Jump to content
Sign in to follow this  
abador

За правописа и липсата му - оффтопик LG

Recommended Posts

За интиресно ли говориш .... да вметна само без нотка на заяждане .... може да съм го написала нарочно така лигаво (което си беше и идеята) дали от клавиатурата на тела (където гласни са на едно ,а съгласни на друго и буквите като И и Е са една до друга ..бля,бля),дали от бързане .... или просто недоглеждане или не знание .... аз не съм тук да гледам кой къде сложил точка и запетая,дали е писал граматически вярно или не вярно ,аз съм тук заради страста ми към азиатците и защото намерих хора с мойте интереси .... така че .... извинете предварително ,но така ще да е ... заредете се с положително ... грешки ще има .....

 

П.С. поправих я ,за да не дразни ... но до тук .... :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абадор, не че нещо /и наистина не се заяждам/, но се пише "предраЗсъдЪци" :) За тази дума ставаше дума :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Логопеда като малка .... явно не си е свършил работата ... не го приемам като заяждане ... споко ...

 

Честно З-то не го чувам .... както и да е .... много време му отделих на този въпрос ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

И на мен не ми е идеята да се заяждам, просто ми се ще хората в тоя форум да пишат грамотно. Това в повечето случаи е така, де. Нека и ние като азиатците, които харесваме, да се стремим към перфектност ;). Кайзен му е майката :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ми хубаво де, като ви се ''ще" колегите да се изразяват по - грамотно и ви дразнят правописните им грешки, защо не й пишете на "лично"??? Не мислите ли, че е тъпо и гадно пред всички да й обяснявате като на "някаква малоумна...", как се пише "предразсъдъци" (два пъти гледам поста на Киддо, да не се окен...ам и аз тука с правописа :28558: ). Считам, че не сме в училище, за да изкараме "виновника" пред целия клас и дайте да го смъмрим публично...Защо не използвате по зрял подход...Да кажа ли и аз,че не се заяждам, но съм "леко чувствителен питбул" към подобна методика... :bee: Сори Лазе...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не мисля ,че съществува перфекност на този свят ,също така не мисля че очарованието и красотат може да се намери само в перфектноста ... за да си стремя към нея ... мойте идоли не са перфектни, и те си имат недостатъци ,и за това ги харесвам ,и не им търся кусурите ..... как да се изразя по мило .. да кажем така ,искали сте да ме поправите с цел да не се излагам ,но за мен мъдрите и интелигентни хора не биха си казали "виж я тая квай проста ,една дума не може да напише правилно", за тях има много по важни и смислени неща, та да обръщат внимание на нещо което може да е направенно несъзнателно и по ред още други причини ... бля ..бля,бля ... прекалено много се разду ... та както каза Ърбан не сме в училище ... и Лазе знаеш ,че съм ти фен ... прощавай ,че така обърках ме темата ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Истината е, че смятах, че абадор знае как се пише "предразсъдъци", затова и не обясних как се пише...Реших, че пише от телефон и затова е объркала и просто исках да й обърна внимание да си чете нещата преди да поства, за да са по-приятни за четене. Сега, че причините за неправилното изписване се оказаха други, съжалявам.

 

Написах го публично, тъй като ми дойде първосигнално и въобще не съм се и сетила да ползвам лични. Не виждам нищо лошо в това човек да си поправя грешките.

 

Абадор, просто става ясно, че имаме различна представа за мъдрите и интелигентните хора. Тук освен това въобще не говорим нито за мъдрост, нито за интелигентност, ами за културност. Културните хора пишат правилно. Има интелигентни хора, които пишат неправилно, има и много различни видове интелигентност. Освен това хора сме, приоритетите ни са различни. Например на мен красотата на изказа ми е важна, защото съм израснала в семейство, където акцентът се поставя върху добрия изказ (филоложко). Затова и много грешки накуп не ми понасят. За теб може да има "много по важни и смислени неща" , но за мен правописът е важен. Най-малкото днешният правопис отразява днешното състояние на държавата и учащите в нея - заради неграмотността и незаинтересоваността, която се шири, България в момента е на тоя хал. Форумът за мен често е като оазис сред цялата простотия, която се лее и затова имам може би свръхочаквания за пишещите в него.

 

Ако си се почувствала засегната, прощавай, не ми е била това целта. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ще се включа в извън-темата, че и на мен ми е малко болно...

Абадор, не става въпрос за перфектно, а за правилно. Погледни твоето мнение, погледни това на Сиера по-горе - кое според теб е написано според ПРАВИЛАТА за писане на български? :) При теб няма големи букви, няма точки, "бля-бля" също е нещо извън обичайните правила. Това са неща, които тук леко дразнят, защото преводачите и редакторите ги съблюдават с много голяма прецизност и правят впечатление не само когато редактираш субтитри, но и когато четеш каквото и да е друго. Оттам и имаме лек наклон да назидаваме и подтикваме към спазване на правилата.

Обаче... винаги има и друга страна.

Сиера, в днешно време, когато темпото на ежедневието е много по-засилено, отколкото беше преди 10 и дори преди 5 години, правилното писане е един вид "излишно губене на време". Улавям се и аз, че в чат или смс-и карам на малки букви, без никакви знаци. Това нещо за тийнейджърите е вече ежедневие и няма как да не го пренесат и по форумите. Защо да се спазват правила, "след като ме разбират и без запетаи и големи букви". И ще продължи в този дух и следващите години, така че любителите на правилата ще скупят коси и вият до небето, но това са реалностите.

Така че призовавам за някакво разбиране и от двете страни. И ще преместя мненията извън темата по-късно в нова тема.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз не мисля, че съм била радикална в изказванията си, приемам, че хората могат да пишат с грешки. Аз самата правя немалко. В чат комуникацията и аз пиша с краката си, но това е лична комуникация между мен и приятелите ми, така че там не ми пука особено. Във форума се стремя нещата да изглеждат другояче. В крайна сметка тук има и тийнейджърчета, които пишат що-годе правилно, смятам, че възрастните трябва да се стремим още повече да пишем добре. Не идеално, просто добре. Нормално е да има някоя и друга грешка в даден текст. Когато обаче текстът е като морзов код и пълен с грешки, е, прави впечатление.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...