vivivan Публикувано 25 Ноември, 2015 Share Публикувано 25 Ноември, 2015 Салата с ряпа дайкон - Musaengchae (настъргана ряпа) Тази салата е много лесна за приготвяне и често присъства на масата в Корея. Дайконът е екологично растение. Той не извлича и не натрупва тежки метали. Той има лечебни свойства - пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците и разтваря камъните в тях. Съдържа множество витамини, пектин, магнезий, калий и желязо. Този лечебен зеленчук подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Дайконът е подходящ и за диети, тъй като в 100 грама от него се съдържат само 23 калории. Освен това зеленчукът има свойството да активизира метаболизма, помагайки му да се справи с тежки храни и мазни меса. Затова и в страните от Далечния изток се счита за традиционна гарнитура към тежки меса. За разлика от по - познатите ни репи е с много по-мек и ненатрапчив вкус и определено е по воден. Ето тук може да видите рецептата и видео за приготвянето на салатата. Продукти: 1 голяма ряпа, обелена и нарязана на тънки пръчици 2 ч.л. оризов или ябълков оцет 2 ч.л. захар 1 скилидка чесън, настъргана 1 стрък зелен лук, само зелената част, нарязана на ситно 1/4 ч.л. едро смлени люти чушки ( в Корея подправката е с названието gochugaru) Приготовления: Ряпата се нарязва на тънки пръчици и се осолява с 1ч.л. сол. Оставя се настрана за около 5 минути и след това се отцежда получилата се вода. Смесва се хубаво с останалите продукти. При сервиране може да се поръси със сусамови семена. П.П. Тъй като не обичам много люто, салатата я приготвям без смлените люти чушки Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sonihrisi Отговорено 26 Ноември, 2015 Share Отговорено 26 Ноември, 2015 Салата с ряпа дайкон ми е една от любимите, но аз не слагам захар. Всъщност моята рецепта е: настъргва се ряпа дайкон, настъргват се моркови, овкусява се с ябълков оцет, зехтин, скилидка чесън, може да се сложи зелен лук за разкош и става нещо много вкусно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fareast Отговорено 1 Февруари, 2016 Share Отговорено 1 Февруари, 2016 Салата с ряпа дайкон ми е една от любимите, но аз не слагам захар. Всъщност моята рецепта е: настъргва се ряпа дайкон, настъргват се моркови, овкусява се с ябълков оцет, зехтин, скилидка чесън, може да се сложи зелен лук за разкош и става нещо много вкусно. ако замениш зехтина със сусамово олио, ще е още по-азиатско - _ - - _ - Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sonihrisi Отговорено 2 Февруари, 2016 Share Отговорено 2 Февруари, 2016 Имам сусамово олио, корейско даже си купих, но само аз му понасям вкуса. Членовете на моето семейство, кой знае защо, нещо не го долюбват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fareast Отговорено 4 Февруари, 2016 Share Отговорено 4 Февруари, 2016 Имам сусамово олио, корейско даже си купих, но само аз му понасям вкуса. Членовете на моето семейство, кой знае защо, нещо не го долюбват. СЕРИОЗНО?! За първи път чувам някой да не харесва сусамово олио. Уникален аромат, да не говорим, че то наполовина придава този азиатски привкус на много ястия. А да не говорим колко е полезно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.