Jump to content

The Land of Hope (2012)


Recommended Posts

spacer.png

 

The Land of Hope
希望の国
Kibou no Kuni
Страна: Япония

Премиера: 20 октомври 2012 г.

Жанр: семеен, човешка драма

Времетраене: 134 мин.

Кинематография: Шигенори Мики

Сценарист и режисьор: Сион Соно

Участват: Исао Нацуяги, Наоко Отани, Джун Мураками, Мегуми Кагуразака, Ютака Шимизу, Денден, Такаши Яманака, Исея Юске, Мамия Шотаро

Субтитри: английски, в торента

Награди

IMDB

Wiki

 

Toronto International Film Festival 2012: NETPAC Award

 

Резюме

Земята на надеждата е социално ориентиран филм, който разглежда последствията от разрушителното земетресение в Тохоко през 2011г. Това е втората лента на Соно, посветена на бедствието, в която режисьорът обръща сериозно внимание на радиацията и по-точно - на опустошителният й ефект - физически и психически.

Катастрофата предизвиква ядрена криза в една от префектурите. Всички в околността са евакуирани, с изключение на  сем. Оно, което живее точно на граничната зона за евакуация. Възрастните родители изпращат децата си далеч, а сами отказват да напуснат дома си.

Покъртително реалистичен филм! Соно е направил това, което винаги е мразел - снимал е докосваща семейна история по подобие на Озу, и то изключилно успешно. Изглежда в онзи момент е изпитал желание да създаде именно такава продукция. И с нея е надраснал себе си. Надградил е идеите си.

Психологически дълбока драма, създадена чрез красива кинематография и доза фантастичен реализъм (картините със снежния танц са превъзходни!). Филм за семейството, доброто в лошия свят и надеждата. Това е една от най-емационалните творби на Соно, която идва да ни покаже, че хубавият живот може да изчезне за миг. Филм, без насилие, пропит с класическа музика, красота и спокойствие.

Множество символи могат да се видят из лентата. Най-изявеният е дървото пред къщата, обградено от приказна цветна градина - символ на живота и бъдещето. Друг важен елемент, често използаван от режисьора, е огънят. И още ценни послания, свързани с медиите, например и тяхното участие в пресъздаването на събитията. Фактът, че те много често създават нереална представа за нещата, вече не може да ни изненада. Това се оказва повсеместна практика. Така е навсякъде и докато човек не отиде да види със собствените си очи, не може да си представи, какво наистина са преживели тези хора. Соно е разговарял с пострадали, които години след трагедията продължавали да водят жалко съществуване. Отделно от това, жертвите са били 19 000.

Поклон! Пред тях и изключителното изпълнение на Исао Нацуяги, който вече не е между живите! Това е една от последните му главни роли, които актьорът изпълнява с решителност и достойнство.

 

* Снимките започват на 13 януари 2012 г. и продължават до април 2012 г.

 

* Лентата е копродукция между Bitters End и агенцията на Соно - Dongyu Club, в партньорство с други компании като английската Third Window Films, японската Pictures Dept, немската Rapid Eye Movies и тайванската Joint Entertainment.

 

* Ost - Adajio by Gustav Mahler

 

Торент

 

 

 

d26c12ee34f11851.jpg

 

2a80ece212a58f6a.jpg

 

3cc388c4aa29d018.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне аз не открих такива. Филмът по-скоро въздейства на сетивата и липсата на превод не е фатална. Все пак е качествено творение, което трябва да бъде видяно от повече хора и щеше да е хубаво, ако някой се беше заел. Мисля, че имаше линк и към Asiatorrents, но там сега достъпът е труден, а и аз го свалих по-бързо от другия торент. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, Танче! Тъкмо научих, че единият от реакторите във Фукушима отново е пуснат в експлоатация. Вярно, за мирни цели го използват, но иронията при японците е пълна - първо атомна бомба, пусната им с цел, а после - природен катаклизъм, създал подобни проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре се навършват 10 години от земетресението в Тохоко. Нека си припомним големите филми, посветени на последствията от него!

Соно направи нещо като трилогия с продукциите си. Всяка от тях заслужава внимание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...