Jump to content

Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan (1996-2012)


air

Recommended Posts

b5ab5a7b31e610ee12bebf48ffffb98713873311

Заглавие: Rurouni Kenshin
Тип: Сериал
Жанр: Екшън, приключенски, драма, исторически
Година: 1996-98
Аудио: Японски
Субтитри: Български

Кеншин е едно перфектно аниме с дълбока история, интересни и много добре изградени герои и драматични обрати, които са в състояние да ви докарат до сълзи. (Честно си признавам. Историята за християните, псевдо-месията и сестра му особено ми подейства). Въпреки че анимето не претендира за историческа точност, то се развива през периода Мейджи в Япония и част от събитията и героите са били реално съществуващи. (Хаджиме Сайто и неговия боен стил например са били съвсем реални, въпреки че аниме героят няма нищо общо с реалния. В интерес на истината Кеншин също е базиран на реално съществувал човек, който е бил наемен убиец и е носил прякора "Хитокири Батосай".) Но като изключим имената и историческите препратки към Мейджи революцията, голяма част от историята е напълно измислена, въпреки че според материалите, които четох в някои сайтове, представя много добре усещането за този период от японската история.

Всичко започва, когато младия Шинта е продаден в робство. По пътя керванът е избит от разбойници, но Шинта бива спасен от единствения наследник на бойния стил "Хитен Мистуруги Рюу" - Хико Сейжуро. Той решава да направи малкото момче свой ученик и наследник и му дава името Кеншин. След години обучение младият ученик е запленен от идеите на революцията и напуска учителя си против волята му, за да стане наемен убиец за една от страните. По време на войните той си заслужава прякора "Батосай Човекоубиеца" заради стотиците, които избива, но бавно от идеалист става реалист и разбира, че убиването не е правилният начин. След революцията той изчезва, заричайки се да не убива никога повече и че ще намери начин да изкупи греховете си. От тук почва ТВ сериала. 10 години след революцията той продължава да странства по пътищата. Сменил е меча си с друг, чието острие се намира от обратната страна, така че да не може да убива с него докато използва бойния си стил. В малкото градче, през което минава, се навърта опасен разбойник, който използва името "Батосай", за да тероризира хората. Кеншин спасява местното момиче Каору от него и след като разкрива, че той е истинския "Батосай", тя го кани да остане в Дожото и. От тук нататък историята проследява опитите му за нормален живот и изкупление, но духовете на войната и греховете му често го настигат и той е принуден да се бори с тях с помощта на верните си другари. Изобщо Кеншин е перфектен за всички любители на хубавите дуели, самурайските мечове, както и за тези, които си падат по по-романтичните истории за човешки грехове, трагична любов и изкупление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започнах го, предвид утрешната премиера. По отношение на хумора, има прилика с Пийсмейкър Курогане, но като че ли в началото не стартира много сериозно и имаше доста епизоди с по-скоро разтоварващ характер. За мен обаче това не е минус, понеже не усетих как минаха 15 серии. Разбира се, има и сериозни моменти, както и историческа нишка - тази част най-много я уважавам, редом с битките. Харесва ми, че се появиха още герои, които разнообразяват сюжета.

Разрових се и открих реалният човек, послужил за прототип на Химура Кеншин. Всъщност, през периода Бакумацу е имало 4ма души, които са носили титлата хитокири. Четиримата елитни убийци са се били срещу Токугава и по-късно са станали защитници на Мейджи, също като в анимето. Кауаками Генсай е лицето, което се покрива с образа на Кеншин.

19991bce44e3276b.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм доживях някой да се заинтересува тук от един от най-впечатляващите самураи в аниметата..макар и само заради премиерата на филма. =) Спокойно действието ще става с все по бързи обороти в края на всяка арка като най голямата динамика е, когато са в Киото. И аз филма го чакаля даже се чудех дали да правя тема за него ама то като няма още отде се дърпа няма смисъл. Иначе от анимацията може действително да се разбере доста от това, което ще има и в филма поне както четох резюмето за него и трейлърите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз доколкото видях в трейлъра, първата серия от анимето със сигурност ще присъства. Само се съмнявам в ролята на Еми. Героинята тук е импулсивна и своенравна, а не зърнах нищо подобно във филма.

П.П. Лошо няма да се направи тема. В анимес вече е готова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само се съмнявам в ролята на Еми. Героинята тук е импулсивна и своенравна, а не зърнах нищо подобно във филма.

Казва се тсундере. :D А и как го видя филма като даже не е излязъл, а от треилърите не може се види със сигурност дали Еми не се е справила?! :blink: Иначе Каору вярно е един от най-емблематичните образи в това аниме и поради една или друга причина не развиват докрай отношенията й с Кеншин, което е един от най-големите му недостатъци особено като се има предвид, че в мангата всичко е като хората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми е най-добре да си стои в положение тсун-тсун. Аз съм фен на Яхико. Кой е този герой Геин? Има ли го в анимето? Виждам го във филма, но тук къде се появява?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Геин присъства само в мангата доколкото разбрах явно са решили да го вмъкнат в филма по някакви причини..но все пак ето материал за него да добиеш представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, много ми харесаха игралните филми за Кеншин и с нетърпение очаквам последния, но дотогава ми се иска да изгледам и анимационния вариант. Може ли да ми помогнете да открия линкове и субтитри ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във ви бокса го има преведен на български. Ако искаш, гледай го там. Мисля, че е качен и в замунда, ама не съм много сигурна. Провери!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оставям темата така, за да служи за старите сезони и прочее.

Иначе се очаква чисто нов сезон тази година, ако случайно още не се е разчуло:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...