Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Xuan Zang (大唐玄奘)

Страна: Китай, Индия

Също така известен като: Da Tang Xuan Zhuang

Премиера: 29 Април 2016

Времетраене: 90 мин.

Жанр: Биографичен

Режисьор: Huo Jianqi

Субтитри: Английски

:imdb:

 

Участват:

Huang Xiaoming като Xuan Zang

Kent Tong като Moksha Gupta

Purba Rgyal като Shi Putuo

Tan Kai като Wang Xiang

Luo Jin като Li Chang

Xu Zheng като Li Daliang

Andrew Lin като Qu Wentai

Che Xiao като Xuanzang's mother (flashback)

Vivian Dawson като Wu Qing

Winston Chao като Emperor Taizong of Tang

Ram Gopal Bajaj като Śīlabhadra

Sonu Sood като Harsha

Vatsaal Raja като King Bhaskar Varman

Mandana Karimi като Rajyashri

 

Резюме: Филма разказва истинската история на китайският будистки монах, учен, философ и пътешественик Xuan Zang (Huang Xiaoming), който от 629 до 645 извършва пътешествие от Китай до Индия. През 629 тръгва от Сиан на северозапад, през северните оазиси на Кашгария, пресича Тяншан и река Чу и достига до Ташкент и Самарканд. От там продължава на юг, описва десния бряг на река Амударя между 66° и 69° и.д. и по долината на река Кабул се спуска до Инд. Две години Сюен Дзан живее в Кашмир, повече от пет години – в Непал и около седем години пътешества по Северна Индия и по приморските, източни и западни области, като пресича п-ов Индостан между 12° и 15° с.ш. След това той се движи на север през западните приморски области, а по пътя към устието на Инд прониква в Централна Индия, като се изкачва по река Нармада до изворите ѝ. Продължава на север, достига до река Пяндж и описва планинската област Вахан, заето от планини с различна височина и известна със своите студени ветрове и малки, но много издържливи коне. През Памир и южните оазиси на Кашгария през 645 се завръща в Сиан. По материалите, събрани по време на 16-годишното му пътешествие, през 648 съставя "Записки за западните страни", ценен историко-географски източник, който придобива огромна популярност през следващите векове. Той също донася от Индия 657 текста на санскрит, получава поддръжка от императора и организира голямо училище привличайки многочислени ученици от цяла Източна Азия. Превежда на китайски език 1330 съчинения от санскрит. В резултат от дейността на създаденото от него училище за преводи е основана будистка школа, която се разпространява и в Япония…

 

:essub:

 

Свали с български субтитри :click:

 

Свали  :click:    :click:    :click:

 

Свали с руски субтитри :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

19 години

110 държави

25000 км.

Художествен ръководител, отговорен за вълшебната визия на тази неземна красота, е Уон Каруай!

Част от историята е взета от книгата Xuan Zang на Сюе Кейцяо Му Джин, а останалото - от произведението Xuan Zang The Great Tang на почитаемия Син Хай.

Престижният проект е първата официална копродукция между Китай и Индия, създадена по споразумение, подписано през 2014г.. Режисурата е поверена на Хуо Дзянци, известен с живописните си творби ("Планинският пощальон" и "Нуан"). Сценаристът е работил преди това с Джан Имоу (Coming Home и Riding Alone For Thousands Of Miles) и Уон Каруай (The Grandmaster).

Осъзнавам, че пиша много, много субективен коментар, но този филм ми донесе такова духовно пречистване, каквото наистина очаквах да получа от него. 

Пристрастена съм към пътуването на Сюендзан още откакто гледах научнопопулярната поредица на NHK "Пътят на коприната". Това беше амбициозно и епично пътешествие на един снимачен екип по древния път на керваните, който не се предаде и направи преход както по суша, така и по море. Тръгна от старата столица Сиан (Чанан - откъдето е поел някога и Сюендзан) и отново се върна на това място, за да затвори кръга. По време на десетките епизоди постоянно чувах името на Сюендзан. То звучеше почти като магия, благодарение на писателите, овековечили легендарния му подвиг в неподражаеми класически произведения. За западните фенове той е известен от  романа "Пътуване не Запад". За почитателите на анимета името му е Генджо Санзо от Саюки. Малко хора знаят, че е реална историческа личност, призвана да пътува до Индия, за да донесе в Китай копия на оригиналните будистки писания.

Лентата не е шедьовър като нещата на Уон Каруай, но ми подейства толкова приятно и успокояващо-носталгично, че ме разплака от щастие. Красива носталгия. Продукцията показва пъстра панорама на живота в Централна Азия през 7в. Най-любопитно е да видим, какво е представлявал северозападен Китай тогава. По онова време всички царства там са били будистки. Иронията е, че само след няколко века, от тях ще остане само спомен. За тази част от историята ще се знае единствено от руините и фреските, оставени в пещерните храмове на пустинята.

За жалост, животът на Сюендзан не е предаден изцяло. В историята липсват детството и юношеството му, но се надявам това да бъде тема в някой бъдещ проект. Прекалено много трябва да се говори за този велик пътешественик, а на запад почти не се знае нищо за него. Затова подобни филми са изключително полезни дори за незапознатите зрители. Вярно е, че Хуан Сяомин няма възможност да изгради в дълбочина личността на героя, но без съмнение е отличен избор за ролята. Докато гледах, не виждах актьора, а монахът Сюендзан - изобразен като светец, който докосва сърцата на всички хора, имали честта да го срещнат по пътя си. За мен много интересен беше диспутът, провел се в Индия. Подобни словесни обсъждания е имало доста в миналото. И те са увековечени за поколенията.

Финалната песен е "Сутрата на сърцето", изпълнена от Фей Уон. Ето я другата връзка с Уон. Ето и последната капка, която ще ви донесе мир и спокойствие.

 

П.П. Май ще гледам втори път. Не съм разпознала Андрю Лин, а той е бил владетелят на Гаочан (Турфан), който толкова настояваше Сюендзан да остане и да го учи.

Това е една от двете ми "срещи" със Сюендзан. Статуята се намира в Лунмън, Лоян. Лоян е бил родният му град.

Spoiler

1383303_682087675135959_1038360664_n.jpg

Хуан и тибетският актьор Пурба Ргиял

Xuan+Zang+2.jpg

* Махаяна-самграха-шастра - сборник махаяна учения с обяснения на понятията "натрупващо съзнание" и "Трите Буда тела" (3-те състояния на просветление, Трикая), написано от Асанга - един от основоположниците на школата Йогачара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чистота, спокойстивие и мир носи наистина.

Благодаря за искрения коментар и препоръката. И на мен ми остави абсолютно същите нежни и добри впечатления.

Макар да не беше много вълнуващ като сюжет, динамика и драма, имаше красиви сцени и места.

Най-много ми хареса сцената с момчето и охлюва под дъжда, както и простото описания на будизма  - в крайна сметка едно от главните философски, религиозни  и цивилизационни течения в света - състрадатеност, да не се отнема никакъв живот, (дори животински), да няма неравенство между хората и да бъде хармония.

А Сюан Дзан е донесъл и съхранил именно това в източна азия:  ценното учение за един по-добър свят, "скъпоценнния камък в лотоса".

Философските дебати между различните университети в Индия, които траят по 18 дни, разискващи истината и определящи победител са нещо, което ме кара да мисля, че по онова време те са били далеч по-напред от европейците...

Мога да сравня Сюан Дзан с Кирил и Методий - просветителите. 

Не знам дали вече класическият китайски роман "Пътуване на Запад" е преведен на български, но се надявам

скоро този филм да бъде видян с превод от ukio.:wub::subs: Пътешествие и храна за духа! 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересно сравнение. И точно, бих казала. 

Романът не е преведен на български. В мрежата срещнах само 2 глави, но няма нищо издадено. Жалко е, че такива големи произведения остават непознати у нас. Надявам се в бъдеще, понеже в момента Изток-Запад започнаха издаването на 2 от големите китайски класики. Дано след тях, дойде реда и на останалите 2 - Пътуване на Запад и Трицарствие!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих онлайн на руски език на "Пътуване на Запад - всичките 100 глави , разпределени в 4 тома. Ако някой се заинтересува.

Филмът е изгледан... Още го преживявам и си събирам мислите. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасно сказание за пътя и вярата. А музиката предизвиква мечтателно усещане за неземно духовно преживяване. Красив, много красив филм. Историята плавно се движеше, като вода проправяща си път с постоянство и мекота. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Златна си, Танче! Не знам, какви чудеса си извършила, за да синхронизираш субтитрите за всички релийзи, но факт е, че с твоя помощ този филм вече е достъпен на българските зрители.

Благодаря!

На подобна тематика с нетърпение очаквам новата продукция на Чън Кайгъ за японския монах Кукай. И той обещава подобно визуално пиршество. Дано в бъдеще има повече дзен филми - приключенски, монашески, биографични, реалистични!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скоро не бях гледала толкова завладяващ и красиво заснет филм, който те поглъща с атмосферата си. Добра работа са свършили наистина, а за Сяомин не се и съмнявах, че ще се справи блестящо с ролята си на монаха Сюен Дзан. Винаги съм се възхищавала на непоклатимата воля, която ти дава истинската вяра. Безценно е да можеш да преследваш докрай целта си, волята на сърцето си, без за миг да се поколебаеш и да се откажеш. На вярващия дет се вика единствено вярата му е достатъчна. Според мен това наистина е най-силното оръжие на човешката раса, защото без вяра надали бихме просъществували досега. Реално няма значение в какво точно вярваш, стига да вярваш истински.

Препоръчвам на всеки филмчето. Не е задължително да си изобщо навътре в будизма, за да го разбереш и да усетиш духа на чистата вяра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...