Jump to content

Recommended Posts

Спомням си. 

Обществото ни (като мислене) беше толкова извратено, че дори и на омъжените, но многодетни майки се гледаше с презрение, нищо че им даваха пожизнени пенсии и им раздаваха медали („тая пък селендурка, за кво ги е нацвъкала повече от две”, „тия са пълни мизерници, в кой век живеят – кви са тия четири-пет лапета дето са ги народили”). А в училище тези деца все ги пренебрегваха (и учители и ученици), сякаш имаше някакъв неписан закон, че всяко следващо дете се ражда по-тъпо от предното и ще е вредно за обществото. Имах съученици към които отношението беше точно такова. Помня, че една омъжена жена роди на 40 години (от съпруга си естествено) и беше голям срам за нея и целият град я одумваше. Голямо престъпление беше - "че родила от съпруга си на тази дълбоко преклонна възраст". Най-милостивите коментари бяха, че трябвало да го абортира, че да не се излага така на нейната възраст.

 

 

Да си без баща е по-малкото зло, отколкото да имаш баща идиот. Обратното също е вярно. Лошо е когато си и без двамата.

Но нали е филм и всичко е в интерес на романтиката  :28558:. Ще ни се да ни поизлъжат малко. Малко хипноза за релакс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В началото на сериала ни излъгаха с малко романтика,сега ще я гледаме през крив макарон. :28558:  То с такъв идиот като нашичкия как ще се получи вече и да иска да направи нещо такова,вече е късно за такива неща,няма кой да се хване,освен Ненка.Може пък  и тя даже да не го приеме на сериозно. :xaxa:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз това си мислех. Как ни зарибиха в началото с таз фалшива (както се оказа) романтика и сега всички сме им в мрежите.  :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

      Върнахте ме в миналото  roslava  и meri2003 спомням си ги тези времена, когато да си самотна майка беше позор голям. Спомням си, как забременели момичета изчезваха за 7-8 месеца и се връщаха после уж сменили училището или пък били на гости на братовчеди. Ходеха да раждат някъде другаде и после изоставяха децата, макар, че някои от тях искаха да си ги гледат. Обаче обществото беше такова, ще те смачка, оплюе и детето, пък и майката ще носят клеймо цял живот. Колко объркани съдби има от това "какво ще кажат хората".

      Преди повече от 30 години моята сестра реши да роди и отгледа дете сама. Леле, какво ли не чухме и не видяхме тогава. Това, което успяхме да направим, всички, които бяхме покрай нея беше да не позволим на племенника ми да расте гузен, че е роден без баща. И той имаше щастливо детство, а когато порасна стана и е много уважаван човек. Мисля, че у нас обществото започна да се променя още тогава преди 30-тина години. Бавно, много бавно в началото, а после нещата взеха да се развиват в по-бързи темпове. Сега нещата са супер различни, смениха се поколенията.

     Та думата ми беше за филма, който всъщност обсъждаме. Странно ми е това, че корейското общество не е мръднало и крачка напред по отношение на тези неща. Че хората, въпреки качественото образование, обучението им в чужбина, високите технологии, остава някак задръстено патриархално. Родителите ти търсят партньор, налагат своето мнение, което може да е различно от твоето, Родителят ти определя дали да родиш детето си и не само това, всеки наднича в живота ти най-безпардонно. Е това не мога да разбера, защо няма промяна въпреки всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля,че са започнали да се пробуждат,макар да е една мноооого малка част от тях.Това го видяхме в последния епизод- жени,които протестираха и застанаха плътно зад главната,ако не бяха те нямаше да я върнат като водеща.Също и двете млади двойки които я поздравиха в ресторанта,бяха готови да и помогнат когато видяха,че се свива от болка.

След десетина готини  надявам се и при тях нещата да се подобрят.

Не вярвам да има на света жена която да иска да бъде самотна майка,всяка жена мечтае да създаде семейство,да има любещ съпруг и деца.Ако някога някое момиче се реши на такава крачка,то естествено е,че до нея мъжа или не я иска,или не може да разчита на него.Вместо да страда тя и детето в бъдеще,по-добре още в началото да не се случат нещата.

Но адмирирам такива момичета,вместо да абортира или изостави детето си,тя се бори по какъв ли не начин да  го защити. :up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Няма как да не се променят нещата,въпросът е колко дълго ще им отнеме,а колкото за тези ,които я поздравиха,мисля,че ако я бяха я срещнали преди една седмица ,когато я одумваха и я бяха свалили от екран,щяха да я третират по друг доста по- различен начин.Иначе от лична гледна точка отгледала ме е самотна майка,на 26 години съм и никога не съм срещала проблеми заради това,единствено децата се чудеха дали не ми е гадно,че нямам баща,обаче като нямаш нещо как да ти липсва,а и като съм ходила в приятелки и съм виждала поведениетона бащите им,никак не ми се и приисквало да си кажа право...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен впрочем последният епизод ме наведе на мисълта за друга романтика:

 

 

не мога да обясня защо точно, но усещам във взаимоотношенията й с подличкия й колега много повече близост и разбиране, отколкото във връзката й с готвача на който и да е неин етап. Вярно, водещият си е долничък, голям страхливец освен това, а и двамата се посборичкаха за надмощие, но сценарият все ги тласка да си помагат един на друг, да си пазят гърба. Това едва ли е случайно. Държенето за ръчичка в болницата си беше направо трогателно :28558: Сега се очаква бацето да изиграе ролята на татко и ме гложди някакво чувство, че с "мама" ще се сближат и че героят ще открие у себе си неподозирани топли чувства към детето...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепел ни на езика, но и на мене така ми се чини (въпреки, че ще тая надежда за обратното до края на сериала, нищо че готвачът е жалък червей). На всички постери все двамцата ги дават да са си гъсти. А пък и нали в превюто на 9-ти епизод Главният каза на Главната, че трябва да приключи с това (демек с тяхната история, поне така го разбрах), а нея я даваха да рони прощални сълзи, стиснала отказа от бащинството и химикала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с откачалката колега отдавна съм си го помислила

,бащата не видя и чу сърцето на бебето на видиозон,докато колегата Да.Това не напразно ни го показаха,а и другите последвали уж случайни неща,трябва да ни подскажат,че не мухльото/баща/ ще бъде до нея,а колегата.Нищо ,че го е страх от уволнение,какво ще кажат хората,но поне ми се  видя,че той е човека който се намира в родилното до нея в превюто за 9 епизод.Вярвам,че той ще се промени кардинално,с раждането на детето и отглеждането.

Защото не е родител този който те е създал,а този който те отглежда.

Бащата ще има да се налива по баровете от отчаяние,ама по кой и той сигурно няма да знае.Дали по Ненка или по вече мина сянка през поле/нуна/. :28558:

А пък и драмата нали се казва -Велика сватба,очаквам да има най-накрая и то с колегата,не ме замеряйте с домати/471.gif

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да е феминиска сценаристката, ама освен гадните типажи мъже е направила и доста такива женски персонажи. Това което си мислех за главната, започва все по ясно да ми се избистря.  В началото се колебаех какъв тип характер е, обаче все повече ми прилича на един определен тип жени. Онези които хем правят каквото си пожелаят, хем не знаят какво искат. Чувстват се център на вселената, не ги интересуват чувствата на другите и имат силна способност да се заблуждават в правотата си.  Какво имам предвид ли? Тя е от този тип жени, които ще разкарат 4-5 влюбени и готови да направят всичко за нея мъже, просто защото вътрешно си решават, че не са достатъчно добри за тях и в същото време пускат постове и картинки за истинската любов във фейсбук. :)  Искам да кажа че тя си живее в свой собствен свят, не вижда, не чува и не се интересува изобщо от реалността. Център на вселената, никакво съобразяване с никой, почти никаква усилия от нейна страна. Накрая като нищо ще свърши с много по-лошият вариат колегата. Но дори да отгледа детето само, никога няма да се замисли за друг вариант. Такива неща дали готвача всъщност няма да се окажа страхотен баща, не съществуват като мисли в съзнанието. Тя винаги е права, няма друг вариант. 

 

Какво имам предвид под това че не вижда реалността? Ами замислете се.  Направи "огромно" усилия да отиде при родителите на бащата на детето й. Не и харесаха, не иска да живее при тях.  Готвача за какво се жени за другата? За да стои по-далече от семейството си.   Някаква комуникация имаше ли м/у тях за това? Че и двамата всъщност се борят за едно и също нещо. Създаването на едно семейство е постоянна борба и с обществото и с фамилиите. Това обаче няма никакво значение, защото тя отдавна се е убедила в правотата си :)  Съзнанието на такива хора винаги ме е плашило, защото мислят роботски и без чувства. А нещата в света не са само черно или бяло.   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко сигурно ще попрекъсна диспута, ама взе да ме човърка една чуденка :) В този сериал неведнъж споменаха, че е незаконно да се прави аборт и въпреки това цялата пасмина със старите майчици начело й пилиха на главата на главната да направи аборт... Как става това? Поредната публична тайна, параван на фалшивия морал? Изредиха се лекари, роднини и приятели с приказки за аборт, пък той уж бил "незаконен". :huh: Прочетох тук на едно място, че в Южна Корея на 440 000 раждания годишно се падат 340 000 аборти. Доста сериозна цифра, близо половината бременности се прекъсват изкуствено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм го гледала до този момент, но прочетох дискусиите с голям интерес. Демоне, не мисля, че създаването на "семейство" е някаква борба или изисква да се жертваш. В името на "детето", или към друг човек. Трябва да ти доставя удоволствие да бъдеш с него. А да приемаш първите влюбени в тебе 4-5 мъже в името на това имагинерно нещо, за мен е пълен абсурд.

kcekce , трябва да разучим как е...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз не говоря за първите 4-5 дошли от нищото, а такива които е оплитала с месеци. :) А въпросната даже и дете има, не е правила само секс. Ето едно интересно нещо. Когато един мъж го направи това е свиня, подлец, боклук... Обаче ако го направи жена е пример за подръжание, истинска жена, човек който знае какво иска и т.н.  Двойствени критерии. :)

 

Защо ще е нелегален аборта там, а при нас да е легален?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поразрових се, по принцип е незаконно да се прави аборт, но се допускат изключения при случаи на изнасилване и кръвосмешение, както и при наличие на някои текущи заболявания или наследствено предавани такива. То и Ненка в болницата тогава спомена нещо, че е болна, когато инсценираше готовност да абортира ;)

 

В общи линии е незаконно да махнеш дете, просто защото не го искаш - трябва да имаш сериозни здравословни или морални основания. Смятай, 340 хиляди корейки годишно биват твърде болни и твърде изнасилени, за да родят :) Знаех си, че е параван за фалшив морал. Впрочем НИКОГА нямаше да науча това, ако не беше този сериал. Може би това целят с този сюжет - да хвърлят светлина върху тези въпроси най-сетне.

 

Уличена в нелегален аборт жена може да бъде осъдена на до 1 година затвор и да плати глоба в размер около 2000 долара. Така като гледам, според официалното законодателство "престъпнички" би трябвало да са абортиралите жени, а не самотните майки. Още интересни подробности - Южна Корея е една от страните с най-много извършвани аборти в света, а приемането на перорални контрацептиви от жени неизвестно защо било "заклеймено". Щури хора :dunno:

 

Демоне, каква ти е логиката - "щом при нас е законно, защо при тях да не е?" :28558: Ми що пък в ОАЕ имат различни закони от нас, или в Китай? Задаваш ми отговори :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става въпрос,че ако един мъж го направи е свиня,подлец,боклук,а жената е пример за подражание.Има доста примери където мъжа застава плътно до жена  бори се за нея и срещу всички.Има и обратни примери когато жената е, в истинския смисъл боклук,как може тогава човек да застане на страната на жената.Thorn Birds

Още в началото тя разбра,че той не е стабилен мъж на който може да се разчита,не може да бъде стълб за нея,а и  семейството му повлия още повече за решението ѝ.

Но да си представим,че се беше омъжила за него при една евентуална кавга,този стабиляга веднага на минутата ще се врътне и ще отиде при първата срещната, и ще си направи дете,  а защо не и повечко деца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още в  началото? На вторият месец след зачеването на бебето.  Поне така казаха лекарите, след като и прилоша докато чете новини. :) Значи за два месеца и нещо тя го харесва, но като станат нещата сериозни, той не става за съпруг . Това ако го беше направил мъж, не знам какъв щяха да го изкарат.   kcekce по-пътя на логиката смятах, че за такива неща корея се стреми да бъде като америка и европа.  Всъщност не знам дали в америка аборта е забранен или не. Дори това че някъде може да е незаконен, го разбрах от този сериал. :)  Да не говорим че в много други корейски филми съм виждал оборти. Което обяснява и данните които показа. Незаконен е колкото проституцията вероятно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Демонче, няма как да разбереш позицията на майката.За теб всичко се върти около нея, заради самата нея, но за мен, тя прави всичко, заради детето.


 


Сериалът излага на показ истини, които не са лицеприятни за Корея .Във всички форуми, където погледнах- само адмирации и харесвания, за разлика от самата Корея.


Даже имам едно наум, дали умишлено не го дават веднъж седмично, за да не предизвикват голямо негодувание. 


Малко остава, сигурно другата седмица ще се радваме на бебето и на нови емоции с татковците.


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Не си бременна, нали?

- Не съм.

- Това е всичко, което исках да зная.

- Притеснявал си се, че може да съм бременна?

- Притеснявам се, че може да поискаш да поема отговорност. Единственото нещо, което мразя на този свят е отговорността.

 

Това е разговорът между двамата след като на нея и прилоша, докато водеше новините. В такива случаи не е ли редно да проявиш загриженост и да попиташ човека как е, как се чувства, а не да мислиш за собствената си кожа. След такова "излияние" и унижението, което трябваше да изтърпи от неговите родители, може да се разбере защо главната реши да отгледа детето си сама. А като добавим към това и последвалите постъпки на пльошкото нещата вече са съвсем разбираеми.

 

 

Дават по една серия на седмица и то в събота, защото изместиха часа на излъчване за по-късно, за да не се конкурира с драмите по  националните телевизии. От което пък идва идеята, че в неделя зрителите няма да стоят до толкова късен час, защото на другия ден са на работа. И резултатът е един епизод седмично.

 

 

Понеже следя и Misaeng, та и там останах изумена от реакцията на една част от мъжете в офиса към новината, че колежката им е бременна  :slap: .При това жената е семейна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

- Не си бременна, нали?
- Не съм.
- Това е всичко, което исках да зная.
- Притеснявал си се, че може да съм бременна?
- Притеснявам се, че може да поискаш да поема отговорност. Единственото нещо, което мразя на този свят е отговорността.
 
Това е разговорът между двамата след като на нея и прилоша, докато водеше новините. В такива случаи не е ли редно да проявиш загриженост и да попиташ човека как е, как се чувства, а не да мислиш за собствената си кожа. След такова "излияние" и унижението, което трябваше да изтърпи от неговите родители, може да се разбере защо главната реши да отгледа детето си сама. А като добавим към това и последвалите постъпки на пльошкото нещата вече са съвсем разбираеми.
Да. И аз си мислех за този разговор. Обаче помните ли какво направи той преди разговора - отиде в аптеката, взе тест за бременност, но и хранителни добавки против призляването, търсеше и лекарство срещу повръщане, но го отказа, когато аптекарката му каза, че не е добре да се взема в случай на бременност...
Той имаше напъни да се държи като мъж, но и тя не му даде шанс.... защото видяхте как той носеше лекарствата в торбичката, а тя го подмина като малка гара...
 
Та искам да кажа, че има нещо сбъркано в поведението на тоя младеж - прави едно, а говори пред нея друго. Защо?! Явно е, че я обича. Обаче тази неочаквана бременност го удари сякаш баш по най-болното място - за сега поне (надявам се да узрее...) не е готов да поеме отговорността да бъде баща.
Смело мога да кажа, че дори женени мъже, дето го гледат тоя корем до тях как расте 9 месеца пак не се чувстват готови когато бебето се появи.
 
 
Страшно ме издразни това, че дадоха него как придружи Ненка и видя бебето, а не и бебето на главната. Не, че тя му каза или помоли да отидат...тук е и нейната вината...
Но...не искам съвсем да го оправдавам. И на мен ми е крив с всички изцепки, дето ги сътвори покрай Ненка. Мисля, че попрекали... Дали търсеше разбиране, дали в несподелената й любов към него не намери отражение неразбраната и неоценената му любов към главната.... не знам
Въобщееее объркано поведение от всякъде и от всеки... чак се чудя при толкова много грешки как въобще напасват този що годе читав сценарий :slap: . :28558:
 
 
А, и да добавя още един коментар по горе изказано мнение

Значи за два месеца и нещо тя го харесва, но като станат нещата сериозни, той не става за съпруг . Това ако го беше направил мъж, не знам какъв щяха да го изкарат.

Това е напълно нормално - както при жените, така и при мъжете - от не всеки, с когото излизаш може да стане добър съпруг/а. Само не ми казвайте, че всяка потенциална ваша връзка е изхождала от това, че на въпросния партньор се гледа още от началото като на човека до вас, с който да създадете семейство.

Те започнаха връзка и то най-вече тя, с идеята да им е приятно заедно, да не се чувства самотна и то забележете... да има с кого да бъде, когато се почувства сама. А когато й е добре сама му се дразнеше, че й досаждал!!! Но не я намирам за лоша...тя си постави условията, а той - бля... съгласи се със всичко само за едното е****... но типично по мъжки, нали така! Нищо, че при него чувствата вече ги имаше и той си я искаше и обичаше.

Пак стигам до същото - защо го направиха толкова калпав откъм изказ и израз на тия чувства и емоции?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност отиде в аптеката след разговора. Как тогава да не го подмине. За нея добрите му намерения си бяха начин да замаже вината си. Но е факт, че и тя нито веднъж не се опита да погледне ситуацията през неговите очи и да разбере той как се чувства. Проблемът им е липсата на нормална комуникация. Тя, прекалено горда и свикнала да се оправя сама, без никой да й помага. Той, в наивните си опити да се прави на мъж, криеше истинските си чувства зад маската на арогантност и непукизъм, но го правеше по прекалено детински начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...