Jump to content

The Land of Hope (2012)


ukio
 Share

Recommended Posts

b165cf747f96e3a2.jpg

 

The Land of Hope
希望の国
Kibou no Kuni
Страна: Япония

Премиера: 20 октомври 2012 г.

Жанр: семеен, човешка драма

Времетраене: 134 мин.

Кинематография: Шигенори Мики

Сценарист и режисьор: Сион Соно

Участват: Исао Нацуяги, Наоко Отани, Джун Мураками, Мегуми Кагуразака, Ютака Шимизу, Денден, Такаши Яманака

Субтитри: английски, в торента

Награди

IMDB

Wiki

 

Toronto International Film Festival 2012: NETPAC Award

 

Резюме

Земята на надеждата е социално ориентиран филм, който разглежда последствията от разрушителното земетресение в Тохоко през 2011г. Това е втората лента на Соно, посветена на бедствието, в която режисьорът обръща сериозно внимание на радиацията и по-точно - на опустошителният й ефект - физически и психически.

Катастрофата предизвиква ядрена криза в една от префектурите. Всички в околността са евакуирани, с изключение на  сем. Оно, което живее точно на граничната зона за евакуация. Възрастните родители изпращат децата си далеч, а сами отказват да напуснат дома си.

Покъртително реалистичен филм! Соно е направил това, което винаги е мразел - снимал е докосваща семейна история по подобие на Озу, и то изключилно успешно. Изглежда в онзи момент е изпитал желание да създаде именно такава продукция. И с нея е надраснал себе си. Надградил е идеите си.

Психологически дълбока драма, създадена чрез красива кинематография и доза фантастичен реализъм (картините със снежния танц са превъзходни!). Филм за семейството, доброто в лошия свят и надеждата. Това е една от най-емационалните творби на Соно, която идва да ни покаже, че хубавият живот може да изчезне за миг. Филм, без насилие, пропит с класическа музика, красота и спокойствие.

Множество символи могат да се видят из лентата. Най-изявеният е дървото пред къщата, обградено от приказна цветна градина - символ на живота и бъдещето. Друг важен елемент, често използаван от режисьора, е огънят. И още ценни послания, свързани с медиите, например и тяхното участие в пресъздаването на събитията. Фактът, че те много често създават нереална представа за нещата, вече не може да ни изненада. Това се оказва повсеместна практика. Така е навсякъде и докато човек не отиде да види със собствените си очи, не може да си представи, какво наистина са преживели тези хора. Соно е разговарял с пострадали, които години след трагедията продължавали да водят жалко съществуване. Отделно от това, жертвите са били 19 000.

Поклон! Пред тях и изключителното изпълнение на Исао Нацуяги, който вече не е между живите! Това е една от последните му главни роли, които актьорът изпълнява с решителност и достойнство.

 

* Снимките започват на 13 януари 2012 г. и продължават до април 2012 г.

 

* Лентата е копродукция между Bitters End и агенцията на Соно - Dongyu Club, в партньорство с други компании като английската Third Window Films, японската Pictures Dept, немската Rapid Eye Movies и тайванската Joint Entertainment.

 

* Ost - Adajio by Gustav Mahler

 

Торент

 

 

 

d26c12ee34f11851.jpg

 

2a80ece212a58f6a.jpg

 

3cc388c4aa29d018.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Поне аз не открих такива. Филмът по-скоро въздейства на сетивата и липсата на превод не е фатална. Все пак е качествено творение, което трябва да бъде видяно от повече хора и щеше да е хубаво, ако някой се беше заел. Мисля, че имаше линк и към Asiatorrents, но там сега достъпът е труден, а и аз го свалих по-бързо от другия торент. 

Link to comment
Share on other sites

Ех, Танче! Тъкмо научих, че единият от реакторите във Фукушима отново е пуснат в експлоатация. Вярно, за мирни цели го използват, но иронията при японците е пълна - първо атомна бомба, пусната им с цел, а после - природен катаклизъм, създал подобни проблеми.

Link to comment
Share on other sites

Утре се навършват 10 години от земетресението в Тохоко. Нека си припомним големите филми, посветени на последствията от него!

Соно направи нещо като трилогия с продукциите си. Всяка от тях заслужава внимание.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...