Jump to content

Recommended Posts

Аха, ясно. На Усами-сан не му е лесно в цялата среда и политика но като разпознае таланта такъв човек, все пак не разбирам/не приемам защо трябва да изчака таланта тотално да е притиснат до стената преди да реагира адекватно и да му помогне. Но пак по-добре късно отколкото никога.

Добро решение от Тошико в 5. Останалото бе нереално.

Мерси за рецептата на соса. Днес като ми е празник ми се полага сладолед, сос друг път :P . Честит 1 юни.

d_ice.gifпържения лед мислех че ще е техниката на пържен сладолед и за това в началото на 5 голям смях като видях ......

Хладилните шкафове с буцата лед ме забавляват. Голям колорит са били и особено сега са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 изгледан. Гледката на нашия герой в самия край на епизода бе :rofl: , голям смях, просто си го представих така пред арката. Голям времеви прескок направихме- 3-4 години та сме готови за парижки подвизи. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седми епизод го преведоха много бързо, въпреки забавянето преди няколко дни с 6-ти, така че се оглеждай днес из онлайн-сайтовете, да не го пропуснеш. Момичето много се постара и за три дни пусна и двата превода.

Пробва ли да обелиш картофи в стил "шато"? Аз още не съм, но ще метна тези дни няколко картофа и ще ги направя с масло и подправки на тиган.

Ммм, на сцената със сварените картофчета с маслото и сосът, които сервира Токузо, се облизах и аз. Толкова простичко и толкова вкусно....

Чакам коментарът ти на първият от така наречените вече "френски епизоди" на сериала. Френският на Токузо не е много добър, но важното е, че с Франсоаз се разбираха по един техен си френски-японски начин (на езика на кулинарията и любовта, всички се разбират без много думи, нали? хехе).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:blush: като класически мързел не съм пробвала стил "шато" рязането. Сега сме в сезона на младите картофи дето не ги и беля, пълен рахат за мене :blush: . Като дойдат старите картофи, където нямам вратичка за измъкване ще взема да се постарая за разнообразие да докарам таз форма шато

Изгледах епизод 7. Малко се опулих като го видях, реших че е грешка.

Ще пробвам варен картоф така с масло и някакъв сос мога да измъдря както в тази серия сиромашки похапна парижкото трио. То като дадоха в близък план така варения картоф с "пълнеж" аз не само се облизах ами и лигавника си сложих. Напълно опонира на моето кулинарно верую- бързо, лесно, вкусно.

Малко в повече ми бе "театъра" и сценографията в този епизод но го преглътнах. Очаквам подобрение в следващите по този въпрос.

Нашия герой обаче добра машина за рязане на картофи B)  и на мен ми трябва такава :lol: .

Обаче сцените когато нашия герой търчи по пешеходния мост в близост до кулата ме :896767: . То не само из Япония това търчане като гламави ами сега и в Париж.

Сцените със сирене ме подсетиха за онези двама хаймани дето пътуваха с пътническите влакове из Франция. Те милите още май в епизод 2  в  Каен , ако не се лъжа, се запознаха с разни миризливи сиренца :896767:. Смях се двойно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под "онези двама хаймани" имаш предвид Юя Такаки и Юри Чинен, които пътешестваха из Франция, по точно по маршрута Париж - Ница, нали? Двама хаймани, хаха. Еххх, този Шошулчо, хаха. Те верно бяха малко неориентирани, но трябва да им простиш, все пак са само едни юнoши бледи, а и като прибавиш факта, че и с английския бяха много зле, а с френския дори и с помощта на разговорник не успяха да се справят, пак е чудо, че стигнаха до заветната цел невредими. Сещам се как попаднаха на онова девойче, което за тяхно щастие говореше добре японски и то, защото се оказа, че гледа много дорами и била фен. Още помня как им обясняваше "Аниме джанай, джанай, дорама ски дес."

Френското сирене може да е миризливо, но за мен е много вкусно, а и докато живеех там опитах десетки видове.

 

Вареният картоф с маслото и соевият сос ще го приложа още довечера. Сега като се разговорихме сладко-сладко за него, ми се прииска и да го опитам.

Видя вече и с нашата любима Тошико какво се случи.... Интересно дали животът ги е свързал отново, но след години. Ще видим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда тези две японски скици имам предвид. Аз май във Франция до сиренца не съм стигнала.Наблегнах на сладкарски произведения и франзели, хлебчета разни.

Трябва да си взема соев сос че този дето имам хич не го бива /не ми харесва за  да съм готова за варения картоф. Но определено ще стигна до този вариант рано или късно.

Мда по дамската част тепърва ще видим какво ще се случи. Факта че я давад по -скоро ми говори че ще имат повторен контакт с Жьомису или там както му пояпончиха прякора нейните сестри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8 серия. :o  голям времеви прескок настана, по точно работен за нашия герой. Ама не малко се измъчи, "поочука" и се ориентира нашия симпатичен герой.

Началната сцена в Риц реших че е сън  :blush: преди пояснението. 1912 г паметна година. На едни императора им умира, на други най-големия лайнер потъва а трети тогава се присъединяват към възстановената ни държава.

 

Шинтаро в последните 2 серии- в парижкия му период , ми е забавен. Бързо се прибра Токузо от Париж. Като цяло малко претупаха парижкия престой. Можеше по-интересно да го направят. Да не би 9 серия да е последна?

"Завитата" сьомга, както я дадоха на края, имаше апетитен вид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Написала съм броя на епизодите, когато пуснах темата. Извади Шош-лупата и провери, да не те мързи.

 

Днес ми беше тежко с 9-ти епизод.

 

 

Нии-ян почина... Много сърцераздерателна сцена, а и наскоро четох, че актьорът Рьохей Сузуки е отслабнал за ролята с 20 кг. Не се учудвам, че беше толкова убедителен.

Поне успя да види Токузо, когато той се завърна от Париж. Верно, че претупаха малко парижкият период, а и бързо изкараха тези три години, но все пак съм доволна от всичко в дорамата.

Няма друг начин, а и това е биографичен сериал, който обаче няма да е достатъчно дълъг. Остават още само три до финал.

Ако бяха направили тайга-драма, т.е да се излъчва всяка неделя в продължение на година, то тогава мисля, че бихме получили една наистина цялостна и завършена продукция, но ще се примирим и с това.

Ето ти нещо и от мен. Специално ти го снимах и си помислих за теб (в смисъл, че ще ти го покажа), защото и сама знаеш на какво е символ в дорамата (а и как Тошико го гледаше....). Появи се в градината ми, между цветята, докато ги поливах и веднага се сетих за Токузо и Тошико....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Ама какъв симпатичен охлюв ! :kiss2:

:blush: да си призная че прочетох скрития текст и синичкото "н" го пропуснах та се чудех няколко секунди "какво става". :lol:

 

Охо, значи 12. Е тогава трябва да ни покажат на нас простосмъртните и императора :896767: .

 

Актьора Ryohei Suzuki играе чудесно ролята си. Забелязах го още в първите епизоди. Значи чак такива неща за правдоподобност върши, защитник на "изкуството иска жертви". Тази туберкулоза голяма мор по онези години.

 

Честно казано в парижките епизоди ми куцаше сценографията и май не съжалявам че приключихме с тях. На японски терен тоз проблем го нямат. Но пък едно парижко жабче или охлювче не видяхме -_- ами сьомга. Добре че бе вареното картофче. Малко като в песента "но едно картофче само м/у тях".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9 изгледан. Редуваха се весели и тъжни моменти.

Куп срещи за нашия герой със стари познайници. "Срещата" сс ресторантьора и съпругата му бе по-скоро  :D , въпреки тъжната новина. Срещата с главния готвач  У....  също. Нашия герой както винаги се сблъска с отпор на новото си работно място. Но вече с натрупания житейски опит някак си по-леко го преживя а и се справи с тези бягащи омари  :lol: .  Тошико също вече по-зряла и най-вече по-уверена в себе си.Очаквам с интерес 10. Доволна съм че не си забравих лигавника преди да седна да гледам 9. Ястията за м/ународната вечеря ако не на вкус и слух поне на вид изглеждаха апетитно.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Весели и тъжни моменти ще се редуват и в новият 10-ти епизод.

 

Да ти споделя нещо, а и зная, че обичаш да си подготвена...

 

 

Изминаха 10 години, родиха им се три деца, пресъздадоха и голямото земетресение от 1 септември 1923 г., в което загиват над 140 000 души.

Епизодът обаче завърши с Тошико....

 

Поинтересувах се каква е съдбата на жена му и открих информация на японски. Та, в нея се казва, че Тошико ще почине също като Нии-ян от туберкулоза през 1928 г., а Токузо ще сключи нов брак на следващата година.

Тъй като остават още два епизода до финал, предвид всичко, което ни показаха до тук, мисля, че сега ще станем свидетели точно на тези пет оставащи години от живота на Тошико с Токузо. Няма да ни е леко.

Съдба... Изгубил е двама от най-близките си хора, заради тази коварна болест.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доволна от подготовката :rolleyes: .

 

Значи такава е съдбата на реалните герои. Донякъде жалко, даже много жалко но пък от друга страна имаха шанса за втори път да се срешнат и явно да създадат семейство, вече помъдряли и в по-подходящ етап от живота им в сравнение с първия им брак.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"C'est la vie", както би казал някой французин.

За радост, наистина са имали втори шанс в живота си, разбрали са своите грешки (които отдавам на факта, че твърде рано са ги оженили, та те са били все още деца) и са успели да създадат семейство, три деца. Тя умира твърде млада, но мисля, че в годините на живота си с него (повторният брак) е открила отново щастието.
За Токузо четох, че е работил до 82-годишна възраст (четири години по-късно умира). Бил е отдаден до края на живота си само и единствено на професията.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брей,

а Токузо сравнително дълголетник и най-вече е бил активен човек до края си. Дай боже всеки му такива старини-имам предвид активни.
Дължим много на няколко активни съставки във фармацията открити/приложени през 20 век, особено в първите му 5 деситилетия. Сега е тъжно да четем/гледаме за човешки съдби, особено в близкото минало, покосени от болести които сега са сравнително масово лечими. -_-

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се присъединя към гледащите, макар и само с първи изгледан епизод зад гърба си. :)

Много много ми хареса, снощи се потопих напълно в неволите на шантавия симпатичен "неудачник" Токузо, търсещ своето призвание.

В началото признавам си ми беше малко непривично да видя Такеру Сато в тази роля, но мисля че към края на серията той напълно се сля с героя си и нямам забележки в превъплъщението му, вече спокойно мога да го наричам Токузо.

Имаше много силни моменти историята му, може би уредената сватба  беше върхът на сладоледа, посмях се, особено с приспивателното. Много мили бяха двамата в първата си брачна нощ. Сметките на родителите завършиха с усмивките на двама влюбени, които се гледат очи в очи, какво по-хубаво от това. :)

Вече имам и любим герой, много топъл и близък до мен е образа на Тошико, просто прекрасно си играе ролята, удоволствие за мен е да я следя. За нея сватбата си беше любов от пръв поглед ,а и тя не се държи като типична японска съпруга, има мнение и закриля с истинска обич съпруга си, не просто защото така е редно, харесва ми това в нея. Братът на Токузо също заслужава адмирации, даде втори шанс на брат си, писмото на баща му беше много показателно за неговата дилема, а постъпката му беше крайно благородна.

За готвеното нищо не казах, но и то ми хареса :D аз съм си чревоугодничка, а тези близки кадри с приготвени ястия добре заснети и показани направо ми ухаят от екрана. Нямам търпение за втори епизод, колко и какво търпение ще извади нашето момче в деспотичната обстановка на ресторанта, ще видя.  :)  С теб съм Токузо! Ти си нашето момче!  :D

 

p.s. като се замисля от гледната точка на героя на Токузо /постоянно напомнят времето на действието 1904 год./ мечтата му за готвене на западна кухня звучи като нещо супер налудничаво за всички останали, даже еретично. иска се смелост и то голяма, за да пробиеш стереотипа. Още веднъж евала на Тошико и брата на Токузо за това, че бяха зад него :), но то си е така, за да станеш най-добрия трябва да си и малко откривател

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла, радвам се, че се включи.
Ние сме вече на финалната права, остана ни съвсем малко, но мога да ти кажа, че те очакват големи приключения в кухнята (и извън нея) с нашият герой Токузо Акияма. Сигурна съм, че ще останеш доволна от този биографичен сериал.

Шоши-сан, изгледах вчера 11-ти епизод.

Подготви си носните кърпички - случи се това, което ти казах...
Следващата неделя слагаме финал на приключенията на Акияма-сан, а от превюто, което видях, мисля, че ще стигнем и до края на Втората световна война.
Ако не се лъжа самолетите, които видях (далеч във въздуха), ми приличаха на американските бомбардировачи Дъглас А-20 Хейвък.



10-ти епизод е преведен от вчера на английски, така че дерзай, ако още не си го гледала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Охо, още един зрител се разписа :panda-145:

Завиждам на Yamashita , разбира се благородно :896767: , защото може да гледа по няколко серии на веднъж. Ние ситним текущо епизод по епизод. Но не че се оплаквам. Хич.

Мда, нашия герой имаше нужда от много окуражаване от този тип "С теб съм Токузо! Ти си нашето момче! ".

Rie, добре че ме подсещаш  :blush:  и добре че прегледах темите преди да седна да гледам  :P  какво ново качено има, та веднага видях 10 готов.

 

Първо въпрос. Emi Wakui ли играе царската особа в 10 ?

Наш Токузо емоционален татко. Добре че е Тошико да компенсира/балансира. Смях се на сцената с метлата а и на първата с таткото на нашия герой.

Така с мустаци първо реших че гледам завърналия се от Париж Шинтаро , ама щото седнах без лупата :huh:

Семейните порядки на Токузо ми бяха в повече за разлика от питанките на Ичитаро, които ми бяха съвсем на място. Забравил е френския си период и потънал дъъъълбоко в японския по този въпрос.Силния "трус" бе съвсем навреме.

Е по повод на следващата война тъкмо наш Токузо ще му "просветне" евентуално и по други въпроси.

Патоса в главния герой в 10 ми бе малко в повече да си призная. Дано в последните 2 серии сценариста -режисьора са се коригирали.

Тошико ми е мнооого симпатичен образ ........

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа добре щом не са забравили Шинтаро

а и държа да споменат отново какво все пак прави френската дама, че наш Токузо не само затънал в готварството ами се и разлюля.

 

Съвсем скоро я гледах Еми Уакуй във весела роля и сега някак си ме разсмя докато се правеше на царска персона :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съм доволна от 11-и епизод. Наситен с емоционални моменти от цялата гама. Тошико -разкошна дама и заслужаваше серия с повече от нея.

 

Шинтаро през цялото време бе носителя на усмивката и ведрината в този епизод, като се почне от появата му, гардероба му, ...., големите му помощи за семейството на нашия герой и за обществото особено :D . Усами-сан с чудесната си намеса. Добре отгледаните от Тошико деца. Чудесните препратки със звънчетата, охлюва, домашното на Ичиро, щерката с иглата и малкия дребосък с муцуните...... Изобщо много силен епизод. Видяхме и някои блюда. Нашия герои нейсе поготви и за семейството си.

Май само таткото на нашия герой ми липсваше.

Остана ни финала и някак си след този чудесен 11-и съм оптимист за края на сериала.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...