Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

 

 

Wolf-Totem-2015-3.jpg

 

Wolf-Totem-2015-8.jpg

 

Wolf16.jpg

 

 

Wolf Totem (陳陣)

 

Страна: Китай, Франция

Също така известен като: Le Dernier Loup

По полу-автобиографичната новела на: Lu Jiamin

Премиера: 19 февруари 2015

Времетраене: 121 мин.

Жанр: Приключенски, Драма

Режисьор: Jean-Jacques Annaud (Seven Years in Tibet)

Субтитри: Английски вградени

:imdb:

   

Участват:

Feng Shaofeng в ролята на Chen Zhen

Shawn Dou в ролята на Yang Ke

Ankhnyam Ragchaa в ролята на Gasma

Basen Zhabu в ролята на Bilig

Yin Zhusheng в ролята на Bao Shungui

Baoyingexige

Tumenbayar

Xilindule

Bao Hailong

 

Резюме: Филмът описва преживяванията на младия студент Chen Zhen, който по време на Културната революция (1966-1976 г.) е изпратен да живее сред номадските пастири на Вътрешна Монголия, където постепенно се потапя в културата и бива очарован от вълците...

 

Tрейлър

 

Свали  :click:   :click:   :click:   :click:

 

Свали с български субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, не мога да насмогна на преводите тези дни. Заплюла съм още един нов филм с Shawn Dou, но той кой знае, кога ще излезе.

Надявам се, че мосю Ано е направил хубаво заглавие с този талантлив каст!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми хареса. Бих го гледала отново, и то не само заради умопомрачителната кинематография (на Jean-Marie Dreujou, заснел с Ано Two Brothers,). Тя наистина се запомня. Толкова добре са пипнати кадрите.

Въпреки че тематиката на продукцията е позната (правени са филми по нея), филмът въздейства силно върху сетивата. Според мен, от време на време публиката се нуждае да гледа подобни заглавия.

Изпълненията на артистите са чудесни. Исках повече екранно време за Шон Доу, който остана в периферията на сюжета, но и Фън се справи като главен успешно. Направо не можех да повярвам, че той реално е с 10г. по-голям от Доу, а изглежда като негов връстник.

Другите уникални действащи герои бяха вълците. Само можем да им се поклоним за това, че действаха като професионалисти. Погледи, действия. Всичко беше перфектно изиграно.

Историята е предадена емоционално и завладяващо. Напомня по нещо на Къкъшили, Балзак и малката китайска шивачка и Войнът и вълкът, но притежава собствена аура. Има вградена дори известна документалност, когато става въпрос за показване навиците на вълците и техните инстинкти за оцеляване.

Друго, което на мен допадна, но на други зрители не се беше понравило, като прочетох коментари към лентата. Тук е показан периода на Културната революция и е интересно това, че видях представителите на комунистически Китай като мислещи хора. Предразсъдъците не им влияеха до такава степен, че да взимат пагубни решения в тези и без това сурови условия. Може би това е била цената, "платена" от Ано, за да подобри отношенията си с Китай. Той е имал забрана да влиза в страната, след снимките на 7 години в Тибет.

Поредната нелепица, която прочетох, беше свързана с нереално красивите монголски жени. Къде е казано, че всички монголки трябва непременно да са грозни? Основната актриса си е чиста монголка.

 

Тук отново виждаме еко темата за опазването на природата и нейните обитатели, запазването на баланса в нея. Природа срещу цивилизация. Това е проблем, който самият Ано е разисквал и в друга свои творби.

Геройство е самото заснемане на този филм. 7г. е обмислян и писан, а снимките започват след множество откази от страна на други режисьори (като Питър Джаксън). Китайските, например, се предават с обяснението, че не са можели да обучат зверовете и да снимат филм с тях. И ето че се появява Ано, който има богат опит в заснемането на истории, свързани с животни и показване на взаимоотношенията им с хората. Той намира канадски треньори, които да опитомят зловещия монголски вълк и да направят от него равностоен актьор.

Снимките във Вътрешна Монголия продължават повече от година. Сайтът China.org.cn съобщава: "Режисьорът и екипът му трябваше да преодолеят тежки затруднения сред дивата природа, като ниски температури, изключително неблагоприятни метеорологични условия и атаките на рояци комари." Понякога се налагало екипът да ходи над 10 км пеш за целите на проекта. Една от най-трудните сцени изобразява глутница вълци, нападащи коне по време на снежна буря през нощта. Ефектът след тези кадри е потресаващ.

 

Едноименният автобиографичен роман, по който са снимали лентата, е на бивш редактор в политическото списание Beijing Spring, хвърлен в затвора за цели три години, след събитията от Тянанмън на 04 Юни 1989г. Цзян (истинско име Lu Jiamin) прекарва 11 години като пастир във Вътрешна Монголия в разгара на Културната революция. Публикуван през 2004 г., романът се превръща в национален хит и се продава в 20 милиона копия (на второ място след "Little Red Book" на Мао). В момента е преведен на 10 езика.

Според списание Variety, писателят на романа отива още по-дълбоко в разработването на характерите и изследването на вълците. Там главният герой развива вълча мания, която го кара да размишлявам над въпроси за расата и историческата съдба. Чингис хан измислил бойните си стратегии чрез изучаване ловната тактика на вълка и силния му дух, който го кара да се самоунищожи, но да не бъде уловен. Този висш дух е показан от автора, в контраст с хрисимия манталитета на китайците. Провокиращият културно-политически подтекст до голяма степен е избледнял във филма. 

 

Wolf Totem е трогателно приключение, което се надявам да бъде видяно от повече хора. Френското му заглавие, "Последният вълк", е доста по-удачно. Английското създава усещането за по-скоро шамански привкус. Не че няма такъв. Просто смазващата реалност го поглъща изцяло.

 

Музиката е композирана от James Horner. Завършващата песен е на Wang Feng - “The Song Of Redemption”.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятни кадри, наистина. Явно добре са се потрудили, докато го създадат. Цяла епопея е било. Духа на вълка, на природата, която трябва да се почита. Като при индианците е.

Започнах го, заприлича ми на нещо средно между документален филм на "National Geografic" и холивудски блокбастер. Когато започнаха да убиват вече и малките, се ужасих толкова много, че го спрях. Може би все пак ще му дам още един шанс...

Зрелищен е, но къде е "Kikashili"... Далеч напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разибра се, че Къкъшили е много по-силен във всяко едно отношение, но догледай и този. Има идея и тя е предадена добре. Не е точно блокбастер. Ефектите са използвани, за да подсилят въздействието на някои сцени, да внушат по-дълбоко посланията на филма. Да, ти си видяла, как ги убиват, но след това щеше да станеш свидетел на коренно противоположна сцена.

Смисълът на лентата е да ни покаже равновесието в природата и да ни накара да станем по-разумни и отговорни като човешки същества. Всеки води борба за съществуване, но не бива да нарушава екологичното равновесие, в противен случай, балансът ще изчезне. Ето тук е връзката с Къкъшили. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китайското кино явно много набляга на екологичните проблеми напоследък. Видях го, но беше прекалено тъжен и шокиращ.

Видях животни, прогонвани от нахалните хора с техните пушки, и горящи козини и чух патетична музика. Обречена война. Главният накрая нищо не успя да направи, освен да освободи един вълк. Не знам от какво бяха тези горди сълзи

. Но вълчето беше готино.

8ea9bfa6a44f8bf5.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина беше доста красив визуално този филм. Радвам се че го пуснаха на Киномания, за да го видя на голям екран. Чувството да се сблъскаш със суровата действителност на това място, е това което прави филма интересен. Героите и диалозите бяха по-скоро на заден план, пред природата и това как човека се намесва и бори в нея.  Трябва да погледна и този филм "Къкъшили" за който говорите. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...