Jump to content

Recommended Posts

865388.jpg

Cart

카트

 

Страна: Южна Корея
Премиера: 13 ноември 2014г. (7 септември 2014г. - Toronto International Film Festival)
Времетраене: 103 мин.
Режисьор: Boo Ji Young
Жанр: драма, по действителен случай
 
В главните роли:

Yum Jung Ah като Sun Hee

Moon Jung Hee като Hye Mi

Kim Young Ae като Soon Rye

Kim Kang Woo като Dong Joon

Do Kyung Soo като Tae Young (син на Sun Hee)

Hwang Jung Min като Ok Soon

Chun Woo Hee като Mi Jin

Ji Woo като Soo Kyung

Lee Seung Jun като Choi (Началник отдел)

 

Сюжет: Сон Хи (Юм Джонг А) е майка на две деца, която работи като касиер в голяма верига магазини. Заедно с нейните колеги Хье Ми (Мун Джонг Хи), Сун Рье (Ким Йонг Е), Донг Джун (Ким Канг У) и останалия персонал един ден разбират, че са уволнени неправомерно. Решавайки да защитят правата си, да стачкуват мирно и да се опълчат по този начин на голямата компания, те не подозират какво всъщност ще се случи....

 

Филмът е по действителен случай. През юли 2007г. уволнени служители на E.Land Mart Retail започват мирна стачка, продължила 510 дни.

 

 

:essub:

 

Свали с английски субтитри :click:

Свали с български субтитри :subs: :click: :click:

Онлайн с български субтитри :subs::click:

Онлайн с руски субтитри :click:

С руски дублаж :click:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добър филм и съм доволна, че го изгледах, защото е и по действителен случай, но... Голяма драма, човешка драма, от която настръхнах. Не е нормално да изпращаш каски, да изпращаш мъже с бухалки срещу мирно протестиращи жени, които искат единствено работа.
Радвам се все пак, че го изгледах, защото обичам филми по действителни случаи. Те ми дават една малко по-ясна картина и представа за ситуацията изобщо в корейското общество, поне донякъде.

Нашият човек е страхотен. Браво на Кьонг Су, а в ЕХО могат само да се гордеят с него. Ще стане много добър и като актьор, нищо че е музикален изпълнител. Това е първата му роля изобщо, защото филма бе заснет зимата, преди той да се снима в сериала с Чо Ин Сонг това лято.
Дожаля ми за него, защото...

 

 

.... героят му отнесе доста голям бой и то незаслужено. Замълча си и не каза кой е истинският виновник, но и защити приятелката си по този начин.

 

Не ревнах, ама ми се напълниха очите в тази сцена, като го видях как гледаше като жално, свидно коте.

 


Като го знам и самият До Кьонг Су, че никак не се отличава и като характер от героя, който изигра тук... ми става още по-свиден. Същият си е, мълчи, търпи, изпълнява и винаги набутан някъде отзад, да не се вижда, да не го забелязват. Толкова е скромен, че понякога ме хваща яд на него.

Парчето на Кьонг Су към филма вече ме допада и то много. Първоначално, когато излезе преди месец и го чух, бях предубедена, а и го споделих в темата на ЕХО. Не ме грабна, може би не така, както очаквах, но сега вече го слушам с удоволствие. Блестящ е в изпълнението си, а и сцената, когато зазвуча на финал, с кадрите, които показаха в този момент, беше още по-завладяващо.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Появиха се някакви субтитри дано малко стават поне... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

И на мен ми хареса филма. Много драматичен и показващ друга реалност, различна от тази в повечето сериали. Реална реалност, за съжаление. Някак си позната, песимистична и безнадеждна, но предизвикваща силно съчувствие, възмущение и гняв. Едва ли ще видим този филм на Дните на корейската култура и кино.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Целият емоционален заряд на филма  е събран в тази песен. Изпълнена по възможно най-силно изразителният начин, с  притихналата болка  и крестящата безнадежност - вик на упорита борба, в името

 

на живота и справедливостта. Страхотно изпълнение, много хубав, реалистичен филм по действителен случай.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако някоя добра душа приема проекти за превод, отправям гореща молба за това заглавие. Все се надявах да получи бг превод, но надеждите ми започнаха да угасват три години по-късно. Филмите по действителен случай са силни и докосващи именно защото са реалността ненапудрена с грим. Още настръхвам като се сетя за ''Мълчаливите''. Тези филми се правят, за да бъде видяно стореното и историята никога да не се повтаря. Колкото повече гласност получат, толкова по-добре. Наистина, ако има някой, който да удари едно рамо, ще съм много благодарна. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Още един руски онлайн

Благодаря ти, адашленце, че писа тук.:kissx:

Съвсем го забравих този филм, а когато излезе се бях настроила да го гледам, излязат ли някакви разбираеми субки. Сега, покрай поста с молбата се присетих за него. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Радвам се, че е имало полза от мнението ми :)

 

Ще го загледам на английски като му дойде редът в листа ми, а ако един ден има бг буквета, ще го гледам със семейството в разширен състав.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Филмът е наличен вече с бг букви. 

Може да го намерите тук и тук. Надявам се да ви хареса и ще радвам да обменим мнения. :)

  • Like 2
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Току-що го изгледах. Умът ми не побира как е възможно подобно нещо. Как онези горе си правят каквото поискат, всички в страната едва ли не знаят и никой не прави нищо по въпроса, за да възстанови правдата. Тези хора отстояваха правото си. Заслуженото си право, което им беше отнето. Толкова съм бясна, че място не мога да си намеря. Това са банда безмилостни социопати. Изобщо има ли правосъдие в тази пуста Корея? Кого защитава полицията? Престъпниците ли т.т

 

Кинематографията е добра. Хареса ми заснемането измежду касите. Показаха как ''ония горе'' са способни да унищожат един задружен, добре работещ персонал заради прищевките си. Показаха как се мачкат хора, сякаш са мравки. Показаха как в борбата всеки един ти става по-скъп и от семейство. С него лягаш, с него ставаш, на неговото рамо се опираш, той те усмихва и той те разплаква. Филмът през повечето време остана удивително равен, ако мога така да се изразя. Едно такова затишие, спокойствие точно като пред буря. Това ми помогна да го понеса без да плача, но ме накара и да се замисля, дали не е бил цензуриран и орязан. Липсваха детайли, като например, какво стана с детето. Искам да знам. Мисля, че не са добавяли доукрасяване на историята, за да я направят по-филмово емоционална. Не ми допада, ако слагат художествена измислица, за да подсилят драматизма. Всеки зрител е достатъчно способен да проумее болката и несправедливостта, които понесоха тези хора без да са виновни. Имаше и сериал по този случай, ако не се лъжа. Все пак Корея се е погрижила заснемайки това, случаят да не остане забравен.

 

Kandala, безкрайно благодаря за субтитрите, които ни подари. Честно казано бях загубила надежда, но Слава Богу все още има хора, които сбъдват желания :kissx:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Този филм го поех не заради любимото ми момче, а заради историята. Гледах го скоро след излизането му, хайде 2015 да е било, но не можах да го забравя. Може би защото съм преживяла 90-те с огромната безработица, времето в което работещите нямаха никакви права. Договор? Работно време? Ха, за да имаш работа или за да я запазиш в онези години трябваше да си готов на големи компромиси.  Предполагам и сега някъде е така, но хората постепенно се научиха да търсят правата си. По-важно - да се осмеляват да ги търсят. 

Та филмът ме докосна с човещината си, а и го намирам за вдъхновяващ. Показа ни, че заедно можем. Резултатът не е гарантиран, но ако не правим нищо със сигурност промяна няма да има.

Относно сценария и аз се радвам, че не са добавили "къдрички". Търсих и четох разни статии и наистина си е било така, не са украсили нищо. Филм за обикновените хора и техните обикновени проблеми. Никой не спаси света, "победата" беше спорна, имаше грозни случки, получиха се добри приятелства... както в живота. 

Мисля си, че точно това е била целта при създаването му. Хубав филм, направен с уважение към "малкия" човек.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...