Jump to content

Азиатските филми на София Филм Фест


Recommended Posts

Азиатските филми на София Филм Фест

 

От няколко дни върви София филм фест. Виждам, че азиатските филми не събират толкова зрители, колкото имаше на Фестивалите на съвременното китайско, японско и корейско кино. Общо 3 далекоизточни продукции са включени в отделните категории - един китайски и два японски. Добавени са и няколко хонгконгкски ленти с бойни изкуства в отделен раздел.
Заглавията са изключително силни. Идват директно от големи кинофестивали. Китайското предложение спечели Златна мечка в Берлин миналата година, както и наградата за най-добър актьор.
Препоръчвам на всички да видят филмите на голям екран! Изживяването си струва!

 

СФФ 2015

Черен въглен, тънък лед - Китай, 2014г.

Инфо и дати на прожекциите

3a3f537fc07753ec.jpg

 

Тихи води - Япония, 2014г.

Инфо и дати на прожекциите

aec076c0bebc19ab.jpg

Приказка за самурая готвач - Япония, 2013г.

Инфо и дати на прожекциите

43827d5d61725024.jpg

 

Панорама на Хонконгско кино за бойни изкуства

Инфо и дати на прожекциите

 

 

Събитието във facebook!

 

Приятно гледане!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 21 март в Дом на киното, се откри първата "Панорама на Хонконгските филми за бойни изкуства", която е част от "София филм фест". 
Специални гости бяха представителите на Хонконгския офис за икономика и търговия в Брюксел. Техният пратеник, Дрю Лай, даде интервю за "Friday chopsticks" и обясни подробно целта на проекта, с който са се заели. Тя потвърди, че това е само началото на сътрудничеството с фестивала и изяви желание догодина да се включат отново с панорама на събитието. Богатата колекция от филми, която притежават, е рядка ценност, напълно достойна за фестивално представяне.

Очаквайте интервюто скоро!

d50d13dd90a91ed5.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мистерията Пай Уей

002e0c4e73456e46.jpg

90ac41bfbf050e4b.jpg
Ето един интересен актьор, който загатва за голям потенциал в няколко известни хонконгски филма, преди звездата му да помръкне и окочателно да залезе в началото на 80-те години на XXв. Странно е, че въпреки появата си в продукции като "Shaolin Temple" (1976), "Five Deadly Venoms" (1978), "Magnificent Butcher" (1979) и "Last Hurrah for Chivalry" (1979), Пай Уей изчезва безследно от филмовата сцена, без да впише името си в листата на топ изпълнителите, където влизат таланти като Джеки Чан, Юен Бяо, Само Хун и Джет Ли.
Феноменално е и това, че личният живот на Уей също е обвит в пълна тайна. Известна е само рождената му година и нищо повече. Някои източници го причисляват към последното поколение ученици на Yu Jim Yuen, което го прави младши състудент на Джеки Чан и Само Хун в китайската опера.
За жалост, следите на този загадъчен актьор се губят след 1986г., но филмите с бойни изкуства, в които е участвал, остават.
Пай Уей се появява редом до Джеки Чан и Юен Бяо във филма, който днес ще имаме възможност да гледаме в Дом на киното от 20.30ч. - "Младият майстор".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фестът вече приключи, но организаторите ни убедиха, че ще продължат да представят азиатски филми дори на продължението за студенти този месец.

Можете да видите интервюто на "Friday Chopsticks" с г-жа Дрю Лай - представител на Икономическия и търговски офис на Хонг Конг в Брюксел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 4 септември е премиерата на "Черен въглен, тънък лед"! Не пропускайте това събитие! То ще доведе до още филмови премиери от Далечния изток у нас! Това е началото! 
Поканете приятели и познати в Дом на киното от 19.30ч. Нека привлечем повече хора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре стартира София Филм Фест. Вижте какви азиатски предложения са включени в програмата!

Два китайски филма, един японски и корейска, включана в конкурса за документално кино. Има и българо-корейска копродукция в късометражния конкурс.

mylovedontcrossthatriver2.jpg

 

814769586.jpg?391

948402098.jpg?195

 

"Семейството" - режисьор, сценарист, оператор, монтажист Лиу Шумин

Премиерата е била на 2 септември, по време на Седмицата на международната критика във Венеция. Началото на 2016г. е прожектиран в Гьотеборг.

Филм-пътуване, който отвежда възрастно семейство в различни краища на Китай. Целта им е да помогнат на голямата си дъщеря, но така успяват да видят и останалите си деца, пръснати из страната. Лентата показва пъстра картина на съвременен Китай.

Режисьорът е роден в малко градче във Вътрешен Китай преди 41г. Дипломира се със специалност физика в университета Тундзи, Шанхай, след което учи кино в Пекинската филмова академия. През 2002г. се премества в Австралия. Работи като оператор и снима документални филми. От 2012г. се фокусира въвху режисьорския си дебют - "Семейството", който завършва след 1г. заснемане.

Идеята напомня на Токийска история на Озу - емблематичен филм, който през 2013г. получи нов прочит, благодарение на Йоджи Ямада. Засяга важни теми - исторически травми от миналото, слабата комуникация между поколенията, смъртта. По-голямата част от актьорския състав са непрофесионалисти. Продукцията е изцяло заснета на 35мм лента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toзи Kaili Blues беше доста интересен за гледане. Заслужава си наградите. Обстановката в която живееха героите от втората част на филма, си е направо постапокалиптична за нашите представи. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събитие

Ако вчера сте пропуснали едно от събитията на София Филм Фест, горещо препоръчвам днес да го видите! Довечера е последната прожекция на късометражната копродукция между България и Корея - "Като захарен памук". Лентата е снимана в Сеул. Носталгична, мистична, реална и отвъдна, философска и приказна, тя ще ви очарова и извиси духовно. 

Този кратък филм се прожектира заедно с един от игралните филми от големия конкурс. 
Излъчването е днес от 21ч. в Дом на киното. 
 
Очаквайте интервю на Friday chopstics с режисьорката на филма - Яна Лекарска.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На прожекцията на втория китайски филм вчера не е имало нито един зрител. Срамота е празна зала. Последната прожекция е тази събота, 26 март, от 16ч. в Евро синема.

Следете Friday chopstics. Този петък ще разиграем няколко пропуска за слушателите. Трябва да има посетители!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филми на Ким Ги Док и Лав Диас на най-големия кинофорум у нас!

Тази година на София Филм Фест Далекоизточните филми са малко на брой, но за сметка на това - качествени. Заглавието, спечелило Златен лъв на кинофестивала във Венеция - "Жената, която си тръгна", на филипинския режисьор Лав Диас, както и най-новата лента на култовия корейски творец Ким Ги Док - "Мрежата", са включени в богатата програма на  престижния форум.
На 7 март (вторник) от 18 в Дом на киното е прожекцията на награждавана лента, снимана в Монголия - "Хадак". Сърежисьорката Джесика Удуърт е в София за представянето на най-новия си филм - "Белгийският крал". 

"Хадак" е носител на Златен лъв на бъдещето от фестивала във Венеция през 2006г. Продукцията печели и множество други световни отличия, включително Наградата на ФИПРЕССИ от Сънданс (2007). Прожекцията в София е с вход свободен за студенти.

Историята представя магическата сила на шамаството, през погледа на главния герой Баги, който притежава необикновената дарба да чува страданията на животните.

Името "Хадак" означава тибетски ритуален шал. Това е един от символите на будизма, универсален дар, израз на гостоприемство, чистота и състрадание. Хадак се използва и като хералдически символ в гербовете на Монголия, Бурятия, Калмикия и Тува.

Фантастичен реализъм на фона на прекрасните пейзажи от необятната монголска степ. Не пропускайте да видите на голям екран!

 

Ако ви се гледа нещо, заснето сред върховете на Хималаите, специалната прожекция на „Земя на боговете“, е на 3 март от 19:00 часа в Културен център G8.

 

В секция "Музикална кутия" можете да проследите лентата "Денят на свободата - Лайбах в Северна Корея".

 

"Мрежата" на Ким Ги Док разказва историята на обикновен севернокорейски рибар, който по стечение на обстоятелствата е заловен в южнокорейски води и е обявен за шпионин. Филмът беше прожектиран във Венеция миналата година, но сякаш остана незабелязан в сравнение с останалите заглавия на режисьора (същото се отнася и за предходния му проект, Stop - Световна премиера в Карлови Вари през 2015г.; излязъл по кината чак в края на декември 2016г., сниман в Япония и посветен на последствията от трагедията във Фукушима). Очевидно е, че и този път Майсторът има какво да ни каже. Експериментира в нова посока, което му позволява да изрази съвсем различна страна от таланта си. 

Единствената номинация, която филмът взе в Корея, е тази за млад талант на наградите "Син дракон". Тя е за дебюта на И Уон Гън, който до този момент е познат единствено с участията си в серийни продукции. Очевидно появата му тук е оставила отпечатък и той вече е приел роля в нова продукция.

Мрежата ще се прожектира на 20 март от 20.30ч. в Дом на киното. 

20.03.2017
ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа
17.03.2017
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 21.30 часа
23.03.2017
КИНО "ОДЕОН" - 20.45 часа
 

 

"Жената, която си тръгна ще има две прожекции:

19.03.2017
КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 16.00 часа
27.03.2017
КИНО "ОДЕОН" - 18.30 часа

Главната героиня на този филм, излиза от затвора, след излежана 30-годишна присъда и открива пред себе си съвсем различен свят. Лентата е черно-бяла и е със сериозна продължителност от близо четири часа.


 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре ще имате възможност да гледате филм, сниман в Монголия. Хадак е носител на Лъв на бъдещето от кинофестивала във Венеция. Не го пропускайте!
Фейсбук събитие

Вход сбоводен за студенти!

17155214_10154863780780944_8826104251501

 

Очаквайте "Мрежата" и "Жената, която си тръгна".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пропусналите да гледат уникалното изживяване, наречено "Хадак", има втора дата:

10.03.2017 КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 18.00 часа

Филмът е умопомрачителен! Препоръчвам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

НОЩТА, В КОЯТО ПЛУВАХ - 2017

29342342_1861464337198281_55444889888253
реж. Кохей Игараши.
Можете да гледате на:
21.03.2018
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 18.00 часа

24.03.2018
ДОМ НА КИНОТО - 12.15 часа

Хайде на кино! Стойностно кино!
Един от двата японски филма на София филм фест!

Покрити от сняг планини в Япония. Всяка нощ един рибар ходи до градския пазар. Шестгодишният му син се събужда при едно от излизанията му и не успява да заспи отново. В спалното помещение малкото момче рисува и след това се мушка под завивките. Когато тръгва за училище, все още сънен, малкият се отклонява от пътя и започва да се шляе из снега.

Дамиен Манивел: „Преди снимките говорихме много какви точно чувства искаме да провокираме. След това се опитахме да разберем как да постигнем този ефект. Но понякога, даже през повечето време, на самия Такара Когава му хрумваха нови неща, които тотално променяха онова, което имахме предвид. И беше страхотно!"

Кохей Игараши: „Когато си позволиш да си дадеш свобода, филмът може да се получи много по-добре – най-вече защото по този начин отваряш себе си за нови начини, по които да вършиш нещата."

Интервю за Cineuropa.org

 

Сняг, сняг, сняг. Снегът е обхванал всичко наоколо. Само едно дете плува през преспите, опитвайки се да стигне до определено място и да визуализира своите рисувани "приятели."

НОЩТА, В КОЯТО ПЛУВАХ  е абсолютен филм-пътуване, направен по всички правила на арт киното. Ням, естествен, реалистичен, снежнобял  детски сън. Творбата показва пътешествието на едно дете сред снежната пустиня на северния град Аомори. Но не по начин, познат ни от други подобни продукции, а по-различно. Без думи. Със стъпки.

Трудно е за възрастните да надникнат в съзнанието на малкия човек и да разберат, какво води момченцето през целия път. Това, което на пръв поглед изглежда безсмислено и безмълвно, всъщност има ясно обяснение в съзнанието на главния герой. Оказва се, че той следва точно набелязана цел и има план, по който се движи. Малкият беглец носи важна рисунка, която трябва да покаже на баща си. Пътуването е опасно и на моменти рисковано, но той не се отказва. Минава през множество перипети, за да достигне крайната си цел - рибната борса. За негова голяма изненада, когато пристига, пазарът вече е затворил врати. Всичко наоколо е празно и пусто. Хората са си отишли. В този момент умората натежава и сънят надвива детето.

НОЩТА, В КОЯТО ПЛУВАХ е прекрасна снежна приказка за малко момче и причудливото му пътуване в големия свят. Сънлив, бавен филм, който обаче съвсем не тежи на зрителя, а по-скоро го успокоява и усмихва. Озадачава и изненадва. 

Цялата Одисея на детето е показана в три безмълвни сегмента, озаглавени "Рисунката", "Рибната борса" и "Дългият сън." 

Ако търсите динамика и екшън, по-добре не гледайте това заглавие! Ако решите, че се нуждаете от спокойствие и тишина, доверете му се!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не пропускайте премиерата на българо-японската копродукция "Снимка с Юки"!!!

Филмът е много добър! Заслужава да се види. Японската актриса е невероятна. Внася необходимия баланс и спокойствие в историята.

13.03.2019
ДОМ НА КИНОТО - 16.00 часа

54239244_2364679813543395_33117273306441

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...