Jump to content

КАКАВИДИ


debil4e

Recommended Posts

От известно време се каня да пусна тема за заглавия, които са интересни и обещаващи, но поради една или друга причина нямат достатъчно събран материал за да им се пусне самостоятелна тема. Причините са основно две:  ново и тепърва развиващо се заглавие или нередовни преводи. При новите слагам тези, които дори на 1-2 чапа са ми грабнали вниманието с нещо (начало на историята, предишнш заглавия на същия автор и тн); при нередовните релийзи чаповете разбира се са повече, но все пак недостатъчно много и съм се старала да прегледам и raw версиите където има налични преди да ги включа. Целта е повече хора да ги забележат (ако вече не са, разбира се ) и след време ако и когато се "излюпят" пеперудите да им направим теми и да ги коментираме, дай боже :)

Само уточнение това са заглавия, които са ми харесали на мен като всеки има право да постне такива, които са му харесали на него/нея и според тях са "какавиди" :)

 

Ще ги разделя на три части- Manga(яп.),   Manhwa(кор.) и Manhua(кит.)

Manga

 Black Clover - нов шонен, от 2015 и въпреки леко колебливото начало е най-близо до собствена тема. Приключения, екшън, магия, "тъп" протагонист с големи амбиции и след закачките с други популярни заглавия наближаваме завръзката на действието.

Nejimaki Seirei Senki - Tenkyou no Alderamin - сайнен, от 2014. Адаптирано е от новела, а и има обявено предстоящо аниме. Главния не е поредния мускулест идиот, който само с ината си продължава напред и първите 13 чапа бяха само въведение. Историята започва от 14 и дано обявяването  на анимето да се отрази положително на релийзите-да са по-начесто.

Sousei no Onmyouji - не толкова ново, но превода е назад. Сега го пое групата, която превежда детелината и релийзите се нормализираха. Шонен, фентъзи, хорър, от автора на Binbougami ga!.

Enen no Shouboutai - това е съвсем пресничко, но от сега дава заявка за хит :) . Все пак е на OHKUBO Atsushi, рядко се влияя от това кой е автора, но в случая има значение.

П.С. Явно и от мангастрийм са на същото мнение щом го поеха :D . Наистина е жалко, че е съвсем в началото за да му пусна тема :rolleyes:

Kagamigami - също ново заглавие и отново на доказал се автор - IWASHIRO Toshiaki. За съжаление и тук превода изостава.

Battle Rabbits - последното ново заглавие от успял автор засега, този път джосей и ако е наполовина толкова добро колкото призраците си струва да се прегледа :)

Umi no Cradle  -сайнен, историческо, от 2013. Също назад с превода, но се очертава като интересно заглавие.

Shirojishi no Kodomo-tachi и Lindbergh - и двете са завършени и съответно са назад с превода. Първото е военен сайнен, показвайки как военното училище и истинските военни действия нямат нищо общо. Второто е приятен фентъзи шонен за едно момче и неговият "дракон".

 

Manhwa

The Legendary Moonlight Sculptor - "нов" уебкомик(адаптиран от новела), от 2015. Много стабилно се движи, редовно се превежда и за разлика от някои други адаптации се движи сравнително близо до оригинала.

Action Idols - Age of Young Dragons - ново, от 2015, шонен, бойни изкуства. Художника е същия, който работи по Veritas, но автора е друг, така че очаквам или поне се надявам историята да не се фокусира само върху битките.

Chongsa - ново,шонен, историческо и разбира се бойни изкуства. Стандартно, но приятно.

 

Manhua

Напоследък взеха да превеждат доста китайско, но масата са по новели и са шонени с  90% бойни изкуства. Някой са добри, някой не. 

Autophagy Regulation - едно от малкото дето се превеждат и не са по новела. Шонен, свръхестествено, приключения и черно бели рисунки :D  Отбелязвам го защото масата са уебове и то цветни. Върви добре сравнително редовни релийзи, но му трябва още малко за да има собствена тема.

Xian Ni - уеб, шонен, бойни изкуства, фентъзи. Изглежда стандартно, но всъщност не е чак толкова. Имаме бездарно момче искащо да се издигне като се обучи в конкретна секта, но забравете за доброто отношение към децата-човек за човека е вълк и най-големите са именно "учителите". Недостатък-нередовно излиза, а заглавието е добро.

Jiang Ye - също по новела, също фентъзи, също шонен, но водеща е драмата. Протагониста е постигнал всичко сам, но стига до стена - няма необходимите вродени качества за да се изкачи на върха. Съответно тръгва да търси начин как да се справи без тях.

Chunqing Yatou Huolala - уеб, шоджо, съвременно. Пепеляшка среща Принца, но тя не е съвсем Пепеляшка, а той не е точно Принц и това, което тя губи не е точно стъклена пантофка :D  

 

Има още няколко, но засега стигат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както го включих Kagamigami, така и отпадна. Преведоха мангата докрай и определено автора не можа да надскочи предното си успешно заглавие, жалко -_-

Също така,освен на Nejimaki Seirei Senki - Tenkyou no Alderamin, обявиха предстоящо аниме и на Sousei no Onmyouji , което поне мен лично ме радва :).

 На тяхно място има две други манги, които също не е ясно накъде ще тръгнат:

Smokin' Parade - 2015г, шонен, мистерия, от дуото KATAOKA Jinsei/KONDOU Kazuma. Остана да видим как ще тръгне.

Platina End - 2015г, пак шонен, мистерия и тн. Отново на известно дуо OHBA Tsugumi/OBATA Takeshi, но за разлика от Бакуман, това много напомня Тетрадката или поне засега е така.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко раздвижване и в Manhwa: 

The Legendary Moonlight Sculptor - първи сезон свърши, но понеже ще има промяна на автора/рите на уеба, втори се отлага за неопределено време.

Action Idols - Age of Young Dragons - също има приключил един сезон, но поне засега няма инфо кога и дали ще продължи.

Сега и едно съвсем пресничко, от 15.04 тръгна новото заглавие на JEON Geuk-jin и PARK Jin-Hwan(авторите на The Breaker), а именно Trinity Wonder. Като съдържание и арт не виждам нещо ново и неочаквано, просто са минали от хартиен вариант в нета, тоест  уебкомик. Сори, излъгах, има нещо ново-набутали са два Старгейта, пардон телепорти :lol2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна не съм писала тук, но нещо голяма суша се заформи и при мангите. За моя радост се появиха няколко, от които е възможно да излезе нещо.

При мангите: The Promised Neverland - драма, шонен, мистерия, бих добавила хорър-забелязах заемки от тук от там; първите два чапа са обнадеждаващи, но нищо не пречи да се издънят после. Имаше още едно, което започна интересно, Fire Punch, но доста бързо заби в посока, която не ми допада и започна да ми напомня заглавията със зомбита-насилие, насилие, насилие и тук там малко плот за цвят.  все още му хвърлям по някое око като последното, което ме задържа беше реактора от хора, но като за шонен е наистина доста брутално.

При Manhua има повече заглавия, но повечето са по новели и плявата е доста, защото голяма част от тях са направо като под индиго правени и като история и като арт, което ги прави и трудно различими камо ли запомнящи се. Едно от приятните изключения е Quan Zhi Gao Shou, разбира се по новела, доста приличен арт и от тези първи чапове ми навява асоциации с голяма част от мангите за компютърни игри и по специално скулптора, но само доколкото става въпрос за геймър. Поне засега действието се развива май в настоящето, без виртуални реалности и "реални преживявания", това ми стига за да го следя и разбира се остава да излиза редовно, а не да спре на няколко глави и дотам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Chongsa завърши точно на завръзката. Всъщност е в хиатус официално, но това е от три години и няма индикация, че ще продължи скоро. Жалко, очертаваше се като приятно заглавие и определено беше добра интерпретация на Дюма в корейски вариант. Остава да се надяваме, че някой ден автора ще го довърши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, още едно обещаващо ново заглавие: Black Torch - екшън, приключение, фентъзи, Sci-fi, шонен. Дотук стандартна история, с комбиниране на ниджи, екшън, свръх сили, свръхестествено и тн, но добре направен и с приятен арт, казано другояче -турлюгювеч ама вкусен :) . Има обаче един минус-не е седмична, а месечна <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено се забелязва раздвижване в Джъмп. Има няколко нови заглавия, които може и да станат хитови, просто повечето са все на вече успели мангаки. Не казвам, че е лошо, феновете биха искали нови неща от любимите си автори, но някак все се надявам да има повече автори като SHIRAI Kaiu, които  да осигурят приемствеността нататък.

Сега към заглавията. Първото, Dr. Stone  е резултата от сътрудничество между INAGAKI Riichiro (автор) и Boichi (арт). Страхотен първи чап и доста по скучни втори и трети. Засега го следя, но заради арта основно и ако нещо не се промени нататък може и да го зарежа.

Второто, Robot x Laserbeam, е новият проект на FUJIMAKI Tadatoshi. Дотук е излязъл един чап, схемата е същата като в Куроко, но вместо за баскетбол става въпрос за голф. Надали ще е от моите фаворити ако продължи по този начин, но току виж ме изненада.

Третото е уаншот - Arcadia of the Moonlight на YAGI Norihiro. Включвам го, защото краят е отворен и имаше намек, че може да продължи. Надявам се на сериализация, но дори и така е приятно за четене.

Последното , U19 ми харесва най-много засега, или поне като плот, арта сериозно дразни. Засяга любопитни въпроси, на които няма еднозначен отговор и ако оправят арта и не оплескат историята нататък може да излезе нещо доста прилично.

 

Към този списък с чисто сърце добавям и една  Manhua, WUCHANG DAO. Уеба не е нов, от 2014 е, но релийзите са много нарядко, а заглавието си заслужава. Екшън, фентъзи, историческо, шонен, свъхестествено-история, която завладява като се основава на традиционна китайска митология или по скоро демонология и арта не е поевропейчен-също огромен плюс в моите очи. Дано го поеме някоя по-голяма група и релийзите да са повече и по-редовни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От предния пост почти нищо не остана за следене. Едното свърши ( U19) без дори да се доближи до това, което очаквах от него.  Dr. Stone ми е он холд за неопределено време с тендеция да го зарежа.  Robot x Laserbeam се оказа точно това, което очаквах-сиреч освен, че е за голф с нищо не се различава от предходното на мангаката и поради липса на нещо по-добро му хвърлям едно око по диагонал.  

 

WUCHANG DAO за съжаление последва съдбата на повечето китайски заглавия(странно, само на тези дето наистина имат потенциал, бозите си вървят) и няма нито един нов релийз. Така е трудничко да го следя, особено като се има предвид политиката на техните сайтове да има по няколко чапа за зарибявка и после се иска регистрация, при тва платена май.

 

Сега пуснаха два чапа на ново спортно заглавие- Full Drive - реално прилича на всички останали от този тип, дори като арт, но поне е за нещо, в което азиатците са по-добри от останалите, а именно тенис на маса. Ще го видим що за чудо ще излезе.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръгнаха два нови уеба, от които може и да излезе нещо. 

Eggnoid  е първо, защото има повече излезли чапове. Иначе е стандартно училищно заглавие, но изградено от две успешни и популярни манги(и двете имат  аниме, еднотото и лайв/даже няколко/ версия). Визирам Zettai Kareshi и Kidou Tenshi Angelic Layer , те са очевадните, има и други заемки, но не чак толкова буквални. Това нагло плагиатство за пореден път ме разочарова от корейците, защото не за първи път засичам нещо подобно при тях. Иначе много държат техните търговски марки, интелектуални права и тн да бъдат защитени и уважавани, но това явно важи само за другите-те могат<_<

Let's Play - това е по-обещаващото от двете. Зачеква доста злободневна тема за това до каква степен социалните мрежи управляват не само живота, но и кариерата на хората и за капак арта е приятен. Остава да не го оплескат нещо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-после нещо интересно и при мангите. "Новото" заглавие е  Grashros - исторически(праисторически направо) сайнен с добър арт и приличен сюжет или поне представящ нещо, което не е било на мода последните десетилетия. Малко почивка от станалите емблематични за сайнените гангстери и тн. Явно в мангастрийм са на същото мнение, защото пуснаха четири чапа почти един след друг-не се оплаквам, заглавието е интригуващо и имат да наваксват, излезли са вече два тома :) Кат ги докарат до 8  чапа и още го следя и тема ще му спретна:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мангите определено зациклиха нещата, старите са едни и същи, със вече "фиксирана"фенска маса, нови, които да върнат интереса не се забелязват. В това отношение японците изостанаха много от другите, които заложиха на уебове и резултата не закъсня. Почти всички заглавия, които оглавяват челните позиции по популярност са уебтууни. Това е и съвсем нормално, първоначално само при тях имаше удобна опция за четене по телефона и бяха съвсем законно достъпни от там. Докато се усетят да я приложат и за традиционните заглавия, онлайн комиксите, които в допълнение са и цветни привлякоха освен новите потребители и голяма част от четящите дотогава основно манга. Постепенно уебовете набраха скорост, първо заложиха на сюжетите, постепенно намериха и собствен стил в арта, който разбира се не е окончателен или идеален, но няма нищо общо с първоначалните доста "дървени"опити. Така че, надали ще е изненада, че всички заглавия, които ще спомена са уебове и между тях японски няма.Първо, както знаем, корейците обичат "вълните" -

Off Topic

 

едно успешно от даден жанр, без значение тяхно или не, повлича поне стотина подобни след себе си. Китайците-там е още по-зле, копи пейст на пълни обороти, и като истории и като арт, правейки ги почти неразличими на моменти и когато попаднеш дори на едно различно си заслужава да го споменеш. Ще включа само уебове, на които съм прочела повече от десет чапа и не съм се отказала все още, като разбира се ще изключа тези с вече съществуващи теми. 

Първата тенденция е исекай , поне за момента е най-популярната не само в Япония(те наложиха модата все пак), но и в Корея, Китай,  и дори епизодичните заглавия от останалите страни от Тихоокеанския регион(не Азия като цяло) като се появява във почти, да не кажа всички, жанрове. Понеже са много, ще спомена само няколко: Ranker Who Lives A Second Time , Entangled with the Duke The Hero I am Not a Goddess , Cheating Men Must Die

 

 

Другата популярна тема е "прераждане" ,

Off Topic

като в 90% от случаите, заглавието е "историческо" и поне в корейските уебове и героите и действието не са азиатски, а европейски. Заглавията доста често са "джосей", но главните герои/ни са деца и то до десетина годишни, та съм леко объркана относно таргет групата:huh2: При японците беше бъкано с "обикновени ученици", но те поне си бяха в категориите-шонен, шоджо... Тук хем са обикновени, хем не са,а за капак има дори и бебета-във въпросното заглавие съм върл фен на лошите и ако мога ще им помогна да гътнат главната, но това ще го спомена в темата му. Отново ще редуцирам списъка до няколко заглавия: A Beauty, a Fatal Concubine (отмъщение)  , Aged Beauty , Lucia (уеб по новела, която спокойно може да се ползва за учебно помагало в часовете по сексуално образование-_-), Goodbye, In-law (не е отмъщение, а опит да променят миналото), Lady to Queen и няколко, които може би ще се сдобият с теми и ги пропускам тук.

Съвременни и едно не съвсем: 

Off Topic

My Nemesis Has A Superpower (едно от малкото китайски, което се откроява по някакъв начин), The Tyrant Falls in Love (Can Can)(също китайско и арта като на предното напомня манга), The Office Blind Date , Four Years Apart - и двете са корейски, но са назад и с нередовни релийзи.

Няколко, които са много назад с превода, но ми харесват и  засега ще ги цапна тук: 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Време е да поотупам праха тук. Не че няма какво да пиша, просто бях забравила, че я има и докато сериозно се чудех що да прая отделна тема на нещо пресничко, дет не се знае докога ще ми задържи интереса и зех, че се сетих за тази възможност:D

Начи, тенденцията уебовете да изместят традиционните заглавия не само остана, но и се циментира. Виждаме края на една ера - мангата на хартиен носител ще остане, но само за най-върлите и фенове, надали ще стигне продажбите от пика си. Тъжно, но факт, от телефона си имам достъп до всичко, което чета или съм чела някога по всяко време(докато не го изтрият или направят платено де-_-), а няма как да помъкна библиотеката на гръб... Няма да повече да пиша за това, нема смисъл, минавам към заглавията.

Заформи се доста сериозна суша при шонен заглавията. Нищо отличаващо се, копират се едно друго и като при сериалите прелитам от едно на друго, с надеждата да открия бисер, но не би. Има няколко, за които се колебая и ще ги сложа тук докато реша.

b4de9c1e825102e4.jpg - най-близо до тема, но все нещо ме отказва и не знам защо. Приказка, минала покрай шонен, богове, демони и тн. Не е лошо, но не е от заглавията четящи се на един дъх.

dde107b01d346b78.jpeg- това е шоджо, но е доста подобно на това горе, за това ги слагам едно до друго. Горното е по-бавно, леко по-мрачно, тва е веселяшко, чете се лекичко, но има минус - нещо не мога да разбера накъде отива. Сякаш е съставено само от отделни случки с главната, без някаква конкретна крайна цел, като изключим, че се опитва да обясни на баща си и на всички останали, че е момиче, но номера нещо не става когато си в тялото на момче :lol2:

 8f1bdbd2261019fc.jpg- това вече е сайнен, дохторски при това, часта със свръхестественото беше съвсем в началото и бързичко отиде в забвение. Бъдещ лекар дето се бори със системата, ми да кажем, че тя си е такава каквато я знаем, нищо, че става въпрос за Корея и по тъпото е, че не спира да действа и в Лекари без граници. Доста реално представени ситуации, превода върви добре, ако сте фенове на този жанр пробвайте, струва си.

b499189bfe6bf24b.png - ето това вече се приближава до шонен както го разбирам. Динамично, балансирано използване на драма и екшън, мноо битки-така де и не лош плот. Ако продължи да излиза така редовно, до седмица-две ще му направя тема.

 

Ся малко почивка и ще продължа с шоджо, щот там списъка е доста по-дълъг:)

Редактирано от debil4e
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Стигнах и до продължението тоест шоджо заглавията:) Тук също има няколко, които са близо до теми, няколко дето макар да с доста чапове, все нещо ме дърпа назад когато тръгна да им правя теми и няколко, които изчаквам понеже са новички и не знам накъде ще тръгнат.

Освен тенденциите с исекай и прераждане, вече няколко години в много уебове главните герои са деца, имам предвид малки деца, превес имат момиченцата и това сериозно ме обърква. В смисъл леко ми се губи таргет групата и от там и целта, но понеже голяма част от тях пак са корейски макар и в европейска среда приемам, че може би се опитват постепенно да променят мисленето на самите корейки:dunno: Както се казва long shot, дори прекалено, но може и да излезе нещо.

Та на прицел са:

0605ee3cd084c062.jpg -

Off Topic

малко магия, мноо драма, фентъзи и героиня, която лично аз сериозно исках да разкарам и през цялото време бях за отбора на лошите. Уточнявам - съчуствах им, щот те усещаха, че някой ги манипулира и не им харесваше. "Добрите" или поне повечето не се усетиха и през цялото време лансираха конкретно дете, което ако не сте въпросното то сигурно би ви вбесило поне веднъж, а пък мен ме глождеше и мисълта, че такива хора са страшни, щот в даден момент може да реши, че вече не ме харесва... Има обаче три персонажа заради които още го проверявам и току виж надделеят над антипатията и му спретна темичка ако некой не ме изпревари:P

 

50a3bbc3677361f3.jpg -

Off Topic

от същата категория ма дечурлигата са два броя и едното този път е мъжко, за капак и преди да се преродят са били близнаци и сичко помнят. Също напред с матриала, магията и свръхесетственото са в повечко, драмата е налице, фентъзито ясно, единствените въпросителни са около бъдещия романс-не визирам миманса, а двамата главни.

 

6136ce2dc379af4c.jpeg -

Off Topic

от "бебешките" това ми е най-на сърце. Като изключим обичайното за жанра е вложена мисъл. Тя е амбициозна и има цел - ОК, но признава, че сама няма как да я постигне. От една страна няма как да го направи без поддръжници нито докато е малка, нито после. Забравих и най-важното, големите не са лапнишарани и някои от тях се усетиха и това е достатъчно да ме държи засега. Ще поизчакам да се съберат повечко чапове и ще му направя тема.

Сега наред са три дето още са неясни, къде малко излезли глави, къде още не са стигнали завръзката дори и са на изчакване.

a761debef12a8439.png -

Off Topic

това е по мойта част, мистерия, стратегия и интриги, подхранвани от клюки разпространявани от духове;) А, забравих - арт, който ми е страшно по вкуса, но е много новичко и ще се наложи да почакам<_<

030d42a5cb773f51.jpg -

Off Topic

също много ново, но много харесвам персонажа на главната или поне засега. Засега е само исекай и целта и е да се върне, дори ако за това се наложи да умре там, но все пак се съобразява и с останалите там или поне до някаква степен. Другото, което ми хареса е, че поддържащите персонажи също имат собствено съзнание и ми е интересно как автора/та ще завърти историята.

fcd683861f8baf89.png- т

Off Topic

ова е почетното присъствие:D Започна добре, имаше добри попадения и дето се вика още в началото позацикли, но поне според роу варианта пак ще тръгне в правилната посока, но се движи бавничко. Тука е щот е пълно с ай кенди:lol:

bc398db0a48df358.jpg -

Off Topic

това е наистина обещаващо, но макар и не ново чак сега се появи като превод и много назад. Още от заглавието може да се ориентираме, че става въпрос за нещо си по Шекспир в най-широкия смисъл на думата. Близнаци, но еднояйчни и в тон с тенденцията-момичета, минем през смяната на континента и страната(ти да видиш, не е в Европа:swoon:) и стигнем до задължителната драма-корейци да му се не види:D. Арта обаче ми допада,  малко по разчупен, пасва на настроението и ако набарам къде да проверя как се развива по нататък, ще му шляпна и тема.

Стигнах и до двете заглавия, дето са ми най-близо до тема:

 591978ca7003f9ae.jpg- шоджо ама с пердах и се развива в Мурим:D Шегата настрана, като гледам бързичко зарязахме лигавщините, главната се държи подобаващо на произхода си-тоест наследница на боен род, не се задълбава в романтика, самосажъления и тн, кара напред и арта когато има движения е много красив. Ма що лошите са високи, руси и красиви не разбрах:lol2: Минахме завръзката и му требе ама съвсем мъничко да има собствена темичка дето да драсвам ред от време на време.

 f3f1887352b71222.jpg- това е от ония заглавия дето ми влизат под кожата без да съм съвсем наясно защо, явно просто е моето нещо. Ново е, но се развива бързо и тук стигнахме до завръзката и наистина ми е любопитно как ще тръгне нататък. 

 

П.С. Отново се извинявам за грешките, без майтап още не фокусирам като хората и на моменти не успявам да видя коя буква пиша:blush: 

Редактирано от debil4e
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ся едно бързичко попълнение към шонен заглавията и понеже съм си тъпичка и не съм се сетила сама, ще използвам варианта подсказан от @GFotaku за да онагледя нещата:bow:

 

 

e8c6b1d06612ce5e.jpga7a0e01616ae8008.jpgb90ffccd9f18a8e9.jpgc64feee3c7cef379.jpeg

 

Общото - има магия и се движат с колеблив успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...