Jump to content

The Mole Song: Undercover Agent Reiji (2014)


lazeto

Recommended Posts

cS89HbK0y6FsN63xbk9NYgVYmuy.jpg

 

138512697279137337227.jpgbg.jpg

 

The Mole Song: Undercover Agent Reiji (土竜の唄 潜入捜査官 REIJI)

Страна: Япония

Също така известен като: Mogura no Uta Sennuu Sosakan REIJI

По мангата на: Noboru Takahashi - "Mogura no Uta"

Премиера: 15 февруари 2014

Времетраене: 130 мин.

Жанр: Екшън, Комедия

Режисьор: Takashi Miike

Субтитри: Английски

IMDB

 

Участват:

Toma Ikuta - Reiji Kikukawa

Shinichi Tsutsumi - Masaya Hiura

Riisa Naka - Junna Wakagi

Takayuki Yamada - Shun Tsukihara

Takashi Okamura - Itsei Nekozawa

Yusuke Kamiji - Kenta Kurokawa

Mitsuru Fukikoshi - Toshio Sakami

Sarutoki Minagawa - Doppo Fukuzumi

Koichi Iwaki - Shuho Todoroki

Ren Osugi - Masayoshi Ako

 

Резюме: Reiji Kikukawa (Toma Ikuta) е ченге със силно чувство за справедливост, завършил полицейската академия с най-ниска оценка. След като шефът на полицията е внезапно уволнен поради "дисциплинарни" въпроси, Reiji получава тайна задача да се внедри в голямата криминална организация Sukiyakai под ръководството на Shuho Todoroki (Koichi Iwaki), което води със себе си куп трудности и комични ситуации...

 

:essub:

 

 

Линк към вторият филм :click:

 

Свали с български субтитри :subs:  :click:  :click:  :click:

 

Онлайн с български субтитри :subs:  :click:

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Свали с Руски субтитри :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре му се е получило на Миике, въпреки че като идея не е толкова оригинален. По-скоро техническите компоненти са най-ярката част в лентата. Разбира се, не бива да пренебрегваме и актьорското присъствие. Тома се справя чудесно, а подкрепата на Шиничи, Ямада и Юске Камиджи също не е за изпускане. Финалният бой между героите на Тома и Ямада остава в съзнанието, а с подобен завършек, агент Рейджи определено си търси продължение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам си Песента на къртицата, и осъзнавам, че Икута Тома е влязъл по-рано от очакваното за "идол" във фазата да играе за кеф и професия, а не за фенки. За Такаши Мийке, пък никога не съм имала съмнения... Вярно е, филмът е едновременно трудно търпим, отвратителен и заразителен... и освен това ме кара да се замисля за неща дълбоко в себе си, по един наистина ужасяващ начин... Факт е, че спирам лентата през 5 минути от неудобство, срам, смях и гняв ... факт е, че я пускам отново... Не бих могла да я гледам на кино.

А Икута Тома просто блести: жалък, буен, смешен, единствен и неповторим...

 

----------- Ok, финалът беше сравнително слаб :),

но положителен

струва си да се погледнат и надписите...

И все пак. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този Мийке, ще го флагнем с бг тия дни. Това е типичен Мийке, и няма нищо общо с романтиките, комедиите и бледите героични герои, които съм превеждала досега. Лично аз се забавлявах много в крайна сметка, но не мога да гарантирам, че нещо няма да ви се стори прекалено или да ви отблъсне. Със сигурност доста неща шокират.

 

При все това, когато го гледате, докато го гледате... ми се иска да ви задам един въпрос: трябва ли да играеш роля за да бъдеш самия себе си? 

---------

 

И да ви подаря маршовата музика на молеца, докато плуват кучетата; идиотските детайли на всеки от нощните герои; полуделите пеперуди и енергията на Рейджи, когато вика "Дайте ги насам".

 

ЪЪ Кева, за теб има специална изненада в каста... Даже по едно време го питаха, може ли да лети със самолет...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това от всякъде си е Мийке, но не моя Мийке и все пак достатъчно Мийке за да ме задържи . Добре е, че в един момент спря  да разчита толкова на „техническите компоненти“, въпреки наличието на няколко велики послания в декорите. Много ме е яд понякога, че не различавам канджи ( може и да не значат кой знае какво), обаче съм подозрителна  щом буквите дето различавам са повече от на място и време. Колко ли хора в Япония са проспали Достоевски ?

Ами, аз не бих го гледала пак и все пак остави добра следа в мен. За пръв път толкова да се радвах и на Ямада ( сега вече разбирам феновете му )  :) 

 

 

Майра, започнеш ли с ролите няма ли да забравиш кой си ? Приемам хората като парчета пъзел или като палитра, съвкупност от множество нюанси на различни цветове и в този ред на мисли, ролите лишават  от тоновете в човека . А пък пеперудата, ами аз капитана обикнах, но ако ми се усмихне в други роли може би ще ми стане любимец. Не, че нямах двама от второстепенните герои   ( единият само снимка за съжаление ) :) 

 

П.П. Филма нито е толкова объркан, нито толкова философски колкото са коментарите ни  <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, съгласна съм, ролите лишават от цветове. (И филмът никак не е философски :) ) Просто напоследък се сблъсквам и с другото явление: ролите да оцветяват по нов начин.

 

 

Тук имам предвид само екранния образ... Ролята на Молец оцветява Рейджи. Ако не беше приел да е Молец, нямаше да бъде никой, най-многото безличен полицай. Интересното е, че той си е същият човек като личност - леко бавен, странно и силно принципен, склонен към насилие, изключително лоялен - през цялото време. Но благодарение на ролята си на Молец се самоизгражда едновременно като "най-добрия" мъж и с ново, цветно, по своемо харизматично лице.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или

 

най-накрая му е разрешено да бъде себе си. Следва принципите си извън стандартните правила. В нормата склонностите му не се вписват, но ролята на молец, ограниченията падат и това му позволява да се разкрие. Поне аз не приех Рейджи като човек влезнал в роля . По-скоро като „селският глупак“, който обаче хич не е глупак, а просто са карали математик да рисува :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Амиии то точно това е...

 

Той не беше влезнал в роля, той стана себе си в ролята, но му беше необходимо разрешение за това.

Нямаше да следва принципите си извън правилата. Нямаше сам да си пробие път към себе си. В една стандартна ситуация. след уволнението нямаше да има нищо.

 

Просто получи грант - Песента на молеца и му разрешиха официално да живее в името на нещо по-голямо. Ако може :). Друг е въпроса че той можа.

Но просто ми е супер интересна тази врътка с възлагането на задачата. Супермен дали някой му е възложил? Не мисля. Обичайно великите хора - художници, артисти, герои.... те изпитват огромна нужда да бъдат някакви, но не дочакват да им възложат...да им дадат ролята... А виж, той и за единия секс искаше разрешение :)))))))))

 

Или поен аз така го почувствах :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За такива като нас, дето си дават сметка какво правят трябва специални форумни наказания  :unsure: и все пак

 

Проблема е, че в ежедневието си всеки един от нас е принуден да спазва някакви норми, етикет и да се адаптира спрямо средата. Неизбежно някаква част от човека минава на заден план. Има такива свикнали да лъжат от учтивост - това видите ли било елементарна етика . Но да не се отклонявам прекалено . Та в свят в норми рядко някой е напълно себе си постоянно . И тук идва ред на избор : дали да се вземе роля или някаква част от нюансите в тебе да мине на заден план, да е потисната и неизявена, но все пак запазена и все пак - дори в този половинчат вариант да си себе си. Рейджи според мен получи възможност да влезне в свят, който си има норми, но момчето не ги познава и спокойно ги пренебрегва, а хубавото на новото му място за пребиваване, че стандартите ограничавали го години на ред са отпаднали. И той се разкри, такъв какъвто е :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ха, и като ни накажат, какво? Рязко ще се повиши популярността на Източния дух?

Значи може една тема да се задръсти със спам от 50 фестивала и двайсет безсмислени похвали "Хен-ки прави супер роля на 24-тата минута, докато вика дзак в едни храсти", "Тончо, ти много добре си разбрал посланието, чистито", но не можем да си поспорим за смиъсла на филма, да не би да излезе чат? 

 

 

Просто защо не се разкри също толкова смел, точен и самоотвержен като полицай... Защо не е избрал якудза от начало?  Защо му трябваше външна роля :))))))))), това се попитах   :)...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми се иска хич да пиша отрицателно мнение тук тъй като ме поканиха наистина учтиво и то човек чиито мнения уважавам, но все пак се чувствам длъжен да напиша отзив...Наистина се опитах да го изгледам, но просто нямаше как да продължа да си го причинявам...така всичко приключи след 50 минути мъка и чакане нещо интересно и що-годе забавно да се случи. :(( Тома е чудесен актьор дори и само от ролята му в оборосите си личи, че човека пращи от талант. Тук също го доказва с този нестандартен образ, но просто прекаленият неглиже стил на тукашният сценарий и недостатъчната свежест на пародийният хумор тук пречат особено..Не ме разбирайте погрешно, почитател съм на пародиите, едни от най-любимите ми комедии в личната ми класация изобщо са тези на Джим Кери и Адам Сандлър, които в мащабен план са едни от светилата в този жанр. Но в техните филми нещата, които се случваха също бяха нелогични(всъщност да търсиш особена логика в този жанр е налудничаво), но поднесени по особено интригуващ начин, който не само те разсмива, но и поддържа интереса ти жив по време на гледането. Тук нито ми беше смешно (може би трябва да отбележа 1-2 проблясъка), нито ми се искаше особено да разбера какво ще се случи с героя на Тома, просто ми стана безразлично до степен в която не можех да продължавам вече да гледам и затова направо спрях плеъра.. Тук са заложили главно на деформация на образите - визуално и поведенческо, но просто не са налучкали вярната формула поне според мен. Мога да разгледам детайлно някои от случките тук и да конкретизирам, но наистина не ми се ще да го правя..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Икута Тома е един от любимите ми актьори. Безспорно талантлив, но на филма му липсваше нещо, което все още и аз самата не мога да разгадая. 

Беше ми забавно на места, беше ми отвратително на места, беше ми срамно, тъпо, заинтригувано, отегчено, развеселено. Ужасно много емоции и именно заради това не мога да разбера какво точно търсех от самото начало. 

 

Не мисля че симпатягата беше по - добър престъпник, отколкото полицай, както е коментирано по - горе.  Не съм съгласна с това защото според мен той си беше златна мина още в началото. Имаше принципи, които и самите полицаи не разбираха.  Не се промени докрая. Остана си същия човек, който вярваше в своите си разбирания.

Силно впечатление ми направи още в началото, когато началника му каза:

"Ако ти кажа, че гарвана е розов - значи е розов, разбра ли?"

"Но всички гарвани са си черни, шефе. Вярното е вярно. Грешното е грешно. Правдата е правда, неправдата е неправда!"

(Цитирах по памет) 

 

Може би най - после намери хора, които го харесваха такъв, какъвто е и бяха готови да го измъкнат отвсякъде. И може би това е смисъла на живота. Не да намериш в какво си добър - полицай, престъпник, продавач - а просто да намериш в живота си такива хора, с които можеш да лудееш, да бъдеш себе си, които ще те измъкнат отвсякъде и които истински ще ти вярват, които ще те тикнат в забавни, но и страховити ситуации, които ще ти разкрият повече от потенциала ти. Без значение колко е престижна професията ти, дали си загубеняк или вечния победител.. Такива хора.

 

Образът на Ямада беше най - нормалния от целия филм. Облеклото му също! :xaxa:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ razzormaw. Аз - като човек, който редовно и безцеремонно оплюва всеки прекален комерс, рядка тъпотия или нагло бездарие, (пробутано за арт или регионална култура) - съм последния форумец, който ще се възмути от негативен коментар. Животът е един-единствен, времето е ценно и не трябва да се гледа нищо, което не грабва, не увлича и не влиза под кожата. Освен ако не си киновед и не ти е работа да гледаш... тогава сори.

 

Честно, аз самата се отнесох доста противоречиво към филма в началото, и бая се почудих за всичко... но факт е, че сега виждам главно хубавото от него. Рейджи ме зарази и това е. :). Затова и не мога да го защитя както подобава - знам, че ако взема да го мисля, да анализирам символи и пеперуди, да подреждам връзки и втори планове, никога повече няма да се свивам от ужас и болка на сцената, в която 

куршумите пръскат прасците на Молеца

, да се хиля като изоглавена когато Рейджи 

хруска чинийката с поглед на студент, който току що си е унищожил пищова за изпита... Подозирам, че това (изяждането на пищова или химикалката) е наказанието за децата в Япония ако ги хванат да преписват...

нито ще ми се прииска да отметна глава назад и да изкрещя "Дайте ги насам!"... и т.н и т.н...

 

Т.е. накратко... хареса ми филма, затова се прежалих и го преведох. :) Изръчках и vesy да го редактира, докато заприлича на истинско улично бижу. (Благодаря!)

Но това не значи, че на всички ще се хареса...

 

 

@ Kristina

При все това беше странно как ролята на престъпник го промени.. Понеже той даде клетва, докато беше в нея, в която "Ако Бащата каже че гарванът е бял, Синът трябва да го приеме..."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, да де, но той така или иначе не стана престъпник  :na2: . Трябва много силно да вярваш на Мийке и в Мийке, че да се прежалиш  в първият час и малко  :28558: . (А иначе филм, който да става за хора и гледане само с позитивни коментари - такова животно няма. На мен обаче ми липсва вдъхновението на Razzormaw, когато ей така от сърце и докрай си излива душичката  :D  . Аз самата бая спорих с Мийке, но в крайна сметка ми се отплати за скучните моменти . Все си мисля, че за следващите  зрители би било полезно някой да ги предупреди за онези начални минути, та да са наясно какво да очакват ) 

 

Нормите не се слагат само от обществото, понякога ние самите градим прегради . Напасваме се спрямо собствената си представа за това което би трябвало да представлява човек от дадена професия. Не съм сигурна, че точно работата само ограничава Рейджи и повечето му контри да не са си били негови предразсъдъци. Пък и как би могъл да служи на справедливостта , ако избере Якудза ?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

теоретично - не стана.

на практка събираше дългове и разнасяше оръжия.

като правна ситуация - според мен се води нарушител...

Всъщност 

той послужи на справедливостта именно като избра якудза... Т.е. въпреки че докладва за наркотиците, за всичко останало си беше якудза. Идеята на якудза е "най-великия мъж"; този, който "се забавлява"; този, който печели всичко, но може и да го даде на някой ей така, понеже не печели заради печалбата...

Обаче защо при целия този свой потенциал Рейджи не беше опитал да бъде  "най-великия полицай"... Това всъщност не разбрах докрай за себе си и по-точно, именно тук идва нуждата от маска и от роля според мен...

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не мога да повярвам, че този филм предизвиква у нас толкова дълбоки разсъждения. Най - вероятно, ако режисьора ги чете, сам ще се усъмни в смисъла на творбата си, но пък е интересно. Та, мисля че той беше твърде справедлив за полицай. Някак си полицаите бяха далеч по - продажни и подли от якудза. Те може и да се избиваха и осакатяваха, но държаха на мъжката дума, както и Рейджи и може би затова така добре се приобщи към тях, а не към полицията. По - скоро си мисля, че той си беше човек на място, когато дойдеше време да се вземат важните решения, да се действа справедливо и безстрашно. По- скоро би било добре полицаите, всичките, да се опитат да бъдат като него, а не той като тях. Те бяха готови да го зарежат, а толкова много членове на якудза умряха, когато го защитаваха да не го прострелят, въпреки че той беше още нов. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали полицаите бяха далеч по-продажни и подли от якудза.

Първо истински лошите якудзи бяха истински продажни и подли, както подобава. Стреляха по своите, разпространяваха наркотици и лъжеха нагло своя отбор..

А полицаите от друга страна разпознаха в

Рейджи принципен човек и съответно също до последно играха принципно. Ако филмът беше български 100 на 100 някой полицай щеше да изпее цялата засада на якудза предварително... А не якудза сами да се досещат... Някак си полицаите му дадоха шанс и разрешение... и го пуснаха докрай :) Изобщо не мисля че във филма имаше някаква ясна дефиниция - якудза са зли а полицаите добри или обратното полицаите са зли, якудза лоши. Те просто играеха заедно и едни срещу други, всеки, такъв какъвто е

 

 

Но режисьорът, повярвай ми, е мислил 100 пъти в повече от това, което ние коментираме тук, просто той е един от великите откачалници на нашата епоха (поклон), и макар че това филмче едва ли го е взел особено насериозно, го е мислил и разигравал на ниво, на което не бихме могли и да си представим :))))))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да споря, колко е мислил Мийке, докато е правил този филм. Очевидно е, че не е мислил особено защото това е пародия и не предполага кой знае колко велика вътрешна подбута, която да бъде обяснена на зрителя. Гледала съм и други негови филми и не си падам по нарицателните и натруфените определения, колко е велик или гений даден творец защото за човек никога не е късно да стане за резил, а всички творци са хора. Има хубави филми, има слаби филми, но този филм не е нито хубав, нито слаб. Той е развлечение. Напомни ми обаче, че трябва да устоявам да бъда себе си, за колкото и луда да ме вземат останалите и колкото и да не ме разбират. Когато си себе си печелиш повече, отколкото губиш. 

 

За мен якудза бяха далеч по - честни от ченгетата защото следваха своите принципи. Даже когато лошия герой беше разкрит за него се каза, че той ще поеме цялата вина, макар вината да е на боса - така е редно и е въпрос на чест - нещо, което ченгетата в тази лента нямаха и нещо, което ченгетата обикновено нямат. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересни коментари. Миике ако не провокира подобна разпалена дискусия, няма кой друг. Той и Соно. Двамата пуснаха толкова провокативни филми в последните 2-3г. Трябва повече хора да ги гледат!

 

П.П. Миике определено не е мислил за публиката, докато е правил филма. Той самият казва, че снима, каквото сам пожелае, без да задоволява нечии очаквания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Kristina, думата "очевидно" за мен изключва всякакъв диалог, за спор не знам...Очевидно - ми не е очевидно... Още повече, че лично моето мнение е, че за създаването на пародиите и изобщо за истински смешните неща се мисли двойно повече, отколкото за тъжните и страшните... Много е лесно да уплашиш или обидиш някой. Много е трудно да го накараш да се почуства добре, и да го изведеш отвъд ... ето затова преведох Молеца и Къртицата, а не Brain man.

@Ukio Не съм казала, че е мислил за публиката, а просто, че е мислил, а при него, според мен, това се получава на доста високо ниво.. и в много посоки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...