Jump to content

air

Recommended Posts

2878l.jpg

 

4a9690a1afe764ec48607e069561865c.png

 

Заглавие: Porco Rosso

Тип: Филм

Жанр: Екшън, Комедия, Романтика, Фантастика

Година: 1992

 

Как ви се струва едно прасе да учи хората колко е важно да си човечен и колко хубаво е да се чувстваш жив? Е, прасето не е обикновено.

 

Единственото общо с животното е лицето му, което има свинска зурла, и клепналите дълги уши. Всъщност той е пилот на самолет, бивш ас от авиационните сили на Италия, герой от Първата Световна война, на име Марко Пагот. Причината за необичайната му трансформация не се разяснява до края на филма и остава на теб да решиш защо е станало, като сюжетът ти е оставил няколко варианта за размисъл. Авторите са направили "Porco Rosso", надявайки се, че на зрителите ще им е интересно да понапрегнат малко мозъците си. Това не значи, че филмът е труден за разбиране. Напротив! Всичко е просто и още от началото разбираш ролята на всеки от героите в историята.

Off Topic

Порко е наемен пилот на боен самолет. Неговата работа е да спасява заложници и задигнати пари от въздушните пирати, напълнили небето на Адриатическо и Средиземно море след Първата Световна война. Ако човек трябва да съди за филма по досега казаното, би решил, че трябва да има доста насилие и бойни сцени, но не е така. Битките бързо, бързо заприличват на сцени от Чаплинов филм, а неприязънта и омразата между враговете изглежда несериозна на фона на техните реплики и действия. Това, обаче, не трябва да те кара да приемаш филма несериозно, защото враждуващите страни всъщност имат общи стремежи и ценности, и общ, сериозен и много опасен враг в лицето на фашистката партия в Италия. Да, дори Порко, който спасява невинни хора и е герой от войната, е преследван от националистите на Мусолини, защото не иска да се бие за тях.

 

Досега не споменах нито едно женско име или персонаж, но това не значи, че няма. Даже има много и то все хубави, за разлика от мъжете, някои от които не са се къпали отдавна ... Нещо характерно за Hayao Miyazaki, режисирал "Лапута - Крепост в Облаците". И там мъжете са мръсни и недодялани, когато се изправят пред красива девойка или жена, каквито са почти всички героини в тези филми (Това май е характерно за филмите на студио Гибли - бел. Kal.). Двете основни героини са Джина и Фио. Първата е певица, собственичка на любимото място за разтуха и напиване на авиационните асове. Пред нея немеят всички, никой не смее да я обиди, което включва и сдържане на всички вражди, когато са в нейното заведение.

 

Тя им се отплаща с доверие и помощ в трудни мигове. Колкото и да е странно, тя е влюбена в невероятното прасе - Порко. Ако гледаш филма, ще видиш, че това не е чак толкова невероятно. Въпреки вида си, той е запазил човешкия си характер и смелост. Както вече споменах, той учи останалите на човещина. За него е принцип да не убива, дори когато води ожесточена борба с въздушни пирати, обстрелващи го с каквото намерят. Фио е младо момиче, блестящ авиационен инженер, пълна с енергия и желание за изява. Тя съща се влюбва в прасето - да ти се прииска да си прасе ;Р

 

Порко успява да обедини въздушните асове срещу общия враг - фашистите, използвайки честта и гордостта на пилотите, както и чара на двете красиви жени.

 

Полетите и боевете в небето и водата са приказни. Пълни с цветове и енергия. Личи си, че филмът е правен от едни от най-добрите аниматори в Япония, а защо не и в света! В този дух трябва да спомена и музиката. Режисьорът работи със същия композитор, с който сътворява Лапута - Joe Hisaishi. И има защо ... музиката се съчетава идеално с действието, като дори не се забелязва на моменти, което за мен е добър атестат.

 

Филмът завършва без да разбереш отговора на много загадки, но във финала има нещо, което ще те накара да се замислиш, дали пък...

 

Свали с български субтитри: :click:

 

Свали с английски субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютен бетон! Филмчето има 100% в rotten tomatoes, където оценката се сформира само от топ кинокритици, да не казвам, че заглавията с подобен рейтинг там се броят на пръсти. (три или четири от тях са на Гибли)

 

В IMDB прочетох, че и трите надписа на италиански във филма са сбъркани, аз пък забелязах българския флаг, при това с комунистическия герб, а действието всъщност се развива преди Втората световна. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...