Jump to content
Sign in to follow this  
Razzormaw

Kidou Senshi Gundam: Gyakushuu no Char (1988)

Recommended Posts

70516KOEs8TM.jpg

 

Mobile Suit Gundam: Char`s Counterattack

機動戦士ガンダム 逆襲のシャア

 

 

 

Държава: Япония

 

Тип: филм

 

Година на излъчване: 12.03.1988

 

Времетраене: 120 мин.

 

AniDB

 

Студио: Sunrise

 

 

Плот: Март, U.C.(universe century), 0093

Филмът заема място четиринадесет години след оригиналните Гъндам серии и приключва дълготрайната вражда между Амуро Рей и немезисът му Чар Азнабе. След години конфликт между Земята и космическите колонии, Чар разработва радикално решение: след като бомбардира Земята с астероиди и правейки я необитаема ще принуди човечеството да живее в космоса изцяло. Това, което стои на пътя му са Амуро Рей и малка флотилия на Земната Федерация и така съдбата на човешката раса лежи в сблъсъка между тези двама newtype войни.

 

 

Свали тук: :click: (720 pix, eng sub)

 

 

 

Бележка: Дълго се чудих дали да добавя тук този филм. Безспорно стойността му е голяма не само за феновете на гъндамите, а и като цяло на почитателите на меките тъй като представлява своеобразен епитом на всички събития от времевата линия разглеждана в анимето от 79-та, което е смятано с пълно право за изначалната поява на битките с гигантски роботи пилотирани от хора. Работата е там, че самата история разглеждана в филма е изключително трудносмилаема за един обикновен зрител, който си няма и хабер от героите и събитията. За да си напълно в час в нещата трябва да си изгледал най малко първото гъндам аниме - Gundam 079 и излязлото малко в последствие Gundam Zeta. Гледайки го без подготовка пак си залужава, но просто не е същото така, че препоръчвам поне да се прочете някаква предварителна информация за оригиналната тв поредица в специализираното уики.


Значимостта на Амуро Рей и Чар Азнабе е огромна в мека фен средите като и двамата са с заслужен статус на легенди не само в този жанр ами и по принцип. Амуро е типичният протагонист като убежденията и каузите му са точно това, което трябва да са. Чар е изключително харизматична личност и доста от гъндам феновете буквално го боготворят и дори цитират и до днес. Въпреки, че е натоварен със статуса на антагонист някак си просто не може да го намразиш или да не изпиташ уважение. Нещата в които той вярва са доста драстични и дори екстремни до границата между добро и зло, но хвърляйки морала на човешката същност настрана правдиви по своему. Някъде бях срещнал доста интересно определение за Чар и мисля, че човека, който го беше написал е много прав точно за този персонаж - "той е рицарят в бляскави доспехи на гъндамите, биещ се на погрешната страна" и този цитат го описва най добре. Аз лично въпреки, че уважавам Чар не приемам драстичната му позиция въпреки, че изконно е прав за порочността на човечеството и нуждата от наказание с библейски пропорции и затова симпатизирам на Амуро, който е конструиран точно както трябва да е един протагонист, защитник на Земята и населението й.


Самият филм е динамичен, драматичен и вълнуващ, дори и навъртял вече доста годинки си остава една must see аниме класика. За един обикновен зрител/консуматор би бил просто посредствено биткаджийско, космическо аниме с неясен край, но за тези вникнали в посланията и символизма и особено запознатите с героите тук - безценен шедьовър и гъндам аниме в най чистата му форма. За по доброто асимилиране на нещата ще нахвърля и опитам да обясня някои термини, лица и изобщо елементи за незапознатите решили да отделят време на тази аниме класика в следният спойлер:
 

 

 

Gundam - гигантски робот пилотиран от хора за военни цели като в повечето случай пилота навигира мобилният костюм от пилотска кабина разположена в торса на робота използвайки вградените камери в главата като визуални сензори.

 

newtype - човек, който е достигнал нов етап в човешката еволюция състояща се най вече в изострена ментална активност, адаптирайки се най вече към живота в космоса.


Земната Федерация (Earth Federation) - глобално правителство от богати нации управляващо всичко на планетата Земя


Зеон  - княжество, нация от космически колонисти обявила война на Земната Федерация


Нео Зеон (Neo Zeon) - три индивидуално създадени една от друга военни организации целящи основно възстановка на старото космическо княжество и реда установен от него.


Лондо Бел (Londo Bell) - специализирана военна сила на Земната Федерация сформирана след първата Нео Зеон война с цел да замени предишната известна като Титаните(Titans).


Амуро Рей - момче с особени способности в областта на механиката, въвлечен по неволя в разгарящият се конфликт между населението на Земята в лицето на Федерацията и космическите колонии в лицето на Зеон като пилот на първият изобщо прототип на гъндам.  Той е и най добрият гъндам пилот изобщо, който до такава степен развива newtype способностите си, че в даден момент трябва да усъвършенстват до край параметрите и функциите на гъндама само и само самата машина да е близко до уменията му и дори и това не е достатъчно... Амуро е известен и като създателят на емблематичното сферично роботче, талисман на гъндам космическата сага - Харо, което се появява и в последващи поредици и филми.


Чар Азнабе - известен още като "Червената Комета", изключително талантлив newtype пилот на мобилни костюми биещ се на страната на Зеон. По време на събитията от Zeta Gundam, Чар сменя убежденията си и дори се бие на страната на Федерацита, но след като опознава напълно обитателите на Земята се стига до нова повратна точка и събитията разглеждани в този филм. Характерно за взаимоотношенията му с Амуро е постоянният конфликт между двамата дори и когато са на една страна и биещи се за една кауза като целта и на двамата е да надделее над противника си. Чар е и прототип на всички маскирани персонажи присъстващи по един или друг начин в Гъндам вселената.


White Base - легендарният космически кораб на Земната федерация с изключителни заслуги във войната със Зеон. Амуро Рей се присъединява към него като пилот на мобилният костюм известен като RX-78-02 Gundam.

 

Брайт Ноа (Bright Noa) - капитан на кораба White Base


Мирай Ноа (Mirai Noa) - бивш навигатор на White Base по време на първите конфликти с Зеон и понастоящем жена на Брайт Ноа.


Хатауей Ноа (Hataway Noa) - син на Брайт и Мирай


Лала Суне (Lalah Sune) - намерена в индийски бордей от Чар Азнабе с newtype способности, която бързо се приспособява като пилот на мобилен костюм и споделяща телепатична връзка с Чар и Амуро. С вторият изживяват романс, който приключва след като Амуро инцидентно отнема живота й след като тя застава между него и Чар в една от битките между двамата.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×