Jump to content

Tenkuu no Shiro Laputa (1986)


air

Recommended Posts

Laputa.jpg37799l.jpg

 

 

4a9690a1afe764ec48607e069561865c.png

 

Заглавие: Laputa: Castle in the Sky

Тип: Филм

Жанр: Приключенски

Година: 1986

 

Докато Пазу носи обяда на своя началник, той внезапно се натъква на момиче с плитки, което се носи в безсъзнание из въздуха.

Това момиче (Шиита) притежава магически камък, който й позволява да се носи из въздуха без никакво усилие.

Този камък е и ключ към тайствен, митичен замък в небето, известен като Лапута. Шиита и Пазу трябва да избягат

както от въздушните пирати, които търсят замъка заради скритите в него съкровища, така и от агентите

на правителствените тайни служби, които имат секретен план за легендарния въздушен замък.

 

Свали с български субтитри или аудио: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога няма да забравя, колко красиво беше пресъздаден градът в небето. Уникален арт! Имаше сцени, които в комбинация с музиката, направо ти спираха дъха... Вече не правят такива филми. Никоя компютърна анимация не може да пресъздаде това чувство. Сюжетът се върти около момче, което среща някакво странно момиче, преследвано от група хора. Заедно те изживяват невероятни приключения и достигат до изгубеният град. :sunny:

 

Наскоро намерих нещо което може се хареса на някой. Някакво бонус дискче с арт и музика, което обаче е доста старо и ползва някаква стара версия на flash. Aма успях да го подкарам с браузера и го разгледах. Има доста рисунки, скици и т.н Поне за колекционери и фенове може да свърши работа. :)

 

420757.jpg

The Art Of Laputa

 

 

Ето малко картинки, да освежим темата.

 

420759.jpg

 

420760.jpg

 

 

420758.jpg

 

420761.jpg

 

420762.jpg

 

420763.jpg

 

420764.jpg

 

420765.jpg

 

420766.jpg

 

420767.jpg

 

420768.jpg

 

420769.jpg

 

420770.jpg

 

420771.jpg

 

420772.jpg

 

420773.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пу ще го гледам този уикенд!

Между другото преди малко зацепих, може би под влияние на някои мои сегашни занимания с литературата, че Лапута всъщност е третата страна, която посещава Гъливър по време на своите странствания. В книгата там живеят "напредналите" учени, които постоянно сътворяват безполезни теории и прекарват дните си заключени в кабитетите си уж заети с революционни открития (как да извличат слънчеви лъчи от деслтилирани краставици, например). В случай, че някой изобрети нещо смислено го изпъждат от Лапута и той е злощастно опозорен за провала си като изследовател (общо взето - да се посмеем заедно на виждането на Суифт за прогреса в науката през 18ти век)....

Най-интересното е, че единствената съществуваща страна, която Гъливер посещава е Япония, където отива непосредствено след като е бил в Лапута. Може създателите да са се вдъхновили до известна степен и от този факт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес го гледах с български дублаж по някаква странна телевизия Супер 7 и останах ВЪЗХИТЕН. Кой би помислил, че в аниме от 1986 ще има такъв детайл, подобен УБИЙСТВЕН арт и художествено творчество. Страхотни колоритни персонажи, яка история и приказна атмосфера. Преглъщах по една ругатня всеки път, когато пускаха реклама.

Имаше също така малко романс (пипнат с лека ръкавица, но въпреки това много хубав), комични моменти и дори известна доза драма. Както каза Пешо, такива филми вече не се правят, а от това губим само зрителите. Гледайки този филм, се замислих колко лесно иначе се впечатляваме от меко казано блудкави адаптации по класики или разни нови, лъскави фантасмагории.

Относно артът на самия летящ замък - е няма такова въображение просто!!! Гледал съм всевъзможни подобия на хвърчащи крепости в не едно и две анимета от последните 10 години, но сега ми стана ясно откъде са изкопирали 90% от "оригиналните" си идеи и мотиви.

 

В заключение: ако още не сте го гледали, не чакайте да го пуснат по телевизията, а си поправете грешката веднага. Не бъдете прости като мен. :D 10/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре късно, но човек трябва да го гледа. Аз също съжалявам, че не открих красотата му по-рано. Едва на прожекциите в НДК успях да му се нарадвам. На голям екран е още по-въздействащ. Мечтаех да видя роботът-гигант, чиято статуя е поставена в музия на Гибли. Хумор дори не очаквах да има, но всички се смяхме от сърце.

Изумителното при Миязаки е това, че неговите анимета винаги са създадени чрез реални картини. Режисьорът е обиколил света, търсейки гледки, които да паснат на историите му.

Препратките към Пътешествията на Гъливер (откъдето е взето и името Лапута), макетите от творенията на Леонардо да Винчи, както и уникалната архитектура на плаващия небесен замък, създават вълшебството на това аниме.

Мисля, че всеки филм си има ключов момент, който трайно се запечатва в съзнанието на зрителя. За мен върховата сцена беше тази, в която роботът подаде цветето на Шиита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Превода сигурно е правен по дисни дублажа и е синхронизиран за оригиналното аудио.

В случая с този рип "R2J" дори дублажа не е същия.

 

Uploader's Comments:

As i mentioned before, Original English dub, not the dodgy Disney re dub (although Mark Hamil did a good voice over as Mouska), everyone else didn't and it loses something. So here's the original Dub which i remember as a child and love!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...