Jump to content

The Promised Neverland (2016)


debil4e

Recommended Posts

24105db80546b5b8.jpg


 


заглавие: Yakusoku no Neverland, 約束のネバーランド


тип: манга


година: 2016


статус: онгоинг (10 + чапа)


жанр: шонен, драма, мистерия, свръхестествено


автор: Kaiu Shirai


арт: Posuka Demizu


инфо: тук


чети онлайн: тук, тук, тук


резюме:  Макар и изоставени, Ема и приятелите и живеят доста добре в сиропиталището. Правилата са строги, но жената, която се грижи за тях е много мила и те дори я наричат "мама". Грижи се за тях, обучава ги, подготвя ги за живота навън, дори им прави прощални партита когато дойде време да напуснат, защото са навършили определена възраст.  Има обаче нещо странно, на децата не им е позволено да излизат навън.  Всъщност  дори нямат право да изпратят тези, които си тръгват до външната порта-взимат си довиждане в къщата, на партито. Когато обаче едно от децата, което напуска си забравя любимата играчка, Ема и Норман решават да нарушат забраната за първи път и да му занесат-да не е самотно. Речено сторено, но докато правят това научават нещо, което обръща светът им из основи. Това не е техния малък рай, а ферма, в която "мама" е култиватор и надзирател едновременно. Трябва да се махнат, всички, на всяка цена и то колкото се може по-скоро. Играта на котка и мишка започва.


 


лично мнение:  Знам, че е рано за самостоятелна тема, но това е най-обещаващото заглавие от доста време насам. Прилича на Godspeed като замисъл , но е много по-стегнато и динамично, набляга на съспенса и логиката, без излишни заигравания с теологията и ако не го проточат безкрайно се очертава като хит


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро е да, личи си, че е правено с мисъл, а не просто поредният случай на добра идея затънала в посредственост. Щом критична личност като моята го казва при наличието на "мистерия" в жанровете, което автоматично ми завишава изискванията значи има защо. Само за референция, за мен едно от най тачените заглавия в този жанр - Umineko no naku ni koro е пълен въздух под налягане заради недостатъчно издържаната логика и слабият престиж/ефектност при разплитането на ситуациите.

Тук на първо място са се опитали да направят нещо относително оригинално...някаква смесица между Питър Пан, Бягство от затвора и Война на световете и то поднесено по достъпен за почти всички читатели начин. Героите използват дедуктивните си способности за да си направят изводи търсейки правилното решение като всичко е обяснено и представено по споменатият достъпен начин, без това да навреди на съспенса. Антагонистката е не само доста солидна като присъствие ами е буквално непредсказуема..може да се очаква всичко от нея. Само фактът че и тя има "баркод" на врата дава широкоспектърни възможности на евентуални сюжетни развития. Въпросното мамче е най добрият персонаж за мен от тази манга.

Единственият минус е арта...просто толкова умряло са ги нарисували особено тази Ема, че едва се насилих да го почна гледайки постера. Добре, че историята те грабва от самото начало щото ако бяха теглили локуми и заложили на slow pacing щяха да си вкарат автогол. Историята в тази манга има потенциал, може и да не е за шедьовър, но за нещо близко.Най хубавото е че поне за тези чаптъри генерира повече от добро количество интерес, дано да продължат в същият дух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен арта също не ми е съвсем по вкуса, но още на първи чап забравих за него, историята грабва и той просто остава на заден план.

Иначе "Мама" наистина е много добре изградена като образ и доказва за пореден път, че ако антагониста не е изпипан  или пък липсва въобще историята куца и остава в графа "посредствени". Колкото до баркода

още в началото стана ясно, че тя също е израснала в сиропиталище. По любопитно ми е как става подбора на бъдещите мами-дали настоящите ги избират или се посочват отгоре. Включването на къртица допълнително усложни ситуацията, но се вписва идеално в стратегията "разделяй и владей". Сигурно е само, че няма татковци и от тази гледна точка момчетата са обречени и затова и Норман, който е и основния и противник засега ми харесва толкова-има много повече за губене. Макар и малък се очертава като много сериозен играч.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тези неща, които дадоха досега няма как да се разбере това, но има два варианта - или тези култиваторки си имат някава тяхна йерархия, нещо като саморегулиращ се управителен съвет или бакемонотата дърпат конците изцяло. Като второто при всички положения е предпоставка за първото, тъй като за да се обърнеш срещу собственият си биологичен вид трябва сериозно да са те промили. Тук идва и най големият въпрос, който и тукашните герои си зададоха в процеса - как светът на хората е станал такъв за да е изобщо е възможна тази ситуация пред, която те са изправени? Има и друг интересен момент заради, който смятам, че именно антагонистката е най интересният персонаж -

в прав текст заявиха, че тя знае точно, кои са свидетелите в онази нощ, когато убиха момиченцето. Ако това е така, мамчето е в сериозно нарушение на протокола понастоящем дори и целта й да е да им доразвие мозъците и/или да запази реномето си безупречно както изглежда на пръв поглед. Което звучи правдоподобно тъй като ако е имало свидетели, които не се издават по никакъв начин, кръга от заподозрени сред тея дечурлига се стеснява значимо. Трябва наистина да разсъждаваш хладнокръвно, трезво и детайлно за да не се издадеш при такива обстоятелства, а дори при възрастни индивиди реакцията би била най често паническо бягство. Само някой от най-надарените й питомци би могъл да запази статуквото, а те бяха 3-ма. Дори няма значение само едно дете ли е било свидетел или е било в комбинация с някое друго..просто трябваше да ги елиминира и тримата на момента ако действаше рационално. Вместо това тръгна да си играе на котка и мишка с тях..Другата опция е да не е промита напълно, да им симпатизира и един вид да ги подготвя/насочва за суровата реалност и истинският свят.

При всички положения присъствието й на безмилостен кукловод се усеща стабилно дори без да прави кой знае какво, което допринася за действието.

Къртицата си мисля, че е

онова момиче от другите по възрастни деца дето тръгна да пита какво са правели онази нощ, но й прекъснаха въпроса преди да го довърши и някак си това остана между другото

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за темата! И аз изчетох наличния материал и съм доста доволен засега. Колко често излизат чаптърите?

 

Впечатленията ми дотук:

Добре изграден свят с ясно формулирани правила, убедително изграден антагонист в лицето на мама Изабел, достатъчно страховити и уродливи чудовища, които да стряскат децата, интересно главно трио от страна на протагонистите. Всичко досега ми харесва, дори артът не ми изглежда чак толкова отблъскващ.

 

Нещо, което не ми се връзваше в началото:

Видя ми се странно, че дори генийчетата приемаха правилото за прескачане на ниската метална ограда за чиста монета под предтекста за "извънредната опасност отвъд нея". Ако навън е толкова опасно, оградата би трябвало да е доста по-висока и добре обезопасена, а не 1 метър висока, така че дори 10-годишно да може да я прескочи. Реално погледнато ако излизането навън е толкова лесно, то хипотетично всичко отвън би могло да влезе също толкова лесно. А нашите съвсем спокойно си се шматкаха покрай таз ограда (понеже не знаеха за по-високата бетонена стена по-навътре).

 

И нещичко, което не видях да сте коментирали: от тялото на мъртвото дете в камиона стърчеше някакво цвете, което ми напомни за една идея от втората книга за Ендър - Говорителя на мъртвите. Тамошната извънземна раса извършваше подобни ритуални убийства, като в мъртвите засаждаха фиданки в гръдния им кош. Та не е изключено и въпросните "демони" да не се окажат съвсем демони, но в случая няма толкова голямо значение. По-важното е за какво са им тези цветя, дето ги размятат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чаповете излизат всяка седмица :) .

Ти остави дето оградата е висока само метър, далеч по-странно ми се видя, че на никое от хлапетата дори не му и хрумва да наруши забраната. Послушни, изпълнителни и без грам любопитство :blink: , направо да те втресе от подобни деца. Това с цветето кой знае защо го приех като аранжировка на блюдото и не му отдадох особено значение :blush: .

Колкото до къртицата, възможно е Razzormaw да е прав, но нещо ме гложди, прекалено лесно изглежда да го/я разпознаем веднага. Очаквам изненада, нещо в стил Агата Кристи, но няма да се подразня ако така си остане.

Иначе за Изабел също ми мина през ума, че може да играе двойна игра, но пък може и просто да го прави защото и е скучно или пък да се стреми да си запази титлата на най-добрата :dunno: .

Ще изчакам и ще видя, все още сме съвсем в началото,всичко все още предстои.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересен 11-ти чаптър, но много бързо свърши. Едната къртица вече е ясна, остава да видим дали е единствена. Според мен обаче мама Изабел е наясно, че триото ще се пробва да я изкара наяве и се е подготвила затова. Според мен къртиците са две и са инструктирани различно - едната веднага да съобщава информацията, а другата да пасува, сякаш нищо не знае.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е да са две, защото наистина твърде бързо ни разкриха коя е. Да видим дали този ход на Норман ще има успех или и това е предвидила. Ся остава и Айзен да изникне от някъде заедно с агент Смит B) ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен ход от страна на Норман. В началото си мислех,

че Рей може да ги предаде, но после ни подхвърлиха идеята с къртицата и забравих първоначалното си подозрение, а то се оказа вярното или поне засега е такова. Значи Рей е абсолютно наясно с това колко е уязвим, особено защото е и момче и е изтъргувал своя живот за техните. Въпросът е от къде е сигурен, че Изабела ще изпълни своята част от сделката. За да рискува трябва да има коз, с който да се подсигури и не мисля, че просто играе ва банк.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност и това в новия чап не излезе точно както изглеждаше в предния, че и до средата на този почти. Наистина ми харесва как всяко открита истина е предпоследна и подлежи на промяна във всеки един момент. Историята не е черна или бяла, дори не е и сива, а дългавърволица от сенки и полусенки. Наистина чакам всеки чап с нетърпение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е как, как..лесно. Това беше най добрият им ход на мангаките и те го използваха по най добрият начин. Другите варианти бяха да е просто някой от неадекватните сополчета, което беше най лошият избор или някой от другите по възрастни дечурлига като Дон и Гилда бяха добри варианти, но те някак си нямаха отношение към цялата работа. Реално тези тримата само си крояха планове и бяха наясно със ситуацията, другите седяха изолирани. Най хубавото беше обаче начина по който го разкриха..много обичам такива похвати, когато протагонистите мислят няколко хода напред и се презастраховат..тоя Норман излезе голяма работа. Обаче и Изабел си я бива..в края на тези десет дни, които си дадоха срок ще е доста интересен шоудаун с психологически битки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той сам го каза - защото това е най добрият вариант за врага понеже Рей влияе на плановете им и би ги поставило в най неизгодна позиция да е точно той. Затова и го тества и той взе че клъвна..Реално погледнато извън подозрение ако трябва да си свръхобективен бяха само той и Ема като преки свидетели, най логичното е да се съмнява във всеки друг присъединил се в последствие. Да разчиташ на неща като приятелство е наивно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега прочетох 13-и чап и ми се изясни, но както приключиха с предишния изобщо не се разбираше. :) Няма да е лошо да му направят аниме адаптация на това заглавие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тея Дон и Гилда май ще ускорят процеса.. :slap: Доста интересни неща се появиха де и като цяло за 16 чапа си върви доста добре. Тази скрита стая не ме вълнува толкова колкото това каква е ситуацията отвънка фермата. Честно казано има наистина нужда от нещо непредвидено, катализатор за да приложат всичките си планове в действие и да започне шоудауна с мамчето.

Вече посвикнах и с арта...не ме дразни толкова колкото в началото ама наистина жалко, че точно тоя Посука Демизу се е хванал да го прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дон и Гилда не ускориха, а усложниха нещата. Общо взето хипотезата как се избира мама сме я налучкали. Сега остана да видим как ще впишат или по точно ще използват тая новата в плана. Правилата на играта се промениха отново и не мога да си представя  как ще изкарат всички от фермата. Колкото повече хора са замесени, толкова намалява шанса за успех. Варианта "без жертви" вече и като опция не съществува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както решиха да я използват така и я загубиха. Мама наистина е най-силният играч, премахва всичко от пътя си не само без колебание, но и с удоволствие. Освен това се оказа, че и тя има съюзник-Баба :lol2: На нашите наистина им се изчерпаха възможностите, най-вече след последния чап. Идея си нямам как ще се измъкнат от тази ситуация, особено Ема , а и вече имаме обявена дата на товарене...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това става все по непридвидимо като развитие на историята. Чета с огромно удоволствие и нямам търпение за решението на Ема и какво ще предприеме от тук нататък. Целите на Мама също не са съвсем ясни или поне на мен ми се иска да е така. Твърде много притисна нашите, а когато някой прецени, че няма какво да губи става наистина опасен. Единственото сигурно нещо е, че такова чудо като хепи енд няма да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...