Jump to content

Любими най-вече японски сериали и някои филми или анимета 2014


Recommended Posts

2014.

Оказва се, че е трудно да си харесам филмчета или серийки от тази година, понеже все се е оклепвала работата: или са спирали преводите, или краят се е развалял, или началото не съм харесала... или като цяло нещото е минало средното ниво, но не се е поселило в сърцето ми :).

Но които съм харесала поставям тук, за да ви припомня годината ни като фенове. 

 

 

Каня ви да добавите или коментирате своите любими заглавия за 2014  :), вкл. аниметата, които не гледам... но бих могла да оценя :)

За заклетите японски фенове ще предложа да включат и по едно китайско/тайванско/тайландско и ок, корейско заглавие, но само по едно.

 

1. Единствен и основен фаворит за мен е "Разбитото сърце на шоколатиера" , т.е. Heartbroken Chocolatier.

2dac2cb26c5f55ca.jpg

Той е рекордьор в графата най-коментирани на Японските сериали и напълно реабилитира Мацумото Джун в личната ми рейтинг листа. Годината започна с него и започна добре.

 

2. Nobunaga Concerto е единственият за  мен  достоен конкурент на горното сладко изкушение... и завърши както трябва. С него завършва царствено и фенската ми година... Пътуване във времето любов и чест, и много смях и изненади, изпънат финал, какво му трябва на човек... Ок, втори сезон му трябва... ама кога ли...

 

aramajapan_ogurishun.jpg

 

И за да не е супер дълга темата, поставям всички следващи картинки и трейлъри в спойлер. 

077789490fac7694.jpg

 

 

 

 

Следват три продукции с близки достойнства от началото, средата и края на годината.

Не ги водя обаче фаворити заради сравнително безличните, да не кажа посредствени финали. Не че са ми били лоши, напротив, пестиха ме като зрител и работещ човек. Много вероятно е, при други финали да ги бях изтрила тутакси, но оставаше варианта и да ме изненадат приятно, което не успяха :). Въпреки това им се радвах...

 

3.1. Kinkyu Torishirabeshitsu / Зала за разпит

Полицейска история на Амами Юки. 

 

 

 

 

 

3.2. Hirugao/ Дневни красавици.

Болезнен анализ на семейните отношение в план изневяра и развод на фона на цикадите и очите на Ая Уето.

 

 

 

3.3. Dear sister/ Сестричке.

История за сестри, в която Сатоми оправя образа си на кифла от Шоколатиера към по-добро.

 

 

 

 

4. Tokoubo (18+)

се преведе само до 8ма серия (от 13). Запазвам му реда като екзотична политическа пародия, но  ....

 

С филмите засега не се разбрах, чакам да излязат някои допълнения от от годината :)...

Това са моите фаворити. Кои са вашите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хареса ми

японският сериал Boku no Ita Jikan. За борбата с АЛС и изобщо с живота. Въпреки темата, много позитивен и прекрасен като цяло.

 

https://www.youtube.com/watch?v=yANZkujRcDc

 

Анимето Tokyo Ghul без последния епизод, заради OST-a.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NogZeIey-Jo

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала за споменаването на Boku no ita jikan! Това ми е най-яркият спомен от японската дорама-сцена тази година.

 

Dear sister толкова много ме радва, че чак си го превеждам :) Толкова позитивен заряд от японска дорама не бях получавала от доста време. И то без замазване с розово на лошите страни :)

 

Друг "любимец" от тази година, обаче по-мрачен и философски, ми е Border... Тук даже нищо не смея да кажа, защото всеки си го разбира по неговия си начин. Игра на замисляне кой кого и за какво :)

 

От аниметата:

 

Zankyou no terror - много хубаво аниме - с идея и хубаво олицетворяване на тази идея :)

 

Kiseiju - най-надъханото ми аниме за момента от текущите :)

 

Sidonia no kishi беше мнооооого красиво и вкара мнооого чувство, обаче смисълът избяга някъде... Въпреки това не съжалявам за гледането, насладата от красивата анимация си заслужаваше :)

 

От корейските само It's okay, that's love ставаше за нещо. Greatest marriage е по-скоро социален експеримент или опит за просвета (което уважавам!), отколкото произведение на изкуството "кино".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А филми никакви ли не си харесахте? Искам да кажа, ама съвсем никой и никакви???

И никакви Гамбате-сериали, за най-добрия морскотопковец, адвокат, учен, лекар или детектив или каквото там беше? Никакви ученически дорами? И дори без Кимура Такуя? Леле! То аз си знам кое е най-доброто, но не очаквах всички да се обединят толкова с мен ... 

Ама накъде отива този свят :)).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха да се включа с филм и той бил излъчен 2013  :28558: ............ рано ми е да се включвам, обективността изисква да си мълча ( за сега ) :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих казал, че съм гледал кой знае колко от таз годишните сериали, но на 100% се съгласявам за Shitsuren Chocolatier - супер герои, история, а музиката просто... нямам думи. :wub:  Както и посланията към зрителиля. ;)

Както и наскоро изгледания от мен Boku no ita jikan. Много добро изпълнение.

Има и още ама вече е на вълна корейско. :asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де Krish, сподели си най-доброто корейско :). Ама най-най :)

И ти Keva, зарад теб допуснах, че е възможно някой да харесва "тай" съвсем искрено :) пък ти нито едно заглавие не даваш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех , дръпна дявола за опаката ти :). Ми от тайландските филми това, което ми хареса не е от тази година, един сериал изгледах, но последните 4 серии на Full House ми съсипаха нервите. Истината е, че го започнах и догледах само заради преводача, допълнителният й труд, зверският начин по който поддържа допълнителната тема и всичко което научих от нея са първопричината да хвърлям едно око на там. Виж за Тайван нямам оправдание  :28558:

Та Magic знае как да печели фенове, висока доза респект към труда й ми вдъхна 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ok :)

Скромни коледни подаръци за избралите скромен брой фаворити, вкл. за Кева, въпреки че нейните са минало-годишни. 

 

t_lozeva

krish

Keva

kcekce

 

 

Впрочем това се оказа сериозен проблем. Логично е сега да се прави годишна класация за 2014, но всъщност май някой се е впечатлил много силно и от филми излезли миналите години. И къде да пишеш за тях? Темите им са умрели, а в годишните класации си закъснял. Единствен шанс е ако се започне превод, само че преводът се започва при изявен интерес т.е. писане за тях...

 

Накрая и аз си смесих възприятията...

 

maira



ЕЕЕххх @ t_lozeva, закъсня съвсем малко :))))))))))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:icon_sunny:  Чудни са картинките, благодаря. Ама при теб ептен няма случайни въпроси, аз от време на време си питам по-навик  :28558: . Преводите на български рядко се правят в движение и аз обикновено мога да се изказвам за предходната година. Вярно, че и малко изоставам с преведените сериали от тази година на компютъра имам 3 , който чакат своя ред и определено превода им е помогнал да се мъдрят на харда. Отмина времето на любопитството, когато бих могла да преглътна всичко, бавно отминава и фазата „преведено японско“, онази придирчивост  ( зарад която зарязах холивуд) започва да се връща ..... Черният иконом с Хиро си седи без да е погледнат ( не ми вдъхва доверие и туй то), с цялото си сърце искам да харесам гаргите ( а предварително нищо добро не очаквам от тях ), може и да си е мой предразсъдък, но не вярвам, че японците се справят успешно с адаптацията на западни сюжети и Непростимо чака своя ред ( харесвам оригинала ).............За да не съм толкова голословна :

Taking lives е определено хубав филм, римейка му (Unfair) не може да го стигне. Едното е класно криминално, другото......е , няма как да ми хареса :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започвам с дорамите. От зимния сезон най-добра за мен беше Nazo no tenkousei. Все още чакам да събнат изцяло S. И тя ми се стори интересна. Шоколатиерът също беше добре, но там имаше някои пропуски в сюжета. Отчитам отличният начин на заснемане, въпреки че Мозу печели определено битката по този показател.

Истината е, че при японците най-силни заглавия се появиха пролетта. Тогава конкуренцията по отношение на качеството действително си я биваше.

* Border

* Mozu

* Alice no toge

* The long goodbye

* River`s edge

* Bitter blood

 

Най-доброто от лятото остава Wakamonotachi. Мозу 2 също беше достойно като продължение.

Есенният ми фаворит е N no tame ni

Признавам позитивизмът в Dear sister. Не съм завършила дорамата с Шун.

Имам намерение да видя Рузвелт гейм и ST, които също ми се струват интересни.

 

П.П. За феновете на супергероите - Камен райдър Гаим показа голям прогрес до финала и също си заслужва да се види.

 

Изгледах доста филми от 2014г., което си е истинско постижение - особено това, че повечето от тях  вече имат субтитри и са по тракерите. Ето кои ме впечатлиха:

* Little house

* Still the Water

* Eien no zero

* The Snow White Murder Case

* The World of Kanako

* The Light Shines Only There

* Wood Job

* Our Family

* Добавям Гаргите и Рурони Кеншин, които впечатлиха не толкова с драматизъм, колкото с екшън. Фенска му работа. Хаха! Може би тук трябва да прибавя The Mole song на Миике, който беше доста ярък като игра и заснемане. Judge пък беше оригинален с идеята си и се оказа едно от малкото хубави комични предложения.

 

Има още няколко ленти, които сега се появиха на ДВД и може скоро да допълня списъка. Чакам Махоро-тачи и други тепърва да излизат на този носител. В края на миналия месец премиери направиха нови заглавия, които обаче със сигурност ще влязат в листата за 2015г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, потресена съм, как не си съвпаднахме нито в едно заглавие...  Единствено за Мозу не съм сигурна, но след като това са ти фаворитите, ще го отпиша и него... няма начин...Мрака на Border, досадата на Alice no Toge, крайно излишната връзка с Чандлър в The long goodbye, Сухата перверзия на River`s edge, откровенната липса на енергия в Bitter blood...

 

Честно, за мен от всички споменати само Рурони Кеншин: Киото инферно става за гледане, и то заради красивото заснемане, тембърът на Сато Такеру и преводът на vesy.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това са само дорами. Има време да уцелим съвпадения при филмите като ги изгледаш. Очите на всеки виждат различно, особено когато се съчетае този поглед с вътрешните очаквания и разбирания на даден човек.

Едва ли списъкът е голяма изненада. Подробно съм коментирала всяко едно от посочените заглавия.

П.П. Мозу го отписваш, защото аз ли съм го дала, или по друга причина? Не разбрах добре. Не ти е допаднал ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...