Jump to content

Recommended Posts

Няма защо да си връщам лентата. Винаги съм твърдяла, че Хе Су е с твърде скромни исторически познания - има спомен, че първият император е обединил Корьо и след него един е изклал братята си. И сега познанията й са същите, само дето се е фиксирала в Уанг Со и се самообвинява, че скривайки белега му, е станала причина за неговото приближаване до престола. Да, сериалът не е исторически, но ползва възлови исторически факти.

Твърде оскъдните исторически източници за епохата, ме накараха да "прегледам" отново другия сериал от това време. Макар по отношение на авторските измислици изобщо да не отстъпва на таза фантастика, в него могат да се открият доста "сламки". В една от сериите сестрата на Ук и жена на Со, казва на мъжа си: "Ти обвиняваш баща ни, че те е отпратил от двореца и си живял сам в планината,, но трябва да си благодарен за това, че си останал човек. Ние, принцовете и принцесите в двореца се превърнахме в зверове, и се избивахме един друг, за да можем да оцелеем." Казва му още, че кръвният му брат (3-ят принц), императора, когото защитава, е отровил брат си, за да седне на трона му. Майка му, императрица Ю, е изпратила убийци да убият Ук и т.н. В тази кървава баня, в която всеки е срещу всеки, да се приписват всички грехове на Уанг Со е прекалено. Все пак е останал в историята като реформатор, който е засегнал много интереси и е разклатил статуквото. Отговорил е на нападките с адекватни за времето си начини.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, аз нямам против това, нека е убиец, реформатор, владетел и т.н. , но ме дразнят тези видения и кокошата и слепота. И защо вижда само него като братоубиец, нали първо преди него друг трябва да седне на трона, все пак той не е първият владетел, заменя брат си. Така или иначе, способът/методът/ с пророческите видения ме дразни. Още повече, че Хе Су няма реални доказателства, че е точно той...тя предполага, сякаш сънува. Не се позовава на исторически факти.

Дразнни ме и безумния и абсолютизиран страх, чрез който така и промениха персонажа, че вече няма за какво да я харесваме - смелото девойче привличаше всички именно със смелост, дързост и прямота. Сега тези /за мен неоснователени/ страх и панически ужас я обезличиха като личност, превърнаха я в сива мишка, една от многото. :(

 

Разбира се, гледах 9-та серия в китайстата версия, понеже там има много повече подробности, но и в двете версии на 9-та, ме накараха да негодувам срещу Хе Су. Изводът ми е, че китайците получават по-хубавата версия на сериала с повече смислени подробности. И целувката не е наполовина изрязана като при корейците - всъщност са две целувки.

 

Китайската версия до момента винаги е по-пълна, по-дълга и с повече подробности. И с повече на брой целувки. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ариа, май си права за тази идиотска паника. Приемам, че може да се смути, притесни, изнерви от "откритието" си, но тя и преди знаеше, че един от принцовете трябва да е Куангджон. Ами ако беше дечкото - 10-я принц или 8-я? Някак си тази нейна истеричност вбесява и я прави несимпатична.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, аз за паниката и ужаса и в десета серия говоря. Там си е за психиатър момичето.

 

По-точно за звездоброец. :28558:  Нали започна сеансите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да ми обясни, защо корейците орязаха наполовина целувката между Хе Су и 4-тия принц в края на девета серия, а китайците - не? Редукцията от 2 броя на една, не носи особен смисъл за мен.... Китайците получават повече от целувките и като бройки и като времетраене.   :emote_kiss3::896767:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много задълбахте в подробностите. Девойката нито е глупава, нито необразована. Явно историята не е била любимия й предмет. Я ми кажете колко от вас могат да изброят българските владетели, точно кой след кого е царувал и как се е възкачил на престола. И то без да ползвате чичко Гугъл или учебник по история  :)

Съвремено момиче попада във времена, когато братоубийствата във всеки кралски двор по света са били нещо обичайно. Има някаква представа какво ще се случи и точно това е причина да е изплашена. Това, че в драмата преекспонират този страх си е виждане на режисьор и сценарист. А това, че на нас не ни харесва си е наш проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тара, примемам това, но защо тя реши, че ще е 4-тият? За мен това си беше просто нарочване на 4-ти. Да права си, че тя не е сигурна и няма факти, не помни добре историята, снимки не е имало преди 1000 години, тогава защо нарочи точно него? Това ме издразни.

Аз ако трябва да залагам -мисля, че войната с братята ще я започне 8-мият, а не 4-тият.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да ми обясни, защо корейците орязаха наполовина целувката между Хе Су и 4-тия принц в края на девета серия, а китайците - не? Редукцията от 2 броя на една, не носи особен смисъл за мен.... Китайците получават повече от целувките и като бройки и като времетраене.   :emote_kiss3::896767:

еййй, ще ме накарате да го гледам на руски.... :nunchako::28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо 4-ят ли? 

Защото в него вижда човек способен на такава жестокост да избие братята си. Това, което си спомня от историята и това, което чува за него от разказите на хората около нея, я навеждат на подобна мисъл. Няма как да помисли това за 8-я. За нея той е благодетелят, този който я привлича с благородство и загриженост, към който осъзнава, че има чувства и е съвсем естествено да го величае. Другите ги приема по-скоро като дечковци. И остава 3-ят, който според мен е най-възможният съперник за титлата кръвожаден убиец и това ме учудва, че тя не помисли за възможността той да е този крал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корейците може и да променят нещо обаче...

 

Според китайската версия на сериала борбата за власт е почнала още преди да се появи 4-я / просто тук още не са го показали/. Думите на главната обаче "Да се пази" от него всъщност са катализатора на по-нататъшните събития. 4-я принц накрая наистина става император и ги избива всичките...но го принуждават самите му братя...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде откривате тази информация, че

ги избива всичките?

 

 

В Shine or Go Crazy императорът, който беше системно тровен и превъртял от това, е въпросният 3-ти принц. Там си бяха истински братя, свързани с взаимно доверие. Не го изтъквам като факт, защото е филмова интерпретация, но и в Уикипедията пише, че 3-ят и 4-ят принц са се опитвали да отстранят по-големия си брат от престола. Пак в този ненадежден филмов източник - принц Ук напусна страната след коронясването на Уанг Со.Т.е. - не го убиват

 

Имаше един епизод в началните серии, когато Хе Су и Ук си говорят за кошмарите и той й разказва за първото убийство, което е извършил. Направил го е хладнокръвно и не изпитва никакво разкаяние, дори е горд, че е защитил семейството и дома си. Мисля, че е скрита лимонка този очарователен и уравновесен принц. В превюто на 10 серия го виждаме да мята едни стрели, а знаем, че владетелите и принцовете в историческите корейски филми го правят, когато търсят самовглъбение, прочистване на съзнанието и им предстои важно решение. Това сме го виждали сто пъти  :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В един от клиповете на сериала ги има 4-тия и 8-мия да се дуелират с мечове и облечени в бойно снаряжение. В същия този клип 4-тият принц влиза през главната порта на крепостта на кон, в бойно снаряжение и от двете му страни са генерала и 13-тия принц също облечени в ризници.

Хе Су много ме издразни с паническия си ужас към 4-тия принц.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ау, да, в 9 еп. прекалиха вече с тоя ужас... Какво седи и ми се задъхва там, като получила сърдечен удар  :28558: Доста непоследователно:

 

 

допреди последното си "видение" девойката се заричаше да промени и превъзпита №4, пък сега изведнъж получи паническа атака и взе да разправя на хората наляво и надясно да се пазят от него  :slap:

 

 

Нещо взеха да ме губят откъм чисто емоционална последователност на героите.

 

 

Белязаният доскоро я подмяташе като парцал - ту ще я бутне от коня, ту ще я заплаши с убийство, ту ще я стиска за ръката и ще я нарежда. И за единия фон-дьо-тен взе да се усмихва като лунатик, да пие дъждец с шепи и да я прегръща... Ае, разбирам, че му е казала, че не я е страх от него и че се е държала приятелски. Но не видях каквито и да било декиши да му пуска, за да ѝ налита да се гушка  :28558: Пък главната, когато оня я сочеше с меч за щяло и нещяло, не се страхуваше от него, а сега се насира, ако той случайно ѝ се усмихне  :slap:  Майка му пък поначало не разбирам какъв ѝ е проблемът. Някои свои синове си ги харесва, други като невръстни деца посяга да ги коли - как става тая работа? И то упорито си го мрази №4 и досега, само дето не съска като го види:) Държи се, сякаш ѝ е кръвен враг, макар да е просто нейно дете, което е порязала преди години.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пореден път се забавлявам като чета коментарите тук. Ако някой външен ни прочете писанията, без да е гледал сериала ще си помисли, че в него има: параноична и лабилна истеричка - главната, жестоки социопати - принц номер 4 и майка му, нерешителен мухльо - номер 8, полигамен перверзник - краля с неговите 29 жени, щизофреник с раздвоение - звездоброеца, изостанал в развитието си хлапак - онзи, малкия с неговите бебешки играчки. Майтапя се. Но ми стана смешно като прегледах коментарите. :D :D И си взех поука да не съм толкова крайна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ария, 

добро характеризиране на героите.  :lol2:  :lol2:  :lol2: Да не си служител на някой психодиспансер? :lol2: За коментарите си абсолютно права - радват душата. Често ми се случва да спра да следя някой сериал, но да продължавам да следя темата.

 

Последната сцена от 9-ти епизод ми възбуди любопитството. Какво ще е държанието на главната 

 

след целувката. Другото, което ми стана интересно е, че краля удовлетвори молбата на 4-тия принц Хе Су да му служи НА НЕГО???, като я направи шефка на "камериерките" иначе нямала право да го докосва. Това означава ли, че му става наложница. Още повече, че въпросния принц толкова държеше тя да разбере, че му принадлежи. Малко ми обягват дворцовите порядки и за това не го разбрах. :D 
Иначе принцовете, които харесват Хе Су са много сдържани и уважителни. Харесват я, желаят я, а до средата на 9-ти епизод никой не направи по-сериозен опит да я има. Толкова са плахи милите и пърхащи, сякаш не знаят какво да правят с нея. :) Добре, че накрая 4-тия принц ясно заяви претенциите си...

И главната наистина преиграва с истерията си да не би №4 да убие възлюбеният й №8, и това леко дразни.

 

 

Оставам на клончето да се наслаждавам на играта на Joon Ki и Ha Neul. Признавам си играта на Kang Ha Neul в Empire of Lust ми харесва мнооого повече, но и героят му там е абсолютна противоположност на 8-мия принц. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Искам да кажа, че съм гледала китайския сериал написан по този сюжет. Та в него 4-я ги ошета почти всичките принцове.   Не се водя по нищо друго.Там и самия 4-ти принц беше представен като доста различен образ.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...