Jump to content

Recommended Posts

Таман исках да го подхвана този сериал и пак прочетох в коментарите, че има насилие и изнасилени жени....и онемях! Хора, такива ли са тайландците наистина? Ако се съди от сериалите им - във всеки втори има изнасилване и това се приема за нещо нормално, във всеки трети има многоженство, което се афишира явно, във всеки втори има мафия, която не се крие и е необезпокоявана.....такава ли е тайландската действителност наистина? Такива ли са тайландците? Честно - не ги разбирам! Наказателния им кодекс какъв е и имат ли изобщо?

ПС. Чудя се дали да го почна...или изобщо да го забравя като заглавие. Просто не искам сериали с насилие над жени /при това оправдано от някой по неизвестни и неприемливи причини/, или ако има такова насилие, то за мен очаквания край ТРЯБВА да е: главният герой/виновник да влезне в затвора след справедлив съдебен процес. Тава е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко съм му набрала на този сериал, затова ще карам точка по точка. Тъкмо ако някой се включи да отговори, ще може да кара по параграфи. Аз обаче, много се ядосах! Ще оформя коментара си в спойлер, за да не е много дълго в полето.

Off Topic

 

1) Нарин не дразнеше Кави и не си просеше проблеми, тя по прницип винаги отговаряше втора, никога не започваше спора сама и първа, винаги нейните хапливи думи бяха в следствие на неговите. Той я провокираше всеки път. Специално обърнах внимание, следейки реплика по реплика. Даже преди той да знае коя е тя, пак се беше заял в цветарския магазин с нея. Така, че не можем да твърдим, че нещо си е изпросила. Освен това всяко нещо, което тя казваше беше страшно логично и правилно, принципно и честно, нито веднъж не го нападна първа. Просто той си имаше някакви социо-психични проблеми и хич не беше виновен баща му, но за това в следващата точка. (Между другото Кави и с гаджето си се държеше зле, та не е било само с Нарин, просто Нарин беше най-голямата му жертва и най-незаслужилата това.)

2) Оправданието, че главния /Кави/, е такъв в следствие на детство лишено от любов и грижа не се приема. На света има много сираци, израсли с много по-малко любов и грижа и поне 1000 пъти по-малко пари, да не говорим, че част от тях са ги малтретирали. А нашия разглезен лигльо се къпеше в пари и лукс, презадоволен от всякъде. Очевидно такъв като него, глад и жажда не е виждал, та си въобразяваше, че има истински "проблеми". От сто километра си личеше, че е имал любящ богат баща, отделно съм сигурна, че е имал и детегледачки, учители и гувернантки, та оправданието с мъртва майка и с баща-фустгонец не се приема. А и този баща не е прецедент, колко мъже са женкари, пък децата им не изкукват. Та това не са истински проблеми. Кави просто не знае за гладуващите в Африка, за измъчваните в Близкия изток, за репресии, войни, за болните от неизлечими болести и т.н., та вероятно затова си мислеше, че си има проблеми "горкичкия". Истината е, че просто си беше злобен, зъл и огорчен, вътрешно комплексиран и болен човек. Абсолютен садист и комплексиран ненормалник. Той реални проблеми си нямаше, те бяха само в главата му.

3) Сега ще сравня насилието тук с насилието в Defendant of love - да и в двата има изнасилване, но вижте разликите в престъплението! Там главния първо щом разбра, че е сбъркал, веднага съжали и се извини, второ чувстваше се зле от стореното, трето изнасили момичето само 1 път в момент на гняв, и веднага се спря, като видя какво е сторил. А тук разкаяние нямаше - имаше рецидив! Имаше и умисъл! Нашият Кави не само, че я изнасили планирано - той кара до вилата и повтаряше какво ще и направи, беше и намекнал и преди това, и не само, че в това престъпление имаше умисъл и планиране, тоест не беше моментно явление, в следствие на гняв и умопомрачение, а беше внимателно планирано, но и имаше рецидив - той я изнасили 3 пъти в рамките на няколко дена! Ако е било наказание, защо да е 3 пъти, питам аз? Не го спря и пълна с хора къща, третия път съвсем целенасочено и пресметливо действаше, вмъкна се в стаята и. За мен гнева не може да е оправдание, а и той не се гневеше на нея, а на сестра и, което е още по-абсурдно, докато в Defendant of love, главния просто беше объркал жените и то без да иска..... И не само това, но този престъпник /Кави/ се опита 3 пъти да я удави, което си беше чист садизъм. За мен подобна личност си е първо за затвора и второ за психиатър, защото изнасилването е болест /да, изнасилвачите са болни хора, особено серийните такива, те утоляват нагона си в следствие на психично отклонение и се възбуждат от съпротивата, а нашия човек имаше проявено повече от едно насилие, нали?/, садизмът също е болест, параноята също, мнителността - може би също, ако е в такива размери и второ е за затвор - защото всичко, което направи е престъпление, включително давенето. И имаше планиране, умисъл, имаше и подготовка и никакво разкаяние, после и рецидив, който доста дълго продължи. Просто беше жестоко!

4) Това да мразиш едната сестра, но да накажеш другата, която е невинна - ами тук никаква логика няма и никаква справедливост! Тези жени са отделни личности, с отделни характери и начин на живот, с различни ценностни системи! Ако това се практикуваше - представяте ли си, как всички серийни убийци щяха да се възползват от подобно правосъдие и вместо да ги наказват, щяха да пращат на електрическия стол своите братя и сестри. Значи ако аз утре направя нещо лошо, ще пробутам някой роднина за наказанието и това ще се приеме за нормално, така ли? Що за извратена логика? Подобно наказание е напълно лишено от смисъл. Главния си беше психо, но и много грешно възпитан явно /къде са бляли частните му учители и гувернандките му?/, щом не различаваше доброто от лошото, престъплението и наказанието.

5) Разкаянието и прошката - ами то някак съвсем не на място беше. Ако Кави трябваше да се разкая, той трябваше да го стори още след първата си голяма грешка, а не да натвори 1001 глупости и тогава чак да се стресне и да се събуди от илюзорното си съществуване. Та той се опита да я убие, заплашваше я, тормозеше я, биеше я, изнасилваше я многократно, системно издевателстваше над нея, влагаше и умисъл в тези действия..... и кое точно изведнъж го пробуди да стане добър? Извинявам се, но човек като него не може просто така да се влюби в жертвата и да се промени, съжалявам, но не изглежда нормално, а обратното  - жертвата да го заобича и да му прости - също не е нормално.

6) Макар повече от 1 човек да разбраха за престъпленията му /за мен са престъпления/, аз не видях Кави да е понесъл след това справедлив съдебен процес, и да има разследване и затвор за поне 10 години! А при подобно нещо, ако някой, който го види и разбере, не отиде веднага в полицията, този някой става съучастник автоматично. В тази връзка в серила имаше повече от 1 престъпници, и никакви оправдания не могат да ги оневинят тези хора, които знаеха, а си премълчаха и не изтичаха до полицията. Бащата беше очевидец, майката подозираше заради промяната в дъщеря си, сестрата разбра, другия ухажор се усъмни, приятелката на Кави също /даже получи обаждане по тел./ и никой от тях не реагира адекватно. Всъщност в Тайланд има ли правосъдие се питам аз? Нима приемат подобни неща за нормални? Полиция, съд, прокурори, закони и т.н. има ли? Никой ли от околните ли не можеше да вижда и да мисли трезво? Майката, приятелите, роднините, колегите, и всички, не се ли усетиха какво се случва? Защото то си беше очевидно и за слепец. А и ако една жена, принципна и праволинейна, така рязко се измени и почне да се държи странно, смятам, че един средно интелигентен човек от обкръжението й, би се досетил, че се случва нещо и ще потърси причината. Тук всички игнорираха сякаш това. Усетиха се когато коремът порастна. Даже главния пак най-много мозък демонстрира, като потърси и намери брошурите за бременни в стаята и. Абсурдни хора. В Defendant of love поне имаше реализъм - момичето беше на самотен остров и не можеше да избяга, а главния имаше помощници, пък тук главната я малтретираха в центъра на града, сред хора, тоест напълно сред обществото. Това общество сляпо ли е? А Нарин защо не изтича до най-близкия полицай, когато Кави я остави с колата на пътя да се прибере у дома без него. Мисля, че тогава можеше да го уличи и да събере доказателства за престъплението му, а полицията може би щеше да помогне. Все пак имаше и пресни доказателства все още. Но овцата избра да мълчи. А беше толкова готина в началото, когато мислеше нормално и се опълчваше и спореше. Разбира се, може това да се приеме и за ПТС в следствие от травмите, и затова да е била с умопомрачение, но пък нормален човек няма сам да си навреди и да не потърси помощ....поне ще се опита.

7) На какво ни учи този тайландски сериал и как промива мозъците на зрителите, как възпитава младежите? Не е първият от сериалите им с изнасилване, но е първият, който гледам, и в който това сякаш се толерира, оправдава и афишира спокойно. Сериалът според мен отправя грешно послание и то по грешен начин.

Сега да посоча и положителните неща:

Off Topic

Тайландците са крале на драмата, в кратка и сбиТа форма. За разлика от корейците тук нямаше разтягане на локуми, а пък за разлика от китайците беше нещо кратко и ясно, последователно и сравнитлно без бели дупки /като изключим изброеното, по-горе/. 12 епизода побраха цялата история премерено и дозирано. Горе долу по 4 епизода се падаха преди всеки голям обрат в събитията - 4 епизода сравнително мирно съществуване и заяждане плюс предисторията, 4 епизода грубо насилие и мъчения, 4 епизода последствията след това и опрощаване. Китайците това биха го набутали поне в 50+ епизода, а корейците - вероятно ще го разтеглят до към 20. Евела им на тайландците, че не го сториха, а заснеха историята по този начин. Имат майстори на сценария и режисурата /монтажът им куцаше обаче/ - макар серила да беше тежък, действието се развиваше динамично и с интересни обрати, беше привличащо вниманието. Имаше и достатъчно на брой сюжетни линии, и спомагателни герои.

В диалозите имаше логика и смисъл, дори и хумор в началото, не си хабиха репликите, имаше какво да се разбере. Бих казала, че похвата на заснемане беше добър. За негативите обаче, съм писала по-горе.

И ще завърша с това, че не бих препоръчала серила за гледане в свободното време, особено пък от хора със слаби нерви, защото може сериозно да се травмират.

Нарочно написах всичко в спойлер, понеже е мое лично мнение!

 

А и да допиша сега нещо, което забелязах и ме шокира - думите на песента, която се пее в началото на всяка серия! Уау! Що за песен е това? Думите са " Толкова отдавна страдам. Колко още ще успея да издържа? Защо сърцето ми не може да привикне? ......." и т.н. в този дух. Е, не, загубих дар слово просто!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При такава подробна и логически издържана пледоария няма много какво да се отговори, защото, както вероятно си забелязала, мненията са силно разнородни и сами по себе си противоречиви. Разума говори общо взето това , което пишеш ти, но повечето първо са го възприели на емоционално ниво в едната или другата му страна. Или предимно смесено. Като мен.

Едно му е безспорното, че почти концентрирания градус на чувствата успява по един или друг начин да те грабне , понесе, отнесе;  да те направи кълбо от нерви , да те предизвика към желание да бръкнеш през екрана и да удушиш/ поне!/ Кави, после някак си да те кротне  и да те кефи ,как му хлопва вратите под носа и го игнорира/ най-малкото , което Нарин можа да направи / и докато се усетиш си стигнал края и се чудиш от къде се пръкна тази взаимност на чувствата. В този ред на мисли, това ми беше най-липсващото звено в сценария.  Поне в някоя половинка серия да бяха  поизмислили нещо ...ама айде. Както отбеляза в един от постовете си, отношенията м/у героите в по-старите лакорни много не се обясняват и изясняват.  

Знам, че си звучи чисто мазохистично,  но си признавам съвсем честно, че въпреки поне десетките пъти подробно гледане , пак успява да ме жегне. И за това мога да изкажа само адмирации за невероятната игра на актьорите.  

Всъщност, ако за морално удоволетворение искаш да видиш как Ан налага Кен почти през цялото време, може да погледнеш комедията им Chain Of Love. Това - между другото.

И понеже направи една "сравнителна обиколка" с другите азиатски производства, съм длъжна да отбележа, че китайците имат сериал по този сюжет. Сериите са 31 на брой и поне до средата развиват една дълга предистория на зараждането на чувствата м/у двамата главни, които не са обременени с никакви негативи.  Тук каката е абсолютна кучка/ без извинение/, но си върти "метлата" официално според сюжета на тайладския сценарий  във втората половина.  Въпросното насилие тук  само маркирано и е почти липсващо, до там, че дори прословутата кулминация си еднократна взаимност.  За съжаление английският му превод в тубето вече е изтрит, както и във ВИКИ. Има налични  тук -там по някоя серийка, както и китайския оригинал. Мислех,че съм гледала тема тук , но не я намерих сега.

Давам ти няколко линка , ако искаш да хвърлиш око.

тук ,тук, и оригиналните серии

ПС - Пикантерийката при този сериал е, че артистите в главните роли,  наистина стават двойка и се женят.  Намерих страничката на артиста, където има снимки на двамата от сватбата. Във филмографията му е отбелязан този сериал като съществуваща тема тук, но при опит за отваряне ми дава грешка. Вероятно нещо се е бъгнало. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, asha написа:

Давам ти няколко линка , ако искаш да хвърлиш око.

тук ,тук, и оригиналните серии

ПС - Пикантерийката при този сериал е, че артистите в главните роли,  наистина стават двойка и се женят.  Намерих страничката на артиста, където има снимки на двамата от сватбата. Във филмографията му е отбелязан този сериал като съществуваща тема тук, но при опит за отваряне ми дава грешка. Вероятно нещо се е бъгнало. 

Аша, Благодаря ти от сърце за линкът към сватбата - останах без думи, след като разгледах снимките от събитието, било е невероятно, заснето е много добре. Благодаря ти! Всъщност ми направи голяма услуга без да знаеш. :) Коментирала съм в темата за актьора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може само да ме радва, че съм била полезна с нещо. Наистина съжалявам,че преведения вариант липсва. Хайде , оспамихме темата. 

Off Topic

 

Беше питала за комедии. По- горе съм споменала една , а другата , пак с участие на същата двойка е Love Reciepe.  И в двете Ан е истинска фурия , а Кенчо/ гОркия :D/ й търпи стоически щуротиите. Страхотни артисти са -признавам им го!

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде пак да благодаря за превода. Захванах се да гледам любими сериали в свободното си време и този е сред тях. След кофти субтитри за превод няма нищо по-хубаво от любим сериал за почивка. :) Отново, Asha,, голямоооооооооооо благодаря!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Налетях на нещо интересно.

Защо ли това представяне на бъдещ сериал  ми "намирисва " на вариация на Саван Бианг?

Щото още не им стиска да му направят ремейк ли?

Ще гледаме и ще видим. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДО 2еп  съм..тези квачки в цветарницата много ме дразнят ..леле оглушах само пискат:rolleyes:Кави е сладур,а главната не си по плюва кефи ме:wub:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е един от любимите ми сериали (въпреки че е противоречив, нелогичен, брутален, неморален - накратко казано всичко, което не харесвам в един сериал). Стане ли въпрос за тайландски сериали - първо за него се сещам. След него изгледах много други, но никой не успя да го засенчи. Той си остана класика в жанра. Днес пуснах да го изгледам може би за стотен път, откакто го гледах за пръв път преди години. Преди да го започна обаче реших да прочета коментарите за него и установих, че съм съгласна с всички дори и да си противоречат едни на други. Изпитвала съм всички тези чувства и мисли от едната крайност, та чак до другата докато изглеждах сериала преди. Откликът е различен в зависимост от това с каква настройка започва да го гледа човек - като на кино или като отражение на действителността; на сериозно или за разтуха; емоционално или аналитично и т.н. и т.н. и тогава умът и съзнанието ти избират да пренебрегнат или да подчертаят различни моменти/елементи от филма, с които да ангажират възприятията ти. 

Днес например след две чисто аналитично изгледани серии, действията на Кави, както и всичко, което предстои да се случи, ми се видяха напълно последователни и предсказуеми, и в този  смисъл логични като развитие на сюжета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и да го погледна, Кави пожела Нарин още след първата им среща. Отмъщението към сестра й беше само повод да извърши това, което беше решил в сърцето си. Ако не беше отмъщението щеше да намери какъвто и да е друг повод, за да я вземе доброзорно. Ако беше въпрос на отмъщение, то тогава щеше да се похвали на сестра й още вечерта след като изнасили Нарин и да вдигне голям шум както всеки път. А той след като я насили  се привърза към  нея и мълча за извършеното докато не го разкриха и то не заради себе си, а заради Нарин или по-скоро, защото смяташе, че това са си техни интимни работи - все едно, че имат нормална връзка. Глезльо Кави пожела неистово поредната играчка, взе я безпроблемно, след което се привърза болезнено към нея и изпадаше в бяс дори, ако някой само погледнеше към нея.

Off Topic

Случай като този е познат на Библията: видял, пожелал, насилил, сърцето му се привързало към нея и я обикнал (Битие 34:1-4). Има и точно обратния случай: видял, пожелал, насилил, намразил ( Второ Царе 13:14).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мери, също и опитал да удави. Плюс рецидив и умисъл. На този мъж криминален психо профил трябва да му направят. И правосъдието спи /полиция, съд и гр. общество хъркат зимен сън/ типично по тайландски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло сериала ми хареса,всичко тайладско си го имаше,даже в повече- омразата, отмъщението и накрая разкаянието.
Малко ми дотегна от Рин и нейната неотстъпчивост.То се знаеше,че ще отстъпи,но трябваше да има тайладския драматизъм. Поне един цял епизод беше за това. Вярно Кави беше проклет и много и причини.Ако беше в действителност това направо си отива в затвора,но накрая малко можеха да съкратят мъките му сценаристите. Лий добре,че се осъзна накрая. То голяма злоба имаше в нея,дори и към сестра и,а другата я гледа в очите като кученце.Дали и действителност са така нещата в Тайланд. По-големите да определят нещата и да командват по-малките. Питам,защото не за първи път виждам това нещо в сериал.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...