Jump to content

Watashi wo Hanasanaide (2016)


Recommended Posts

Много съм доволна от видяното. Японците успяха да направят това, което английската продукция не стори - да вложат душа в идеята и представянето и да покажат по-раличен финал, така както се надявах. Благодарение на сериите, много неща ми се изясниха. Бяха обяснени далеч по-обстойно, отколкото във филма и това не се дължеше единствено на дължината на самия формат. Подробностите спокойно можеха да влязат в екранното време и на големия екран, за да придобие някакъв смисъл цялата работа.

 

 

Въпреки че на мен все още не са ми ясни докрай физическите характеристики на клонингите, това което те показаха в дорамата, е дълбока душевност, подобна на човешката. И те можели да страдат като хората. Разкритията в последните епизоди осмислиха голяма част от въпросителните, появили се у зрителя. И най-важната тайна - тази на директорката, беше изяснена по такъв начин, че даде завършеност да основната идея. Тя е създала училището Йооку, за да даде на децата-клонинги нещо много ценно, въпреки че при мисълта за предназначението им, дори това губи смисъл. Обаче финалните кадри преобразиха дълбоката тъга и обреченост на героите. Дадоха им цел и надежда. Тук Кьоко все още не беше получила повиквателна за донор. Тя остана сама, но знаеше че е ангел, който може да бъде полезен на света. 

Въобще, идеята за клонингите ми е много трудна за обяснение и възприемане, при все че тя е имала своя реализация преди време, но очевидно създателите са стигнали до извода, че хората не бива да предприемат действия, които не са им по силите и възможностите и не трябва да се правят на богове. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай! Аз си причиних и британския филм, който беше далеч по-леден и бездушен. Тук поне има капка човечност, ако въобще можем да говорим за такова нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не съм чела от Казуо Ишигуро, не е моят автор, но филмите по книгите му са ми интересни. Но този сериал е направо тръпки да те побият и да не се гледа късно вечер... Явно, че няма да е като американския “Островът”, където имаше приключения и хепи енд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам за американски, но този разисква темата за клонингите, която е била доста актуална преди няколко десетилетия.

И аз не посегнах към книгата. Може би някой ден ще я прочета. На Ишигуро познавам само Художник на променливия свят. Много хубаво заглавие, което препоръчвам. Миналата година японците му правиха тв адаптация с участието на Кен Уатанабе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ферми за клонинги (?) като ферми за зайци... Приети от обществото. Направо съм без думи, а е само 2-ра серия.

 

6-тя серия: манталитет на японските ета, съчетан с този на камикадзе. Две японския явления, правещи възможен сюжет като този...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е ужасен филм, ужасен в реализма си. Предава директно от скотобойната и дава думата на телетата, смисълт на чийто живот е единствено да отидат под ножа.

 

Общество, което се самоизяжда и саморасфасова, дегизирайки тези престъпления като научен прогрес и качество на живот. Новата нормалност. Твърде малко са смелите и неподатливите като Минами. Никога не достигат!

 

Повечето кротко се оставят на манипулацията като Кьоко, Мива и Томо. Мили и беззащитни. Единственото, което им остава, е трудно завоюваното накрая самоуважение.

 

На този фон дори кретенският образ на порастналия Томо - слаб и безхарактерен в ранната си младост - доби тежест чак накрая. Спрях да мразя сициопатката Мива. А Кьоко - с нейното овчедушие на моменти - ми стана почти поносима. Единство Минами не ме разочарова - най-чистият и светъл образ. Заедно със сенчестия образ на директорката.

 

Човек понякога знае, че в Ада, но рядко е наясно в кой кръг точно. Сериалът мина през всичките. Едно от малкото неизтребими неща са вечните човешки страсти, които вредят, но и спасяват. А животът е най-висшето благо.

 

Общество като описаното никога, никога не трябва да се допуска. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе чак толкова извратено не би трябвало да става! Макар в историята примери да има доста. 
 

Книгата на Ишигуро - сега видях - е с английски герои. Четенето значи отпада, след този сериал няма да си развалям впечатлението. Актьорите и режисьорът тук бяха във върхова форма, заедно с хубавата музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. Всички книги са със западни герои (с изключение на 2 - за едната писах по-горе, че е екранизирана), но понеже тук темата е универсална, стои доста добре и в японски вариант. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано, изобщо не виждам как ще проработи с англичани. Най-многото да му ударят още един пласт примирение и бездействие (като в Остатъкът от деня), и да е съвсем нечитаемо/ негледаемо. Това е предвид стила на самия Ишигуро, който винаги само загатва. Японците в случая са ударили една доза енергия в повече, според мен :) Като четох и отзивите, за героиня като Минами не се споменава, а тя ми е пълната любимка! Заедно с директорката. Това са двата най-силни образа тук. А останалите трима, които са уж главни, ми стояха като за украса. А пък защо и двете се влюбиха в такъв мухльо, че и се биха за него, никак не разбрах :lol2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този сериал ме вдъхнови да зачета Казуо Ишигуро, и съм възхитена от него. Още не съм стигнала конкретно до тази книга, но поне се успокоих, че независимо от британското си жителство, си е чист японец - стилът му се връзва с куп добри японски филми. Което отново доказва, че тази екранизация е просто фантастично добра. :wub:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От двете му японски книги  “Художник на променливия свят” повече ми хареса. Това е нещо като японска версия на “Остатъкът от деня”, който си е разкошен роман. Ишигуро доста го е мъчил въпросът за вината и честта. 
 

Другият му японски роман - “Блед пейзаж” с хълмове - е по-камерен, много ми прилича пак на японските филми, които дълбаят навътре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...