Jump to content

The Little House (2014)


ukio

Recommended Posts

 

spacer.png

 

The Little House

Японско заглавие: 小さいおうち

Романджи: Chiisai Ouchi

Жанр: драма, мистерия, семеен
Премиера: 25 януари 2014г.

Времетраене: 136 мин.

По новелата на Кьоко Накаджима

Кинематография: Масаши Чикамори
Сценарист и режисьор: Йоджи Ямада
Участват: Хару Куроки, Такако Мацу, Чиеко Байшо, Хидетака Йошиока, Такатаро Хидеока, Сатоши Цумабуки, Юи Нацукава, Исао Хашизуме
Субтитри: английски, в торента

Награди

Wiki

IMDB

 

Резюме

Напомняйки частично за "Спомените на Мацуко" на Накашима, филмът разказва за възрастна жена на име Таки (в ролята Чиеко Байшо), която се връща назад в годините, за да предаде историята на живота си на своя племенник (в този случай вместо Ейта, в образа на племенника влиза Сатоши Цумабуки). В основата на тези мемоари стои скрита тайна, която е можела да промени съществуването на всички около нея. Какво й е коствало да пази тази тайна? Само тя си знае.

Плъзгайки се безпроблемно между две времеви рамки, камерата ни пренася в далечната 1936г., когато младата Таки (Хару Куроки) - скромна девойка от северните, заснежени области на Япония, пристига в Токио, за да работи като домашна помощничка при семейство Хираи. Фамилията притежава красива червена къща, сгушена в предградията на столицата, далеч от тежките военни събития, които се разиграват на континента (това е времето, когато Япония нахлува в Китай). 

Именно тази малка къща с червен покрив е мястото, където се развиват отношенията между героите. Тя е основата, залегнала в сюжета на продукцията.

 

Йоджи Ямада -Съвсем в неговия стил. Разликата е, че сега действието не се развива в самурайско време, а в предвоенна Япония.

Впечатлена съм! Трогната! Съвършенство от класа! Страхотно пресъздадени човешки отношения. Нямаше една излишна сцена.

Благодарение на тази лента осъзнах, че Ямада-сан вероятно е единственият режисьор, който може да филмира аниметата на Миязаки! Който гледа, ще усети защо.
Прекрасни изпълнения на трите дами - Хару Куроки, Такако Мацу и Чиеко Байшо! Сатоши, Йошиока и малкият bot-chan остават незабравими! Вече знам, кого могат да вземат за игралната версия на Джиро Хорикоши от The wind rises. Няма по-добър от Йошиока в това отношение.
Невероятно, но докато гледах Чиеко Байшо, мислено наложих лицето й върху образа на Софи от "Подвижният замък на Хоул"! Всъщност, самата тя озвучава Софи. Каква фрапираща прилика!

 

* По рамана на Кьоко Накаджима "Chiisana ouchi", спечелил награда Наоки през 2010г.

* Снимките са правени между 1 март и 31 май 2013г. Определят заглавието като първият романс, правен от Йоджи Ямада в 50-годишната му кариера

*  Историческите факти за китайско-японската война през 1930-те и 40-те години на XXв., предлагат ценна информация, която добавена към останалите плюсове, прави лентата интересна за зрители с всякакви вкусове.

* Хару Куроки получи наградата за Най-добра женска роля на кинофестивала в Берлин тази година. Тя наистина пресъздаде безупречно фините емоции на героинята си. Останалите две актриси - Чиеко Байшо и Такако Мацу, също заслужават големи аплаузи за изпълненията си. Очаква се да бъдат включени в номинациите на Японската филмова академия. Аз дори мислех, че филмът ще е японското предложение за Чуждоезичен Оскар. Много е подходящ. Знаем, че Ямада-сан имаше своя продукция, влязла в топ 5 преди повече от 10г.

 

 

Торент

 

Онлайн с английски субтитри

 

Онлайн с руски субтитри 

 

Чудесно е, че Ямада-сенсей вече работи по нов филмов проект. Отново семейна история и пак с познати лица. Ще видим за пореден път Сатоши и Ю Аои, Юи Нацукава и Исао Хашизуме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина чудесно изпълнение на Хару Куроки, очаквах всяко нейно появяване, за да видя емоциите, който пресъздава: свенливост, миловидност, загриженост, едновременно домашна прислужница и ангел хранител на малката къща.

Много малки детайли и характерни герои ни потопиха в атмосферата на онова време, а сълзите в края на филма на възрастната Таки усетих

като тъга по отминалото време и това, което войната е разрушила. Идилията в малката къща представляваше животът преди войната, а тъгата и репликата защо живях толкова дълго беше в памет на нейната господарка и всички, които са загинали по време на войната.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледан неусетно. Приятна  семейна приказка в класически стил. Гледала съм преобладаваща част от филмите на Йоджи Ямада и всеки път оставам доволна. Ако трябвя с една дума да ги охарактеризирам това ще е "завършеност". Просто след негов филм съм напълно удовлетворена без мисли в стил " ако това бе написано или заснето така,  щеше да е  по-добре ".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно. Чувството е приказно.

Интересно е, как Хару Куроки получи всичките си номинации в Япония за Поддържаща актриса, а в Берлин я оцениха като Главна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип към всякакви филмови награди съм да речем апатично-небрежна като зрител. Нито ме впечатляват, нито привличат , нито пък обратните неща. Та това дето се е случило с кой главен, кой не :896767:  напълно потвърждава правотата на отношението ми. За смях си е факта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...