Jump to content

Recommended Posts

nhsrvt5kupwr.jpg

 

N no Tame ni

 

 Nのために

 

Английско заглавие: For N

Страна: Япония

По едноименната новела на Канае Минато (2010)

Излъчване: есен 2014 (старт - 17 октомври)

Време на излъчване: Петък 22:00

Формат: Renzoku

Жанр: крими, мистерия, съспенс, човешка драма

Канал: TBS

Епизоди: 10

Режисьори: Аюко Цукахара (Alisu no Toge), Такейоши Ямамото (Yakou Kanransya)

Субтитри: Английски

 

Wiki

               

Участват:

Нана Ейкура - Нозоми Сугишита

Масатака Кубота - Шинджи Нарусе

Кенто Каку - Нозоми Андо

Кейске Коиде - Масато Нишизаки

Манами Кониши - Наоко Ногучи

Йошими Токуи - Такахиро Ногучи

Томоказу Миура - Шигеру Такано

Мираи Ямамото - Санае Сугишита

Кен Мицуиши - Сусуму Сугишита

Шоно Хаяма - Йоске Сугишита

Хидеко Хара

Юки Шибамото

Юки Ямада (еп. 4-5)

 

Резюме

Четирима души са открити на местопрестъпление. Изходът е решен моментално, благодарение на показанията на един от тях. Той получава присъда за убийство и безропотно влиза в затвора. 10 г. по-късно, по време на освобождаването си, се сблъсква с полицай Такано, който се стреми да открие истината за инцидента. Той е убеден във връзката на това престъпление с друго, извършено преди 15г. на един малък остров във вътрешното море Сето.

 

Отлична игра на главните герои, но и историята се развива страшно интересно. Успяват да покажат лицата на всеки един от персонажите, дори ни позволяват да надникнем в душите им.

Когато става дума за екранизация по новела на Канае Минато, винаги можем да очакваме най-доброто. Чудесно е, че тук са подбрали толкова талантливи артисти. В еп. 1 отлично впечатление прави тазгодишният дебютант Шоно Хаяма, който играе брат на героинята на Нана.

 

Страхотни отношения между тримата с буква "Н", предадени още по-прекрасно от Нана, Кейске и Кенто! Кенто се връща с пълна сила на екрана. Липсваше ми присъствието му в последно време.

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Свали с руски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри  :click:

 

Онлайн с руски субтитри :click:

 

Най-доброто от есенните дорами за момента! 

 

Link to post
Share on other sites

Най-доброто е, защото е в жанр - човешка драма. Много силна дорама наистина.

Не е вярно обаче, че епизодите са 7, те продължават. Миналата седмица (на 28 ноември) се излъчи 7-ми епизод, а сериалът продължава. Има си го обявен 8-ми епизод в програмата на TBS и този петък, 5 декември. Мисля, че трябва да приключи с общо 10 епизодa, проверих и в nihon eiga, така е обявен.
Нана, Кенто, Масатака, Кейске и Юки си имат теми в раздел "Японски актьори". Трябва да се добавят линкове.

Link to post
Share on other sites

Аз последно видях 7End и затова помислих, че са ги съкратили. На еп.5 съм. Не ми се иска да удължават излишно историята, колкото и да ми е приятно с героите. 

Чудех се, дали да добавя човешка драма към жанровете и май наистина ще е от полза.

Link to post
Share on other sites

Аха, тъкмо се мотая и оглеждам "абе няма ли human drama този сезон?" и ето че се натъквам. "human drama" е важен термин за зрител като мен в раздел жанр. Даже до "фантастика" да е написан на заглавието му нараства неимоверно шанса да го погледна :up: . Проверих по ресурсите ми за онлайн гледане на англ. че е качен с 5 серии наведнъж. Това е повод да питам тук знаещите  :)  да чакам или да започвам гледането с шанс за още превод? В момента превеждащите на англ. са ми криви с казуса Platonic та......

Link to post
Share on other sites

Шошулчо-мошулчо, епизодите излезли с превод на английски са 6, а не 5 - ето ти още един линк. Седми ще е готов скоро, той се излъчи в петък в Япония. Момичето, което превежда епизодите е сериозно и е същото, което превеждаше и Tonbi.

Мятай се, няма да има забавяне, ще гледаш редовно, а и финалът е скоро.

Link to post
Share on other sites

:kiss2: кратко и ясно. Значи го нападам туй заглавие без съмнение. Ей, пак ще трябва да си сменя основния ресурс за гледане след като се тутка така и не е качил в случая 6 серии. Така като ги хвана на местопрестъплението и следва ...смяна.... до следващия път :896767: .

Link to post
Share on other sites

Изгледани 2 епизода- достатъчно за да кажа че заглавието е напълно от моята кръвна група. Ама как обичам образи написани и разкривани причинно-следствено, нищо не е случайно и нищо не започва "от днес" в делата и мислите на даден човек. Предвид че основите герои са подрастващи и действието е с поглед в/у тях за дълъг период от живота им нещата стават още по - интересни. Гледам с кеф. Преводача да му мисли :896767:. За да не стигна фазата на мърморене си подслаждам гледането и "карам" бавно като за мене. ;)

Link to post
Share on other sites

Точно така - бавно, спокойно и с огромно удоволствие. Снощи се излъчи и 8 епизод, изгледах го, но няма да ти издавам нищо. Кенто и Масатака са с поредните си блестящи превъплащения на екран.
Наистина сериалът ще приключи с 10 епизода, както споделих и по-рано. Обявен е, така че си запиши/ отбележи в тефтерчето с японските дорами.
Преведоха на английски и 7-ми епизод, ще го качат и него онлайн, но имаш време. Всичко върви по план. "Спокойствие и силна храна", както казва Карлсон, сещаш се за какво намеквам.

Това е най-добрият японски сериал тази есен, така че гледай и се наслаждавай на играта и представянето на историята. Щом е в нашият жанр, знаеш, че удоволствието винаги е пълно.

Link to post
Share on other sites

Изгледах и епизод 3. Усещам че ще настане обърквация с всички тези N-имена, особено когато ги споменават в 3 л. ед.ч. :blush: налага се да спирам и да правя справка с каста кой кой е. Внимателно гледане се зададе. Освен Нана Ейкура другите играещи разните N-имена са ми непознати. Масатака и аз го хваля. Героя му , поне в първите 3 серии, няма много думи но пресъздава напълно понятно какво мисли и чувства героя, ясен ми е.

10 ми  звучи напълно ок.

Казусите до тук интересни, даже много. Този на Шинджи Нарусе и този на Нозоми Сугишита на острова ясни. Покрай родителите им най-вече бяхме запознати кой какъв товар/житейски опит/ бреме има в първите години на живота си до края на  основното училище.  Сега започва  по-същественото ни  осветляване по третия казус, за който ни подхвърляха по нещо в първите 2 епизода. Следващите две "N-птици" Нозоми Андо и Масато Нишизаки предстоя да разгадая. :o аман от N.

Link to post
Share on other sites

Мне :blush: , не стана номера с бавното гледане. 6 изгледани. Имам подозрение че в основния крими казус

роля има и загубилата гласа си съпруга на полицая.

. Стана твърде интересно.

Образите са чудесно списани и "развивани". Всичко логично следва. Чакам 7.

Link to post
Share on other sites

Нали? Особено след като включиха по-осезаемо другите две Н-та. Страхотна работа на Кейске и Кенто! И аз съм точно пред еп.7. Сега ще наваксвам.

Link to post
Share on other sites

Изгледах 7-ма серия. Не ми харесва това, което измислиха за героинята на Нана. Само то липсваше.

Интересно обаче, как Н-то, за което мислим, че се жертват всички, постоянно се мени.

Link to post
Share on other sites

8  изгледани серии. Трябва да призная на творческия екип майсторството :up: . По принцип не съм почитател на поднасяне на "объркано"/ "от тук от там"/ "напред-назад във времето" на сюжет а тук се получава много добре и най-вече с мисъл, дори не забелязвам този факт. За последните 2 серии имам само догадки но не и нещо сигурно, което също е успех на "разказването". С гооолям интерес чакам 9 и 10.

Много Н-та много нещо но след като ги понаместих кой е кой, гледането стана плавно и доволно.

Една от основните теми виждам като "насилието" в широк смисъл и то. Дадено в различни варианти но водещо все до тежки последици. Поуки доста полезни. Казусите и героите такива , че редица зрители могат да приподнаят някоя или друга черта или случка и да погледнат отстрани/аналитично и да си направят изводи. Направо чудесно се развива туй заглавие до тук, точно каквото очаквам от human drama.

Разцъках екипа. Сценаристката Satoko Okudera е адаптирала и друг роман на същата  авторка - Ferris Wheel at Night - Yakou Kanransya. На всичко отгоре и режисьорския екип е същия. Ще ги "разровя" тези творци дали има нещо като за мен  а и въобще налично за мен.

Link to post
Share on other sites

Да, наближава развръзката. В следващата серия ще ни открият истината и за двете престъпления, а последната може да я обърнат на драма (дано това да не стане!).

Отново отлична игра на всички в еп. 8! Толкова съм доволна! Не само Кенто, но и Кейске сякаш излиза от забвение тук.

 

 

Според това, което зрителят видя до момента, много е вероятно второто убийство да е извършено от Сугишита, понеже тя беше с кръв по дрехите. Ако първото престъпление - палежът на острова, е дело на Нарусе, възможно е той да е извършил и второто като начин да се отплати на Сугишита за нейното мълчание. А Нишизаки е поел вината, понеже той беше инициаторът на План "Н"2.

Това е извод според видяното, но дали е истина?!

 

 

П.П. Непременно гледай Якоу канранша! Заслужава си!

Link to post
Share on other sites

ukio, интересни хипотези даваш.

Интересно кой къде е бил в дадения момент та при всички уж налични хора в апартамента е убита съпругата. Или се е самоубила?! ...... определено варианти много като имаме само подхвърлени факти но още не хронологично навързани и подозирам че ще трабва да чакаме първата трета на 10-и епизод за да ни "просветне". Търпение.

Аз все още имам прекалено много варианти кой кого. Неясна ми е и съпругата на полицая. Самия полицай е интересна "птица"/гледна точка към различните и всички казуси, за някои ме озадачава позицията му. Един такъв ту много заинтересован, ту напълно пасивен.

:) ukio, мерси много за насоката. Намерих Якоу канранша наличен за мене . А тук има ли си тема? :blush: аз не открих но питам защото не съм първа дружка с тукашната търсачка.

Link to post
Share on other sites

Има тема.

За Наоко мисля,

 

 

че съпругът я е убил. Не ми се иска да вярвам, че е друго нещо. А доколкото схванах от гледката, не е самоубийство.

 

 

Link to post
Share on other sites

Леле!

Разкриха първото престъпление!

 

 

Не е бил Нарусе! Той самият отрече, когато полицаят го попита и тогава изглеждаше убедителен. Обаче Сугишита как реагира като научи! Направо се срина според мен! Този случай някак й е помагал, давал й е сили да живее през годините. 

Остана разкриването на убийството. Не е истина, как нещата могат да се обърнат, само заради едно закъснение. Но тук най-сетне ни откриха и връзката с другото "Н" - това на Андо. Сугишита беше готова на всичко, за да го защити, но очевидно не е успяла и е носила вина дълго време. Тя беше тази, която разкри победния ход на Ногучи-сан. Но партията най-вероятно не се е състояла, след като Ногучи е бил убит.

 

 

Link to post
Share on other sites

Свърши се!
Не стана това, което предполагах. Все пак, имах едно на ум, че нещата няма да са такива, каквито изглеждат.

Имаше много силни сцени.

 

 

Тази с майката на Сугишита беше най-трогателна. 

Андо показа само един момент на слабост и той изигра лоша шега не само на него, но и на всички останали. Може би не биваше да го държат в неведения относно плана. Голяма обърквация настана. Поне завършиха позитивно, с надежда и ни показаха, че човек винаги се връща там, откъдето е тръгнал.

 

 

Добавих линкове за сваляне на последната серия.

Link to post
Share on other sites

:unsure: ммм само аз ли не виждам качен епизод 10 преведен на англ. качен из нета без сваляне ? Ама че мотаене :mad2: . Забравих направо за какво иде реч а заглавието е силно и заслужава всяка отделена за гледането му минута.

Link to post
Share on other sites

Изгледан, след като нейсе качиха 10-и преведен онлайн. Малко ме разочароваха последните епизод и половина- най-вече действията на Нозоми в самото начало на последната серия. Даже се върнах да го гледам повторно тоз момент но пак не ми бе причинно- следствено както цялото останало заглавие, но както и да е. И мисля че не се дължи на "прекъснатото" гледане от забавения достъпен за мен превод. Иначе съм доволна много като цяло.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...