Jump to content

Chasuke's Journey (2015)


Recommended Posts

spacer.png
 
Chasuke's Journey
 
天の茶助

 

Ten no Chasuke

 

Страна: Япония
Език: японски

Премиера: 27 юни 2015г. (13 февруари 2015г. - Берлин)

Жанр: романс, екшън, драма, фантазия

Времетраене: 106 мин.

Aspect Ratio: 2.35 : 1

Продуцент: Office Kitano

Оператор: Дайске Сома (Tokyo Tribe)

Режисьор и сценарист: САБУ (Хироюки Танака)

По едноименната новела на САБУ

Участват: Кеничи Мацуяма, Рен Осуги, Юске Исея, Ито Оно, Сусуму Тераджима, Тина Тамаширо, Рьо от Orange Range, Ямада Шинтаро

Локация на снимките: Окинава

Субтитри: английски

Берлин 2015: Официална селекция

Bucheon International Fantastic Film Festival 2015

New York Asian Film Festival 2015

Warsaw Film Festival 2015

 

Wiki

 

IMDB

 

Награди: Fantasporto 2016 - Най-добър актьор (Кеничи Мацуяма) и Най-добър сценарий (Сабу)

 

Резюме

Театрален, шарен, пищен, странен, приказен, жив, музикален, усложнен, непредвидим, пълен със символи, нетрадиционен, дързък, хаотичен ... култов!

САБУ отново показва феноменалното си умение да изненадва и провокира чрез магически забъркана формула за живота в екранизация по неговия неиздаден роман.

Часке (Кеничи Мацуяма) е смирен разносвач на чай, обитаващ небесните висини на отвъдното. Той е незабележим помощник на наетите от Бог "сценаристи", които стриктно записват съдбата на всеки човек на Земята. Сложният процес оплита множество нишки и изисква сериозно съсредоточаване от страна на заетите с него. Когато, по невнимание, едно момиче е осъдено да изгуби младия си живот в пътна злополука, Часке е изпратен на Земята, за да поправи нещата. Небесните писари обещават да му помогнат като му изпратят знаци по пътя. Часке има време до 20.50ч., за да предотврати трагедията, но съдбоносната му среща с Юри (Ито Оно) дава неочакван резултат. Никой не е в състояние да предвиди, какво ще се случи след това. Дори самият Бог...

 

Ако сте гледали и други творби на същия режисьор, със сигурност ще се досетите, че това е само повърхността на айсбега. САБУ съвсем не залага единствено на романтичния елемент в сюжета. Той никога не снима по предварително изграден калъп. Неговите продукции обикновено са многожанрови комбинации от всякакви елементи - чудати, крилати и пъстроцветни. Движейки се между двете крайности на философията и бутафорията, филмът буквално си играе с известни мотиви от историята на киното, обединявайки в едно мелодрама, гангстерска комедия и романс. Скритата идея тук е следната: всеки живот е специален и в никакъв случай - предвидим. Хората могат да променят съдбата си.

 

Коментарите по повод тази лента са разнородни. На някои им се е сторила хаотична, с прекалено много ретроспекции. Да, такава е. Но това е САБУ и в хаоса, който създава, може да се открие очарование и дори почит към Чарли Чаплин, а защо не и препратки към някои от предходните му заглавия (Dead end run, Troublemaker). На мен ми подейства приятно, подобно на останалите му неща. Дори не се сетих, като други зрители, да го срявня с Afetr Life на Коре-еда, въпреки ярката небесна препратка и наличиено на Исея като актьор. Реално няма основание за подобна асоциация. За сметка на това, една от сцените беше откровено намигване към героя, който Кеничи изигра в Нана.

 

Заснемането е чудно, изобретателно. Особено в частта, в която е показан небесния свят. Пленяващо е предадена магията на окинавското фолклорно изкуство, заснета основно на пазара Макиши. Режисьорът прекарал три години в Окинава. Според него, историята на Часке на пръв поглед припомня старите му култови класики и якуза филми, но в действителност е сложен микс от странни случки с още по-причудливи обрати.

 

Кадрите с бягащият Кеничи са фантастични. Часке на фона на 7-те бога на щастието - още един запомнящ се образ! 

 

 

Часке се оказва Ангел, който след като слиза на Земята, постепенно започва да се превръща в човек, припомняйки си своето минало съществуване.

 

Небето е изобразено като конфуцианска школа, където учени в бели роби пишат върху свитъци сценарият на живота. Всеки замах на четката определя действията и съдбата на даден човек.

 

Завършваща песен: Ms. OOJA - Tsubasa 

 

Торент

 

Онлайн с английски субтитри

 

Онлайн с руски субтитри

 

 

 

Пресконференцията на Берлинале:

Off Topic

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...