Jump to content

The Eternal Zero | Eien no Zero (2013)


ukio

Recommended Posts

Keva, единственото логично обяснение на поведението на Миябе е

 

 

че се е опитал да даде на страната си това, което друг не може, както naia каза. Междувременно си е осигурил "подкрепление" за семейството в лицето на оня балък, дето стана дядо на внуците му... На мен и това ми се видя някак странно, защото човекът имаше абсолютно ясна представа за наличните военни мощи от двете страни и се беше нагледал на самоубийствени мисии. Защо да се набутва да умре? Аз на негово място нямаше да си мисля, че ще променя нещо с моята еднолична, ако ще и гениална камикадзе-атака. Друг е въпросът, че той може би не е искал да ЖИВЕЕ изобщо с мисълта за всичките измрели покрай него хора и че би искал да остави семейството си като роднини на герой, а не като роднини на "страхливец". Може би му е хрумнало, че много повече хора ще ги е грижа за близките му, ако постъпи така. Аз обаче не бих разчитала на завистлив кретен, който във военно положение стреля по съратниците си (който беше единият "спасител" на жена му, както се оказа). А ако не е разчитал на него - значи твърде повърхностно е мислил. Освен това роднините му на първа, трета и пета копка откриват, че е "страхливец"... Като цяло филмът ми напомни на Byakkotai, където пак сума хора измряха за едното тъпо нищо и за финал се сложи някакво геройско настроение... Признавам, Byakkotai е на квадрат по тъпотия и по безсмисленост на смъртите, но ми остави същото усещане.

 

И - Keva, това не е само японско явление инструкторът да страда за всеки попилян живот;) Съвсем общочовешко си е. Не смея да пиша за това дори, щото на дявола опашката не спи и не ща да я дърпам;)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм приятно изненадана от многоликите коментари. Чак втора страница заформихме! Може дори и извън рамките на филма да излезем.

Безспорно лентата има своите пропуски. Ако човек изследва дълбоко, сигурно ще открие доста такива, но това може да му коства удоволствието от гледането.

Факт е обаче, че и аз се замислих допълнително над въпросите, които засяга продукцията и смятам, че японците са я направили с общочовешко звучене -  така би се харесало повече на западния човек, отколкото на по-възрастните японци, например. Тези японци, които са отгледани с чувство за чест и дълг, по указите на самурайския кодекс. И ако така погледнем на нещата, тогава думите на Миязаки ще са съвсем резонни - подобно поведение на главния герой би било мит. Защото пилотите напълно доброволно са заявявали, че искат да поемат тези мисии. Това е потвърдено от оцелелите. Показано е и във филма. И въпреки норми на поведение, различен мироглед и т.н., всички сме хора (и като такива можем да мислим и чувстваме - Миябе съвсем не е бил глупав, осъзнавал е нелепата обреченост на мисиите и именно затова е разсъждавал по този начин; търсел е изход и е открил някакъв - за себе си и за семейството). Именно на това са се оповали режисьора и автора на романа, за да вложат в творбите си универсално звучене, каквото именно би се понравило най-много на съвременния човек, в това число и на съвременния японец. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубав разказ за Втората световна война,през погледа на изтока.

За самоубийствените атентати днешно време никога повече няма да казвам ,че са извършени от камикадзета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сантментален, дълъг два часа и половина и малко захарен, но и много силен на моменти.

Spoiler

Особено когато махаше усмихнат за сбогом от самолета си... Внуците оценяват достойнството на своите предци. Снощи го видях, и още ми звучи надъхващото слово за самоубийствените пилоти  - "да понесете непоносимото; да направите невъобразимото...", как тичаха... как беше срам да си пазиш личния живот...

Пацифист съм, но ... това е то Япония...

Като сравня с  консуматорското общество с това, коледните филми сега, всичко материално, задоволяващо разни капризи...

 Браво Ная, че си го превела страшно хубаво още преди 4 години! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, winter said:

Здравейте! Не мога да изтегля субтитрите :) Замунда не ми е опция, защото не се отваря в чужбина...

 

http://bgtorrentz.net/zamunda-net/  или http://bgproxy.org/ (Сигурно има и други. Тези обаче, за мен лично, функционират от години. VPN също е опция, но зависи дали ти се занимава. Реално погледнато, ако влизаш по 2-3 пъти на седмица, и горепосочените линкове ще ти вършат перфектна работа.) Пишеш zamunda.net и влизаш с името и паролата си. Сваляш с магнит и си пееш... ;)

 

П.С. Сега като писа и се позамислих. Може да ползваш и https://hide.me/en/proxy

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...