Jump to content

Ghost in the Shell (1995-2015)


air
 Share

Recommended Posts

Ghost-in-the-shell-movie-poster.jpg

Заглавие: Ghost in the Shell
Тип: Филм
Жанр: Екшън, Трилър, Научна фантастика
Година: 1995
Свали с български субтитри: тук

Свали: тук, тук и тук

Български субтитри: тук

Гoдинaтa е 2009. Блaгoдapение нa мpежaтa, cветът нямa гpaници, a xopaтa живеят във виpтуaлнa cpедa. Хaкеpcките пpеcтъпления ca cе paзрacнaли дo cъвъpшенcтвo и зa бopбa c кибеpтеpopизмa е cъздaден Oтдел 9, в кoйтo paбoтят елитни aгенти - кибopги c невеpoятни cили и cпocoбнocти. Eднa oт тяx е Maйop Moтoкo Куcaнaги. Tя и екипът и ca пo cледите нa "Куклoвoдa", миcтеpиoзен и изключителнo oпacен xaкеp, cпocoбен дa пpoниквa в чoвешките мoзъци и дa изпoлзвa кoнтpoлa въpxу тяx зa cвoи coбcтвени зaгaдъчни цели. Maйop Кocaнaги и нейните кoлеги cе впуcкaт в еднa виcoкo теxнoлoгичнa нaдпpевapa c вpеметo, зa дa зaлoвят и cпpaт Куклoвoдa. С тoзи шедьoвъp Maмopу Oши, вдъxнoвил бpaтя Уaшoвcки зa cъздaвaнетo нa "Maтpицaтa", е един oт нaй-кpacивите и теxничеcки cъвъpшени филми в иcтopиятa нa япoнcкaтa aнимaция.

0e471005e40a2fae.jpg

Заглавие: Ghost in the Shell 2: Innocence
Тип: Филм
Жанр: Екшън, Трилър, Научна фантастика
Година: 2004
Свали с български субтитри: тук 
Свали: туктук и тук
Български субтитри: тук


На 20 септември 2004-та излезе втората част на анимето, който е вдъхновило дори братята Уaшoвcки да създадат Матрицата. Този път обаче, историята е по-задълбочена и не толкова мащабна, колкото беше в първата част, но се съмнявам феновете да останат незадоволени. Историята ни отнася през 2032, когато хората няма вече да са само хора. Роботиката ще присъства във всеки аспект и ще има много хибриди-Хора, които са изцяло роботизирани (Роботи с човешки души), хора с имплантанти и метални части, както и "кукли", които нямат душа. В този свят, където границата между човешкото и кибернитичното е размита, вече дори престъпленията се извършват от роботи. Бату е киборг с частици от мозъка си и оскъдни спомени за някаква жена, наричана Майорът. Заедно с неговият партньор разследват случай, в който "Гиноид" (Киборг със свръхреалистичен вид, предназначен за сексуален партньор) е убила брутално своят собственик. В развитието на филма те се сблъскват в дълбока конспирация, замесваща бюрократи, мутри на Якудза и много други висшестоящи. Макар сюжета да не ни грабва от самото начало и да наподобява някое старо криминале, той става все по-интересен и задълбочен с развитието си. Анимацията е нарисувана перфектно. Във филма присъства същата онази мистика, типична за японците, бавно говорещите свидетели с наведени глави и чувството, че главните герои са преплетени в нещо много по-голямо. Има изобилие от пищни сцени, но не това откроява филма, а неговата преувеличена бруталност. В първата част, главната героиня застрелва човек, който се пръска на парчета по стените, друг бива застрелян в гръб и гръбначният му стълб изскача пред него. Този тип хиперболично насилие присъства и в тази част, но е съвсем оскъдно. Като заключение, ще кажа, че този филм заслужава да се гледа не просто за анимацията, но и заради задълбоченият сюжет и тази странна визия за бъдещето, за която може да се замислите...


33f02ea89fb1bed2.jpg

Заглавие: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society
Тип: ТВ Спешъл
Жанр: Екшън, Трилър, Научна фантастика
Година: 2006
Свали: тук и тук

Български субтитри: тук

Directed by Kamiyama Kenji and with the participation of the same staff from the popular series, GitS: SAC, this full-length 105 minute feature premiered in Japan on the SKYPerfecTV! satellite television network on September 1st, and was successively released on DVD on November 24th.

A.D. 2034. It has been two years since Kusanagi Motoko left Section 9. Togusa is now the new leader of the team, that has considerably increased its appointed personnel. The expanded new Section 9 confronts a rash of complicated incidents, and investigations reveal that an ultra-wizard hacker named the Puppeteer is behind the entire series of events.

In the midst of all, Batou, who was stalking the case on a separate track, encounters Motoko. She goes away after saying, "Stay away from the Solid State Society." Batou is left with a doubt in his mind. Could Motoko be the the Puppeteer?

The series of intriguing incidents that Section 9 faces gradually link together almost artistically. Who is the Puppeteer? What will happen to Batou`s relationship with Motoko? What is the full truth behind this carefully planned perfect crime? And what will the outcome be? Mysteries surround the Solid State Society...

NOTE: The word "Puppeteer" is used in this text as a temporary translation for the original Japanese term "Kugutsu Mawashi," and it is not meant to be the official English adaptation.

Edited by Joys
Link to comment
Share on other sites

Изгледах го отново, 5 години по-късно. С годините филмите имат тенденцията да остаряват и овехтяват - не и този.

Ghost in the Shell: Innocence си остава събитие за света на анимацията от ранга на супернова звезда.

Зашеметяващ във всяко едно отношение. Калейдескоп от брилянтно красиви сцени. Философска дълбочина на изказани мисли на ниво превъзхождащо даже сериозни игрални филми, и то в количества, които ще ви накарат да спирате филма за да ги осмислите. Изключителен музикален фон, поднесен от гения на Кенджи Кавай. Добре обмислен и логичен sci-fi сюжет.

Един от малкото случаи в киното, когато продължение е по-добро от оригинала.

Филм, който трудно може да се опише. Филм, който трябва да се види, за да може човек да му се наслади и разбере.

 

http://www.youtube.com/watch?v=2Qdc_Cfi1-k

Link to comment
Share on other sites

Така е. Навремето и аз спирах доста филма за да търся информация из интернет за казаното и цитираното във филма и да го осмислям. Наистина и на мен Innocence ми харесва повече от първата част. Може би е точно заради всичката тази дълбочина, мълчание ( мисля си, че всеки един философски филм не може без мълчание) застиналост, но и толкова красота. Ескрипто добре забелязва, че много "игрални" филми не могат да постигнат това, което постига този. Този филм прилича на филмите на Тарковски - един режисьор, от който Мамору Оши се е вдъхновявал доста и това си личи.

Чудя се как са гледали този филм в киносалони в Япония - ако изобщо е бил пускан в такива. Просто няма как да да си изградиш своя представа за него ( нарочно не казвам "няма как да схванеш филма" ) без да сложиш пауза след поредния цитат на някой писател или философ - и да потърсиш информация за него и идеите му в интернет да речем. А за схващането - има толкова много нюанси и идеи, които всеки може да интерпретира по различен начин, че си мисля че схващане не е много подходящ термин. Трябва да го гледам още поне няколко пъти - и всеки път сигурно ще забелязвам нещо ново. Невероятен филм.

А специално за Оши - вижте неговите творби Patlabor и Patlabor 2. Музиката им също се правена от Кенджи Кавай - също толкова подходяща и въздействаща. Та тези два филма са правени преди първия Ghost In The Shell и ако ги гледате ще видите част от идеите на Оши, които после се избистрят в " Духът от черупката". Може би повече Patlabor 2, където може да видите присъщите за Ghost-a философски послания и високотехнологична обстановка.

Толкова ми харесва мълчанието на фона на впечатляващи визуални сцени, самата кибер-пънк атмосфера ( характерна повече за първия "Ghost" ) и въобще почти всичко от вселената на Оши.

Та такива работи. Аниме сериалът също е много силен и смислен, въпреки че не е толкова мрачен като филмите. Трябва само да си намеря и оригиналната манга някой път и вече хармонията ще е пълна.

Link to comment
Share on other sites

А специално за Оши - вижте неговите творби Patlabor и Patlabor 2. Музиката им също се правена от Кенджи Кавай - също толкова подходяща и въздействаща. Та тези два филма са правени преди първия Ghost In The Shell и ако

ги гледате ще видите част от идеите на Оши, които после се избистрят в " Духът от черупката". Може би повече Patlabor 2, където може да видите присъщите за Ghost-a философски послания и високотехнологична обстановка.

 

А най-първо е бил Dallos. ;)

Link to comment
Share on other sites


"Дух в черупка", скоро ще получи холивудска екранизация. Вече можете да видите впечатляващия трейлър, който със сигурност ще привлече вниманието на зрителите. Въпросът е, доколко и как режисьорът ще успее да представи на голям екран дълбоките идеи, вложени в анимето? Ще поживеем, ще видим.. на 31 март 2017г.От японска страна очакваме появата на Такеши Китано, Каори Момои и Рила Фукушима.В техническо отношение нещата изглеждат доста любопитни, но се надявам създателите да дълбаят повече в друг аспект!


  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Аз пък си мисля, че няма да е чак такъв провал, такова предчувствие имам. Но и да го съсипят честно казано ми е се тая, не съм от феновете на Призрака. Самото аниме почнах да го гледам, но се отказах след 20-30 минути и го изтрих и то при положение че съм голям фен на кибернетичният жанр и в частност роботи и киборги. Бих се изкефил на римейк на Кашерн тъй като за разлика от Призрака там ми харесват и протагониста и цялостната атмосфера. На циците на Скарлет съм се нагледал достатъчно, а този филм мога да се насиля да го гледам само заради Китано тъй като ми е интересно как се е вписал в тая холивудска продукция....

Link to comment
Share on other sites

Вчера го изгледах и аз трейлъра.

 

Честно казано, въпреки че по принцип и аз бях и съм от скептиците на филма осъзнавам че дори и да беше изцяло японски няма как да е точно "мота-мо" по оригиналните анимации/анимета (все тая). А предполагам и че не трябва да бъде, защото не бих искал да гледам още от същото, искам филмът да има нещо свое и уникално. Иначе предпочитам визията да си е по-мрачна (киберпънк все пак), както и самият сюжет и атмосфера, тоест това, което си е оригиналният Ghost in the Shell. И  примерно точно затова тези огромни цветни холограми на хора не ми допадат изобщо, твърде са ярки и "непропорционални" за мен. Мисля си, без да натоварвам никой с мнението си, че киберпънкът от книгите (като изключим аниметата и видео игрите) е пресъздаден най-добре във филмова обвивка от "Blade Runner". Затова и този филм ще си остане за мен мерило за това как трябва да стават нещата. Сега като се сетя през 2017-та ще излезе и втората част на този филм, за която си мисля че ще бъде типичен холивудски продукт от последните 10-на години - лъскава визия и нищо повече. Което е жалко.

 

Но все пак филмовият Ghost in the Shell е хубаво нещо, най-малкото ще допринесе за запознаването на много хора с този прекрасен свят (не ми се ползва думата "франчайз", много ми е смотана и фалшива). Нов киберпънк филм - още по-добре, да залъже глада до излизането на Cyberpunk 2077...

Link to comment
Share on other sites

Че той Китано ли ще го режисира? Това е ново, може и да не е чак провал.

Иначе и аз не съм фен на Полтъргайст в ореха, колкото и да го въртя и суча, просто не мога да намеря "шедьовърните" качества, за които всички говорят. Съгласен съм единствено, че като анимация и сетинг за онова време - 1999 г. беше нещо невиждано.

Link to comment
Share on other sites

Беше да още тогава не гледах чак толкова анимета, но това имаше голям отзвук. Не ме учуди и че са го ползвали за базис на Матрицата. Далеч не им е за пръв път на американците да крадат от Изтока, а призрака може и да не точно шедьовър, но не мога да му отрека идейността, просто самите идеи не са ми по вкуса и затова се отказах да го доизгледам.

Понеже Римедоре засегна темата..киберпънка и на мен ми харесва много особено и като намирисва на дистопия. Еталона ми в това отношение обаче е Texhnolyze, просто там нещата са като по учебник, а внушенията и философските идеи са точно на ниво шедьовър. Tehnolyze обаче би бил прекалено трудно смилаем за масовата публика, особено пък тази дето избра Тръмп за държавен глава..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...