Jump to content

Shuumatsu no Izetta (2016)


Razzormaw

Recommended Posts

82119l.jpg

 

Izetta: The Last Witch

終末のイゼッタ

 

Държава: Япония

Година на излъчване: 01.10.2016 до 17.12.2016

Епизоди: 12

AniDB

Студио: Ajia-dou

 

Плот: Европа, 1940-та: Германската империя започва завладяването на континента с Втората Световна война. След като нахлува в Ливония и други страни идва ред и на малка алийска страна наречена Елищад. Поради влошаване на здравословното състояние на владетелят настъпва време наследничката на трона принцеса Фине да направи това, което е необходимо за да защити страната си. Въоръжена само с легендата за Вайс Хексе или Бялата вещица и спомените си за магическа среща с младо момиче наречено Изета в детските години тя отива да се срещне с британският посланник в неутрална страна. Въпреки положените усилия тя е заловена от германците и точно когато ще и отнемат живота нещо магическо се случва..

 

 

Бележка: С 300 зора и много дози самонавиване да тършувам пак из текущите заглавия си намерих друго да гледам освен гъндамите. Досега не бях гледал нещо на това студио, но определено са се справили чудесно с арта. Самата история изглежда банална и може би е така, но имаше доста интересни моменти в нея, а главната героиня е може би един от най свестните женски персонажи, които съм виждал в последно време. Преследва си целите добре и не хвърчи из облаците. Нямам особени надежди за това аниме...възможно е и да го дропя, но първият епизод определено биваше, не мога да си изкривя душата сега като нещо е направено както трябва няма защо да критикувам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бива първи епизод. Общо взето приятно като анимация и ми хареса как са решили да визуализират силите на Изета. Само дето още се чудя кога ще променят жанра от исторически на фентъзи и ще добавят юри към описанието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За това му оставих празно в жанровете за сега. Не го чувствам точно исторически достоверно за да го пиша като такъв и само едно фентъзи мога му лепна със сигурност. Юри дали ще има наистина...и аз се позамислих за нещо такова заради един кадър от ендинга, но ме съмнява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8971256e.jpg

 

Хммм, това се оказа доста приятна изненада. Оставих го да се понатрупат епизоди след като изгледах пилотният и сега като се хванах да наваксвам го преполових без да се усетя. Историята е доста интригуваща, сблъскват се митове и реалност по един чудесен начин, а военната атмосфера е точно каквато трябва да е - кървава и безмилостна с осезаемо количество политически игри било то директни или задкулисни.

Учудващо поне за мен, но наглед напълно безобидното шоуджо Изета действително се превръща в един символ на надеждата за цялата тази история изграждайки наново легендата за Бялата вещица, която е основна точка от бекграунда на текущите събития в това аниме. Взаимоотношенията й с принцеса Фине и останалите момичета е наглед типичният приятелски шоуджо кръг с леко загатване на юри елементи и фенсървиз, който лично на мен по принцип ми е досаден, но тук връзката между двете основни героини е нещо наистина топло и приятно, иначе казано двете се комбинират по чудесен начин. Ако трябва да пусна паралел то то би бил с взаимоотношенията на героините в Madoka Magica, което аниме ми е еталон и до днес в така експлоатираният жанр с магическите момичета. Тук може да се види и огромната сила на пропагандата по военно време и как една силна фигура може буквално да пренареди цялата шахматна дъска образно казано. Хубав похват е това с ограничението в силите на Изета тъй като то дава един силен заряд в интригата на историята и не прави нещата прекалено лесни. Една вещица с неограничени възможности би била по скоро препъни-камък за който и да е плот, но тук са избрали правилният път мисля. Но дори и така тя си е достатъчно впечатляваща, а сцената с торпедотата откъдето е и скрийншота ми по горе е нещо наистина запомнящо се..

Технически погледнато арта й музикалното оформление също заслужават особена похвала!

 

Определено ще го доизгледам това аниме въпреки, че го почнах с минорно настроение, но явно нюха ми се е изострил след дългата пауза тъй като имах чувството, че тук може би има повече отколкото се вижда на пръв поглед и то така и излезе. Ако си изиграят правилно добрите козове тук дори бих го наредил наред с гъндама и Re:zero kara като личен топ 3 за годината, което хич не е зле тъй като до лятото си мислех, че ще си остана капо до края покрай всичката останала помия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще помоля за последно и този ми пост да бъде изтрит тъй като не искам да оставям темата в такъв вид и с такива негативни неща..

Благодаря, че махнахте чуждите елементи от нея, както и последвалите писания, а самото аниме не заслужава такива излишни неща и наистина оценявам жеста!

 

// Може и да се върна след време, но поне засега мисля да направя пауза, поне до пролетният аниме сезон  - просто ми поизчезна ентусиазма да коментирам каквото и да е..Знам, че не си имал предвид нещо лошо, но просто тези цитати и то от точно това място, да беше някой друг...но както и да е. Все пак ще ви следя от време на време и наистина се надявам точно в този раздел да чета било то и само във вид на монолози, но ваши собствени писания, а и конкретно ти си излагаш мислите по доста сносен начин и неща като "нямам мнение" някак си не седят на място даже след един изгледан епизод. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че огорчението ти се крие в нещо друго, различно от горния пост, който дори авторът му със сигурност не взема на сериозно, но както и да е, няма да дълбая. Взимам си бележка и трия глупостите и само за протокола ще кажа, че твоите коментари биха ми липсвали, ако решиш да си тръгнеш. Надявам се все пак да размислиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приключи и това. Не беше зле и е едно от малкото заглавия този сезон, които завърших докрай. Краят беше добре или поне до самия финал където някой по неизвестни причини набута хепи енд, който грам не се вързва с развитието на историята в последния епизод и направо обезмисли всичко. Все пак не го броя за загубено време, но не бих го гледала отново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...