Jump to content

Kidou Senshi Gundam SEED (2002-2005)


Recommended Posts

83885.jpg

 

Kidou Senshi Gundam SEED + Destiny

 

Държава: Япония

Година: 05.10.2002

Епизоди: 50 + 50 + други

AniDB

 

Плот: Хелиополис, така наречената неутрална космическа колония пази в тайна топ-секретни военни съоръжения произвеждащи Гъндами за Земният Алианс. ZAFT, който е съставен от Координатори (генно модифицирани/подобрени хора) атакува Хелиополис като успява да открадне 4 от 5-те Гъндама на Алианса.На бойното поле цивилният гражданин Кира Ямамото се натъква на Страйк, последният останал Гъндам и е принуден да го пилотира. В разгара на битката той среща най-добрият си приятел, Атрун Зала, който е един от похитителите на 5-те на робота и работещ за ZAFT. Понеже е координатор той е единственият, който може да пилотира Гъндам. Но Кира не е на страната на ZAFT въпреки, че приндалежи към техният вид, нито е с Алианса. Тъй като Алиансът е единственото място към което може да се обърне, той се присъединява към тях. Така той пилотира Гъндам за да защити приятелите си и да се бори срещу най добрият си приятел, което е бреме и за двамата. Това е война между индивидуалните им убеждения!

 

Бележка: Учудващо, но доста ми хареса тази мека и то от първите епизоди. Определено мисля си го изгледам нищо, че е доста обемно с тези 50 парчета...Най хубавото е че поне засега главният герой не е някакъв плазмодий, който ти се иска да го удушиш с кабела на мишката докато превърташ ревливите му изблици из еповете..Музиката и самата история са просто чудесни поне до този момент! След като го изгледам ще напиша подробни впечатления.

 

Бележка за Kidou Senshi Gundam SEED Destiny: Малко не ми се понрави тази смяна на протагонистите, но в крайна сметка ми върнаха любимците от миналата история или поне тези дето оцеляха...и то само как! Наистина изпитах огромно удовлетворение като зрител да видя след поредица от епизоди как се появява Кира заедно с неговият Freedom и легендарният за тази история пък и в някои среди извън нея космически кораб Archangel! След като го изгледам ще напиша нещо конкретно, но поне засега е ясно, че тема заслужава да има това продължение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина чудесно аниме! Доста време ми отне докато изгледам първата част тъй като си наваксах м/у това и с други неща от тв драмите през седмицата, но определено си заслужаваше!
Както някои хора тук вече знаят понеже обичам се оплаквам и да натяквам ама меката и изобщо космическите саги не са ми баш по вкуса и честно казано след Code Geass, Хероик Ейдж и Валврейв с известни условности не вярвах, че ще ми хареса нещо повече от тях, но това ги мина и задмина даже!
Историята е доста динамична, но не динамиката е най-хубавото покрай нея, а начина по който са изградени събитията и развитието на персонажите в процеса. Идеята с координаторите и напредъка на генното инжинерство в едно евентуално бъдеще и практическото му приложение заедно с последствията от едно такова нещо са доста добре развити тук! А говорим за просто един елемент..другото са престрелки между пилотираните роботи, политическите борби и сложните взаимоотношения между героите.
Самите герои са доста интересни...направо се чудя от кой да почна хвалбите. Интересното е че сега като се поразрових се оказа, че за времето си и дълго след това носейки се на славата си оттогава тези герои са доста популярни сред тамошните отакута и като цяло зрителите на сериите. Някои от тях като двете принцеси Лакус и Кагали дори имат доста стабилно присъствие в аниме керъктър чартовете, а Лакус дори се задържа на първо място като най-добър женски образ за цели четири години - 2002, 2004, 2005 и 2006, което съответно докарва доста парички от мърчандайз и я записва в историята! Създателят й споменава, че е ползвал Одри Хепбърн като вдъхновение за Лакус и явно харизмата на тази актриса по някакъв начин се е прехвърлила в това аниме. :) Сеюто й също не е случайно - Рие Танака, един от най-даровитите гласове в бизнеса като самата тя в интервю описва Лакус като най-трудният песонаж, който е имала до тогавашният момент. И нищо чудно тъй като при английското дублиране се налага да ползват две озвучителки - една за нормалната реч и друга за песните тъй като пеенето е нещо доста важно в конкретният случай понеже песните й трябва да имат определен ефект. Лакус е от онея наивни и добродушни героини, които иначе не са ми хич по вкуса, но при нея това е нещо като фасада тъй като още докато се появи при една определена ситуация реагира доста решително и зряло като дори и се промени тембъра и тогава ми зачатка, че при това маце е заложено доста повече. И действително след това визирайки някои от разсъжденията й ми се потвърди предположението. Харесаха ми тея топчести механични дружки дето се мъкнеха с нея както и роботизираното куче-количка, тея неща я правеха още по симпатична въпреки, че генерално погледнато са лиготии ама наистина й ходеха! :) Изобщо наистина чудесен женски образ дори и без всички тези статистики и бекграунди по създаването й, които ми станаха известни в последствие.
Кагали виж е симпатична, но по обикновенна героиня. При нея обаче не само, че има интересна сюжетна врътка заради миналото й ами и се наблюдава растеж тъй като както и при някои от другите герои извлича нещо от нещата, които преживява и се усъвършенства не само като боец ами и като човек. Комбото й с Кира и Атрун е особено удачно тъй като и с двамата поотделно си взаимодействаше добре.
Те двамата пък и сложните им взаимоотношения допринесоха особено за интригата като цяло както и в битките тъй като всеки един от тях изживяваше тежко факта, че трябва да застане срещу другият. Кира особено в това отношение както и това, че му се налагаше да убива хора, а не искаше се държа повече от добре..Да циври като онея лекенца дето споменах в заглавният пост, но в никакъв случай не бих казал, че е лигльо! Дори напротив..човека си жънеше наред дори и да го изживяваше тежко просто защото такава е реалността на една война както му каза в последствие и Лакус. Нямаше нужда някой да го побутва и да го дондурка както беше в Евангелиона, той сам осъзнаваше, че трябва да направи нещо и го правеше и то решително! Другият тънък момент при Кира и Атрун бяха въпросните SEED-ове, които идеално допълваха цялата тази работа с координаторите и им даваха възможност не само за подобряване на теншъна при схватките и пилотските им способности както и махане на определени техни задръжки спрямо убежденията им, за които споменах.
Оф има още толкова неща и герои, които ми се иска да спомена, но май вече се поолях достатъчно дори за моите стандарти... Оценка - 10/10 и право напред към Gundam Seed Destiny! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това го гледах още преди да проимам собствена машинка в клуб 35(няма да споменавам годината, че си беше отдавна :rolleyes: ) и от тогава не е излизало личният ми топ 10.  Повечето от плюсовете са споменати в горния пост, така че няма да ги повтарям просто ще уточня, че това е едно от най-добрите заглавия на тема война. Фокусът е върху изборите, които героите правят-някой доброволно, други принудени от обстоятелствата и как тези им решения променят не само животът им, но и възприятията им за света. Каква част от себе си губят и дали въобще успяват ли да запазят нещо от личноста си преди войната!? Обаче има една идея, която не изчезва от началото до края, а именно как по време на война всички са жертви-и победителите и победените.

След този сериал станах фен на меките и  дори имах намерение да изгледам и останалите заглавия от поредицата, но Gundam вселената е направо необятна(грубо преброени 70 филма, ови и тв сериали)-все пак първата част е през далечната 1979г. 

 

Иначе ето още едно ако мога да го нарека "красиво" парче от там :)

 

и още три, които ще сложа в спойлер-пиано версия на ендинга, който си сложил заедно тези на Лакус

 

,
,

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами гледай го според мен има доста добър шанс да ти хареса. Може би анимирането на битките ако беше по съвременно и по детайлно тъй като при някои повтарят един и същ елемент, примерно изстрелване на ракети или лазер щеше да е наистина зверска работата ама другите неща са си повече от добре...

Мерси за линковете, точно допълнение са си към тази тема тъй като ост-то тук е наистина добро! Ама все пак говорим за Юки Каджиура, за която съм изливал с кофи суперлативи и преди така, че няма да досаждам и сега.. :) A колкото до поредицата са действително доста неща след Destiny мисля да видя някои от овите дето си набелязах, а Дестинито ще му напрая отделна тема тъй като не ми сливат с тая, а явно го заслужава..ама тва тея дни, че днес много ме мързи! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kidou Senshi Gundam SEED Destiny

 

 

 

Mobile Suit Gundam SEED Destiny

 

 

機動戦士ガンダムSEED DESTINY

 

Държава: Япония

Година: 09.10.2004 до 01.10.2005

Епизоди: 50 х 25 мин.

AniDB

Плот: 70-та Космическа Ера (C.E.), трагедията известна като "Кървавият Валентин" ескалира до тежка война между Земният Алианс и ZAFT. Правейки доста жертви героите и постигайки примирие след втората битка при Якин Дю. Но това примирие не потушава конфликта между нормалните хора и координаторите.

По време на войната Шин Асука е въвлечен в нахлуването на Земният Алианс в Орб. Докато бяга от огъня пред очите си той губи родителите и малката си сестра. Потопен в дълбока скръб докато стиска мобилният телефон на сестра си, останал му като единствен спомен от нея над главата му преминава гъндам. Разочарован Шин напуска Орб и се присъединява към PLANT и така 73-та C.E. той вече е войник от ZAFT.

 

Бележка: Малко не ми се понрави тази смяна на протагонистите, но в крайна сметка ми върнаха любимците от миналата история или поне тези дето оцеляха...и то само как! Наистина изпитах огромно удовлетворение като зрител да видя след поредица от епизоди как се появява Кира заедно с неговият Freedom и легендарният за тази история пък и в някои среди извън нея космически кораб Archangel! След като го изгледам ще напиша нещо конкретно, но поне засега е ясно, че тема заслужава да има това продължение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер! Наистина ме изкефи тая мека! Цялата тази работа с гъндамите хич не е зле тъй като не само ми харесваха визиите на самите роботи ами и технологиите, които им бяха измислили към тях. Хубавото тук е че героите не се задържаха много върху един модел и нали да си пуцат с него до края ами се нагнездваха в нови юнити с по добри спецификации. Стигнах до там дори при всяка смяна на машините на Кира и Атрън или някой друг модел дето ме изкефи при останалите пилоти да проверявам в уикито на анимето за да видя какви точно функции има. Така научих доста неща и за Freedom и за Freedom-Strike примерно, които ми бяха най-любимите роботи и съответно възприемах по добре самите битки.
Връщайки се на конкретното продължение въпреки, че е смятано от определени групи за малко по слабо от първи сезон мен лично си ми хареса дори повече в някои отношения! На първо място антагониста беше доста по дразнещ тъй като действията му бяха изключително подмолни и го раздаваше goody-goody през повечето време. Съответно дилемите при герои като Атрън и Шин бяха й по големи тъй като нещата с които им промиваше мозъците бяха до голяма степен логични и изглеждаха правдиви. Тоя Шин обаче нещо хич не ми допадна..добре, че не бяха направили Кира да е като него тъй като такива високопарни истории дори и с покритие не ми се нравят.
Все пак интересна беше появата му както като цяло на новият боен кораб Минерва с капитан Талия, които бяха някаква нова версия на Архангел и Марю Рамиус и сякаш те бяха тръгнали по същият път по който вървяха предшествениците им до момента обаче в който се разбра, че идеологиите и целите им са по различни. Едните бяха почти напълно независими и вярваха в убежденията си докато другите следваха сляпо една чужда псевдо-утопична идея без да си задават особени въпроси. И за това в крайна сметка се стигна и до тази развръзка...
Много добра идея с връщането на

Му Ла Флага и Анди Уотфийлд

като и двамата ми харесаха доста още от първото аниме тъй като бяха харизматични, особено първият, който си беше нещо като японски Хан Соло. Жалко, че Натарл нямаше как да се появи...въпреки, че не блестеше с кой знае какво тъй като беше изключително стриктна и не показваше открито емоциите си някак си след като се отдели от Архангел ми се видя интересна перспективата да следя развиетието й, но жалко наистина жалко...а тя беше брилянтен стратег, способен да извлича най доброто от ситуацията освен, че арта й беше симпатичен. Може би кариерата й щеше да се развие по начин подобен на Талия и дори си мисля, че последната е сложена точно с тази цел, но ако бяха заложили на Натарл щеше да е по добре.
Други герои дето ми харесаха бяха Миър Кемпбъл и Мейрин Хоук. Първата поднесе доста интересна ситуация заради начина по който антагониста я използваше и така тя и Лакус бяха въвлечени в една повече от добра интрига. Самата Миър беше доста интересен случай от психологическа гледна точка тъй като начина по който беше възприела ролята си повдига доста интересни дискусии. Развръзката м/у тях двете беше наистина трогателна..
Мейрин пък беше скрития жокер..честно не очаквах така да се включи на края и си мислех, че е просто един от онея декоративни персонажи, но насоката в която пое беше супер като идея. Дори си мисля, че ако бяха поразвили нещата щеше да се получи по добре дори отколкото с Кагали като пеър на Атрън. Може би дори конфронтация с Лунамария тоест сестра й щеше напълно да отключи потенциала на тази героиня ама нейсе...

Единственият недостатък е че свършиха сериите...четох, че има нещо като епилог от римейкваните спешъли или ови и мисля си го потърся ама трябваше да направят поне още едно аниме. Да историята е в завършен вид и така, но толкова още може да се извлече от тукашните герои. Оценката ми си остава същата въпреки това както в предното аниме! Хех все пак самият факт, че толкова се израдвах на мека си говори достатъчно. Хубавото беше тук, че наистина тези неща, които ставаха със и около героите ме накараха да се замисля както за едно евентуално военно положение, за което няма как да съм пряк свидетел така и за неща като геноцид и расизъм. Не че не съм ги мислил тея работи и преди и по други поводи, но тук наистина добре бяха представени нещата и с много хубави акценти. Може да погледна и някой от другите Гъндами ама не вярвам някой да ми хареса повече или колкото тоя...пък и без Лакус и Кира не е работа! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...