Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Страна: Южна Корея

Жанр: драма, исторически

Времетраене: 125 мин.

Година: 2015 г.

Режисьор: Lee Joon Ik

 

Участват:

Song Kang Ho - крал Йонгджо

Yoo Ah In - принц Садо

Moon Geun Young - съпругата на принц Садо

So Ji Sub - порасналият син на Садо - Чонгджо

Jeon Hye Jin

Kim Hae Sook - кралица Инуон

 

Сюжет:

 В тази историческа драма се разказва за таен заговор
за убийството на принц Садо, организиран от баща му крал Йонгджо,
като Садо бива затворен и умъртвен в дървен сандък за ориз.

:essub:

 

СВАЛИ С :subs::click:  :click:

ОНЛАЙН С :subs: :click:

С БЪЛГАРСКИ И АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ :click:

С РУСКИ СУБТИТРИ :click:

 

So-Ji-Sub-The-Throne-750x410.png

 

Link to comment
Share on other sites

Нямам търпение да излезе този филм. След многото скучни, тривиални и постни екранизации, в които се предъвква темата за принц Садо, надявам се тази лента да е различна. Това е една от най-трагичните и разтърсващи истории, случила се някога не само в Корея, но и в света. Иван Грозни убил сина си, Ричард ІІІ убил племенниците си, турските султани задължително избивали всичките си братя... Жаждата за власт е чудовищна провокация, щом може да унищожи най-здравата връзка между хората - кръвната.

 

 

Защо крал Йонгджо е избрал толкова извратен и жесток начин да накаже собствения си син, като го остави да умре от глад и задушаване, закован в дървен сандък? Престолонаследникът Садо бил обвинен в страшни престъпления. Неговата психическа нестабилност, която се проявявала от детските му години, след няколко прекарани тежки заболявания се задълбочила и той се превърнал в опасен луд, който страда от халюцинации и кошмари, в изблиците си на гняв безогледно убива, изнасилва и прави пожари. Днес лудите ги освобождават от отговорност и ги затварят в лудница. През ХVІІІ век в Корея явно са ги убивали.

Синът на Садо, когато се качва на трона, посвещава много време и сили да изчисти репутацията на баща си и да го представи като жертва на политически заговор, дори посмъртно го удостоява с титлата Крал. Точно такъв ни го представят в редица сериали: благороден, честен, човеколюбив, посветен на добруването на обикновените хора. Да, но съществуват едни мемоари, написани от съпругата на Садо, в които тя го описва не като един, а двама души: от една страна любящ баща и нежен съпруг, от друга - ужасяващ с постъпките си луд.

Сблъсквайки се с подобна противоречива история, много съжалявам, че не вярвам в спиритизма и не мога да попитам лично някой "свидетел" на онези събития каква е истината.

 

 

Много се надявам на режисьора на "Тронът", ако не друго, поне да повтори успехът си от "Кралят и клоунът".

Link to comment
Share on other sites

Дълго го чаках, но не съм разочарована. Много добър Yoo Ah In като принц Садо, още по-добър Song Kang Ho, в ролята на краля, дразнеща Moon Geun Young и великолепен So Ji Sub като принц И Сан. Филмът е великолепен! Върна ми вярата в корейските кинаджии. Че бях се малко притеснила :)

Актьорският състав е на ниво (както е прието да се казва тук)  :) Дори преглътнах  Moon Geun Young, всеобщата любимка на корейския народ. За няколко минути "гостуване" Джи Соп прави много повече от други актьори - за 50 серии. Велик е. Признавам го!

 

Интересна композиция – действието се развива в рамките на 8-те дни агония на принц Садо и ретроспекции на миналите събития, довели до трагичния му край.

 

Link to comment
Share on other sites

Дали мога да кажа нещо различно от Прекрасен филм?! Страхотна игра и на стария крал, и на принца, а детето беше просто уникално. Не забравям и великолепния танц с ветрило на г-н Со Джи Соп...  :wub:

Мерси на anirtimid за българските субтитри, линковете в първи пост и приятно ви гледане  :tongue:

Link to comment
Share on other sites

   Режисьора ли да виня, оператора ли, не знам, но в техническата част филмът ощетява зрителя. Неподходящи ъгли на снимане, ненужно удължени сцени и не добре подбрани такива ми направиха впечатление още в първата половина на филма. А по принцип не обръщам особено внимание на такива работи в корейското кино, но тук няма как, след като филмът претендира за награди и бокс-офис успехи (и ги постига)...а и си спомням как изглеждаше "...клоуна" преди повече от 10 години.

  Куца нещо в киното на тези корейци напоследък. Masquerade за последно ми направи добро впечатление в жанра, а от тогава мина доста време. "Тронът" не успя. 1-2 силни сцени и прекрасна акт.игра ме накараха да го сложа в категория "добър", но за мен филмът е с пропилян потенциал. Имам чувството, че повечето от енергията на екипа е отишла в мисли за бокс-офиса, а не да направят нещо запомнящо се. Появата на Со Джи, също ме навежда на такива мисли. 

Link to comment
Share on other sites

Безумен филм...потресаващ, чак отвратителен. От тези дет те погнусяват и физически..и психически. Yoo Ah In отново игра страхотно - само заради насладата от играта му догледах филма. Джи Соб - къде го изджазаха и него в тоя кеч :slap: Изключително не на място и с тоя танц с ветрилото - направо окепази края...

Link to comment
Share on other sites

За мен цялата история около ветрилото беше изключително затрогваща! В контекста на разказаните събития, този танц беше много знаков, особено като се има предвид, че сигурно има и някакво ритуално значение. Прекрасна игра на актьорите-честно казано, това си го очаквах. Много ме впечатли това дете, Lee Hyo Je,

което играеше сина на принц Садо! Тъжна и силна история, която разкрива сблъсъка не само между характерите и различията в мирогледа на двамата герои, но и драмата, разиграваща се във всеки от тях поотделно.

Кралят, с неговата амбиция да бъде перфектният владетел, дори ако за това трябва да бъде ужасен баща. ( Доста завист и злоба изплува в него, когато помисли,, че синът му може да се справи не по- зле от него).Принц Садо-синът, напразно опитващ се да заслужи бащиното одобрение, макар че за това трябваше да тръгне против собствените си разбирания и желания. Интересен опит за обяснение на един трагичен исторически факт.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Страхотен филм! Отначало не ми хареса, признавам, но се радвам, че го изгледах, защото краят осмисли всичко. Моментът, когато

императорът говореше на вече мъртвия си син и се разплака

беше уникален.

Link to comment
Share on other sites

 

"- Родителите в обикновените семейства разглезват децата си с любов. За нас това е непозволен разкош....

- Но нима може любовта към близките при нас да е различна?

- Разбира се, че може."

 

Този откъс много добре показва за какво се отнася филмът и защо е казано: "Тежка е царската корона".

 

Глупавото е, че Садо се гнетеше и противеше на това да се спазва етикетът за сметка на отношенията, да се крият чувствата заради положението в обществото, а всъщност с умирането си в сандъка, застави сина си да живее по този неприемлив за него начин.

 

Link to comment
Share on other sites

Изгледан и харесан. Порядъчен рев излян. :cry: Много тъжен филм.
Обаче за мен една от най-въздействащите сцени беше

Off Topic

когато синът пита:
"Нима образованието беше толкова важно?".

А бащата отговаря:
"Ако владетелят е недостатъчно образован, ако има дори една развързана връзка, придворните ще го забележат. Образованието е основа на държавната политика."
Нямаше как да не погледна и от съвременна гледна точка на това и да се поставя в днешната ситуация на онлайн обучение /тоест без образование/ и колко все по-пошли стават нещата у нас. И се чудя коя е по-тъжната картинка - родителят, който отритна сина си, защото не искаше да учи, или родителят, който хал хабер си няма дали чедото му изобщо стъпва в училище, обаче ако някоя учителка понечи да му пише неизвинени отсъствия, ходи да се кара с нея.

Разбира се, не само тази сцена кара човек да се замисли за моралните ценности, за тежестта на властта и дали всеки с желание би могъл да я понесе...

Фактът, че внукът е запомнен като един от най-обичаните корейски крале, говори, че неговата ценностна система и делата му са били в ползу роду и народу.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...