Jump to content

Вярват ли азиатците в брака?


Recommended Posts

Завръщането към ценностите на семейството, означава и приемането на брака като ценност.
Корейските сериали много уважават брака, за японските не е задължителен, китайските карат по средата. А как е в реалността? Знаете ли нещо? Искате ли да разкажете?

Впрочем за мен в България бракът като традиция и институция сякаш се възражда. Нужда от сигурност? Нужда от красота? Романтика? Религия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не мисля, че ценностите на семейството имат някаква задължителна връзка с гражданският брак. Много хора си живеят заедно без брак и пак си живеят като семейство. Защо трябва да подписваш документ, за да доказваш любовта си или отношението си към някой човек? В някои страни има облекчения, данъчни, за заеми и т.н. при сключване на граждански брак, но за България какво има? Навремето е имало "данък ерген", това с брака е нещо подобно само дето не те глобяват с пари, а със странни осъждащи погледи и "коварний шопот" от непознати и клюкари. Според мен сключването на задължителен брак е все едно да третирам човека до мен като собственост или вещ, за да е нужно да уреждам отношенията си с него по юридически път. Точно такива отношения, както и ревността, са неща, които не харесвам.

Останал съм с впечатление, че в Корея са по-консервативни от България, тоест третират брака като едва ли не задължителен. Аз не съдя хората, които вярват в брака, въпреки че за мен не е необходим. Очаквам обаче и мен да не ме съдят затова, че не съм привърженик на гражданския брак. Цитата между другото е от стихотворение на Вазов:

"Клюкарства подли, интриги покрити,
псувни, коварний шопот на глупците
презирай ги: те немощни са змий,
    не бой се от проклятията!
Но завистта с едно ще те убий:
            с апатията!"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, идеята на брака е сложно нещо и е добре да разделим понятията. Граждански, религиозен, сватба. Гражданският навсякъде май е един подпис. Сватбата - навсякъде е черпане и хитри традициии за булката и младоженека. Чудно ми е в Азия имат ли църковен и при какви условия... Със или без граждански?

Той подписът си е подпис, но с камерите снимат булките със странни шапки и мъжете със смокинги поклони и т.н. Даже някой ми твърдеше че то подписа било сватбата, но не знам, сватбата според мен е отделно събитие - и по филмите и по традиция.

Иначе @ Стотак, според мен въпросът за брака и сватбата се решава вътрешно в двойката, както на тях си им е важно. Но напоследък впечатленията ми са, че повече двойки решават "за" отколкото "против".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилно е това. Ако единия иска брак, другия трудно ще откаже, дори и да е против. Не знам как е в Корея, тук мисля че по-принцип не е могло да се сключва църковен брак без преди това граждански. Това мисля, че отпада юридически, но все още не е позволено. В смисъл позволено е, но само ако църковното лице се съгласи да ви венчае без да имате граждански брак, а те май трудно се съгласяват. Не съм много сигурен. Сватбата в Корея може би си е с пиене и ядене, както почти навсякъде. Поклоните са да отдадат почит на възрастните, имат си някакви традиции. Сключването на брак по-принцип може да доведе до промяна на отношенията, и това се наблюдава често, а в повечето случаи отношенията се развалят. Аз си мисля, че това е именно поради това чувство за собственост, за което писах. Единият започва да си мисли, че няма нужда повече да "впечатлява" другия и така лека полека "огъня" изгасва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

420 двойки омъжени в масова церемония

Vr41D0Ld.jpg

+We Got Married (телевизионно предаване)

 

+На кафе 01"00''00

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е ако намериш статистика колко от тези бракове са оцелели, те признах :). Иначе са просто странна и екзотична хипарщина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали не броиш 4 сайта на корейски за отговор? Не е моят език, да знаеш. :)

Другата информация  е много интересна, но ми се струва леко разпокъсана и частична - т.т трудно може да се направи извод от нея. 

На мен чуденката ми беше - след като даваш за пример масова сватба, знаеш ли статистика колко от масово сключените бракове оцеляват. Т.е. вярват ли тези, които извършват сватбения си обред в неговата сила или просто слушат думите на вожда - женете се, развеждайте си и пр. Примерно тези от чернобялата снимка - знае ли се какво е станало с тях?

Иначе е много интересно наистина, как им е отпаднал закона срещу изневяра :icon_sunny:  май в Япония не е още :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основоположниците на общите сватби / Moonies 

 

 

Те са нещо като секта/култ!

Така че брака продължава спрямо правилата на сектата.

Статистиката за 2015 е преведена /перифразирана!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Харесва ми начина да се говори с факти. :) "На ти линк - чети, няма какво да се обяснявам.". :)

:28558: Малко превод за видеата?

 

Сектата на Муун още ли съществува? Но секти има навсякъде и те не се броят. В Америка има мормони... 

 

По темата -  много е интересна.

За всеки е ясно, че азиатците вярват в брака повече от нас и го почитат много повече, заради конфуцианството. Ние сме по-свободни и в решенията си дали да се оженим или не, и в това за кого. Източният свят е по-традиционен от нашия. Поне по мои наблюдения. А И сериалите им упорито възпитават в традиционни ценности новото поколение, така че обществото им ще продължи да е такова. Мама ти намира булка - жениш се. Точка. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

                Опитвам се да си отговоря какво е моето отношение към брака. Преди много години бях дълбоко убедена, че на всяка цена трябва да имам брак, за да живея щастливо. Колкото повече години минават, обаче, толкова повече вярата ми в тази институция брака намалява. Вярвам в съвместното съжителство на хора, които се обичат и са решили да отглеждат деца, да са просто заедно ей така без деца или просто да чоплят семки заедно. Не виждам никакъв смисъл обаче да се правят сватби, да се сключва граждански брак, за да се извършват всички тези излишни ритуали. Нищо лошо, обаче не виждам, когато се съберат двама души да си уредят имотните отношения чрез договор, щото нали всичко може да се случи.

                От изгледаните азиатски филми и от спорадичните ми общувания с азиатци оставам с впечатление, че по техните географски ширини бракът все още е институция и май нещо задължително. Т.нар "свободни" безбрачни отношения май са популярни само в Япония. На Японците хич не им се жени, не им се разваля фън шуя. Високите технологии  ги объркаха нещо и сега се пънат да оженят старите моми и ергени с надеждата за увеличаване на популацията. Но другите азиатски народи си продължават по старому - каквото мама и тате кажат. Бракът там е неизбежен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 "На ти линк - чети, няма какво да се обяснявам.". :)

:28558: Малко превод за видеата?

 
Мога да дам конкретна информация или да си измислям от България за Корея - техните бракове,обичаи и тн.!? Кое си избираш?
(не ми отговаряй/не искам да знам) 
Когато се говори с факти не се получава развален телефон!
Гледната точка на българите към Азия е различна, затова и сравненията ви са излишни.
Те не се виждат така, както вие гледате на тях! Следователно непрякото общуване подхранва въображението.
Темата няма потенциал! Пишете в reddit и там ще си намерите някой кореец да ви обяснява за т.н бракове!
За мен корейците нямат морал и не вярват в брака! По скоро сменете темата на Изнасилвания, проституция и насили и ще има за какво да се говори! ;)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Особено е с линковете - ако на един въпрос може да се отговори без обяснения, просто с един линк, много вероятно е той да не бъде задаван като тема във форум, а като запитване в уикипедия  :) или някъде другаде. Или никога да не бъде задаван понеже човекът е прочел линка...

 

Съгласна съм с t_lozeva, че сектите не могат да са представителната част от Азия. Същевременно в статистиката от 2015 за Корея се сравняват данни  главно от 2014. Но някак си е логично всяка година да е различна: кризи, успехи, войни, бедствия, много бизнес, климат. Т.е. не може да се определи какво се е променило за една година - отношението към брака? Или криза/преход/нещо, което влияе на цялото общество. В статията дават и още една статистика - че корейците вече се женят по-късно. Т.е. излиза, че ще има няколко години с по-малък брой бракове докато хората стигнат до нужните години за да се оженят. Но това не означава, че вече не вярват във брака...

 

И някак си се чудя, дали нашият повишен интерес към Изтока не се дължи в някаква степен и на завръщането към изконни ценности в самото общество като цяло..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Особено е с линковете - ако на един въпрос може да се отговори без обяснения, просто с един линк, много вероятно е той да не бъде задаван като тема във форум, а като запитване в уикипедия  :) или някъде другаде. Или никога да не бъде задаван понеже човекът е прочел линка...

Да, така е ! По добре е да си обсъждате нереалните въображаеми впечатления от някоя  кдрама!

 

изконни ценности и Източна Азия  :rofl: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Владее дух на изнервеност във форума  :28558: , чак ме предизвикахте да се намеся, а честно казано ми е все тая  :) . То за ценности да се говори там където педофилията  се третира снизходително, разните му там тайландски практики, жените, живота ..... е абсурдно да говорим - напълно съм съгласна. Обаче във филмите и сериалите се развива една много интересна пропаганда. Именно в тях брака, това, което е приемливо за една добра жена, правилното поведение на един мъж се вихрят в пълна сила - интересно ми е да гледам как пропагандата им се променя под напора на дадени факти. Примерно, много им се радвам на японците с всичките им препратки ни в клин ни в ръкав към лошата Русия - пълнеха ми сърцето. В един прекрасен момент си подписаха мирният договор (2012 ), затоплиха си за кратко отношенията и хоп сериалчето "Братя Карамазови" - изтръпнах. Е тоя вятър на промяна, бе за кратко и пак се завърнаха старите и любими препратки :) . Някъде във форума ми попадна някакво изследване за това колко са самотни съвременните японци, как ги е страх от близост и докосване и тем подобни и филмчетата започнаха по-малко да се променят. В едно ученическо видях толкова много  целувки на куп и то истински, колкото не бях виждала във всичкото си японско до тогава. Пак в някаква романтична боза за хлапета, една от двойките (не основната) на първата си среща прави секс, което масово изненада зрителите във форума, мисълта ми е, че с тоя захарен памук се опитват да възпитават ценности, който може би са в криза.

Ако правилно съм разбрала Майра и тя се чуди, дали наистина брака е задължителен, че да те гледат с добри очи на изток или филмовата индустрия се опитва да повлияе на не до там добри тенденции?

А освен всичко, много често срещам по филми, така нареченото омиай , което се приема съвсем нормално от замесените герои, което ме навежда на мисълта, че може би е обичайна практика.

Стотак, някъде през комунизма, коя година ще те излъжа църковният брак се забранява от партията. В последствие след промените се връща, но не е признат за законен и не може да бъде сключен преди гражданският . В Европа кога точно гражданският измества църковния, не мога да кажа - никога не ме интересувало, предполагам кога се въвежда ( някъде около юлската революция), но това са само предположения. Със сигурност зная, че в една Италия развода е много сложно нещо. Може в съда да е разтрогнат брака, но папата ако не даде не се узаконява акта . Навремето София Лорен е брала ядове и за това със съпруга й са станали френски граждани, че и зарязаната му съпруга :).

А какво аз мисля за брака не е важно  :896767:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ gumball

Или е по-добре да не даваш линкове, които не си прочел или осмислил докрай за достоверно инфо, нито да приравняваш цяла Корея към сектата Муун.

Не разбираш темата тук... Според мен :) 

 

@Keva :) благодаря за опита да ме спасиш от поредно наказание :)

Наистина се чудя доколкото показаното е традиция и колко от там насетне е реалност... кое е възпитанието и пропагандата в сериала, и кое е това което е близко до реалната местна култура. Много ми хареса наблюдението ти как фокуса се измества след регистрирането на нова тема или проблем в обществото там, особено Япония :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личното ми мнение е (що се отнася до Корея) е, че бракът там се разглежда като договор по сметка с оглед на бъдещото благосъстояние на семейството. За задължителен - да. Има стремеж да се ожениш до определена възраст, да родиш до определена възраст и т.н. и всичко това идва като натиск от обществото като цяло и от групите, с които се движи човекът. Един кореец се опита да ме убеди, че се увеличават двойките, които живеят без брак, (той самият представител на тази извадка), но беше на 32-33 г., така че има още време да се убедя, че ще остане без брак.

 

Не бих могла да заява категорично и цинично като gumball, че нямат морал, нямала съм поглед върху това, но ми направи изключително голямо впечатление романтизирането на влюбването в училище и университет, и начинът, по който продължават да се сключват брачни съюзи в голям процент от случаите - с предварителни уговорки като някакъв договор. Един вид, за да сключиш брак, не се подразбира, че трябва да си влюбен в партньора си. И това, че си влюбен в партньора си, не води до това, че може да сключиш брак по подразбиране. От тази гледна точка излиза, че наистина нашето виждане за брак и тяхното се различава, както каза gumball, а оттам и трудността да отговоря категорично на въпроса от темата. За корейците бракът е ценност в смисъл на изгоден договор за живот и оптимални условия за продължаване на рода. Пък ако има някаква любов, това е просто някакъв плюс. Затова си мисля, че са стигнали и до закон за изневярата - човешкото същество там просто си търси отдушник ;)

Една корейка ми беше споделила, че последните години разводите там са се увеличи драстично, което се потвръждава от статистиката (за 2014 - на 8-мо място в света). Това означава ли, че ценноста на брака в Корея е всъщност не толкова голяма?

 

Накрая ще споделя за една корейка и нейната брачна история. Момичето беше навършило 30 години, работеше като помощник-архитект и беше от обикновените корейки, които няма да те впечатлят от пръв поглед, но беше забавна и много усмихната. При разговори с нея, тя ми споделяше притеснено, че се притеснява дали ще се омъжи. Нямаше приятел. Срещите ми с нея бяха през месец два, когато бях свободна да отида да се видя с нея в църквата, която тя посещаваше ревностно всеки уикенд. След година и нещо се виждаме с нея и тя ме сащисва с новина (видяли сме се с нея преди месец и нещо и нищо не ми е споменала) - кани ме на сватба! Която ще бъде след месец! Започвам да я разпитвам какво е станало и как така ще се омъжва... И се изумявам на обяснението, което получавам от нея: Преди два месеца пасторът на църквата, която посещава, й казва, че има момче от същата църква, което той смята, че е подходящ за нея. Двамата се запознават официално чрез пастора и след като се срещат един-два пъти, след това се запознават и с родителите на всеки от тях и решават, че вероятно също са подходящи един за друг, затова са решили да сключат брак.Момчето имало собствен апартамент в Сеул (голям плюс за момиче, което е от провинцията). Аз й задавам логичният (за мен) въпрос влюбена ли е в него, обича ли го... И вдигам вежди от отговора й: любовта щяла да дойде с времето. 
Сватбата беше проведена в църквата, която тя посещаваше (тип американска, от протестански вид), пасторът сключи брака. Момичето беше почти през цялото време със сведени очи като израз на скромност, както обясни пасторът, а първият интимен контакт между двавама (като се изключи докосването на ръцете) била тяхната първа брачна целувка, на която всички в църквата станахме свидетели. Продължавам да съм леко потресена от подобни избори.

Имам и позната корейка, която се е омъжила за чужденец, след като са се запознали в интернет сайт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 
Мога да дам конкретна информация или да си измислям от България за Корея - техните бракове,обичаи и тн.!? Кое си избираш?
(не ми отговаряй/не искам да знам) 
Когато се говори с факти не се получава развален телефон!
Гледната точка на българите към Азия е различна, затова и сравненията ви са излишни.
Те не се виждат така, както вие гледате на тях! Следователно непрякото общуване подхранва въображението.
Темата няма потенциал! Пишете в reddit и там ще си намерите някой кореец да ви обяснява за т.н бракове!
За мен корейците нямат морал и не вярват в брака! По скоро сменете темата на Изнасилвания, проституция и насили и ще има за какво да се говори! ;)

Кефи това с конкретния пример...  . Как во е "Reditt "?

 Е, аз съм имала пряко общуване с азиатци, други тук също, чели сме това онова... Не е като да си фантазирамe само от филми и сериали..  Относно изнасилванията - прощавай, но дори не са в първата десятка държави в света. Даже са назад.

В Япония порно индустрията е много цветуща, но и там няма много изнасилвания . Традицията, между другото има дълбоки корени, включая и лошите аспекти... Като например, че японците понякога май са тиранични с жените си, които си стоят вкъщи, готвят и чистят цял живот. Има всякакви хора навсякъде и не може да се обобощава. Като цяло са добри общества с много модерни и глобални ценности, съчетани с традиция. Особено Япония. Това е моето вярване, пък кой знае.... 

Онова, което възмущава Параб е, че се женят без любов. Но мен изобщо не ме възмущава. Просто осъзнавам,че тяхното и нашето разбиране за любов е различно. Може би те се влюбват по-бързо, или животът заедно ги кара да обичат, или кой знае.... Брак за две-три срещи е екстремно, но животът в Азия е на бързи обороти:) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накратко няколко разхвърляни изречения по една разхвърляна тема:

 

В Азия има ОГРОМЕН проблем с брака и раждаемостта.

Населението на Япония намалява драстично.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/02/26/its-official-japans-population-is-drastically-shrinking/

Това на Корея - също

http://www.theglobeandmail.com/news/world/a-bleak-future-and-population-crisis-for-south-korea/article21249599/

А Китайските власти дори бяха принудени да облекчат политиката си за едно дете поради главоломните темпове на застаряване на населението и невъзможността да се справят с огромния брой възрастни хора, за които няма кой да се грижи. 

http://www.worldaffairsjournal.org/article/shrinking-china-demographic-crisis

Пак в Китай наскоро пуснаха реклама за подкрепа на т. нар. leftover women - не задължително стари, но неомъжени жени. (Проблем, не по-малко засегнат в Корея и Япония.) Което е малко странно при проблемите които имат с недостига на жени в следствие от политиката за едно дете и дългогодишните селективни аборти по признак пол. 

http://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/leftover-women-in-china-emotional-advert-challenges-the-pressure-on-single-women-to-get-married-a6980291.html

 

В Корея в по-селските райони нерядко си внасят булки от по-южните държави в региона - по-мургавки са и не пасват на калъпа за бяла и сладка мома, но като няма риба, и ракът бил риба, казват.

 

Тенденциите в цяла Азия са все по-късни бракове, все повече семейства с малък брой деца (или без), бум на фактическите съжителства и разводите (да давам ли още линкове или ще ми се доверите?). Има отчетлива демографска и културна криза, породена от сблъсъка на традиционното виждане за брака, което не залага особено на емоциите и западното влияние, което няма как да не сте усетили дори само от филмите и сериалите им. Глобализация, майна!

 

Та, накратко - ще им се, но не вярват. За повечето от тях (а и у нас е същото), бракът означава огромни разходи за сватба и прилежащите към нея салтанати, после още повече разходи за училища, частни уроци и какви ли не щуротии, свързани с децата. Отделно сблъсъкът на все по-еманципираните азиатки с все още силното изискване те да са домакини, вечно бъркащи манджи за мъжлето си. Както се казваше в един филм: "Оскудация е, оскудация".

 

И още нещо - Муун е основател на една изключително гнусна и извратена секта. Масовите бракова на непознати са част от гадните им практики и в пика си сектата е била наистина многобройна, но в никакъв случай не е представителна извадка за цяла Корея. За въпросната секта може да прочетете автобиографията на една от снахите в семейството, която след време успява да избяга от влиянието им.

https://www.orangecenter.bg/mojat-jivot-pri-muun-product-22692.html

За съжаление, сред корейците много добре виреят всякакви култове, тъй като поначало не са склонни към критично мислене. Това обаче е съвсем различна тема...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...