Jump to content

Kidou Senshi Gundam: Gyakushuu no Char (1988)


Recommended Posts

70516KOEs8TM.jpg

 

Mobile Suit Gundam: Char`s Counterattack

機動戦士ガンダム 逆襲のシャア

 

 

 

Държава: Япония

 

Тип: филм

 

Година на излъчване: 12.03.1988

 

Времетраене: 120 мин.

 

AniDB

 

Студио: Sunrise

 

 

Плот: Март, U.C.(universe century), 0093

Филмът заема място четиринадесет години след оригиналните Гъндам серии и приключва дълготрайната вражда между Амуро Рей и немезисът му Чар Азнабе. След години конфликт между Земята и космическите колонии, Чар разработва радикално решение: след като бомбардира Земята с астероиди и правейки я необитаема ще принуди човечеството да живее в космоса изцяло. Това, което стои на пътя му са Амуро Рей и малка флотилия на Земната Федерация и така съдбата на човешката раса лежи в сблъсъка между тези двама newtype войни.

 

 

Свали тук: :click: (720 pix, eng sub)

 

 

 

Бележка: Дълго се чудих дали да добавя тук този филм. Безспорно стойността му е голяма не само за феновете на гъндамите, а и като цяло на почитателите на меките тъй като представлява своеобразен епитом на всички събития от времевата линия разглеждана в анимето от 79-та, което е смятано с пълно право за изначалната поява на битките с гигантски роботи пилотирани от хора. Работата е там, че самата история разглеждана в филма е изключително трудносмилаема за един обикновен зрител, който си няма и хабер от героите и събитията. За да си напълно в час в нещата трябва да си изгледал най малко първото гъндам аниме - Gundam 079 и излязлото малко в последствие Gundam Zeta. Гледайки го без подготовка пак си залужава, но просто не е същото така, че препоръчвам поне да се прочете някаква предварителна информация за оригиналната тв поредица в специализираното уики.


Значимостта на Амуро Рей и Чар Азнабе е огромна в мека фен средите като и двамата са с заслужен статус на легенди не само в този жанр ами и по принцип. Амуро е типичният протагонист като убежденията и каузите му са точно това, което трябва да са. Чар е изключително харизматична личност и доста от гъндам феновете буквално го боготворят и дори цитират и до днес. Въпреки, че е натоварен със статуса на антагонист някак си просто не може да го намразиш или да не изпиташ уважение. Нещата в които той вярва са доста драстични и дори екстремни до границата между добро и зло, но хвърляйки морала на човешката същност настрана правдиви по своему. Някъде бях срещнал доста интересно определение за Чар и мисля, че човека, който го беше написал е много прав точно за този персонаж - "той е рицарят в бляскави доспехи на гъндамите, биещ се на погрешната страна" и този цитат го описва най добре. Аз лично въпреки, че уважавам Чар не приемам драстичната му позиция въпреки, че изконно е прав за порочността на човечеството и нуждата от наказание с библейски пропорции и затова симпатизирам на Амуро, който е конструиран точно както трябва да е един протагонист, защитник на Земята и населението й.


Самият филм е динамичен, драматичен и вълнуващ, дори и навъртял вече доста годинки си остава една must see аниме класика. За един обикновен зрител/консуматор би бил просто посредствено биткаджийско, космическо аниме с неясен край, но за тези вникнали в посланията и символизма и особено запознатите с героите тук - безценен шедьовър и гъндам аниме в най чистата му форма. За по доброто асимилиране на нещата ще нахвърля и опитам да обясня някои термини, лица и изобщо елементи за незапознатите решили да отделят време на тази аниме класика в следният спойлер:
 

 

 

Gundam - гигантски робот пилотиран от хора за военни цели като в повечето случай пилота навигира мобилният костюм от пилотска кабина разположена в торса на робота използвайки вградените камери в главата като визуални сензори.

 

newtype - човек, който е достигнал нов етап в човешката еволюция състояща се най вече в изострена ментална активност, адаптирайки се най вече към живота в космоса.


Земната Федерация (Earth Federation) - глобално правителство от богати нации управляващо всичко на планетата Земя


Зеон  - княжество, нация от космически колонисти обявила война на Земната Федерация


Нео Зеон (Neo Zeon) - три индивидуално създадени една от друга военни организации целящи основно възстановка на старото космическо княжество и реда установен от него.


Лондо Бел (Londo Bell) - специализирана военна сила на Земната Федерация сформирана след първата Нео Зеон война с цел да замени предишната известна като Титаните(Titans).


Амуро Рей - момче с особени способности в областта на механиката, въвлечен по неволя в разгарящият се конфликт между населението на Земята в лицето на Федерацията и космическите колонии в лицето на Зеон като пилот на първият изобщо прототип на гъндам.  Той е и най добрият гъндам пилот изобщо, който до такава степен развива newtype способностите си, че в даден момент трябва да усъвършенстват до край параметрите и функциите на гъндама само и само самата машина да е близко до уменията му и дори и това не е достатъчно... Амуро е известен и като създателят на емблематичното сферично роботче, талисман на гъндам космическата сага - Харо, което се появява и в последващи поредици и филми.


Чар Азнабе - известен още като "Червената Комета", изключително талантлив newtype пилот на мобилни костюми биещ се на страната на Зеон. По време на събитията от Zeta Gundam, Чар сменя убежденията си и дори се бие на страната на Федерацита, но след като опознава напълно обитателите на Земята се стига до нова повратна точка и събитията разглеждани в този филм. Характерно за взаимоотношенията му с Амуро е постоянният конфликт между двамата дори и когато са на една страна и биещи се за една кауза като целта и на двамата е да надделее над противника си. Чар е и прототип на всички маскирани персонажи присъстващи по един или друг начин в Гъндам вселената.


White Base - легендарният космически кораб на Земната федерация с изключителни заслуги във войната със Зеон. Амуро Рей се присъединява към него като пилот на мобилният костюм известен като RX-78-02 Gundam.

 

Брайт Ноа (Bright Noa) - капитан на кораба White Base


Мирай Ноа (Mirai Noa) - бивш навигатор на White Base по време на първите конфликти с Зеон и понастоящем жена на Брайт Ноа.


Хатауей Ноа (Hataway Noa) - син на Брайт и Мирай


Лала Суне (Lalah Sune) - намерена в индийски бордей от Чар Азнабе с newtype способности, която бързо се приспособява като пилот на мобилен костюм и споделяща телепатична връзка с Чар и Амуро. С вторият изживяват романс, който приключва след като Амуро инцидентно отнема живота й след като тя застава между него и Чар в една от битките между двамата.


 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...