Jump to content

Recommended Posts

Драмата е заложна от самото начало. Преполовихме сериала и няма как да продължи нататък само в шеги и закачки. Радвам се, че историческата ми справка се оказа вярна.  Името на Жътваря е Уанг Йо,  крал Йеджонг. Бях се притеснила, че много зациклихме в  битовите задявки за пари, храна, подаръци и "тя обича ли го  достатъчно или не". Време  е за по сериозните дилеми. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С края на осма серия сякаш сериалът влезе в задънена улица и сега, и на мен ми е интересно как са намислили сценаристите да излязат от тази на пръв поглед невъзможна ситуация. Ясно е, че Гоблин и невестата му ще ги гледаме още 8 серии, но как ... как точно. Едва ли са решили следващите 8 серии да бъдат постоянна препратка към миналото. Хм ...

Със сигурност ще има поне още едно две спасявания от сигурна смърт на булката.

 

За историчиската справка....

 

王 това със сигурност е Уанг, но за втория йероглиф не съм сигурна, че е Йо (Martim до колкото разбирам ти имаш предвит този крал, който е управлявал от 1105г. до 1122г. на корейски името му е изписано 왕우 - което би следвало да се чете Уанг У ) от това което виждам в уикипедия неговото име се изписва така 王俁, чисто визуално не ми прилича на изписания от Гоблина йероглиф . Написаното от него повече ми прилича на името на този 王欽-  Wang Heum 1031–1034

 

Редактирано от Yoyo_ko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо  не разбирам от ханджа, нито знам Гоблина посмъртното или рожденото му име изписа. Корейците са представили героя като Wang Yeo. Според годините на Гоблина, крал по това време е Йеджон (Wang Yoo). Този Wang Heum 1031–1034 е много рано. Не изключвам да става дума за някакъв събирателен образ от няколко крале.  Интересен е и  Myeongjong (8 Ноември, 1131 - 3 декември, 1202) - той пък е късно. Струва ми се, че образът на  краля няма да го  развият изцяло в отрицателен аспект. Направо съм сигурна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, мож ли ми обясни нещо.

Честно, защо търсиш в историята за фентъзи приказка? Това е като да тръгнеш да търсиш кой точно е бил принцът на Пепеляшка или на Снежанка /барабар с известни минихора от онези времена/... Може да използват някакви известни имена, но ме съмнява в Корьо да е имало истински гоблини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото съм изучавала фолклор и знам как се създава една приказка, една песен, една балада... Винаги има исторически прототип. Шлиман е открил Троя с Илиадата под мишница, Наскоро гледах филм на ББС за Снежанка, ама истинската. Показаха замъка й, портрета на мащехата й... Оказа се, че не е успяла да се омъжи за принца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Факт е, че в корейската уикипедия срещу името на Dong Wook е изписано прероденият Wang Yeo (왕여). Колкото до йероглифа 黎, в Корея отговаря на собственото име Ryeo, поне според този сайт - тук. Аз също съм склонна да мисля, че вероятно е някакъв събирателен образ, не вярвам, че ще се уповават на някакви действителни факти...

Редактирано от Blue_Moon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че се оказа сестра, и аз на това заложих в началото. Изобщо не допусках да е друга, заради студенината на Ким Шин към кралицата и заради мястото и пред краля.

И аз не бих търсила исторически факти, смятам, че могат да ме подведат, като си въобразя излишно, че има някаква достоверност в историческите прототипи и имена. Безмислено е да правя такава връзка, в предвид на сюжета и жанра, само ще се заблудя. По същия начин мога да си фантазирам, че те са каквито и да е от историята, това няма да промени нищо, сценаристите вече са се подписали на сценария.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че тази приказка е по неисторическа от "Императрица Ки" или "Кралица Сондок", например. Още в следващата серия сигурно ще се спомене името на краля, а това вече е ангажираност с конкретни събития.

Kiddo, за теб "много  време", в което един човек боледува и става дядо е повече от 30/40 години, а аз мисля, че 6 години са напълно достатъчни. На желязото му е нужно много по малко време, за да ръждяса.

На колко години е Гоблина? На 938(9). Не пропускат да го напомнят. Годините започват да се броят от момента на раждането. Гоблина е нито жив, нито мъртъв, но се е родил човек.

Кралят, за когото аз си мисля, е бил увлечен от изкуствата и е създал държавна академия по изкуствата. Показаха ни многото портрети, които беше нарисувал на кралицата.

По времето, за което аз си мисля, са се водили непрестанни боеве на границата с империя Ляо. Ким Шин го потвърди в разговора си с краля, че се е бил на северната граница.

От историята е известно, че кралят е бил зависим от своя канцлер, за чиято дъщеря се оженва. С това започна сериалът: някой нашепва в ухото на краля какво трябва да направи и то никак не му се харесва, но не може да се противопостави.

Сцената от Корьо в последната серия може да се приеме и така: кралят изисква от Ким Шин да замине далеч от двореца, за да се спаси, себе си, кралицата и своите близки. " Съобщи ми за своята смърт, а аз ще съобщя за своята скръб." "Вие сте кралят на Корьо..." Може и да греша, но като че ли между двамата герои някога е имало братска близост. Жътварят не случайно се опитваше пред огледалото да каже "брат".  

Възможни са всякакви други тълкования, но на мен така ми харесва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи според теб канцлерът, който е баща на кралицата, кара краля да убие децата му.

В края на краищата Ким Шин е брат на кралицата, значи е син на канцлера.

 

И ако сравниш дядото от "гроба" с версията му от деня на убийството на гоблина, ще видиш колко време е минало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kiddо, харесвам те като пишеш, но не и като се опитваш да ме изкарваш пълна идиотка. Къде съм писала, че историческият канцлер и онзи евнух от филма, са едно и също лице? Най малкото, евнухът не може да бъде ничий баща. Описвах сходна ситуация от епохата, в която кралят е зависим. Никога не съм твърдяла, че Гоблинът  е историческа личност, нито пък неговата сестра. Говорим за художествено произведение, а не за документален филм. 

P.S.

 

Значи според теб канцлерът, който е баща на кралицата, кара краля да убие децата му.

В края на краищата Ким Шин е брат на кралицата, значи е син на канцлера.

 

И ако сравниш дядото от "гроба" с версията му от деня на убийството на гоблина, ще видиш колко време е минало.

Различни хора са. Помощникът на Ким Шин го убиха пред двореца, а старецът (с внучето) е друг верен човек, от онези, които го оплакваха в деня на смъртта му на граховото поле. И артистите са различни, и в каста са изписани като различни персонажи.

 

Със съжаление откривам, че колкото и да се опитвам да бъда ясна в това, което пиша, често съм разбрана превратно. Явно проблемът е в мен, но продължавам да си мисля, че за да възприемеш пълноценно едно художествено творение, добре е да знаеш повече за създателите му, за културата, за традициите и историята им. Дано не звучи като оправдание, защото не се чувствам виновна :) А вие продължавайте да си мислите, че вярвам в съществуването на исторически гоблини и таласъми. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плюс това искам да добавя, че Кидо права си кой баща иска децата му да умрат, но да си спомним, че краля няма само 1 жена. Между другото мерси Матрим много хубаво си го обяснила, защото като го изгледах много се зачудих при положение, че този верен войник на краля си изпълнява достойно службата си и се връща с победа му казват да си замине и да прати на краля си вестта, че е мъртъв. Но по този начин, както си го обяснила става логично. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааа  форумът е много познавателно преживяване по отношение на писането Matrim :). Понеже всеки чете в своя си контекст и процентът на разбираемост му пада.... драстично :). Аз затова винаги търся невидимите читатели - за да видя, разбирам ли се обективно и какво наистина трябва да коригирам в себе си. Същевременно, както и ти ми подсказа някога: ако постоянно се стараеш да се разбереш и да си ясен на всички, губиш от себе си - от чувството си за хумор, от гледна точка, от правото си на асоциация :). Вкарваш се в еднолинейна комуникация ;).. Не се ядосвай, не е към теб: май просто такъв е процеса на напасване :)... ако съдим по моят опит, преди първия бан/наказание може и никога да не те приемат за своя и винаги да тълкуват думите ти превратно: като опит да омаловажиш халлю вълната и постиженията на корейското сериално изкуство... като неуважение към прекрасните актьори ... като надменност към съфорумците. И само другите странници (като мен) осъзнават, че именно понеже харесваш и Корея и сериала - затова го анализираш и му се радваш искрено, споделяйки мисли и сенки :)... - и то именно тук, понеже чувстваш хората свои...

---

А иначе: не ми хареса финала на 8ма серия. Отслаби мотивациите в сюжета и е и алогично...

Ако целта на живота на Булката е да извади меча, и ако не го вади ще мре... не значи ли това, че и ако го извади пак ще мре? Много глупаво като съществуване.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, колко си освежаваща, Майра!

В една друга тема така ме взеха "на въоръжение", че бях, като Гоблина, пред дилемата: "Да пиша или да не пиша". Продължих със съзнанието, че тъй ще е тя... :)

За края на 8 епизод, това е нещо като лъжлив финал, колкото да напрегне усещанията. Уравнението изглежда нерешимо, което в средата на сериала, по всички закони на драматургията, е недопустимо. И аз не обичам особено тези съдбовни предопределености, начело с червената орисница, ама азиатците държат всички сметки от предишния живот да се разплащат в следващия.  Затова много ми е интересен Жътваря: досега го показаха в три различни въплъщения, нямащи нищо общо помежду си. Кралят като момче е възторжен, влюбен и невинен; във фаталната саморазправа с Ким Шин е отровен от завист, злоба и ревност; в образа на Жътваря е просто безподобен. :) :) :) Всъщност, върху събитията, причинили неговата метаморфоза, се крепи целият сюжет. Крайно време е да вземат да разкриват тайните, че се изтормозих :) Ами Съни или както е там, нали е кралицата? Според мен, на кралицата също не й е чиста работата.  Какво се е случило с голямата любов между краля и кралицата, която не е грях?

Абсолютният ми фаворит обаче е Гоблина, толкова незрял и наивен, въпреки годините си! :kissy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен лично историческото СВЪРШВА там където изобщо НЕ ЗАПОЧВА. Помислете - в колко много корейски сериали след заглавието изписват : филмът е правен по исторически факти, или имената на героите са реални лица, но действието е измислено и т.н. Е, тук нищо такова НЕ са написали!!! А дори в лунните влюбени така беше написано. И там се ползваха само и единствено ИМЕНАТА на героите /от историята/ и периода, в който са живели, но нямаше никаква историческа правдивост в сюжетите /тук говоря за двамата млади и принцът регент, както и за онази шматка със сапуна и купищата принцове, както и за луната, която обгръщаше слънцето, със шаманката/. Затова не се подвеждайте по някакви имена или брой години. Това е както да направим фентъзи филм с действие на друга планета през 3054 година и да кръстим главните герои Цар Симеон Велики и цар Самуил, и после да се чудим къде е връзката с историята. Просто няма да има такава. Всеки един исторически персонаж би могъл да заеме името си. Чест им прави, че тук не са написали: "филмът е направен по исторически факти", и поне не искат манджа с грозде, като при другото фентъзи, дето го гледахме /онова за Корьо с многото принцове/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

il_fullxfull.591998825_cpor.jpg

 

Това е една историческа риба, увековечена от Андо Хирошиге през 18 век.

 

Едно полезно инфо, за обогатяване на познанието:

  Историческо фентъзи
от Уикипедия, свободната енциклопедия
 
 

Историческото фентъзи е поджанр на фентъзито и се отнася към историческата фантастика. В произведенията от този жанр се прави връзка между историята, която се описва и определен исторически период. Друг подход е вмъкването на сюжета в определен период от историята като от автора бъдат добавени свръхестествени елементи като магиямитични същества и др.

Има произведения, в които действието се развива в измислен свят като света или действащите лица в историята силно напомнят определен исторически период или реални исторически личности, като тези творби също са причислявани към историческото фентъзи. Пример за такова произведение е поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“, която е вдъхновена от Войната на розите.

Много, ако не повечето от авторите на фентъзи черпят идеи за своите произведения от реални събития от историята, което прави границите на историческото фентъзи доста неясни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Matrim, "черпя идеи" не означава "използвам дадената история".

И, ако трябва да сме съвсем точни, това НЕ е историческо фентъзи. Просто 3% от историята се развива в миналото. По-скоро предисторията. Преди найсет години станал гоблин! Да, и е изключително важно да се знае кой точно крал е бил тогава. Защо? При положение, че каквото и да изкараш, все ще е събирателен образ от няколко крале - на един ушите, на друг краката, на третия някоя война, на шестнайсти любовта към рисуването. Как един събирателен образ ти изяснява нещо?

Казваш Джордж Мартин... Това, че две неща си приличат, не значи, че са едни и същи. Щото може да е вдъхновена от Войната на розите, но на мен повече ми бие на древен Рим като манталитет. Ако започна да го гледам, може да намеря и общо с други периоди. Само се чудя с кой период ще си обясня драконите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kiddo явно не си запозната с истерията по „Песен за огън и лед“.Феновете му са преровили цялата митология и световна история за да търсят от кои източници е черпил вдъхновение Мартин за книгата и да съставят доста теории за евентуално развитие по натам в действието.Да може и да  са направили тюрлю гювеч авторите на сценария от няколко крале в един събирателен образ но на мен не ми пречат на Matrim постовете,даже са ми интересни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...