Jump to content

Recommended Posts

Предполагам, че във всяка серия се е случвало нещо важно, за да ме държи в непрестанно напрежение вече един месец. Без да съм крайно претенциозна, поназнайвам нещо за драматургията, защото това работя. Филмът е доста по-различен от онези корейски, с които сме свикнали. Мисля, че вече писах някъде, че е решен "камерно", без масовки и батални сцени, във фокуса са характерите на героите и техните вътрешни преживявания. ( Затова и операторът е търсил тези крупни планове на лица, които трябва да "говорят". Но това не е във възможностите на всеки артист.) Айю, милата, ми е много приятна като визия, но за съжаление, тя има в обръщение само две състояния: по един начин изразява радост, веселие, закачка, когато е осенена от някаква идея... и по втория начин - тревога, загриженост, уплаха, скръб и прочие драматични преживявания. ДжунГи я влачи като булдозер след себе си, но усещането за неравностойност е натрапчиво. Не мисля, че образът на Хе Су е недоизмислен - просто актрисата няма потенциала да го изгради плътно и достоверно.

13-ят принц и на мен ми е много симпатичен - дано са му измислили интересна история.  :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъъъм, на наложниците работата им не е ли с по-интимен характер?

 

Иначе не съм впечатлена от никой от принцовете в светлината на последния епизод. А и цялото това дворцово театро ми е доста смешно.

 

 

 

Ае ся, ще кажат, че кралят не може да си намери друга изкупителна жертва, за да не беси бившата си любима  :28558: Ега ти безсилния крал, честно. Още повече, че с едно просто разследване щяха да установят, че оная другата придворна е набутала Су и се е чупила. А и невинна жертва да набеди - кой ще му търси сметка?! Много съшито с бели конци стана.

 

Показното явяване на №4 като дъждобран не ме трогна. Доколкото разбрах, мацката дотогава е кибичила на колене вече два дни. На принца явно му е станало навик да чака дъжд, за да направи чудо  :28558:

 

 

 

Като цяло все повече ми се струва, че гледам някаква сбирщина безправни и безсилни мухльовци с царствения им татко начело, които за едната достолепна проформа ще видят сметката и на родната си майка. От тази гледна точка №4 е малко по-адекватен, но и той ме дразни с истеричния си срам от белега и с перманентната си депресия. Освен това той единствен от всички има добри основания да види сметката на родната си майка, пък не го прави  :28558:

 

Общо взето само придворната О ме спечели в последния епизод - много решителна и смела постъпка без излишна показност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.............

Добавям след като прочетох по-горе: Ако не е наложница, а придворна, може ли някой да ми обясни разликата между двете определения чисто технически в корейския кралски двор /като терминология ми е ясно, но питам в частност за Корея каква е разликата/. Какви са им правата и задълженията?

Ето тук са обяснили какво представляват дворцовите дами в Корея. Дано да знаеш английски. Иначе ще ти попреведа по - важното.  Преди няколко дни го четох, щото и аз бях любопитна за дамата О. Как да я възприемам. Според написаното, тя е Пети ранг. Била е любовница на краля (тоест наложница, конкубина????? - тук не съм сигурна) След това става главна придворна дама, отговаряща за дома на краля. Затова се наложи 4-ия да поиска от баща си Хе Су за своя комплект придворни дами. Точно тук се оплетоха сценаристите в 10 епизод. Тя не би трябвало да сервира на масата на краля, дори и да я извикат от другия дом да донесе нещо.

 

На мен досега не ми затвърдиха никаква идея за филма. Ама никаква. Много хаотично ни показват Уанг Со, досега не сме разбрали как така се оказва един от най-дълго упралявалите крале на Корея. Някъде по пътя се изгуби 3-ия принц. Много силна исторически личност, царувал малко, но съдържателно. В много добри отношения с брат си. Тук не разбрахме какво става с него. Осмият принц успя да ядоса всички ни, но всъщност дали е било така? Тогава защо 4-ия се жени за дъщеря му и я прави кралица? Коя е тази дъщеря? Няма ли да се пръкне някакво чедо и от него?

За Хе Су не ми се дори пише. Хубава идея, но незащитена с нищо. Неподходяща актриса, много под нивото на Джун Ги.  Малко се раздвижи в 11 епизод, но късно.

Накратко казано - много слаб сценарий, издиша отвсякъде. Добър каст. Без АйЮ.

Заслужава ниския рейтинг. За Бога, паднаха под 20 - о място сред драмите. В последните години не си спомням друг такъв филм на И Джун Ги.

 

ПП Ето един исторически сериал, който сигурно гледаме не повече от десет човека. Мина 39 епизод. Вярно, че можеха да съкратят някои епизоди, но продължава да ми е интересен и го гледам с удоволствие. А тук подскачам от нерви. Рейтингът му е над 22 %.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж подробно за двореца, краля и жените на краля и в двореца- цък

Гледам ,че не ви се нрави осмака.Е какво, заради кифлата да вземе да предаде семейството си ли и да осъди всички до девето коляно на смърт? Тук съм съгласна с ксе, че дори не си направиха труда да видят ,че тя само сервира вместо друга. Елементарно Уотсън ,би казал знаете кой. Да не говорим, че тя не му даде еднозначен отговор на осмака,  иска ли да е с него и като цветарка търчи от принц на принц. Съвсем логично постъпи принцът. Четвъртият няма какво да губи и явно си държи на гримьорката , пък и баща му му я хариза. Като е такъв смелчага, защо не разкри истината за майка си? На едно ниво са, само дето единият пери ръкави в дъжда без файда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, но ако Со се жени за дъщерята на брат си като втора съпруга, тази дъщеря не трябваше ли вече да е родена и поотрасла? Ако се роди тепърва ще им е твърде грамадна разликата, не мислите ли?

Ама Су не пристана ли на 8-мия и не се ли врекоха? Лавандула, те всъщост не ходят ли, но тайно? Май не си права за цветарката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В цялата дискусия пренебрегваме един факт. Сериалът е по новела, при това китайска. А корейската историческа "действителност" е пригодена към нея и е просто "вдъхновение" за сценаристите. От което следва, че те могат да си правят каквито си искат врътки и да си измислят на воля. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

yonkaval

"Осмият принц успя да ядоса всички ни, но всъщност дали е било така? Тогава защо 4-ия се жени за дъщеря му и я прави кралица? Коя е тази дъщеря? Няма ли да се пръкне някакво чедо и от него?"

От родословието на династия Корьо се вижда, че Уанг Со се жени за сестрата на Уанг Ук (8-ят) и от нея има 5 деца. Втори път се жени за племенницата си, която е дъщеря на втория император, принц Му - с нея няма деца. Осмакът Ук се жени за своя полусестра и има от нея син и две дъщери. Голямата му дъщеря Хуанг Бо Су се омъжва за сина на Со (5-и император) и става императрица. Нейният брат след вътрешен преврат става император, като лишава племенникът си (внукът на Со) от наследствени права. Този принц се качва на престола след смъртта на чичо си, но е малолетен и вместо него управлява майка му в продължение на 11 години. След зловеща кървава драма, в която майката участва в детронирането и убийството на сина си, на престола се качва синът на малката дъщеря на Осмака Ук, негов  баща е чичо БекА. Тук нещата се закротват за известно време. Нещо да кажете за това красиво семейство?

Има версия, че след опит на клана Хуанг (този на Ук и Йонхуа) да свалят Куангджон (Со) от престола, той много се разлютил, заклал жена си, чичовците й, а на Ук изпратил отрова, та да се приключва с тази мъка. Това е легенда обаче, и няма доказателства. 

Тази кръвосмесителна оргия е белязала всеки втори или трети от семейството. Лудостта във всякакви разновидности е била абсолютно обичайно нещо при повечето от императорите: вторият, третият, петият и т.н. владетели са си били откровени психари,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В чуденка съм- това тема на сериал ли е или някаква историческа дискусия?

 

 Твърде претенциозно би било да се нарече каквато и да било дискусия. Това е пространство, в което всеки пише хаотично и спонтанно за нещата, които го вълнуват. Когато един актьор започва да работи ролята си, първото нещо, което прави, е да изучи или създаде биография на образа си, да си изясни връзките и взаимоотношенията с другите герои. Така и зрителят трябва да има понятие какво гледа, за да не издава нелепи присъди за сценария, режисурата или актьорската убедителност Изобщо. Малко информация никога не е излишна. А тези, които априори всичко си знаят и разбират, просто прескачат информационната скука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В чуденка съм- това тема на сериал ли е или някаква историческа дискусия?

И аз това се чудя от известно време. Ще кажеш, че се гледа не сериал по книга, извъртяна по корейски, а документален филм. Голямо ровене в историята, голямо нещо. Кой за кого, защо, как, кога, къде, с коя... Кой ще се ожени за 5-тата дъщеря на 7-я си брат по чичова линия, какво ще се роди от този брак, за да се ожени за 12-я си чичо, който щял да изколи една гора народ, ама то не било точно така, щото пък дълбоката му душевност може да е била наранена...

Баси глупостите, честно. Повече се обсъжда корейската история, а не сериала. Ми направете си една тема "Корьо" и си въртете кой с коя и защо, аджеба, така.

 

Матрим, без значение какво е изучил един актьор, ако сценаристът и режисьорът са решили друго, язък му на четенето. Не актьора решава какво ще гледаме.

"Нелепите" присъди, ако досега не се е разбрало, не са заради кой с коя и т.н., а заради хаотичното представяне, слабата игра на доста от персонажите и т.н. Джун Ки може да е спял с историята на Корьо под възглавницата, но това не значи, че хората нямат право да критикуват. Независимо дали историята си отговаря... За даден период от време може да има различни интерпретации и филми, но ме съмнява да ти харесва всичко, което отговаря на историята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик, но все пак... Кидо, така ме разсмя с цялото родословно дърво, че ще те цитирам във форумните бисери  :28558:

 

И вече по темата, за простаците като мен, които гледат сер'яла без учебник по история в ръка - забелязахте ли мосю закачалка колко точно завет от дъжда ѝ беше направил на главната героиня при поглед отстрани?  :28558: Та ѝ се наложи да се поизправи и бастун да глътне даже, за да има някакъв смисъл широкият му жест:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязах го, честно, обикновено съм разсеяна и не забелязвам по-маловажните неща, но и аз това си помислих, добре че Айю се поизправи, че да се възползва от жеста на Со, който пък в този момент ми напомни на Батман, не знам и аз защо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик, но все пак... Кидо, така ме разсмя с цялото родословно дърво, че ще те цитирам във форумните бисери  :28558:

 

И вече по темата, за простаците като мен, които гледат сер'яла без учебник по история в ръка - забелязахте ли мосю закачалка колко точно завет от дъжда ѝ беше направил на главната героиня при поглед отстрани?  :28558: Та ѝ се наложи да се поизправи и бастун да глътне даже, за да има някакъв смисъл широкият му жест :)

Аз реших да съм по-мека, писах само ,че пери ръкави под дъжда, да не кажа точно в ролята на нещо дето плаши гаргите, в случая другите принцове.

А вие забелязахте ли какъв фон дьо тен му е барнала избранницата, за кой ли път вече дъжд го не отмива.

Колкото до корейската история, научихме я сигурно по-добре от корейците тая династия. Добре,че бил Со да ги поизтрепе малко, че иначе представяте ли си да коментираме 26 парчета, барабар с инцеста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, без значение какво е изучил един актьор, ако сценаристът и режисьорът са решили друго, язък му на четенето. Не актьора решава какво ще гледаме.

"Нелепите" присъди, ако досега не се е разбрало, не са заради кой с коя и т.н., а заради хаотичното представяне, слабата игра на доста от персонажите и т.н. Джун Ки може да е спял с историята на Корьо под възглавницата, но това не значи, че хората нямат право да критикуват. Независимо дали историята си отговаря... За даден период от време може да има различни интерпретации и филми, но ме съмнява да ти харесва всичко, което отговаря на историята.

Негово Величество зрителят винаги има право. Той определя рейтингите. Това се нарича културна ширпотреба (понятие от близкото минало, означаващо масово потребление). Джун Ги със сигурност е спал с историята на Корьо, защото е професионалист до мозъка на костите. За "Кралят  и шутът" цяла година се е готвил за женствения си образ - негови думи. Преди това поне 50 пъти е бил отхвърлян на кастинги, не защото е неталантлив или некрасив - пак негови думи. После е почнал да спи с разни книги и му е потръгнало.

За да не останете с погрешно впечатление, че се каня да защитавам докторат за кръвосмешенията в корейското средновековие - не е така. Гледам сериал със 75 серии с нормални артисти и нито една ослепителна звезда. Историята се върти около същите герои и трябва да си дебил да не запомниш кой кой е.   

И вече наистина трябва да млъкна. По-горе бях заподозряна, че харесвам сериала, заради малките красавци, после - че имам нездрав интерес към някакви неестествени креватни отношения. Ами не е така. Това, което ме интересува е морала, манталитета, народопсихологията и ценностите на една безкрайно далечна и непозната епоха, на един странен и любопитен за мен народ. Художественото кино, въпреки своята субективност, е любимият ми начин на познание. Сега ще ме обвините във високопарност, но съм искрена. 

Kiddo, откъде такива сериозни познания за актьорството, режисурата и драматургичните текстове? Впечатлена съм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик, но все пак... Кидо, така ме разсмя с цялото родословно дърво, че ще те цитирам във форумните бисери  :28558:

 

И вече по темата, за простаците като мен, които гледат сер'яла без учебник по история в ръка - забелязахте ли мосю закачалка колко точно завет от дъжда ѝ беше направил на главната героиня при поглед отстрани?  :28558: Та ѝ се наложи да се поизправи и бастун да глътне даже, за да има някакъв смисъл широкият му жест :)

 

Понякога е по-добре нищо да не се пише, отколкото да се пишат глупости, само, за да сме оригинални.

Дали да се обясня?!!

В дъжда Хе СУ беше опряна на лакти, напред с поглед отправен към 8мия принц. Той й обръща гръб, тя схвана идеята и режисьорът, вероятно за тъпички като мен, реши да покаже как все пак Хе Су се остави (прибра под чадъра) на 4тия.

 

Не искам да засягам никого, но определено тонът на някои хора тук е доста неприятен поне за мен, затова се въздържам и от коментари...

Разбира се, все има право да харесва или не харесва драмата. Но особено дразни, когато си изказал мнение, че нещо ти е адски зле, но продължаваш да гледаш и да се разпенваш.

 

За тези, които питат за целта на темата... тези исторически вметки започнаха с идеята да си обясним вътрешните интриги и поведение на истинските исторически личности, (чисто любопитно, дори само за това, че драмата е събудила интерес към историческите факти все пак говори нещо!).  Едва ли някой тук си прави илюзията, че филмът стъпва на повече от 20% върху историята. Говорим за корейска интерпретация върху китайска художествена история. Та и самите сценаристи не претендират за особена историческа достоверност.

 

andi11, благодаря, че отговори.

Намирам героинята на Хе Су за интересна - без крайни симпатии или антипатии. Не забравям факта, че се опитват да вкарат човек от 21 век в манталитета на доста отдавна отминали векове... не мисля че им се получава особено сполучливо, да. Не мисля обаче, че Хе Су е като цветарка. Това, че жена от 21 век поддържа приятелски отношения с повече от един мъж цветарка ли я прави?! Нали Хе Су е от 21 век. По-странното за мен е, че те приеха това доста за нормално, а едва ли би било. Е, да, половината се изповлюбиха в нея, това лично мен ме дразни, но иначе нямаше да има история.

Абсолютно съм съгласна, че АйЮ е много далеч от идеята да направи добър образ... сравнението с булдозер на Джун Ки ми хареса :28558: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

zenoa, глупости се пишат във всички теми, независимо дали се харесва даден сериал или не. Така се изпуска парата. Дори, ако погледнеш темите с най-обсъждани и най-харесвани сериали, ще видиш, че там най-много се пишат глупости.

Тук идеята е съвсем различна и няма нищо общо с харесването. А именно - задълбаването в историята на Корьо, която тук не е от особено значение. Най-малкото, че има още 10 серии и няма да се стигне дори до управлението на следващия/по-следващия крал. Просто 2 страници извадки от интернет с исторически факти... Без да бъдат сложени в спойлер, а запълват страниците, за да има какво да се пише.

И да уточня, че този сериал ми допада повече от детското шоу а.к.а. другия исторически. Но това не значи, че трябва да се пишат само суперлативи.

 

Матрим, хич не съм наясно, но и знам, че всеки си има някаква роля в заснемането на филм. Иначе нямаше да ги има тези професии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недоумявам какво толкова му се прехласвате на актьорската игра на Джун Ки в този сериал конкретно. Специално в неговия репертоар този образ се среща за Н-ти път, то не бяха Илджимета, не бяха скитащи в нощта вампири, не бяха стрелци в Чосон. Мята изпепеляващи непроницаеми погледи и горчиви полуусмивчици наляво-надясно с ясното съзнание, че на фенките това им стига, за да ахнат  :28558: Ся, за "Краля и шута" е имал да изгражда сложен и при това женствен образ, нормално е да се подготви. Но за тук му трябва подготовка, колкото за "Fly, daddy":) Не ме разбирайте погрешно, харесвам го момчето и заради него гледам сериала, но въпреки това съм наясно, че участието му е гол фенсървиз, а не образец за актьорска игра.

 

И в ролята на дъждобран наистина изглеждаше я като Батман, я като плашило, щото само идиот няма да се досети, че ако иска да опази някого от капките, трябва да го загърне с плаща си поне леко, а не да стърчи на педя зад гъза му като закачалка. Освен това да пазиш от вода човек, който коленичейки два дена на едно място, се е изпуснал в гащите сигурно вече поне три пъти, си е мечешка услуга  :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...