Jump to content

Recommended Posts

Разбира се, Лавандула, права си. Доста по-рано трябваше да го направя. Без значение е какво аз си мисля за познанието в различните му форми и за ползата от него. Все пак, живеем във времето на интернета и равенството, което той донесе. Сега всеки, може или не може, се ползва от правото си да изразява мнение. Неприятното е, че изказвайки се, той съвсем не чете, а може би, не разбира какво му се отговаря? Каквито и аргументи да приведеш, с колкото и факти да се обосноваваш, той казва: "Не е вярно" и толкоз. Бях много скептична към нововъведената рейтингова система, но точно тя ми показа, че има хора, които се интересуват от нещата, които пиша.

Това, което наричаш безсмислено дълбаене в дати и години, наистина ли не схващаш, че е доказателство, с което показвам, че създателите на филма визират конкретни събития и исторически ситуации? Щом авторите ползват тези факти, значи това не е случайно. Уверявам те като човек, който от сто години се занимава с изкуство, че е много по-лесно да си измислиш една история, отколкото да адаптираш исторически събития за целите на сюжета си. 

Диалозите в "Гоблин" не страдат от многословност. Щом има реплика (на предишния крал), че владетелите измирали от наследствена болест, която се оказала отрова - имаме директна и буквална информация за конкретен исторически период; кралят умрял 20 години след Ким Шин - също.

Толкова ли е лошо, според теб, знанието, че нещо, което гледаш в телевизионна драма, наистина се е случило? Очевидно става дума за конфликт на поколения.  

"Човешките взаимоотношения , човешките слабости, човешката природа, самото ни съществуване и субективната ни оценка за добро и зло, са нещата, което сериалът разглежда..." Извини ме, но изредената от теб проблематика може да бъде открита в 99 на 100 от сериалите, които гледаме. Както в съвременните, така и в историческите драми. 

"Колелото на времето се върти и вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенда. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го век се върне отново." Това е лайтмотивът на любимата ми фентъзи-салунка "Колелото на времето".   
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам как могат да се наричат "безсмислени" историческите препратки в интересните сериали. Според мен, именно те са половината от качеството на сериала. А добрият сценарист играе с всички зрители - и с тези, които познават история и с тези, които не я познават и с тези, които биха се изкушили да проверят - но до последно няма да си сигурни. Именно тази игра и изненадващите ходове в ужким старите сюжети и истории все още ме държат и към Азия. (Ок, да кажем, че има и други някои закачки в областта) Но ако сериалът е тъп, разбира се, няма нужда да се търси първообраз: за гегове, чупки и лайфстайл-реклама, като 90 процента от текущите бози, никакви препратки не са нужни. Но за класата на Гоблина нещата не са така. (Все пак, мен никак не ми върви 9та серия там, някак си издразниха ме и ги влача - пускам и спирам по 100 пъти... въпреки че нататък май става по-добре. Ей това, понякога адски ме вбесява в корейците и японците: Добре бе,16 серии не са много... Защо трябва в половината да стават дивотии и нелогични неща? Мъчи ме физически просто. Достатъчно е, че прецакват финала обичайно...)

--

Иначе от почти безписмената история отпреди повече от 200-300 години, наистина може много да с измени в един качествен разказ, при това съвсем закономерно. Няма пълни документи... или всичко е писано от само един човек, чиято гледна точка е меко казано пристрастна... И остава само силата на художника, който да "види" убедително дадена мотивация, да си представи ярко епохата и героите... и да им вдъхне живот. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Matrim, при цялото ми уважение, това ,че ти си нагаждаш някакви дати и владетели към видяното и си го интерпретираш по твой вкус, не показва, а още по-малко доказва, че създателите на филма са искали да визират, каквото твърдиш.Какъв им е проблема, ако са искали да са го написали в прав текст. Аргументите ти за митичните същества и ненамеса на имена, не ги приемам.Достатъчно историческо сме видяли ,съчетано с фентъзи.

 

Интерпретирай си, изследвай си, пиши, пренапиши корейската история ,ако искаш, лошо няма, само не твърди, като даденост, какво историческо ни показват създателите, като конкретно такова няма.Това ,че се занимаваш с изкуство, не ти дава това право, да твърдиш неща, дето самите създатели не твърдят , а и самите те, не са си определили жанра, като исторически  и не визират конкретни исторически персонажи.

 

Ти може от 100 години да се занимаваш с изкуство, както твърдиш, но аз  съм доктор и съм свикнала да гледам фактите, а не да си фантазирам работи, дето ги няма.

 

И последно един пример.За наложницата Jang Ok-jeong има 20 сериала и стотици писания и където и да погледнеш, все различно ще прочетеш, но гледайки всеки един, коментираме видяното, а не какво пишело някъдеси.

Та за това пледирам.Нека се придържаме към видяното, а не към егото и фантазиите си.

 

Майра, историческите препратки не са безмислени в определени случаи, но в други- все тая с тях и без тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Matrim, при цялото ми уважение, това ,че ти си нагаждаш някакви дати и владетели към видяното и си го интерпретираш по твой вкус, не показва, а още по-малко доказва, че създателите на филма са искали да ни го покажат.

 

Интерпретирай си, изследвай си, пиши пренапиши корейската история ,ако искаш, лошо няма, само не твърди, като даденост, какво историческо ни показват създателите, като конкретно такова няма.Това ,че се занимаваш с изкуство, не ти дава това право, да твърдиш неща, дето самите създатели не твърдят , а и самите те, не са си определили жанра, като исторически такъв и не визират конкретни исторически персонажи.

 

Аз съм доктор и съм свикнала да гледам фактите, а не да си фантазирам работи, дето ги няма.

Не е вярно! :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:

 

 

Доктор, в смисъл лекар? Точно това имах предвид с "конфликт на поколения": никога не би ми хрумнало да споря с доктор по какъвто и да е медицински въпрос, но нали всеки българин разбира от футбол, политика, оказва се и от всякакви изкуства... Щом докторът казва, че не ми се дава право, значи нямам право :)... И това, ако не е дискриминация  :28558:  :28558:  :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е вярно! :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:  :28558:

 

 

Доктор, в смисъл лекар? Точно това имах предвид с "конфликт на поколения": никога не би ми хрумнало да споря с доктор по какъвто и да е медицински въпрос, но нали всеки българин разбира от футбол, политика, оказва се и от всякакви изкуства... Щом докторът казва, че не ми се дава право, значи нямам право :)... И това, ако не е дискриминация  :28558:  :28558:  :28558:

 

Пореден пример за фантазиране.Твърдиш неща, дето не са написани, при положение, че даже стимулирам ентусиазма ти. "Интерпретирай си, изследвай си, пиши пренапиши корейската история ,ако искаш, лошо няма..."

Благодаря, че ме светна,  пък покрай мен и форума, че изкуството било  за работещите в сферата  :28558: :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво ще кажеш да турим точка, а? Ти си тази, която ми приписва неказани неща. Изкуството се прави от "работещите в сферата" и е адресирано към всички останали. Предполага се, че тези, които го правят, знаят как точно става работата, т.е. наясно са със занаята. Как са си свършили работата се определя от публиката.

Ти нарече това, което пиша спам. Как да си го изтълкувам, освен че задръствам форума с нежелана и натрапена информация? Спамът се преследва от закона в 35 страни.  Ето че оспамихме и тази тема, която общо взето добре потръгна. Затова, викам - край!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Йооо, Matrim :icon_sunny: , дай да се върнем към разгадката на сценария. На мен половината от кефа ми в този сериал - Гоблина - е да очаквам неочакваното.... в детективската работа какво пък толкова ново може да са измислили :). Като се замисля в повечето сериали това ми е половината от кефа... ( а другата.. доста по-малка половина е описана в темата "Красив и пр...", ако настоявате :icon_sunny: ).

 

Ся всеки си има тръпка. Един го кефят заявленията във вечна любов, друг трагичната смърт на красиви герои, трети самите красиви герои или рекламата на дрехи и козметика ... за всеки влак си има пътници. Примерно ако трябва да сме честни много хора няма да прочетат бележките с исторически препратки, но ако се добавят рецепти за ястия или обяснение за технология или масаж ще залепнат просто... Ама пък не трябва да се дава всичко наготово, така мисля аз. От практиката си го мисля... трябва да се оставя място търсещите сами да търсят. Затуй давайте само исторически препратки :)))))))).

 

Аз отдавна си мисля, че отделните хора тук се намират по интереси и лекота на разбирането. Затова се формират форуми във форума... Със някой се налага да обясняваш всяка своя дума и даже неописаното намерение. С други се разбираш барабар с изпуснатите запетаи от половин сричка - се ла ви. Но си мислех, че вече сме израснали фазата в която си казваме, какво трябва да ни е интересно, и какво да разбираме и да не разбираме в един филм. Интересно ми е каквото ми е интересно... и не само на мен. Не преча всеки да си обсъжда, каквото си иска... но да се "забраняват" и оплюват теми, които си имат отговорите и читателите, ми изглежда прекалено.

 

Та по темата за Гоблина - имаш ли някаква идея за активната в периода митология? В това царство будисти ли са? Даоисти? Тук според мен нещо взеха да плетат митологията като манджа с грозде, но знам ли аз...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж с`я, Майра, тази ситуация я преживявам всяка сутрин, като излизам да си разхождам кучето-бебе. Знам, че насред пътя ми ме чака уличен пес-алфа, който ни стресира с агресивен лай и непредвидимото си поведение. Тръгвам по съседната уличка, обикалям, обикалям и когато дойде ред да се прибирам, песът вече ме чака пред входа със самодоволно проточена лига. Опитвах се да се сприятеля с него, давах му кокалчета - не става.

Сега за вярванията - будизъм, при това държавно узаконен и задължителен, но шаманизмът в Корея е с много яки корени, мисля и до сега. Има много разновидности на шаманизма, но основни черти, обикновено са следните: Духовете могат да играят важни роли в човешкия живот; Шаманът може да контролира или да си сътрудничи с духовете за благото на общността; Духовете могат да бъдат добри и зли; Духът на шамана напуска тялото и влиза в свръхестествения свят на духовете.

"Гоблин" целият е населен с някакви същества отвъд реалността: токеби, тъмни жътвари, бродещи призраци, богове и богини... Малкият Докхуа беше нормален и той се превърна в обиталище на бога.

Екранният образ на шамана безусловно е на Ън Так, годеницата на токеби. Тя е медиаторът между видимия и невидимия свят, раждането й е белязано от свръхестественост, съдбата й е предопределена. Нещо се случи в 12 епизод и тя престана да вижда духовете. Не се сещам какво трябва да означава това: че ще стане неуязвима за злонамерени духове, като Пак Чжин-уон или ще изгуби възможността да извади меча от токеби... Не знам наистина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е всички тези изброени неща да са верни, все пак не са самоизключващи се, както и нито едно да не е вярно.

Разбира се, че е възможно, Стотак. За мен най-вероятното е, че е бил болезнена личност с много налудни проявления, може да е проявявал бунта си срещу системата по свой си странен начин, в един момент заболяването му може да се обострило и да е довело до неконролирумото му поведение. Сигурна съм, че е страдал от психическа болест (всъщност и баща му, гениалният Йонджо също е имал, меко казано, странности). Но не е минало и без силен натиск от вечно враждуващите политически фракции.

От десетината филма, отнасящи се до трагедията на Садо, съм гледала драмите "Тайната врата", "И Сан", "Войнът Пек Тонг Су", филмите "Гневът на краля" и "Тронът".  Навсякъде Садо е различен, но историята за неговия край винаги е един и същ - потрисащ с жестокостта си и с безсмислието си. Това, което те кара да се задъхваш ужасен, е че един баща може да обрече детето си на толкова жестока смърт: да умре от глад и жажда, затворен в сандък за ориз, изложен на жаркото юлско слънце. Бил опасно луд! Ми да го затворят някъде, да го накарат да изпие отрова, да му резнат главата дори..., но не. Чосонските закони забраняват да се посяга на кралската плът, екзекутират ли го, жена му и сина му също трябвало да бъдат наказани. Това се е случило през 18 век, не в дълбоката древност. Жена му пък, написала мемоари в 4 части - разказала историята си като за публикуване: принцът бил нежен и грижовен, прекрасен баща, ама обичал да изнасилва придворните дами и току заколвал по някой евнух! Синът му отхвърлил всякакви обвинения срещу баща си и реабилитирал доброто му име. Е, синът сигурно е бил пристрастен. Римляните са го казали отдавна: О, времена, о, нрави! О, Чосон! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, това с шаманизма, направо ми отвори очите :). Не че не съм гледала 100 шамански истории - от Бандита-шаман, до произволна историческа интерпретация и пак... Някак си толкова ми е чуждо като логика, че не можех да осъзная значението на позицията. И позападному, все очаквам да има положителна версия на посредника с небето: някакъв жрец, тип свещеник - като позитив на шамана, който при нас е винаги негатив, нещо като магьосник, май? Докато шаманът там, май не е положителен или отрицателен, ами си е просто медиум? Да? Мнооого интересно :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шаманизъм, нестихващата приказка на Корея

 

Мнооого интересно! :)

 

Сред корейските народни приказки  има един раздел, наречен imuldan, или приказки, в които се разказва за свръхестествени същества като призразци, чудовища и таласъми. Обикновено в сюжета на приказките имулдан се разказва как свръхестествените същества влизат в света на хората и завързват с тях приятелски или антагонистични отношения.

Смисълът на тези приказки е да напомнят, че сред нас живеят и други същества и те присъстват постоянно в живота ни.

В Корея има няколко системи от вярвания –шаманизъм, будизъм, конфуцианство и от по-късно време – християнство. Най-старата система- шаманизмът, е дълбоко вкоренена в корейската народна култура. През мирогледът на шамана се обяснява целият широк спектър от свръхестествени същества като духове, призраци и таласъми, с убеждението, че те обитават всяко кътче на земята. Корейският фолклор отразява връзката между човешкия свят с този, обитаван от духове.

Сред най-самобитните свръхестествени същества в корейския фолклор са токеби. Преводът на токеби като гоблин, може да доведе до погрешно схващане, защото в европейския фолклор гоблинът е с демонична, зла природа, докато токеби е същество с положителни и отрицателни характеристики.  Токеби има свръхестествени сили и умения, той обикновено носи щастие и късмет на хората, но не е изключено да донесе и нещастие. Ролята на токеби в корейските вярвания не трябва да се надценява, той е нещо като лерликорните за ирландците. Първото писмено споменаване на токеби е в Samgug Yusa в приказката Госпожа Дохуа и бакалавърът Бийонг, една история от времето на кралство Шила.

На някои места смятат токеби за виновен при появата на епидемии от едра шарка, но в същото време той притежава власт над морските обитатели, затова рибарите му се молят за голям улов.

Има различни версии как изглежда токеби. Не е красавец със сигурност – има рога, изпъкнали очи, дълги остри зъби, космато тяло и дълги нокти. Смятат го за нощно същество, но може да се срещне и през деня, когато времето е мъгливо и дъждовно.

Токеби не е човек, но не е и чудовище, защото рядко вреди на хората. Обикновено той е забавен и закачлив, приятелски настроен към човека.

Според традиционния корейски фолклор токеби се създават само от неодушевени предмети – обикновено битови - като метли, кошници и други, оцветени с човешка кръв предмети.

 

 

Корейските призраци се наричат gwishin. Това са човешки същества, които „живеят” на границата между живота и смъртта. Призраците са хора, които са физически мъртви, но техните духове са все още в света на хората, заради затаения гняв и обида, т.н. won-han. Това желание за отмъщение е общото между призраците в корейския фолклор и за да може успешно да преминат в отвъдния свят, те трябва да получат удовлетворение.

Има четири вида корейски призраци: девствениците аранг, бакалавър (мъжкият вариант на аранг), воден (духът на някой, който се е удавил) и яйце – призрак с форма на яйце, без ръце и крака. Смята се, че този дух има японски корени, защото не е срещан в нито един от по-ранните корейски източници.

 

Корейският жътвар: JeoSeung Saja

Западната представа за смъртта е известна като Жътвар – зловещ скелет с черно наметало и коса. Корейският еквивалент на Смъртта  може да се приеме като пратеник от отвъдното. Работата на този пратеник е да напътства наскоро напусналия живота в пътя му към другия свят.

JeoSeung Saja винаги изглежда като човек, облечен в черен ханбок и традиционна корейска черна шапка.  Това е шапката, която напомня на умиращия, че в него се взира смъртта.

Редактирано от Matrim
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер интересно :) много просветляваща статия... Значи шаманките са главно жени? Освен тези от остров Чеджу! Ехааа, сега си наместих и The Master's Sun - там мацката вероятно пак е била в "шаманска" позиция, ама кой да знае... и е "изкарала" шаманската болест, затова на корейците сериалът им се е видял логично отиващ в руслото традицията - а на мен, с неправилен като мащаб финал... Шаманите все ги свързвах с Монголия, но виж корейците хитро са им дали висок - често царствен - произход и са си изтворили нещо самобитно, много тяхно си излиза.

 

Аз малко се стресирам от ужасяващи истории и все избягвам да прочета за митологиите на изток, че ми изглеждат наситени с мрак и страхотии... макар че, не че нашите си мрачни създания са кой знае колко по-светли... Но Смърт е жена по славянските истории, както и в Ах, този джаз, в това съм сигурна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В една друга тема пуснах тази справка от Уикипедията, но колегите-потребители, от "любов" към мен, я нацъкаха с минуси. Що така, бе, хора?! Слагайте минуси на моите писания, а не на по-знаещите от мен и от вас заедно :dunno: То е ясно, че информацията в Уикипедията не е застрахована от грешки, но за лаиците по-универсален справочник досега не е измислен.

"Историческото фентъзи е поджанр на фентъзито и се отнася към историческата фантастика. В произведенията от този жанр се прави връзка между историята, която се описва и определен исторически период. Друг подход е вмъкването на сюжета в определен период от историята като от автора бъдат добавени свръхестествени елементи като магиямитични същества и др.

Има произведения, в които действието се развива в измислен свят като света или действащите лица в историята силно напомнят определен исторически период или реални исторически личности, като тези творби също са причислявани към историческото фентъзи. Пример за такова произведение е поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“, която е вдъхновена от Войната на розите.

Много, ако не повечето от авторите на фентъзи черпят идеи за своите произведения от реални събития от историята, което прави границите на историческото фентъзи доста неясни."

 

Бележка: За мен "Гоблин" е историческо фентъзи, защото създателите му "правят връзка между историята, която се описва и определен исторически период".  Ким Шин, Кралят, таласъмът Пак Джин-уон, Жътварката от групата на Уанг Йо, са същества, родени по времето на династия Корьо, преди около 900 години. Предишните прераждания на Съни и помощник-командира от армията на Ким Шин - също. Драмата представя сцени, които се развиват в това конкретно минало. Основният конфликт също се заражда там, а в сегашното време се очаква да бъде разрешен. Т. е. - връзката съществува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, вече 2 пъти ме споменаваш. Но след като го правиш, аз пък ще ти опонирам.

В българската уикипедия може да пише така, но в английската - не. А тя е доста по-точна от нашата. Всички примери в английската за историческо фентъзи са исторически книги/филми/сериали. И всички се развиват в миналото - основната е идея е, че действието се развива ПРЕДИ 20 век. Не попаднах на заглавие, което се развива 90% в настоящето с малко препратки в миналото и  това да се води историческо фентъзи. Има различни поджанрове - арабски, келтски, Wuxia, средновековни, класически /древноримски и древногръцки/ и още 2-3, които не знам как точно ще са на български. Но едно е общото - всичко се развива в миналото.

И като си дала за пример Игра на тронове, което идва от поредицата "Песен за огън и лед", нека ти кажа, че това се води "epic fantazy". Иначе казано - епично фентъзи.

Една любовна история в миналото и един горд генерал, който бива утепан на 10-та минута, не го правят исторически сериал. Не може да е съвременно-историческо фентъзи. Такъв жанр НЕ съществува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Петък вечер. Блажена леност пълзи из тялото ми. Хубаво ми е! Кидо, не ме вкарвай в безсмислени спорове. И тези главни букви ме разстройват  :cry:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пък мен ме изкефи как сценаристката разправяла как е ровила исторически документи, за да създаде драмата. /*предпоследния параграф/

Замислих се, че сигурно и връзката с Канада не е случайна - сигурно има корейска колония от някакъв по-ранен период там... отпреди 100-200 години... Да и се не нада човек на тъз дама-сценаристка... вижда се, че с Европа имаше проблем, но тук си е написала домашното :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, не те вкарвам в никакви спорове. Но пък, след като си го написала, имам право да опонирам. Ако имаш съмнения в достоверността на написаното от мен, може да провериш и сама. Или смяташ, че всичко трябва да се приема на доверие? :) Просто някак не ми пасваше Игра на тронове и Гоблин да са един поджанр на фентъзито. Но спирам по темата, защото ти си решила, че българската уикипедия, в която съм намирала доста грешки, е вярната :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пък мен ме изкефи как сценаристката разправяла как е ровила исторически документи, за да създаде драмата. /*предпоследния параграф/

Замислих се, че сигурно и връзката с Канада не е случайна - сигурно има корейска колония от някакъв по-ранен период там... отпреди 100-200 години... Да и се не нада човек на тъз дама-сценаристка... вижда се, че с Европа имаше проблем, но тук си е написала домашното :).

Изключително благодаря на Майра, че откри това интервю със сценаристката. Сега няма да е необходимо да й купуваме самолетни билети и да я доставяме от Корея, каквото предложение имаше :) Кидо обича да спори, става ясно от едно нейно писмо до мен. Аз - не толкова, т.е. не обичам да споря заради самия спорт, когато се използват не съвсем почтени средства и "даваш всичко от себе си", за да докажеш, че опонентът ти е идиот. В съдържанието на българската Уикипедия и английската няма противоречия, просто в английската е по-обстойна информацията. Когато "ровя" за нещо, което ме интересува, ползвам всякакви източници. По нейни си причини Кидо е предала по странен начин информацията за историческото фентъзи: нямало такова нещо като съвремнно-историческо фентъзи. Тук пише друго: Magicmythical creatures or other supernatural elements co-exist invisibly with the mundane world, with the majority of people being unaware of it. In this, it has a close similarity to contemporary fantasy. This commonly overlaps with the secret history trope.В статията, която ползва Кидо, се говори не за жанрове, а за под-жанрове на историческото фентъзи  и за тяхното преплитане. И една подробност: "Песен за огън и лед" (Игра на тронове) и "Гоблин" не спадат към  един под-жанр, а в една и съща голяяяма и разнообразна група Историческо фентъзи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак изпуснах сеира  :slap:

 

Лавандула, Кидо -

 

 

 

не искате да ви се досажда в темите за сериалите с история? Ами ето, Матрим, за да не дразни, си е направила отделна тема, където да си "досажда" на спокойствие. ВИЕ какво търсите в тази тема освен излишни конфликти? Какво правите тук? Точно така - спамите ;)

 

Ще държа темата под око занапред.

 

Ако искате нещо да ми отговорите, направете го на ЛС.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...