Jump to content

Recommended Posts

интересно ми е Хе Су, след като има дете, оставено в миналото дали ще може да му проследи нишката до наши дни, да срещне потомците й :na2:

Просто душата на настоящата и последна внучка на Хе Су, се върна в миналото и преспа с пра-пра-пра-пра-пра-....дядо си, ползвайки на заем тялото на пра-пра-пра-пра-пра-....баба си! Факт!!! (Много ли съм цинична?!?!?)

(Всъщност тя създаде сама себе си или по-точно корените си.... Възниква въпросът кое е първото - Кокошката или яйцето?)

Имам въпрос - и в китайската версия ли тя роди дете на императора? Питам защото знам, че те имат втора част на сериала, където Императора се настанаява в настоящето...та се чудя дали и неговата душа се връща да си намери ВНУЧКАТА, опс, любимата? Много извратено звучи нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като споменахме детето .... Хе Су рева за императора, че го оставила сам, а за детето си даже не си спомни. Бая са рязали от финала режисьорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам въпрос - и в китайската версия ли тя роди дете на императора? Питам защото знам, че те имат втора част на сериала, където Императора се настанаява в настоящето...та се чудя дали и неговата душа се връща да си намери ВНУЧКАТА, опс, любимата? Много извратено звучи нали?

 

В китайската не успя да роди, но това се случи в двореца и всички знаеха ,че е бременна- пометна и това също и даде тласък дасе махне извън двореца.

 

И в китайскта императорът беше гневен при смъртта, защото се гневеше на себе си най-вече, но беше гняв и болка и безисходица.,а после прочете писмата и показа действително болката.Видяхме пиянството и скръбта на 14-я, изгарянето на тялото, според желанието и, оставените неща за всеки и картината беше съвсем различна. На Джун Ки, наистина не му се получи тази сцена с гнева, може би най-слабата му сцена в сериала, но и бяха орязали времето до минимум и минаха бегом.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лавандула, ако това е така, следва, че в китайската версия няма родова нишка /потомство/, щом тя не е родила. Това поне не звучи извратено, като да спиш с внучката си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В китайския  оригинал - Startling by Each Step / Scarlet Heart Bu Bu Jing Xin / 步步惊心-   всичко е обосновано и няма чуденки и недомислици, дори и на финалната сцена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен също останаха въпросителни.

Аз така и не можах да разбера дали Со разбра, че детето на Хе Су е от него и другото, което не вдянах е какви бяха тези облаци и затъмнение? Тълкувам си ги по свой собствен начин но не съм на 100% сигурна, дали съм уцелила идеята. :) Разбрах със сигурност, че Хе Су е била в кома 1 година и един вид вече я дават събудена в тях и сънува, какво е преживяла в миналото но до момента, в който не си спомни на финала се чудеше, какви са тези нейни сънища, които я разплакват.

Според мен един от проблемите, е че се опитаха да вмъкнат всичко в 20 епизода и е имало кръцни и срежи. :) :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези дни ще бодна последната доза. Не знам още за какви облаци говорите, но следната "поема" на Со към Су,толкоз често я набиваха, че очевидно са успяли да ми продупчат дупка в мозъка - "когато реката изсъхне, погледни събралите се облаци".

 

Най-вероятно се изказах и аз кат във вица "извинете, някой да е е**л таралеж", ама здраве да е хах

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джун Ки преди малко публикува видеоклип в инстаграм профила си и отдолу е сложил емотиконка с надпис "скоро" и сега ако това не е загатване за 2 сезон, а само си прави майтап с нас не знам. 

П.С: пропуснала съм, че видеоклипа е на последните му сцени от финала там със затъмнението. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ангелче, за двата спешъла иде реч.

 

Бънита, на руски не беше такъв превода, но има  смисъл, в това, дето си написала.На руски беше от рода ,че  отишла да приседне край извора на потока и съзерцавала събирането на облаците. Но те с преносните им значения, знаеш ли какво искат да ти кажат. Може да значи и това, което казваш, звучи логично това да е смисъла. Признах те! :kissy: ! Аз  го свързвах със срещите им край реката и търпението в очакването...

 

Та като разнищихме и облаците :28558: следва фразата, дето ни поднесоха към края.

Първият император каза нещо, което към края ни припомниха - че животът е краткотраен, само любовта е вечна и всъщност, за това беше май цялото зорене всичките  20 епизода- в това май целяха да ни накарат да повярваме с тоя край и в комплект с облаците. 

Надявам се, в спешълите да се пояснят, зер не им стигна времето от други по-важни работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:28558:Ма ква вечна либов, хора. Буквално погледнато не е вечна, а просто е прескочила няколко века и се е озовала в козметичния щанд на МОЛ-а. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли някой, който е надниквал в тези 32 страници не е разбрал, че аз харесвам филма, ама много го харесвам. Любителите на исторически сериали и историческа литература сме различни. Някой ги харесва заради пищните костюми и декори, друг заради приказката, аз пък ... защото са исторически. Обичам да задълбая в детайлите, в причините, в последствията, във взаимовръзките. Това е едното ниво, след него идва ред на забавлението (мразя да ми е скучно!), накрая, ако има възможност, отчитам художествения факт. Досега съм изгледала по-голямата част от корейските исторически сериали, излезли в последните десетина години. Този ме грабна, защото с шут разби всички стереотипи и като сюжет, и като снимане и като актьорски ансамбъл. Някой писа, че не бил исторически. Нищо подобно - като изключим фантастичния момент за момичето, което е попаднало в миналото, всичко останало се опира на историческа фактология. Факт, на който малко обръщат внимание е, че Теджо обединява (завоюва) късните Пекче, Шила и Когурьо, че се опитва по мирен начин да обуздае елита им като се ожени за момиче от всички силни кланове, че всеки ден на трона е било като ходене по острието на меч. Имал 30 деца, а ни показали само 8? И това не е само защото в китайската версия е така, а защото от 29-те му жени само 6 са императрици, а останалите са наложници с най-различни рангове. По същия начин има принцове, велики принцове и престолонаследници. На нас ни показаха великите принцове. И още - престолонаследникът не се определя по своята възраст, а по решение на краля или с дворцов преврат. Да бъдеш владетел в такова време е било убийствено трудно занимание. Да пожелаеш трона е не само израз на желанието ти да властваш, но и да се опиташ да направиш най-доброто за държавата си, за народа си, да не отстъпиш от постигнатото от предшествениците си. Болшинството не са се справяли, но не значи, че не са го искали. Да си крал значи да нямаш личен живот: бил си се влюбил? Много важно! Системата за политическите вътрешни бракове затова е измислена, а не от перверзна любов към сестрите и братовчедките. Първостепенната задача на императрицата е била да роди наследник, пък после, ако иска да мре. Това се очаква и от императора - няма кой да го чака да преживява любовните си иждивения. Гледали ли сте филма "The concubine"? Кралят прекарва брачната си нощ в присъствието на двама евнуси, като единият от тях чете от книга, какво трябва да направи величеството - откъде да подходи, къде да пипне, колко да продължи всяко действие... Не е проста работа да се зачева бъдещ крал!
Вече писах един-два пъти, че този сериал е камерен и ни занимава с преживяванията на героите, докато историческите събития се съобщават индиректно. Но ги има - бунтът на хората от Пекче, партията на Шила, убийствата на принцовете (братя и племенници), подсказката, че Йонхуа ще използва сина си, за да свали Куангджон, че Бек А ще остане неженен, ще напусне двореца и след много години ще се ожени за малката дъщеря на Ук...
Аз съм голяма почитателка на ДжунКи, смятам, че няма състояние, което да не може да изиграе, но в този сериал изпитвах най-голяма симпатия към Нам Джу Хьок, изпълнителят на 13-я принц. Гледах го и в "Сиренцето", но тогава не ми направи никакво впечатление. Желая му много и прекрасни роли. :kissy:
P.S. В прав текст ни беше казано, че следва продължение, друг е въпросът дали ще го направят с този хилав рейтинг на първия сезон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко си беше много добре и сериалът си заслужава отделеното време.  Не е лесно да не знаеш в кой свят си и без да пътуваш във времето.

Авторите съвсем ясно показаха, че  има развитие на действието и в наши дни, но дали ще има сериал за това- ще чакаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В деня, когато излъчиха последния епизод, Джуни го гледа на кино с около 600 фенове (фенки де!) измежду 10 000 молби. Казвам "фенки", защото ако имаше поне един мъж и него бяха изтеглили на томболата, щеше да е малко странно, тъй като с почти всички се прегръщаше. Даже по едно време си свали сакото, като почнаха да му се изреждат... Най-смешното обаче беше в началото, още първото листче - излезе една бабка с маниери на тийн - та се криви, та си крие личицето по "онзи сладък начин". Извикаха едно момиче от the staff да я "бие" като Хе Су, когато принцесата я шибаше там, та като понатупаха бабето, Джуни я прегърна изотзад, като сцената при реката. Женицата замалко не обели очи от кеф. :D :D :D Скоро бяха правили едно интервю с Бенедикт за "Доктор Стрейндж" и единият го пита дали си пада по по-възрастните (въпрос от майка му), той отвърна че е мнооооого женен и в крайна сметка интервюиращият каза "явно няма да си мой баща", та се сетих точно за това, като го гледах. Има доста фенки Джуни, надали ще им смогне, ако и бабите се мотивират покрай тази инициатива, но все си мисля, че е адски самотен тип в реалния живот...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Ммммм... филма свърши най-накрая, но за мен останаха само 2 въпросителни. Едната е за майката на Со и нейната омраза към нейния син която остана дори и след като стана император. Но това да речем е пропуск на сценаристите ... мисля много ни спестиха тук, а цялата история се гради именно на това, а не на любовната драма между Со и Су. Другото е астролога .....  В 1-ви епизод беше клошар-алкохолик, а в последния по-скоро изтънчен джентълмен в костюм. Имам чувството, че може да си ходи във времето кокато и където си поиска се едно има Time Mashine :) Направо имам чувството, че той направи така Су да иде ..в.. и да се върне ..от.. миналото :) През цялото време от началото до края беше наясно тя откаде идва  , как и защо...

   Иначе сериала за мен беше на приливи и отливи, а именно някаде го гледах с интерес, а другаде се чудех дали да превуртам или не.

  

Не можах да разбера държанието на Хе Су към принцовете. Верно, че е от бъдещето но как се отнасяше към тях ....като майка ли , или като приятел(тук не беше отобенно добра....
след "концерта" и за рождения ден на 10-тия принц нормално младежа да си помисли, че го харесва. А и към другите принцове държанието и беше повече от свободно колкото се
полага за тази епоха. Или пък им беше бавачка и телохранител... опитваше се да им помага на всички и затова чрез прислужницата помощта и се оказа като нож забит в гърба.
Като всяка нормална жена трябваше да си се залепи за един и да държи на него. Тя се влюби в 8-мия защото беше първия който срещна и живя с него на роднински начала.
Влюбването й в Со така и не можахме да го усетим. Накрая в писмата си му призна как се е влюбила в него и защо ще го обича до последно .... което бая издиша ... сетила се ...
Казвате, че Со не и предложил ... напротив предложи и брак на празника на духовете ... а нейния отговор беше да го одреже със слабия мотив е може да му дава само спокойствие,
но не и сила... след което се ожени за брат му и всеки път когато Со отиваше да я види неволно или не я заварваше в такава ситуация, че всеки здраво мислещ мъж би се отказал от
нея. И защо трябва той да я посещава беше написал някой ... на какво основание да ходи при женена жена... да не е в 21 век! За всичко мисля си е виновна Хе Су. Беше си глупава
в 21 век... остана си глупава и в миналото. Голям рев и помощи за отровителката-шпионка. А не рева за принцовете които умряха заради нея... Тука голямо противоречие има...
Да не би тя да е била само робиня .... толкова други има ама не са вършели нейните злодеяния. А и не видях някой да се държи лошо с нея в двореца ... но да отравя и подслушва
може... И защо толкова намрази 4-тия заради наказанието й? Той я беше отпратил за да не е нужно да я наказва, но нащо момиче го накара да я върне пак. Ами  не помисли ли, че

Со много добре знае какво р отношението и приятелството на двете и щом ч отпраща от дрореца значи си има причина. За смъртта на така наречената робиня виновната е пак Хе Су.

Ама тя как ще си признае... защо да не намрази за сметка на това императора ..... героинята и незнам ама много издиша от към сиво вещество и самолюбие... се тя е права...
За принцовете какво да кажа ... повечето нямаха развитие ... някои си останаха узорпатори от началото до края, други интриганти и страхливци... десетия мисля се осъзна преди
да бъде убит.... А Со защо да е разбрал, че дори и като император не може да промени нищо?! Напротив той доста неща е променил както се оказа в последната серия. Някой беше
писъл за Су как е разбрала, че неможе да промени нещата и те ще вървят както е писано в историята . Напротив. Последните минути на филма се разбра, че това не е въобще
така. Това стана ясно по информацията в изложбената зала. Там пишеше, че е бил добър и умен владетел който постепенно е иззел властта от фамилийте , освободил е робите и
им е дал земя.... нямаше го това че е бил кръвожаден,жесток,убиец на братята си и т.н. Ако помните какви бяха мислите на Хе Су ... че ще премахне жестокоста му ... и именно
това и направи. Всъщност Тя промени изцяло историята за личността на Со, за това как той ще бъде помнен през вековете .... това стана най-вече с молбата и да не убива
братята си, а знаеше, че той я обича достатъчно за да изпълни това. А защо искаше да го види накрая ....?! Може би да признае грешката си от това, че го е напуснала, че има дъщеря....

Така мисля аз... в миналото просто вече нямаше време да плаче, а и бая се изплака за щяло и нешяло, но в изложбата след като се сети за всичко което е преживяла и за любовта и

даде излаз на чувствата си и поиска прошка за това, че го е напуснала. Що се отнася до дъщерята ... сигурен съм Со разбра, че е от него.
И нещо за 21 век ... Всъщност се оказа, че тази година в кома е времето което Хе Су е преживяла в миналото. След комата последвалите сънища са отделни части от
преживяното .... и те както се разбра са почти и само за спомените й за мъжът с белега(маската) ... тук може би се опитаха да ни обеснят нещо сценаристите за вечната любов.
Тези сънища са всъщност началото на възвръщането на спомените и...

 

 

Края беше с отворен финал и въпреки, че корейците правят рядко продължения мисля, че този път ще има ... но ще изчакаме и ще видим. IU беше как да кажа ... за мен се представи доста слабо. Не ми хареса играта и. Нито в комичните нито в драматичните моменти. Ще я гледам в някой сериал в нашето си време и тогава ще си изградя мнение, но за сега мисля, че не е за исторически драми. Не я знам как е като певица дано се справя по-добре :)

 

Мммм... май бая писах вече ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Matrim, благодаря за прекрасния пост!

 

Аз, обратно на теб, не обичам исторически сериали :), а този харесах и то много. Хареса ми точно този странен начин на заснемане, който до сега не съм срещала - близкия план, многото лице, изразителност... (на моменти опулените очи на Хе Су ми идваха в повече, признавам, но пък е адски готина когато го играе весела и закачлива, така че й прощавам ;))=

Разочарова ме донякъде последният епизод и цял ден, връщайки се на темата, се чудя, защо така се получи. Джун Ки не удовлетвори лично моите представи за израз на онази скръб, която аз си представях, че героят би трябвало да изпитва. Оттук идват и разминаванията ми. Не съм гледала всичко с Джун Ки, защото обичайно прави тежки драми и сюжети, а ползвам киното за разпускане, но смятам, че той действително е един от малкото, който може да изиграе всякаква емоция. Оттук препратката ми е към режисьора! Що за израз и реакция бе този на лицето му, когато видя дъщеря си. За мен стана 100% ясно, че кралят разбра за дъщеря си?! Каква беше тази истеричност в скръбта му по Су?! Какво искаше да ми каже с облаците и ръката над белега в последните минути? (не мисля, че има връзка с цитата от поемата, какъвто и да й е правилния превод. Този цитат вече изигра ролята си много по-рано в историята.)

Приятели, продължавам да си блъскам главата.... тази драма дали си е нацелила целевата аудитория или аз съм най-тъпата?!

Може би трябва време да отлежи в мен това първо разочарование, че всъщност това не е толкова филм за дълбоката тъжна неизживяна любов, а филм за самотността на краля, за тежестта на короната, за това, че дори силен и способен крал като представения, на който нищо и никого не се е опрял, всъщност не успява да получи всичко което иска - и любовта, и короната.

 

Самотният крал.... това бе най-сериозно подчертаната тема в драмата. Видяхме кога и защо умря първият крал, Теджо, видяхме докъде стигна и Куангджон - сам пред двореца... Все пак Теджо бе с къде по-щастлива съдба от последния

 

Благодаря на всички участници в темата! Беше ми особено приятно да следя драмата заедно с вас. Специални благодарности за Matrim!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, най-хубавото в този сериал си остана форумът тук - невероятно удоволствие е да се чете. Аз кротко си прескочих направо на последния епизод, и нямаше никакви изненади. Само нещо сценаристите бяха орязали всичко на парче, много къс финал.

Според мен кралят така и нищо не разбра за детето. Просто го хареса, защото му навяваше спомени. И си остана сам като кукувица, и тъкмо това си заслужава.

. И съм възмутена от сценария за Хе Су - да свърши в МОЛ-а, думи нямам... Това е най-тъпо изграденият женски персонаж в корейска псевдоисторическа сапунка, а това си в рекорд. Чак ми стана мъчно за нея - горкото добричко, глупаво създание,

остана си съвсем без нищичко [:cry:] [:cry:]

 

и даже още не си беше спомнила за бебчето

... Актрисата дори не се справи никак зле в случая. Ако има златен скункс за образ на главна героиня, тия го печелят от раз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, Zenoa! И аз си задавам същите въпроси като теб. Вероятно доста неща са изпаднали от първоначалната идея, защото има няколко драстични неясноти. Поведението на майката-императрица си остана неубедително, както и да го мислех. И мен последният епизод ме остави неудовлетворена. Мога да приема истеричността на императора като първа реакция на смъртта на Су - още не е приел истината, не може да приеме, че тя го е чакала да се прости с него преди да умре, че е захвърлял писмата й заслепен от гордостта и обидата си, дори си търси виновници. Истинската мъка идва с осъзнаването на загубата. 

Астрологът беше много мътна и изфантазирана личност - някакъв корейски Мерлин. Неговият прототип е историческа личност, съветник и предсказател на 6 крале и именно Куангджон го заточва на някакъв необитаем остров за скандално поведение (?), където престоява 15 години. Никъде обаче във филма не стана ясно как така той се движи безпрепятствено между световете, каква е връзката му с Хе Су, каква трябваше да бъде ролята й, според него?

Облаците? Може би имат връзка с китайската легенда за разделените влюбени, които се срещата веднъж в годината - в седмия ден на седмия месец. Той е овчар, а тя небесна фея - тъкачката на облаци. Когато двамата се влюбват, тъкачката забравя небесните си задължения и облаците изчезват. Ядосана Небесната кралица замахнала със жезъла си и разцепила небето, появил се Млечният път, а влюбените останали разделени от двете страни. Но веднъж в годината се срещат и тогава всички влюбени на земята празнуват. (Празникът с маските, на който Хе Су заведе Со, мисля.)

Аз не съм съвсем сигурна, че Со разпозна в малката принцеска собствената си дъщеря. В нея той видя Су, а явно тепърва ще започне сближаването му с Чжон, който е останал в историята с титлата Мунуон, вицекрал, т.е. "дясната ръка" на Со. 

 

tumblr_odb9bsQNBl1sbjqy9o1_r1_1280.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за хубавите постове, Matrim! И за интересните исторически факти и обяснения. 

На мен също ми стана много интересно и се разрових за исторически данни. Изглежда той наистина е бил добър и мъдър крал. Освободил е робите и е направил много силни и прогресивни реформи. Далеч е бил изпреварил времето си. Обвиняват го в определени жестокости, като убийства на аристократи, които са били против неговите реформи. явно отчасти на това се базира филма. 

По повод критиките за играта на Джун Ки, току що изгледах пак тази сцена, когато разбра за смъртта на Су и взе урната ѝ. Всеки усеща и преживява нещата различно. Само мога да кажа, че в подобна ситуация (смърт на най-близкия човек), моите емоции бяха идентични. Направо видях сама себе си като на длан, докато гледах неговата игра. Затова смятам, че се справи много добре. А и според мен се връзва със страстния му и необуздан характер в сериала като цяло. 

Връщайки се към началните епизоди, може би нещото, което най-много ме подразни от всичко в цялата история, беше любовта на Су към Ук. Не че не си пасваха или бяха лоша двойка, напротив. Самия факт, че си беше очеваден флирт, докато жена му беше жива. Мразя такива неща и на екрана, и в живота. И то близка на Су, нейна благодетелка, токова добра, че и болна отгоре на всичко. Грозна работа. Знаех си, че занапред много ще плащат двамцата за това нещо. Само че Су изстрада много повече от безличния и нерешителен Ук - освен че той умря сравнително млад, не беше наказан по никакъв начин за отвратителното си поведение и престъпления. И, въобще, не исках тяхната 'велика любов' да се проточва толкова дълго, защото ми беше ясно, че играе ли Джун Ки, няма кой друг да е главния и всички останали ще са прелетни птици. 

Но, пак да си кажа, кусури или не, сериалът ми направи много силно впечатление. Няма скоро да го забравя и много се надявам на втори сезон.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...