Jump to content

Какво научих от корейските сериали?


Recommended Posts

В историческите филми, ако някой е преследван и се крие на тайно място, той задължително ще си събуе обувките пред вратата, да не би преследвачите да подминат убежището му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Корея явно нямат Отдел за закрила на детето или някаква подобна служба - кат съгрешиш в училище класния строго те наказва, че даже и те бие, а в къщи майка ти може да си те бие и на лягане и на ставане (а да не говорим че си те бие свободно и след като пораснеш)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корейската храна няма мирис-всички готвят до последния момент, при това не с домашни дрехи. В момента преди да тръгнат, махат някаква смешна престилчица и директно навън. Аз само да се завъртя край тендежера у нас и след това дори косата ми мирише с часове на готвено, а за дрехите дори не ми се мисли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12. Може да живееш в някоя скромна квартира и да си миеш лицето в леген с вода извън къщата, но когато миеш чинии, задължително се слагат ръкавици. 

13. Знакът с пръстите на ръката, който при нас означава пари, при тях е нещо съвсем друго.  :896767:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали има връзка, но по принцип на изток  мандарините са символ на изобилие и щастие - особено "популярни" са покрай Лунната  нова година - Пролетния фестивал, понеже формата и прилича на слънце и имаше нещо за положителното ян, ама не помня вече какво точно.  Тогава всички  си подаряват и мандарини и даже си украсяват с такива дръвчета :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Ако си герой, който се бори с лошите, бъркай си в носа и си яж сополите, за да се знае, че си народен човек.

2. Ако си народен герой, гаджето ти е най-тъпото парче в селото.

3. Бъди джентълмен. Измисли обидни прякори на гаджето си и я излагай пред останалите при всяка удобна възможност.

4. Бъди работлив. Когато скатаваш от работа, гледай да хъркаш като болен от туберкулоза бачкатор в мина за сяра.

5. Учителят ти е избягал от лудницата 250-годишен кунгфу майстор и топли супата с напрегнато взиране.

6. Всички живеещи в Чосон имат дървен паспорт. Само престъпниците се размотават без лични документи.

7. Ако си жена, следвай ученията на Конфуций. Ако не искаш да ги следваш, обличай се като мъж - никой няма да разбере.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 От Сътворението, та до последната корейска династия, в кралските семейства се повтаря едно  и също събитие:

а) тежко пророчество предупреждава краля, че нероденото му още дете ще убие родителите си, цялото си семейство, ще удави в кръв страната и затова трябва да умре.

б) кралят с прискърбие "разкарва" детето от двореца и се прави, че нищо такова не се е случило. Кралицата тайно плаче..

в) отхвърленият принц или принцеса по чудо оцеляват, живеят нечовешки труден живот, но растат умни, отговорни, благородни, добри, състрадателни, направо гениални, т.е. притежават всички качества да станат велики владетели.

г) в живота на кралските деца в изгнание се случват низ от странни обстоятелства, застрашаващи живота им, от които те по чудо оцеляват, но произшествията ги каляват и подготвят за среща с истинските им кралски родители.

д) преди да срещнат родителите си, те се сблъскват с брата или сестра си и не се познават. Ражда се някакво странно съперничество между тях. В зависимост от хрумката на сценариста съперничеството може да се изроди в ненавист, дори черна омраза от страна на облагодетелстваното дете, расло сред любовта и охолството на двореца, за разлика от принца (принцесата) със скрито потекло. Последните са благородни, нямат претенции към трона, мечтаят за семейство и братска любов.  Понякога между братята и сестрите се поражда искрена привързаност, ама рядко. Ако детето е момиче, налага се да прикрива пола си в продължение на 10-15 години.

е) порасналото вече дете открива тайната за своя произход и това е труден и мъчителен процес. Срещата с родителите се извършва по канон: майката-кралица много плаче и се разкайва, кралят дълго се чуди какво да прави, като постепенно изминава лъкатушещия път от смут и недоверие към пълно признаване на намерената рожба..В сърцето на новоизпечения принц (принцеса) няма капка обида или негодувание, че е бил изоставен. Напротив, готов е да жертва живота си за краля и отечеството.

ж) признатият вече принц (принцеса) извършва редица геройски постъпки, с които спасява кралството.

з) и тук идва ред на елементи от истинската история на великите крале и кралици.

Вж. драмите: Кралството на ветровете, Принцеса Чамьонг Го, Ким Су Ро, Кралица Сондок, Балада за Содонг, Принцеса Су Бек Хянг, Блести или полудей, Джакпот, Хуаранг, началото и още, и още…

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матрим, с едно уточнение, че пророчеството от пролога в крайна сметка се осъществява, и крал, кралица и кралство дават фира, за да може в последните 2 епизода всички да плачат и да се разкайват за тежкия си жребий.

 

П.П. И си уговарят срещи в следващия си живот, който е покрит сюжетно в съвременен прочит по същата телевизия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно си прав. В последния епизод на "Принцеса Чамьонг Го" след като принцът и принцесата се наръгаха с един меч (като едни корейски Ромео и Жулиета), той казва: И искам в другия живот да се срещнем отново и т.н.", а тя - "Не искам да съм ти любима тогава, а да ти бъда майка и да те даря с всичката любов, която не си получил в този живот и прочие..." Потресаващо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Matrim !!!! :)

 

Ако между д) и ж) изоставеното дете вземе, че открадне Елена - да знаете, че не е корейско, ами троянско по произход. М - хм, совите не са това, което са.

hqdefault.jpg

 

Същевременно ако вместо да изпълни трагично пророчество, изоставеното дете има силата да разделя морето с пръчка... и вместо да се бие във епична финална битка, вземе та поведе войската си за 40 години в пустинята, намесена е еврейската конспирация... 

003026.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, Майра!!!

Така нещата могат много да се усложнят. Ако, например, изоставеното дете, бродейки безцелно, се натъкне на Сфинкса, който му задава гатанки, то със сигурност по-късно ще се ожени за майка си и тя ще му роди няколко деца. Този сюжет е невъзможно да е корейски, защото е неморален. Също е троянски, но от древногръцката Троя.

sphinx_edip.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Задължително е поне на двама човека от сериала родителите да имат ресторант, за да може да си направят продуктовото позициониране.

Ако си човек с талант, който изисква излизане на сцена, задължително трябва да имаш травма, която ти пречи да се изявяваш. Но разбира се се преодолява като на магия, като се влюбиш в някого.

Всички в Корея ходят с еднакви телефони.

Всеки 10-ти в Корея е сериен убиец, а всеки 3-ти е с тежки психични отклонения.

Красиви богати наследници се срещат под път и над път, особено ако си тъпа патка с 2 грама мозък или се обличаш като клошар.

Дебелото грозно патенце задължително става красив мъж/сексава мадама и преуспява.

Няма да хванеш цироза или поне да станеш алкохолик, ако почти всяка вечер пиеш като прасе.

Съвсем нормално е да не си познаеш детето. Или пък да не разпознаеш съученик от гимназията.

(от историческите) Ходи с горната си дреха на главата, ако искаш да се скриеш. Определено не будиш никакво подозрение.

Всеки втори в Корея е правил опит за самоубийство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

-Ако намериш дете , то си е за тебе.  Колко такива осиновявания сме гледали. 

-Хола е пълен с кушетка, фотьойли, табуретки или голяма кухненска каса със столове, но хората трябва да седнат на земята за да ядат на хол масичката. Не знам изобщо защо ги купуват тия мебели. 

- Ако наближаваш кръстовище , шанса да те блъсне нещо е повече от 50%. Направо затварям очи като наближат кръстовище. После отварям едното око да видя дали се е разминало. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...