Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Milarepa / Миларепа (2006)
(Първа част)

 


Произход: Кралство Бутан
Режисьор: Нетен Чоклинг Римпоче
Участват: Ямянг Йодро, Ямянг Нима, Орген Йобгял, Ванга Дафа и др.
Жанр: исторически, мистика, фентъзи
Продължителност: 90 минути
Език: тибетски
Субтитри: български, благодарение на Крал

:imdb:



Описание: Биографичен филм за живота на най-почитания светец на Тибет - Миларепа. В първата част се разказва за детството му, защо и как учи черна магия и какви са последствията от това.
Втората част на филма, която се очакваше да излезе в края на 2009 г., ще проследи превръщането му от магьосник разрушител в "просветлен", в пример за подражание на милиони будисти по цял свят.


Допълнително:

Off Topic

Филмът е продукт на екзотичната бутанска киноиндустрия, заснет е в труднодостъпна планинска долина в Хималаите от режисьор, който е будистки свещеник. Актьорите са непрофесионалисти и не използват грим.

Лични впечатления: Наслада за сетивата, свежо, леко и същевременно мъдро кино, разкриващо митологията и светоусещането на един далечен народ, върху чийто бит се отразяват и светлината, и сенките на Хималаите.

Преводът беше удоволствие за мен. Ако има леко разминаване с английските букви, ще извинявате - руските ми допаднаха повече и превеждах по тях.

 

 

 

 

 

Свали оттук или оттук или оттук или оттук
Субтитрите - на сайта на Eastern Spirit

 


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато го гледах ми минаваха следните разсъждения през главата:

Това е бутанската версия на Star Wars, един вид " нека силата бъде с теб"

По едно време го припознах с игралният филм за Барон Мюнхаузен, който изгледах наскоро.

Зяпайки оцъклено, ми хрумна подзаглавие на филма: " Съкратен курс по черна магия за 7 дни" :D

Еле, към края ми замяза на индийски филм, макар че през живота си не съм гледал нещо от Боливуд. ("Беднякът милионер" не се брои).

 

Така, шегата на страна, искам да ви кажа нещо: Хей, аз гледах първият бутански филм през живота си. Крал, благодаря ти най- искрено за представянето на филма, мнението за субтитрите вече го споделих (по кралски са).

Ще се опитам да направя кратък разбор на филма, поне така, както аз го видях.

Кинематографията беше на изключително високо ниво, при все, че напоследък изгледах няколко филма, все снимани в Хималаите, този отново успя да секне дъха ми с изумително заснетите гледки. На няколко места ченето ми увисна, когато видях нивото на компютърната анимация, последното, което съм очаквал във филм от екзотична страна като тази, заснет от режисьор будист е това.

Карам нататък- играта на актьорите като цяло убедителна, с малки изключения накрая, сценария също на места се пропука, тук- там не схванах много смисъла от диалозите ( не по вина на Крал, а защото не съм запознат с религията и културата на тези хора, пък и съм си малко тъпичък).

Страшно ме изненада като цяло западния начин, по който е направен филма, като видях накрая надписите, всичко ми се изясни.

Музиката е перфектна и идеално допълва визуалното внушение, там, където я има.

 

В заключение трябва да кажа, че нито един, от малкото негативи, които изброих по никакъв начин не ми развалиха удоволствието от гледането на филма. Тъжното в случая е, че вече дори бутанската кино индустрия ни е изпреварила.

Спирам с безсмислените си брътвежи, мога горещо да ви препоръчам филма и да чакам с нетърпение неговото продължение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

mike, мислех и аз да пиша коментар, но ти не ми остави нищо. :P Мога само да кажа "ако харесвате нетрадиционно кино, гледайте този филм!". И със съжаление да отбележа, че продукции като тази и "Дзен" не ги издават в HD. С такава красива природа и в двата филма, си е направо за резил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаех си, че филмът ще ви хареса. Искам да споделя малко любопитни подробности:

 

Другото име на връх Тиси или Тисе, в подножието на който е роден Миларепа, е свещеният за всички будисти връх Кайлаш. Той е един от най-високите и най-красиви хималайски върхове. За будистите той е нещо като Мека - пътешестват до него и го обикалят пеш (че и по корем, с техните си поклони) - цели 52 километра. Това е най-високият неизкачен от алпинисти връх на земята (другият е Ама Даблам, но там са стигали на няколко метра под върха) - и вероятно ще остане такъв от уважение към вярващите.

 

другото слагам в спойлер - за който още не го е гледал:

 

 

По време на магичното обучение виждаме пред Топага да се появяват разни демони и духове. Мисля, че това, което влезе в главата му, беше индуистката богиня на смъртта - разрушителката Кали, която изобразяват танцуваща и окичена с черепи.

 

А преди това виждаме първият му учител да прави едни странни движения с ръцете по време на медитация, след които показват гарваните, летящи около храма. Приемам това за намек, че учителят е можел да се преобразява в птица, на което е научил и ученика си - защото в преданията за Миларепа се споменава, че е можел да приема птичи образ.

 

 

Силно се надявам финансовите затруднения да приключат и втората част от филма да бъде показана, защото предполагам, че съвсем ще ни скрие шапките - особено откъм компютърни ефекти, ако създателите решат да се придържат към легендата. А и кралят на Бутан не е от най-бедните, дано удари едно рамо на изкуството

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С Red Cliff имах късмета да не чакам за втората част, но за този ще има да кърша пръсти :roll:

(няма да повтярям вече казаното, за природата и чудесната работа с камерата и анимацията)

Но честно казно, дори и втората част да е с недостатъчен бюджет ми стига това, че се разказва за Пътя.

 

 

Крал,

благодарности за превода и най-вече за подтика този филм да се гледа. :kiss2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Огромни благодарности на Крал, защото, ако не беше превела този филм нямаше да знам, че съществува. Добре, че видях превода в сайта,тъй като в раздела "манджа с грозде " не надничам....

Историята за Миларепа, местната атмосфера, пейзажите - беше много впечатляващо за мен. Мисля, че втората част ще е още по-интересна. Надявам се скоро да се намерят средства за нея.

Китайците се канеха да асфалтират пътищата около Кайлаш, по които се прави поклонението, но май вече се отказаха от тази "гениална" идея...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи, докато гледахме филма, голямо впечатление ми направи сцената с бързия бегач, който успя за един ден да стигне до селото на Миларепа и да се върне. Тогава се замислих, че това на пръв поглед свръхестествено явление си има реална основа в лицето на тибетските бегачи "лунг-гом-па". Те са описани подробно в много предания, а и в книгите на Александра Давид-Неел като хора, които, благодерение на комплексни тренировки (физически и духовни), развиват необикновена скорост и така успяват да се придвижват изключително бързо от едно място на друго. Самият Миларепа също е притежавал това умение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...