минус 10-15 градуса за да няма топлинен шум и с APS-C размер сензор с 90% квантова ефективност. Това нещо преди десет-петнадесет години е струвало колкото една нова хубава кола и не е било с тези параметри - примерно квантовата ефективност е била макс 60%. Монтировката следи дадена звезда с помощта на отделна гидираща камера и така могат да се прявят дълги експонации без разтегляне на звездите - примерно завчера правих 15 минутни единични експонации на един обект и звездите са перфектни кръгчета. Това специално е снимано с цветна камера, иначе снимам и с монохромни с различни филтри. Правят се колкото може повече кадри(часове сумарна експонация), които после се наслагват /усредняват-стакват/ и детайла излиза, а шума почти изчезва. После играе фотошопа. Ако имаш конкретни въпроси, ако искаш в темата "Насаме с космоса" ще ти обяснявам колкото имаш нужда, за да не оспамвам тази тема ... щото е дълга и широка.

 

... впрочем твоите фотографии са много хубави.

 

... иначе за хората с DSLR-и с един хубав широк обектив и подобна на тази монтировка: :click:

 

може да видиш хората какви снимки правят: :click:

 

... тук гидирането е чисто механично и се правят по-кратки експонации и повече кадри - експонация 30-60 секунди и примерно поне 100 кадъра. Сумарното време е малко, но трябва да се има предвид голямата светлосила на тези обективи - f2 примерно.

Тук за сравнение единият от телескопите ми е с фокусно разстояние 2700 мм и f15, който използвам за много "ситни" обекти и експонирам между 5 и 15 минути според филтъра, който ползвам за монохромната камера. Телескоп, който е абсолютна мъка за начинаещ.

 

И само да предупредя, преди някой да се метне да купува, че това не е за всеки - дебнеш, да няма облаци и луна (освен ако няма да снимаш нея), ходиш по нощите по места без светлинно замърсяване насред нищото, баеш му до сутринта, духаш му да не се запотява :D и после я стане нещо я не. Тази година пролетта изперках три месеца, щото почти нямаше безоблачна нощ. Пипкаво, безсънно и доста често фрустриращо занимание...

 

... а и забравих - на фотоапарата му се маха IR филтъра пред сензора, щото реже най-хубавите червени мъглявини, т.е. един фотоапарат трябва да се модифицира и вече не става за друго.

 

А този обектив съм забелязал, че го използват най-много и с най-добри резултати: :click:

 

... тук е редно да добавя, че аз с DSLR не съм снимал никога.

 

А това е една импровизирана нещо, като презентация на един мой другар по оръжие /за на който му е интересно/ ... аз се отегчих по едно време, когато взе да обработва, защото ползва сфтуер, който мразя: :click:

 

... иначе доста оптимален сетъп съотношение цена/качество на резултата. Късофокусен рефрактор с екваториална монтировка, монохромна камера с широколентови филтри за всеки цвят плюс теснолентови за Хъбъловата цветовата схема. Това е на язовир Доспат, където е едно от най-тъмните места в България. Това отгоре е гидиращият телескоп с гидиращата камера.

Редактирано от helyg
покрити линкове
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроси имам доста. :DОт колко години се занимаваш с това? Какви преходи ползваш, за да монтираш камерата на телескопа? Какъв софтуер ползваш за наслагването? И още много други, но това са основните неща, защото основно това ме е спирало. Другите неща ти ги покри. 

 

Иначе качи още снимки или дай връзка към сайт/страница. Тук си коментираме фотографските теми. Иначе други жанрове освен астрото практивуаш ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 14 часа, Ragnos написа:

Въпроси имам доста. :DОт колко години се занимаваш с това? Какви преходи ползваш, за да монтираш камерата на телескопа? Какъв софтуер ползваш за наслагването? И още много други, но това са основните неща, защото основно това ме е спирало. Другите неща ти ги покри. 

 

Иначе качи още снимки или дай връзка към сайт/страница. Тук си коментираме фотографските теми. Иначе други жанрове освен астрото практикуваш ли?

Обичам въпросите свързани с това хоби :)  - има адаптери за DSLR към стандартните 2 инча фокусери за окуляри. За отделните марки фотоапарати са различни, но ги има. Има и такива които стават за различни марки. Примерно: :click:

 

Занимавам се от около 7-8 години, но последните 4-5 по-редовно, откакто си направих барачка-обсерватория с плъзгащ се покрив на вилата - това е ключа за бараката, щото разнасянето на 100 кила оборудване по поляни не си е работа. За снимане използвам Sharpcap, са стакване и първична обработка MaximDL(кракната стара версия щото иначе е 1000 лв) за обработка ползвам Фотошоп, за насочване към обектите Stellarium. Други жанрове във фотографията не практикувам - просто от малък ме влече космоса. Иначе други хобита - да искаш, но не му е тук мястото. Иначе адаптерите са най-малкият дерт.

 

Тук имам качени някои неща. Имам снимани още доста, но обработката ми е досадна - обичам да си ги гледам в реално време и после 10 мин макс на фотошопа. Нямам нерви да се заигравам, като някои от колегите, които обработват една снимка по два дни: :click:

 

Това е снимка на барачката отвътре с 2700 мм гаубицата :) ... явно съм надвишил лимита за обем качени файлове и я смачках доста - камерката която е закачена в момента е планетарна и мъничка, щото снимах тогава Сатурн. Иначе другите са доста по-внушителни.

baraka.jpg

Редактирано от helyg
покрити линкове
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам за снимките да ползвате външен сайт /като например postimages.org/ и тук да давате директен линк към снимката, а не да ги качвате във форума /нашият сайт не е за хостинг на снимки/, така няма да имате ограничения. До 5 снимки във всеки пост може.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, helyg said:

Препоръчвам за снимките да ползвате външен сайт /като например postimages.org/ и тук да давате директен линк към снимката, а не да ги качвате във форума /нашият сайт не е за хостинг на снимки/, така няма да имате ограничения. До 5 снимки във всеки пост може.

Как се слагат иконките с човечето "Click me!" на линковете?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:click: е от емотиконите. Двоен клик с ляв бутон /или ctrl+десен бутон и edit image от падащото меню/ отварят страница, където на Link URL поставяш линка и бутон update. Това се ползва за линкове. За снимки не е нужно да се покриват, ако са под пет броя в един пост. Просто се поставя директния линк към снимката и enter.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 11/3/2023 at 8:24 AM, helyg said:

нашият сайт не е за хостинг на снимки

 

 

По принцип си е баш така, но би било отлично, ако не се отнасяше за първото мнение в разделите за филми и сериали, а най-добре и тези за актьори/актриси.

 

Случвало ми се е например (в стари теми) да го няма плаката. Някой си е играл с графичен редактор, търсил е шрифтове и така нататък, а накрая всичко е в небитието.

 

 

п.п. Туко що разбрах, че редактора на форума реже emoji.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 minutes ago, k-drama-monk said:

 

 

По принцип си е баш така, но би било отлично, ако не се отнасяше за първото мнение в разделите за филми и сериали, а най-добре и тези за актьори/актриси.

 

Случвало ми се е например (в стари теми) да го няма плаката. Някой си е играл с графичен редактор, търсил е шрифтове и така нататък, а накрая всичко е в небитието.

 

 

п.п. Туко що разбрах, че редактора на форума реже emoji.

 

Аз ги разбирам хората, защото и аз имам доста сайтове, че и един непрокопсал форум, който зарязах ... та цените на хостингите с повечко място са доста солени, особено, когато става въпрос за един вид самодейност, без комерсиални цели, като този. Затова и им пратих някой лев на пейпала. Тук още не мога да схвана как снимка, която е хостната навън може да се види в мнението за да е по-шаренко. Иначе шапка свалям на хората, които подържат форума - доста добре е направен и с доста добра функционалност. Аз платих доста за един платен темплейт, който ме подведоха, че бил супер, а в сравнение с този е пълен боклук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагаш връзка към самата снимка.

 

Например:

 

 domain.com/path/to/image.jpg

 

Отпред има http(s), но не исках да го правя истинска връзка.

 

~~~

 

Те всъщност трябва да са на най-скъпото, наета (виртуална) машина, след като аз ги виждам през Tor. Всички на споделено домуване в СХ са невидими за мен.

Редактирано от k-drama-monk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...