Rie Публикувано 26 Април, 2015 Share Публикувано 26 Април, 2015 Име: 天皇の料理番/ Tenno no Ryoriban/ The Emperor's Cook Жанр: драма, исторически, кулинарен Период на излъчване: 26 април - 12 юли 2015 г. ТВ канал: TBS Епизоди: 12 Режисьор: Юичиро Хиракава, Шинго Окамото Сценарист: Йошико Моришита Адаптация по романа на Хисахиде Сугимори - Tenno no Ryoriban (1979) Основна песен: Масаши Сада - Yumemiru Hito Официална страница В ролите: Такеру Сато като Токузо Акияма Хару Куроки като Тошико Такахама Кента Киритани като Шинтаро Мацуй Тасуку Емото като Тацуйоши Ямагами Сей Ашина като Каяно Рю Мориока като Курасабуро Акияма Казута Сато като Коширо Акияма Рьохей Сузуки като Шутаро Акияма Тецуя Такеда като Шого Киризука Хидеаки Ито като Юкичи Танабе Юми Асо като Окичи Масая Като като Такеширо Иоки Джун Михо като Фуки Акияма Тета Сугимото като Шузо Акияма Саки Такаока като Уме Морита Каору Кобаяши като Усами-сан Историята: Япония в началото на XX век. Токузо Акияма (Такеру Сато) е млад мъж от провинциален японски град, който пристига в Токио с мечтата един ден да се превърне в отличен готвач. Животът отвежда Токузо и до Париж, където той изучава тънкостите на занаята. Преодолявайки трудностите, които съпътстват живота му на Запад, дискриминацията, пренебрежението, той успява да се издигне до позицията на помощник-готвач в хотел "Риц", Париж. Tenno no Ryoriban (на български: "Готвачът на Императора") е адаптация по книгата на Хисахиде Сугимори, публикувана през декември 1979 г., която представя животът и приключенията на действителната личност Токузо Акияма (1888 - 1974), главен готвач на японският император. Дорамата е специална и е създадена във връзка с отбелязването на 60-та годишнина на телевизия TBS. ****** Личен коментар: Накратко - Рурони Кеншин хвърля катана, за да грабне този път тиган в ръка. За мен заглавието е задължително този сезон - заради Такеру, заради кулинарните изкушения, на които ще стана свидетел и заради това, че е продукция за живота на действителна историческа личност (нещо, което японците винаги са умеели и умеят да представят отлично). Допълнителният бонус са отличните японски актьори, които ще партнират на Такеру Сато-сан. Напоследък имам и някакво странно усещане, че Тета Сугимото играе във всичко, което аз гледам. Този човек просто е навсякъде, където и да погледна. Роля след роля, но и одобрявам, защото го харесвам. Част от действието на дорамата се развива и в Париж, за целта екипът снима и във френската столица, а Такеру няколко месеца преди това посещаваше и кулинарни курсове в Токио, за да се усвои тънкостите (така да се каже) на занаята. Такеру е голям, нямам съмнение, че отново ще бъде на висота. Един от двамата режисьори на продукцията е Юичиро Хиракава, който е създал Tonbi и Rookies, все култови за мен заглавия с участието на Такеру Сато-сан. Адаптацията на сценария е дело на Йошико Моришита, позната също от Tonbi и съвместната си работа с Юичиро Хиракава. Свали: с : Английски субтитри Епизодите с английски субтитри Епизодите с руски субтитри Гледай онлайн: с Английски субтитри Английски субтитри - втори линк Руски субтитри Руски субтитри - втори линк 1 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 26 Април, 2015 Автор Share Отговорено 26 Април, 2015 На полувремето на Арсенал - Челси да драсна няколко реда, че пропуснах по-рано.Страхотно начало, не, че съм и очаквала друго. Начало наситено и с доста събития. Не помня скоро да съм гледала толкова забавна сватбена церемония, опит за бягство и първа брачна нощ, хаха. Умрях от смях, Такеру беше един път. Видях и много изкушаващи стомаха ми ястия, облизах се на няколко пъти. Истинско кулинарно удоволствие ще бъде до самия финал този нов японски сериал. Усещам.Много се смях и на кадрите при срещата на едно обикновено японско момче от провинцията, какъвто е героят на Такеру Сато, със специалните "оръдия на труда" на западната цивилизация, а именно - нож и вилица, хаха.Класическа японска продукция в жанр "човешка драма". Личи си работата на тандема Юичиро Хиракава и Йошико Моришита. Утре вече, когато качат първи епизод и сложат линкове, ще добавя всичко в първи пост. Дорамата ще се превежда със сигурност на английски. Обявена е. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 12 Май, 2015 Share Отговорено 12 Май, 2015 Изгледан първи епизод. Много веселие в него и даже смях на глас , най-вече с главния герой, особено как откриваше едно след друго непознати за него неща в кулинарията. Напомни ми няколко пъти за моя домашен любимец-пудел, чийто девиз бе "С носа напред!". Не разбрах защо думата охлюв се казваше отзад напред. Тази сцена цялата с охлювите ме , защото и аз имам весели детски спомени когато ги открих покрай дядо ми. Мда сцената със сватбата и първите разговори на съпрузите бяха . Съпругата е голяма симпатяга- баш като за главния герой но на друго място и време. Главния герой е интересен човек. Искрен. Може да се каже първосигнален но в добрия смисъл на думата. Много физическа и ментална енергия има в него и докато съумее да я канализира в нещо наистина интересно за него, доста мъки за околните му. Тета Сугимото сега го гледам в Dakara Koya. И в двете заглавия е в ролята на баща. В Dakara Koya ме а тук - не е лесно с такъв неконвенционален син. Харесаха ми чадърите- май с дръжка от бамбук. Интересни архивни кадри в края на епизода. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 12 Май, 2015 Автор Share Отговорено 12 Май, 2015 Това за охлювите е така, в смисъл, използват и двете думи katatsumuri (охлюв) и наобратно rimutsutaka. И двете са верни. Както и ти видя, действието се развива през 1904 г. и очевидно районът (днешната префектура Фукуй), от който е Токузо, е имал друга дума за охлюв по това време, знам ли. Той и затова не схвана какво му каза Хидеаки Ито, като му го поднесе и обясни какво е това "животно", което яде. Включи едва, когато той му каза да погледне навън. Сещам се, че има и една друга дума за охлюв на японски, нещо с "ma" май започваше, но сега не ми се търси как беше точно. Иначе Хидеаки му обясни как е и думата на френски - escargot означава "охлюв", но това е и ястие, точно същото, което той му сготви. Мисля, че сe приготвя с вино, масло, разни зелении и пр. Не съм го опитвала, но съм виждала, а то аз и такива работа не ям.Японците използват и тази дума в езика си - esukarugo (есукаруго). Както знаеш, чуждиците в съвременният японски език не са никак малко - дали английски, дали и френски. Сещаш се - както proposal на японски е puropozu, както knife е naifu и пр. Иначе сериалчето е страхотно. Гледах в неделя и новия трети епизод. Нашият любим готвач вече сериозно се зае с това, което обеща. Ще видиш и какво ще направи съпругата му, голям късмет е извадил той с нея. Сега и бебето вече е на път, но се разбра, че и брат му е болен от туберкулоза, та, да видим как ще се развият там нещата... Тета Сугимото ми харесва тук, в ролята на баща на героят на Такеру. Напомни ми за нашият любим татко от Tonbi, хаха. Определено е много активен, снима се къде ли не. Симпатичен ми е като актьор, а в Dakara Koya, ролята му беше такава, на един наистина самовлюбен съпруг, който е напълно нормално да те вбеси с поведението си. Ще видиш какво ще се случи с него на финал и как ще постъпи съпругата му. Радвам се, че най-после реши да изгледаш и този японски сериал, след като ти го препоръчах зимата, докато вървеше и Marumaru Tsuma. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 12 Май, 2015 Share Отговорено 12 Май, 2015 мерси много за разясненията за думите. Схванах идеята. То дебрите на японския език са дълбоки . Аз охлюви с ориз съм яла няколко пъти. Така както в епизода бяха приготвени нещо ме съмнява , че ще се навия да хапна, даже май е сигурно че няма. Само по-малки ми отбираше в моята чиния дядо ми, така се излъгвах да хапна, но не присъствах категорично на подготовката на блюдото- щеше да има много рев. Това като дете, сего няма кой да ми приготви, така че шанса да хапна охлюв сега е минимален. Е радвам се че съпругата му остава герой в сериала. Много симпатичен образ. Аха, от превюто видях че брата е болен и заподозрях че ще има натиск от страна на семейството, кой да продължи семейните дела. Брата в началото нещо не ми хареса, но после към края на епизода натрупа положителни точки. Аз сега го "забелязвам" Тета Сугимото, с тези 2 заглавия. Dakara Koya чак сега го гледам само защото чак сега го преведоха като за мене. И пак добре че го преведоха. Още чакам да допреведат Platonic. Начаква ми се .... чакането Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 12 Май, 2015 Автор Share Отговорено 12 Май, 2015 Ами предвид, че действието ще се пренесе и във Франция, очаквай още доста "интересни" манджи. Както му каза и героят на Хидеаки Ито: "Французите готвят телешки мозък, свински бъбреци... Ядат дори и гълъби.". За онова време, особено за хората от другия край на света, това е било наистина странно.Със сигурност ще има и жабешки бутчета, стой, та гледай, хаха. Един охлюв нищо не е, хаха.Ще опознаем и ние още по-добре френската кухня покрай един японец. Много образователен е този сериал.Както виждаш тук става дума и за събитията по време на Руско-японската война (1904-1905), а предполагам, че по време на Първата световна война (1914-1918) той вече е бил в Париж, така че ще е много интересно. Точно в този период е започнал да се утвърждава в професията си и е бил в Европа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 12 Май, 2015 Share Отговорено 12 Май, 2015 точно във въпросния диалог от епизод 1 за "французите готвят телешки мозък, свински бъбреци... Ядат дори и гълъби." се сетих за жабешки бутчета. Между другото в Париж съм влизала в някаква верига магазини насочена малко един вид към туристите, с всевъзможни консервени кутии, кутийки и прочие, къде прозрачни къде не , с всевъзможни уж нестандартни неща за хапване. Не знам от какъв сайт за туристи бе научила сестра ми за това и го бе включила в програмата ни. Не че взехме нещо де но разгледахме. Вече не помня какви небивалици видях и разчетох по етикетите . Ама изненадана/шокирана и прочие от този род не бях, даже ми бе леко безинтересно на мен. Все пак и ние ядем такива неща. Разлика в методите на приготвяне/ядене. Тематиката с историята на храненето, храните ми е една от интересните . Колкото по -назад във времето, толкоз по -итересно ми е. Дано днес ми се отвори време за втори епизод. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 13 Май, 2015 Share Отговорено 13 Май, 2015 Във втори епизод смеха отстъпи на ядосването. Вдигна ми се кръвното от условията и атмосферата в кухнята на ресторанта. Чакам радзвижването в епизод 3. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 17 Май, 2015 Share Отговорено 17 Май, 2015 3 изгледан. Много енергия в преразход. Нашия герой дано по -бързо замине за някъде извън Япония. Фен съм на татко му и съпругата му. Френския и той като английския -пояпончен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dark_Angel Отговорено 25 Май, 2015 Share Отговорено 25 Май, 2015 Най-накрая имах възможност и аз да я загледам тази дорама. Бързо видях преведените епизоди до момента и колкото и да нямам търпение да видя какво ще се случи, ще се наложи да бъда търпелива. Не очаквах подобно начало В някои моменти се смях доста с героя на Такеру. И наистина голям късмет извади със съпругата. Очевидно че ще му е нужно време на бъдещия ни готвач, докато канализира тази енергия и започне да мисли малко повече нещата. Процесът вече е започнал, но все пак има още време до финала. П.П Rie, мерси за разясненията. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 25 Май, 2015 Автор Share Отговорено 25 Май, 2015 Моля, моля, за нищо. Радвам се, че се включи с коментар и че следиш дорамата. Вчера гледах пети епизод и мога да ти кажа, че ще има още смях с Токузо, който беше... ... застигнат от изкушението, хаха. Няма да ти издам повече, ще се увериш и сама. Интересни (вкусни) кадри имаше и от кухнята, a с тези корокке и темпура, които пържиха и сервираха със салата от зеле, ми застърга коремчето. Трябва да направя скоро. От превюто, което видях вчера по TBS, се разбра, че в шести епизод той вече ще е в Париж, така че започва най-интересното - годините и престоят му във Франция. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 26 Май, 2015 Share Отговорено 26 Май, 2015 Вчера като видях раздвижването в темата заподозрях че все пак епизод 4 може да е готов за мене а да съм пропуснала да забележа качването му в сайта където гледам. И така и се оказа. Проверих и огледах какви са тези chateau potatoes . Добре дадоха в 2-4 епизоди ситуацията "талантлив човек сред тълпата". Нашия герой придоби бързо повече социални умения. Значи още един епизод до заветното напускане на острова- тъкмо да се появи бебока и нашия герой узрял и осъзнато да "цъфне" в Париж. На интересно място свърши епизод 4. Ще има да го мисля тоз fried ice . Rie, докато гледаме този "вкусен" сериал ако се вдъхновиш и сготвиш нещо тематично в твоята кухня, няма да се оплакваме ако ни нахраниш и нас виртуално с него. Значи за епизод 5 да си приготвя лигавника. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 26 Май, 2015 Автор Share Отговорено 26 Май, 2015 Да, но и не е точно така както го мислиш/ представяш. В първите 20 минути много смях и вкусна храна, но след това се случи и нещо друго, драматично, но няма да ти подскажа, за да разбереш и сама. Токузо е само на 16 години (роден е 1888 г., а действието виждаш, че се развива през 1904 г.), а вече се сблъска с много неща и честно казано, предвид характера му, за мен реагира нормално. Та той е все още момче, но не е глупав или безразсъден, от годините му е. В епизодите ставаме свидетели именно на израстването му (в професията му, с всичко, което се случва в живота му и трудният път, по който поема), което за мен е най-интересно.Айс фрай ще го видиш и него, как го сервира, хаха. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 26 Май, 2015 Share Отговорено 26 Май, 2015 Е по-интересно ще ми е ако не карат по предварителния ми сценарий . За айс фрай силно подозирам "какво ще излезе" но за драматизма варианти много. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 26 Май, 2015 Автор Share Отговорено 26 Май, 2015 Не са много, сети се как приключи 4-ти епизод и какво се случи у дома... Знаеш какво е панко (panko), нали? Обяснявах ти го още преди 3-4 години, когато писах за приключенията на Юта Тамамори с главите лук, които трябваше да готви (тогава нали той правеше паниран лук, къри-лук и какво ли не още с лук). Та, в пети епизод ми направи впечатление, че Токузо стържеше на стъргало стар хляб, за да направи панко и да панира в него корокке и темпура. И аз го стържа така, век по-късно, хаха. Това е най-добрият начин за приготвяне на панко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 26 Май, 2015 Share Отговорено 26 Май, 2015 Помня момента с Лукчо Тамамори но съм забравила какво е панко та го проверих сега. Ще я видя тази техника за рендосване на "галетата" в 5. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 30 Май, 2015 Автор Share Отговорено 30 Май, 2015 Шоши-сан, 5-ти епизод излезе с превод на английски. Сега го мярнах, че е пуснат, така че се оглеждай днес в сайтовете за онлайн-гледане. Да не го пропуснеш отново.Утре ще се излъчи 6-ти епизод по TBS.Ето и кацурецу (katsuretsu) от мен или просто - кацу (котлет), както е известно. Сготвих го. В случая обаче не е тонкацу (със свинско месо), а чикън кацу (направих го с пилешко, а и знаеш, че думата "чикън" е много популярна японска дума, хаха). Това е кацу-то, което и Хидеаки Ито му приготви в първи епизод. Направих го и с тонкацу сос, с какъвто му го сервира и той.В пети епизод ще го гледаш много - сервира се с тънко нарязано зеле. Понякога добавят и картофена салата, понякога само парченца лимон, домат, според вкуса.Сериалчето е вдъхновие в кухнята, а и така опознаваш всичко, което самите японци са приели от Запада. Корокке (korokke) е японският вариант на така познатите ни картофени крокети, които те са приели от португалските търговци (само че приготвят със смес от сварени картофи и мляно месо), както и темпура, която също ще видиш в епизода. Korokke oт croquette, усещаш "новата" японска дума, нали? Хаха.Ето го моето чикън кацу (chicken katsu) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 30 Май, 2015 Share Отговорено 30 Май, 2015 Тук подходящия емотикон с лигавник, вилица и нож липсва за съжаление. А тонкацу соса от какво е направен? Чудесен вид и комбинация -чикън със сос , зеленце и лимонче. Значи очаквам 5. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Шоши-сан Отговорено 31 Май, 2015 Share Отговорено 31 Май, 2015 Хареса ми епизод 5- силена серия. Защо? По 2 основни причини. 1. Всички сюжетни линии показани и то с тласък в историята; 2. Емоционалната градация и на самия епизод и на главните герои. Смях се не малко пъти до момента на разговора на Жутецу с Тошико под чадъра. То сценката с клиента Барон . Аз какво си мислех а то какво се оказа пържен лед . То самия собстеник на ресторант . Нашия герои поне лично усети признание, това му липсваше в работната среда до сега. Човека към края подсъзнателно разбра че имиграцията му е решение на проблема. Проблема е ясен и в големия ресторант но пустия консерватизъм, както обикновено пречи на прогреса. Видях кацурецуто в ресторанта и се сетих за нашия горе. Защо ли си мисля че горното по ще ми хареса. То таткото на нашия герои и неговите сериозни лафове. Разговора под чадъра на младата двойка ми хареса, свеж, полезен, навременен. Тъжните моменти - първо бебето и майката, после вида и ... на баткото, съдбата на първия вдъхновител- мъжа от ресторанта....допринесоха за баланса и реализма в този епизод. Харесва ми работа на сценариста, как постъпателно и причинно-следствено рисува многото на брой "живи" образи. Очаквам следващия епизод, още повече че не видях превю. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 1 Юни, 2015 Автор Share Отговорено 1 Юни, 2015 Щом си толкова доволна от 5-ти епизод, мисля, че след като видиш и новият шести, ще си още по-удовлетворена, особено и .... ... от сцената с Усами-сан и всичко, което той му каза и направи. Страхотен учител е имал Токузо, той го е вдъхновил за всичко, което е постигнал след това в годините и във Франция. Истинско щастие е да попаднеш на такива хора в живота си.И аз съм все така доволна от дорамата. Финалната сцена вчера ме напуши на голям смях - наш Токузо нарамил ножа от Усами-сан на гърба си и застанал пред Триумфалната арка, хаха.7-ми епизод ще е вече изцяло "френски". Подготвяй се - жабешките бутчета ни очакват, хаха. А и Токузо се зарече, че ще се превърне в най-добрият готвач на Япония."Je vais devenir le plus Grand chef du Japon."Тонкацу-сосът го направих по тази рецепта. Банзай, банзай, банзайййй! Разбираш какво ти казвам, след като го чу в пети епизод, а ще го чуеш и във важен момент и в 6-ти. Много силна сцена. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.