Jump to content

air

Recommended Posts

35821l.jpg

 

4a9690a1afe764ec48607e069561865c.png

 

Заглавие: Grave of the Fireflies

Тип: Филм

Жанр: Драма

Година: 1988

 

Тъга... Тъга - през целия филм. И все пак на края - радост, че лошото свърши и те пак са заедно.

 

"Grave Of The Fireflies" е военен филм, в който войници и оръжия почти няма, но има разрушения и страдание, предизвикано от бомбардировки.

 

Мястото е Япония през Втората Световна война, а главните герои - две сирачета : Сейта, 14 годишно момче, и малката му сестричка Сецуко. Двете деца успяват да преживеят заедно много трудности без помощта на родителите им (майка им умира, а баща им е на фронта), но не успяват да преживеят безразличието и враждебността на обществото и, най- страшното, на роднините.

Off Topic

Гледайки филма бях обзет от мъка и гняв. Невероятно ми изглежда как рисуван филм може да предизвика такива емоции. Макар и анимационен, "Grave Of The Fireflies" в никакъв случай не е за деца. Има сцени на страдание и болка, на смърт.Трудно се описва такъв филм. Трябва да го видиш, за да почувстваш ...

 

Съчетанието на изпипана анимация с потоци от цветове, които изпълват екрана, не само забавляват окото, но и те карат да се радваш с децата, когато си играят, и да тъжиш, когато те страдат. Историята е разтърсваща, но не е уникална. Това се е случвало и, за съжаление, продължава да се случва навсякъде, където има война.

 

Живота на децата щеше да е непрекъснато страдание и унижение, ако не бяха деца и не можеха да се радват и на малкото, което имат: кутия с цветни дъвчащи бонбони, блузка, вързана във вързоп, пълна с вода, тичане по пътищата и полята и игра с прекрасни сияещи светулки, които като всичко хубаво и нежно, умират бързо. Но Сейта бързо се променя и започва да възприема света като възрастен. Готов е на всякакви жертви за любимата си сестричка, дори кражба, но не загубва гордостта и честността си. Вярата му, че ще се спасят, не угасва и за миг, и му помага да измисли и осъществи дръзки, но успешни, планове, за да преживеят. Но колко дълго могат да издържат две самотни деца в борба с живота и безразличието на хора?

 

Сейта и Сецуко са като светулките - красиви и игриви, но беззащитни и слаби. Те не могат да живеят в един враждебен свят, в който не им е позволено да са щастливи.

 

:subs:  Свали с български субтитри: :click:

 

:subs: Онлайн с български субтитри: :click: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен графиката няма значение. Няма значение и мнението на човек за втората световна и дали американците или японците са "лошите". Дали Пърл Харбър или Хирошима и Нагасаки са били по - голямото зло. Това е единственото аниме, за което ме боли да пиша/говоря. Не знам кой е създателят му или режисьорът, но на по - смазващо задушаваща история не съм попадала. Накрая просто самият живот добива различен цвят. По собствено мнение бих казала да не го гледате, макар че за нищо на света не съжалявам, че аз самата го направих. Това ще да беше най -тъжният час в живота ми, но понякага човек има нужда и от това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и малко линкове за сваляне - :click:

 

А за филма какво да кажа. Най-тежкото аниме ,което гледам. Направо ти съдира душата,пресова сърцето и изгаря плътта.

А за жалост това е била реалността,такава е и сега някъде по света,такава ще бъде за жалост и в бъдеще.

Както се казва и са казали преди мен,такъв филм трябва да се гледа и да се почувства,с думи е трудно да се опише,болката и тъгата ,която струят от екрана.

Не бих го повторил,но и не съжалявам ,че го гледах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...