Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Trap Street

 

Задънена улица

 

水印街

 

Shuiyin jie

 

Страна: Китай
Език: мандарин

Премиера: 1 септември 2013г. (Венеция, филмът не е имал китайска премира)

Жанр: драма, филм-ноар, романс

Времетраене: 93 мин.

Кинематография: Тиен Ли, Матьо Лаклау

Локация на снимките: Нанкин

Режисьор и сценарист: Вивиян Чу

Участват: Юлай Лу, Хъ Уънчао

Субтитри: френски

2 награди, 15 номинации на големи кинофестивали

 

IMDB

 

Награди

 

Резюме

В основата на историята е невинен младеж (в ролята Юлай Лу), чиято случайна среща с мистериозна жена му създава куп неприятности, които се отразяват фатално върху живота му и го променят до неузнаваемост. Филмът ни води през сложен лабиритн от събития, преплитащи се по неверояте начин с добре пазени правителствени тайни. 

Невинност, технологии, сила, манипулация, реалност. Едно скромно момче, попаднало на грешното място в грешния момент и станало жертва на системата. Тук е показана абсолютна нелепица, която очевидно не е единствена в голямата държава и може да се случи навсякъде по света.

Продукцията е сравнявана с някои от творбите на Хичкок, поради препратките към филм-ноар. Тя има силата да създава чувство на безпокойсто у гледащия чрез кадри, лишени от диалог, в които камерата дословно следва главния герой по петите.

Според режисьорката, Trap street не е антикитайски филм, а "социален коментар на това, колко сме зависими от новите технологии, както и на взаимоотношенията между хората в ерата на компютрите, където неприкосновеността на личния живот почти не съществува". Идеята идва да ни покаже, че чрез технологиите ние все по-лесно намираме търсената информация, но и все по-трудно можем да определим истината по нея, тъй като границите в един момент се размиват до неузнаваемост. Режисьорката обръща внимание на забранена тема и без страх говори за нея. Филмът разкрива абсурдно сериозни, скрити от обществото проблеми, които почти не се споменават по други поводи.

Финалът е многозначителен, недоизказан. Остава отворен и дава поле за действие на човешкото въображение. Тълкуванията могат да бъдат много...

 

Любопитно:

* Филмът е режисьорски дебют на продуцентката Вивиян Чу, работила основно в инди средите. Тя е продуцирала множество известни творби, сред които носителят на Златна мечка от Берлин "Черен въглен, тънък лед";

* Дигиталната кинематография тук е връзката с изкуството. Продукцията е заснета на HD от двама умели кинематографи;

* Заглавието е термин в геодезията, обозначаващ погрешно начертана или несъществуваща улица. Понякога тези улици са толкова безлични, че се сливат с общия фон и не могат да се откроят.

 

Резюме със спойлери:

 

 

По  време на работата си като геодезист, Лу се сблъсква с мистериозна жена, работеща привидно в тайна сграда на улица, която не се появява на нито една карта. Неговата обсебеност го отвежда в коварен скрит свят, където се озовава пленен от загадъчна група хора, обвиняващи го в държавна измяна. 

 

* Вивиян избира Юлай и Хъ Уънчао за главните роли, поради факта, че и двамата са достатъчно стабилни артисти. Занимавали са се със снимане на филми и имат поглед върху нещата. За Юлай тя казва, че има опит в писането на сценарии и лесно се комуникира с него. Той притежва перфектно чувство за време и темпо. Умее да накара зрителите да му повярват, да му съчувстват и да го заобичат. Обикновено играе тихи, интровертни характери и Вивиян е била любопитна, как ще напарви първата половина от филма (за втората е била сигурна, че ще се справи отлично). Затова му е казала, че иска да даде 120% от себе си. Целта на камерата е била да го следва през цялото време.

 

Линк

 

Торент

 

За режисьорката и лентата

 

Филмът е бил включен в конкурсната програма на София филм фест 2014

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...