Jump to content

Друг поглед към Изтока


Recommended Posts

Не съм съгласна с изказаните мнения по-горе. Нещо което наистина не харесвам и не толерирам е начина по който някои Американци и Европейци разсъждават, когато се сблъскат с култура, която е коренно различна от тяхната собствена. Винаги мислят, че имат пълното право да "поправят" и "образоват" тази култура, да и прехвърлят собствените си ценности и разбирания без дори да се опитат да разберат чуждата култура.

Азия е един свят, който напълно се различава от Америка, Европа и останалата част от света. Азия се възхищава на Запада и се стреми да му подражава, винаги взима най-доброто и вече дори задминава Запада в много отношения.. Технологично, икономично, културно.. Азия върви напред и се развива.

Но въпреки всичко, Азия запазва духа и традициите си. (поне за сега и се моля да остане така завинаги) Точно затова обичам Азия. Не искам да се превърне в поредната Америка, това е толкова ужасна мисъл. Най-вече Корея. Нека "различните" хора, индивидуалистите, тези с "различна" представа за красота, с пиърсинги, татуировки и зелени, лилави и сини коси, или пък тези с различни лица и тен, да си живеят на спокойствие в останалата част от света- имат предостатъчно места където ще бъдат възприети, хвалени и харесвани- цяла Америка, Европа, Австралия.. Мисля, че е егоистично и нахално да се опитват да променят единственото място в света с някакъв точно определен идеал за красота. Единственото различно място на света. Аз лично напълно подкрепям с две ръце идеала за красота в Корея. Напълно подкрепям и пластичните операции за двоен клепач и всички останали. Бях чула, че половината Корейки се раждат със снежно бяла кожа и двоен клепач. Когато пораснат имат малки лица и не се нуждаят от никакви операции. Но другата половина се раждат с моно-лид (единичен клепач), който ги прави да изглеждат уморени и сърдити, и тен (по-тъмна кожа), някои пък, когато пораснат имат много широки и скулести лица или пък дълги квадратни брадички. Независимо дали К-поп и драмите показват само небесно красиви райски ангели или не, вторият тип корейци и корейки ще се чувстват зле при всички обстоятелства така или иначе. Виждала съм безброй случаи (снимки в интернет) на корейци и корейки с единични клепачи и малки очи, които само след една проста и безобидна операция за 30-40 минути, получават прекрасни големи очи, които променят изцяло излъчването им, самочувствието им и живота им. Виждала съм и безброй други с ужасно дълги и квадратни брадички, широки лица и т.н., които след няколко, вярно, по-сложни операции, и избелване (?) на кожата стават КРАСИВИ. С нежни, овални, малки лица, прави нослета и големи очи. Което е чудо! Защо да приемат недостатъците си и да живеят посредствен живот изпълнен със срам и несигурност, когато могат да изглеждат като кукли, да са щастливи и да чуват 예쁘다! (Красива! Красавица!) за себе си.

Казвате, че щяли да станат армия еднакви андроиди, маршируващи в синхрон, че "човешкото" им липсвало, нямали индивидуалност и скоро и те самите нямали да могат да се различават, което аз лично не разбирам и ми звучи напълно абсурдно.. Всеки човек си има свое собствено, неповторимо излъчване и чар, които идват от душата му. Дори всички да имат малки, бели лица, големи очи и т.н. никога двама души не могат да изглеждат напълно еднакво. Дори при близнаците, които имат напълно идентични лица се наблюдават разлики. Защото хората не са безжизнени манекени, които могат да бъдат моделирани и направени еднакви. Хората имат души, имат различни мисли и мечти, различно минало и бъдеще и всичко това се изписва на лицата им. Тъй че не виждам какво ви притеснява толкова..

Казвате също "Как може да са толкова еднакви, стадо овце, никой да не се отличава.." Um.. Точно с това те се отличават от останалата част от света и с това са РАЗЛИЧНИ. С идеала си за красота. Както казах, аз напълно се съгласявам с техните разбирания и стандарти за красота - бяла кожа, мъничко лице, големи очи, брадичка във формата на буквата V и супер слабичко тяло. Честно казано не мога да си представя как нещо друго или противоположно на това може да бъде наречено красиво.. Може да бъде симпатично, но не и красиво. За мен красотата е в невиността, младостта, хармонията.. Това да изглеждаш колкото се може по-детски, невинен, с по-нежни и сладки черти.. На Запад възхваляват красотата на възрастни жени, но на мен лично те винаги са ми изглеждали просто като обикновени и скучни лелки. Корейската красота обаче, за мен е истинската красота. А относно тена, това е дълбоко вкоренено още от миналото, отпреди Чосонските времена вероятно хаха.. Аристократите- принцовете и принцесите са стояли в двореца и са се разхождали на сянка докато селяните са работели под слънцето.. Затова аристократите са имали бяла кожа, а селяните тъмна.. Може би оттогава е останало това.. Но е очевидно, че бялото Азиатско лице е красиво, докато това с тен е обикновено. Аз също винаги съм мразила тен и никога не съм имала тен.

Не знам защо се чудите на Корейците, като и в Европа и Америка хората са си пак овце, просто по по-различен начин, и са напълно еднакви като мислене, само дето не го осъзнават, някак несъзнателно е.. В Корея просто е доброволно, и те всъщност са тези, които се отличават от света и не се страхуват да кажат, че бялата кожа и това да си слаб е красиво. Обикновено ако кажа такова нещо всички реагират супер остро и ме обвиняват в дискриминация и расизъм, започват да обясняват разни глупости за Анорексия и Булимия без да осъзнават, че 70% от американците са със свръх наднормено тегло и едва 10% страдат от някакво хранително разстройство/disorder .. Че мноооого повече умират от наднормено тегло, диабет причинен от наднормено тегло и сърдечни болести причинени поради същата причина, отколкото от Анорексия и Булимия. Наистина каква е тази глупост дебели жени да бъдат модели?! За да не се чувстват зле хората с наднормено тегло нека да кажем, че това е красиво и да премахнем всичко красиво, за да не ги натъжава. Това означава да спрем развитието си, хората да нямат никакъв усет за естетика и красота, никакъв идеал, всички да станат couch potatoes..

Ugh. Честно казано мразя почти всичко в начина на мислене на Западняците. Няма никакъв морал, никакви ценности, никакви добродетели, никакъв идеал, никаква красота, никаква човечност, само циничност, грубост, глупост и някаква измислена псевдо-хуманност, която е напълно сбъркана и объркана и не струва и пет пари. Да не говорим за анти-религиозната пропаганда и т.н. .. Не знам до къде ще го докара Запада, но аз виждам пълна деградация и затъпяване на населението. У дома телевизора не се пуска по никакви случаи освен ако цялото семейство не гледаме Корейска драма (и новините и кулинарни предавания от време на време). Аз се ужасявам от липсата на смисъл, красота и интелигентност във всичко което излъчват.

Така че, моля, нека запазим Корея такава каквато е, защото е последната ми надежда за човечеството.

Запада има много какво да научи от Корея.. Корея е взела вече пре-достатъчно от Запада, взела е хубавите неща и е оставила лошите. Надявам се и занапред да е така..

Освен това защо да е хубаво да се "откроиш" от тълпата? Това е егоистично и е признак /и води до/ анархия, бунтарство и хаос. Ако искаш да се откроиш гледай да се откроиш със скромност, доброта, сърдечност, с това да помагаш на хората, да си мил, каква полза има обществото от разни метъли с шарени коси, татуировки и пиърсинги, които слушат дяволска музика и пият бира по цяла нощ? Какво ще излезе от такива "индивидуалисти"? Ще композират ли песен, която да предизвика сълзи в очите на хората и да ги направи по-добри, която ще докосне душата, ще станат ли писатели, новатори или откриватели? Не, най-много да свирят рок по баровете докато станат на 50 и починат от алкохолно натравяне.

Подобни общества като Корейското, развиват ценности като човечност и съпричастност, взаимопомощ, също така целта да се изкачиш и ти нагоре, да вървиш напред, да не изоставаш.. Ако искаш да се откроиш- открои се с красота, която поставя ново ниво, вдигни летвата още повече! Вдъхнови другите! Изкачи се по-нависоко и подай ръка! Така заедно ще покоряваме нови върхове. Това не е утопия, Корейците го доказват всеки ден, те достигнаха звездите. За да стигнеш на такова място трябва да вярваш в невъзможното, в приказките, в доброто и красивото, да имаш идеал и високи стандарти и никога да не отстъпваше от тях. Да не се задоволяваш с НИЩО посредствено или по-малко от съвършено. Да работиш с други хора като теб и да знаете, че щом работите заедно и всеки работи за всички, всички ще бъдем добре.

Докато "индивидуалистите" са егоисти, не им пука за другите, важното е АЗ да се изявя, АЗ да се "себеизразя", да ме разберат, МЕН. Аз, аз, аз, аз, аз, аз, аз, аз, аз, аз, аз, аз, трябва да изпъкна и да се откроя от тия овце, да ме видят колко съм велик и различен и колко не ми пука за никой и нищо. Така няма развитие.. В желанието си всички да са различни всички стават еднакви. И то по лош начин.. Еднаквостта на Корейците поне е добра..

Съвременното Западно общество те учи "ОК е да си дебел!", "ОК е да си грозен!", "ОК е да си различен и странен!!! Колкото по-грозен и странен си - толкова по-добре, всичко друго, само не бъди красив, нормален и скромен. " "Всичко е ОК! (освен да си Християнин и да вярваш в Бог) Прави каквото си щеш, никой нищо не може да ти каже, ако само опита- смачкай го като хлебарка!!!", "Всичко е позволено, личността е над всичко, аз съм над всичко" ... По-сатанински идеологии от това няма.. Затова и хората все повече пропадат и деградират и затъпяват и затлъстяват и стават все по-грозни и лоши. И ужасни. Повръща ми се от Запада, от всичко Американско.. От тяхната "музика", "звезди" и "филми", от тяхната "култура" (по-скоро липсата на такава) и въобще от всичко, което идва от там.

То се вижда от пръв поглед кои са по-напред и интелектуално и духовно.. Азиятците или Американците.. Едните са слаби и изваяни с меки и нежни черти, с идеали за красота и добродетели, с цености, добронамерени, обичащи невиността, младостта и красотата, помагащи си, вървящи напред.. Другите са дебели, не просто дебели, а ненормално, неестествено дебели, което е болестно състояние, груби, цинични, лоши, невежи, ограничени, глупави, възхваляващи всичко зло и пропаднало, с напълно извратени и деградирали "ценности", мразещи красотата, Бог, невиността, добротата.. Мразещи всичко добро.

Съжалявам, но ми се повръща от Западното общество.

Аз направо смятам да емигрирам в Корея в скоро време.. (Не че не обичам България. Не обичам огромното Западно влияние, което и хората и медиите са възприели, предпочитам Изтока) Затова и ужасно много се тормозя когато чужденци си врът носовете в Корейските работи и се държат нагло сякаш знаят по-добре кое е по-добро за тях. Натрапват ценностите си (или липсата на такива) и собствените си разбирания. Защо не разбират, че са длъжни да уважават чуждата култура? А не да се опитват да я затрият от лицето на Земята? ㅠ ㅠ

 

Не всички виждат красотата еднакво. Това, че Европейците и Американците имат една менталност, не означава, че и Азиятците (Корейците в случая) трябва да виждат нещата като тях.. Не мисля, че имате право да ги съдите. Не знам за вас, но аз предпочитам всички да изглеждат детски, чисти и невинни, с малки лица, бяла кожа, големи очи и красиви, отколкото пропаднали, нахални, с тен, изглеждащи много по-възрастни отколкото са и т.н ...

Невиността е много по-красива.

Не мога да опиша какъв абсурд е това, което Американците правят.. Опитват се всячески да наложат лоши неща за добри, грозни неща за красиви, ненормални неща за нормални.. Буквално отричат всичко добро! Възхваляват това да си дебел и се отвращават от това да си слабичка, стройна, нежна, детска и невинна.. Буквално презират и мразят това.

Затова.. Моля ви, не забърквайте Корея в тази Западна помия, защото е единственото място под слънцето в което хората все още не са си изгубили ума.

Link to comment
Share on other sites

kyeoptatokki, 

Ти това сериозно ли? Или е някакъв експеримент за търпимост, та провокираш с крайности? Какво "добро", "мило"и "скромно" има в отричането на една култура? Какво е доброто на това да казваш, че от някой ти се повръща, че някой няма "никакъв морал, никакви ценности, никакви добродетели, никакъв идеал, никаква красота, никаква човечност, само циничност, грубост, глупост и някаква измислена псевдо-хуманност, която е напълно сбъркана и объркана и не струва и пет пари.." И що за сравнение: "Едните са слаби и изваяни с меки и нежни черти, с идеали за красота и добродетели, с цености, добронамерени, обичащи невиността, младостта и красотата, помагащи си, вървящи напред.. Другите са дебели, не просто дебели, а ненормално, неестествено дебели, което е болестно състояние, груби, цинични, лоши, невежи, ограничени, глупави, възхваляващи всичко зло и пропаднало, с напълно извратени и деградирали "ценности", мразещи красотата, Бог, невиността, добротата.. Мразещи всичко добро..."

Аз изобщо не мисля, че актриси като Мила Кунис, Никол Кидман, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансен, Ума Търман, Мишел Пфайфър и пр. списъкът е безкраен.... са безумно дебели, неестествено дебели и стари и тн., честно такива неща леко ме плашат. А аз все още не съм видяла източна актриса, която да ги минава във външност. Нито пък смятам, че рокът не може да е музика, която да вълнува сърцата.

Някак си след репликата  "Това, че Европейците и Американците имат една менталност, не означава, че и Азиятците (Корейците в случая) трябва да виждат нещата като тях.. ", очаквах не кофа с помия излята срещу всичко западно ами някакви нормални основания. 

Разбирането и усещането за красота е свещено право на всеки. Да натрапваш даден идеал, без който, видите ли всички корейки щели да се чувстват нещастни е точно толкова лошо към мен, колкото натрапването на западния идеал за теб, дето толкова те дразни. Не, не мисля че "невиността, младостта, хармонията.. ...колкото се може по-детски, невинен, с по-нежни и сладки черти.. с малки лица, бяла кожа, големи очи" е моят идеал за красота за мъж или жена. Още повече пък единствен... Не съм любител на децата в отношенията на възрастните, а и не желая да слугувам на неуки и нежни красав(и)ци, които не могат да се научат да вършат нещата си сами. Предпочитам да работя със знаещи и умеещи хора, все тая как изглеждат в класациите по красота.

Според мен именно крайностите са най-ужасното нещо на света. Да си краен в еднаквостта и следването на какъвто и да е идеал, е толкова неприемливо, колкото и да си краен в разликата и индивидуализма.

И наистина да рушиш всичко заради его-то си е кофти, но защо да не рушиш едно общество, което убива различните? Всъщност, с убиването на различните започва фашизмът...

Link to comment
Share on other sites

kyeoptatokki - Ееее, по-спокойно, няма да развалим Корея, не се притеснявай :) Не сме тръгнали на война, нека има мир ;)

 

Не знам защо се впусна да сравняваш Запада и Изтока, нито защо защитаваш толкова разпалено корейската самобитна естетика :) Това е дискусионна тема, не сме някакви кукловоди и "илюминати" инкогнито, дето ще натрапят западни разбирания в корейската култура ;) Аз лично, ако съм давала изобщо някакви сравнения, е било с японски - признати и обичани - звезди, които не са се напъвали да отговарят на някакви стандарти за красота. Пък ако има "най-различна от западната" култура - това несъмнено е японската. Макар че са отворени към приемане на нещо западно, си го правят по толкова "техен" начин, че не можеш да разпознаеш корените му :) Виж ви-кеят примерно какви безумни граници е достигнал ;) В шоубизнеса и киното Южна Корея се доближава много повече до западните модели от други азиатски страни. И това е резултат именно на стремежа към подражание на готовите стандарти, който измества стремежа да направиш нещо ново или да запазиш културата си.

 

В десетки корейски филми и сериали ще чеуш репликите "о, трябва да си учил в чужбина", "о, трябва да си със стилни бутикови дрехи", когато става дума за най-обикновено интервю за работа. Това дали показва уважение към корейската образователна система? Или към възможностите и способностите на бъдещия служител? Не - голото лустро и натруфеното CV са по-важни. Ето тази липса на национално самоуважение ме дразни ;) Любимите ми корейски актьори не са тунинговани, въпреки това човечеството ги намира за красиви. Шин Мин А кой не я харесва? Някой нещо против Канг Донг Уон?

 

Нямам нищо против хората да си поправят недостатъците оперативно. Тяхна си работа, що да не се барнат, както си искат? Но ми се струва безумно да си принуден в името на шансовете си за благополучно бъдеще да си "почистиш" фейса от някакви достатъчно незначителни неща (даже недостатъци не мога да ги нарека) заради общественото неприемане на естествени ИМЕННО за тази раса черти като единичния клепач и широките бузи. Това е до голяма степен насилствено и натрапено - а не въпрос на лично решение - вливане на пари в бранша на козметичната хирургия. Тук пазарът ръководи търсенето, а не обратното.

 

Гледам отвратително много азиатски продукции от над десет години. И май не съм виждала в корейски филм или сериал да се свири корейска народна музика, освен ако действието не се развива поне преди век... А, извинете, излъгах - в You've fallen for me главната героиня свиреше на корейски инструмент, до голяма степен по принуда от баща си :) И репетираха модернизирани инструментали за предстоящото представление...

 

В японски продукции постоянно виждам традиционни фестивали, момичета, издокарващи се с юкати и кимона, за да погледат фойерверк, кабуки-представления... Не съм виждала в японска продукция някой да се подиграе на друг, защото не е с оригинални обувки "Луи Витон" или с оригинална чанта "Шанел". Не съм виждала и японско семейство да притиска агресивно децата и внуците си за брак с "подходяща за нашата финансова империя партия" - макар да се показват "омиаи" от време на време, те не са меродавни... Дотук със сравненията и "националния морал". Мисля си, че границата между "запазване на националните особености и култура" и "копиране на западните идеали от "Дързост и красота"" е ясна, но това си е мое лично мнение, не държа да го натрапвам на никого ;)

 

Мир да има, ето един корейски хубавец и страхотен актьор, на когото наскоро му изгледах цялата филмография заради таланта му, а не заради външния му вид. Всъщност се оказа, че съм гледала преди два филма, в които той е играл главна роля, без изобщо да запомня и разпозная лицето му по-късно ;) Което е признак за добра актьорска работа. Изигра романтични герои, безскрупулни злодеи, палави глуповати позьори, артистични нерваци, прости селски момчета и жалки изгубени души еднакво добре. Медийният му PR е кажи-речи нулев, в телесата му не прозират дори минимални опити за бодибилдинг, едното му око е с двоен клепач, а другото не :28558: И човечецът все така си е популярен и харесван, макар че не играе в сериали и макар че последният му касов филм е отпреди 4 години. И пак се очаква да играе "лошия";)

 

fullsizephoto204587.jpg

Link to comment
Share on other sites

maira~

"Какво "добро", "мило"и "скромно" има в отричането на една култура?"

"Култура" е силно казано..

Ако нещо деградира интелектуално и духовно хората, нямам намерение да го наричам по друг начин, освен с истинското му име. Само за да се нагаждам към всеобщото мнение.

Освен това, аз съм Християнка, по никакъв начин не мога да правя компромис с вярата и идеалите си ако нещо е против тях.

Ето виж~

"Горко на ония, които злото наричат добро, а доброто - зло, тъмнината считат за светлина, а светлината - за тъмнина, горчивото считат за сладко, а сладкото - за горчиво! Исая 5:20"

Наистина не знам как е възможно някой да не вижда какво се случва в Америка и какво плъзва от там.

Там наистина НЯМА никакъв морал, добродетели, интелигентност, срам и ценности. В Америка в последните години просто се гаврят с Исус Христос при всеки възможен случай, а такива като Лейди Гага са просто върха на всичко ужасно и отвратително..

Моля те, опитай да направиш сравнение на една Корейска драма и на един Американски филм или сериал.. и ми кажи, че не виждаш крещящи разлики.

Аз отдавна съм блокирала и игнорирам всичко американско, защото убива мозъчните ми клетки, но ако ти все още гледаш тези боклуци не разбирам как може да не ти прави впечатление, че никога нищо хубаво или добро не се съдържа в тях. Лошото е, че повечето хора са толкова свикнали с тази помия, че не им прави впечатление нищо вече.

В Американските филми има само кръв, безсмислено насилие, агресия, разврат, вампири, зомбита, филми на ужасите, липса на какъвто и да било контрол, смисъл или поука, и всичко ужасно, което е възможно да съществува. Всички тези неща са неща, които човек изобщо не би трябвало да вижда, те са просто пагубни и унищожителни за човешката душа, психика и съзнание, да не говорим когато се представят на неоформеният детски ум, който възприема всичко като попивателна хартия.

В резултат на всичко това, моите връстници в Америка са деца, които се държат и живеят като възрастни, всяка втора дума им е нецензурна, пълни са със злоба и агресия, а в tumblr цял ден пишат колко не струва животът, как мразят всички хора, колко са депресирани, мислят за самоубийства, не могат да се борят с наднорменото си тегло, затова всички, се опитват да наложат, че да си слаб е грозно и отвратително, пишат как някои хора "не заслужават да живеят" и въобще са толкова свирепи, груби, безмилостни и буквално се РАДВАТ и им доставя удоволствие да тъпчат другите без значение дали ще е някоя сладка Корейска звезда или анон.

Не само в тъмблр, навсякъде.

За сравнение.. Знаеш ли какво е Line Play? Една сладка Японска игра с аватари.. Та там почти няма американци, най-много да срещнеш някой европеец, но 90% са японци, китайци, корейци, индонезийци, малайзийци, сингапурци и т.н. .. Въпреки че играта може да е детска за теб, в Азия детските неща въобще не са само за деца, възрастните също ги обичат и се забавляват с такива игри.. Та там има хора на всякаква възраст- и малки и големи.. Най много са между 13 и 25-27 години.

Запознах се с много японци, корейци и китайци.. Много малко говорят английски, но някои говорят достатъчно.. Въпроса е, че тези хора са толкова позитивни, невинни и чисти, толкова весели, милички и учтиви, щастливи и доволни от живота, винаги ти пожелават на стената "Имай прекрасен ден!!!" придружено с безброй сладки емотиконки, зайчета, котенца, мечета и звездички, или "Добро утро! ^^", "Имай приятна вечер!", "Бъди благословен!" .. ако само им направиш обикновен комплимент те засипват с благодарности и вече сте първи приятели, чувстват се длъжни да върнат всички комплименти двойно и са толкова щастливи и благодарни..

Разликата е ФРАПИРАЩА.

В Америка думи като уважение, скромност и Християнство почти не съществуват. Как да не отричам тяхната "култура" като е ужасна?!?!

Всички Американци на които съм попадала са ужасно нещастни, злобни, депресирани, груби, неуважителни и изпълнени с омраза.

Всички Азиятци с които съм говорила са мили, весели, уважителни и безкрайно любезни..

В Америка е модерно да носиш обърнат кръст, което за мен е ужасяващо, тази мода тръгна от там и вече се разпространи и в Япония и Корея. Да не говорим за очните ябълки, и закриването на едното око, което е супер популярно и просто не съществува артист, фотосесия, музикален клип или филм без това, без значение дали е Американски, Корейски, Японски, Английски или Африкански.. Навсякъде е.. Защо е навсякъде? Защо е точно закриване на окото, а не например закриване на ухото (лол) или нещо друго..

Едно око, очна ябълка, обърнат кръст, черепи, рога, всичко това са символи на Антихриста, дявола, сатана и го възхваляват- него, греха и смъртта.

Така както кръста е символ на вярата в Бог за Християните, покриването на едното око и обърнатият кръст са символ на сатана и Антихриста.

Всички тези боклуци дойдоха от Щатите и се разпространяват от там. Така че, не ми казвай колко съм ужасна, че отричам и мразя пропадналата им сатанинска култура, която съсипва цял свят.

Въпреки, че много от тези неща вече ги има и в Корея, те все още имат чисти сърца, морал и ценности. Техните филми са смислени, представят любовта към другите, родители, деца, момчета и момичета, като саможертва, грижа, себеотричане, поставят тези, които обичат преди себе си, дори преди живота си.. Показват кои неща са важни- любовта, приятелството, смирението, добротата, невиността, красотата, лоялността, искреността, честността, смелостта, геройството, саможертвата, благородството, съпричастността, доброто..

Макар че Корейците нямат официална религия, те имат всички цености, които Християнството защитава! Не знам как! Мисля, че просто са целунати от Бог.

Корейските филми ме карат да се чувствам обогатена и щастлива, докосват сърцето ми, карат ме да се смея и да плача, да се вълнувам.. Тяхната култура и традиции, всичко в тях е толкова красиво, свежо, чисто и добро.

Духът им е като утринна роса върху цветя.

А Америка е пълна с демони, разврат, духовно извращение, опустошение и деградация.

Не искам и да чувам за актрисите, които изброи. Може да имат хиляди Оскари, може цял свят да ги боготвори, аз не виждам нищо красиво или специално в тях. Обикновени възрастни жени.

С тези груби черти, големи и квадратни лица и това, че са толкова едри.. Въобще не ги харесвам.

Шин Мин А, Сузи от Miss A, IU, Yoona и дори Sooyoung, която въобще не се вмества в Корейските представи за красота!

Всички те са милиарди пъти по- милички, млади, красиви и сладки от тези лелки, които изброи. Да не говорим за безбройните kfashion модели и ulzzang модели, дори най-обикновените Корейки имат хиляди пъти по-благородни, нежни и невинни черти от Американските актриси.

Актрисата, която играеше Чон Сонг И в "Дошъл от звездите", дори тя е по-красива от тях, въпреки че е възрастна.

Никой не натрапва идеали, всички Корейци са съгласни, че малкото лице, нежните черти, бялата кожа, големите очи, брадичката във формата V и детското и невинно излъчване са красиви.

Не можете да разберете, че тук става дума за друга раса.. Белите хора може и да имат чар, колкото и разнообразни да са, но Азиятската генетика не работи така. Те всички са с черна коса и тъмни очи. Големите, широки и скулести лица, дългите, квадратни брадички, малките очи, тъмната кожа и прочее НЕ МОГАТ да бъдат красиви за Азиятците.

Те имат различна менталност, те са по-наивни, дори възрастните са като деца.. За това се дразня когато се опитват да им натрапват Западните стандарти за красота.

Аз не натрапвам своите идеали на Запада, просто го игнорирам и си стоя в средите, които ме карат да се чувствам добре, а това са Азиятските среди, за сега само виртуално и чрез драмите, филмите, музиката и ученето на езика.. Много скоро ще отида там, заедно с мама и татко, които също, БТВ, са възмутени и не одобряват МНОГО неща в Америка. Дори родителите ми са влюбени в Корея, особено мама. Те са просто очаровани от всичко прекрасно и добро, което се съдържа в Корейската култура и което напълно липсва в Американската и изчезва с всеки изминал ден и в Европа за съжаление..

И освен това, това че някой е красив и нежен, въобще не означава, че е "неук" или глупав.. -_- Ако толкова си против глупостта и невежеството как може да защитаваш Америка?! Кралството на простотията, глупостта и невежеството!

Хубаво е да си различен, ако си различен с нещо полезно, съзидателно, добро и положително.. Тогава различността е повече от добре дошла! Но ако си различен с лоши неща, тогава трябва да бъдеш аутсайдер. Лошото и злото не бива да се толерира или маскира и нарича с други имена, а да се изобличава.

 

Освен това, maira, аз съм напълно различна от теб и мисля различно. А за вас това да си различен е най-важно. Защо тогава се дразниш? Нали с "убиването на различните започва фашизма"? Радвай се на моята различност! ^-^

Link to comment
Share on other sites

kyeoptatokki, като видя повече от страница плътен текст без ясно разделени абзаци между идеите като КОМЕНТАР, си викам "О, Боже, пак ли някой се из*ра?!". Извинявай за първоначалното ми впечатление. Но все пак го изчетох.

 

Да елиминираш Шин Мин А от корейските стандарти за красота е просто смешно :28558: Пробвай да проучиш какъв процент от този народ, на който се кефиш, я смята за красива :28558: Не можеш да кажеш, че ТИ разбираш ТЕХНИТЕ стандарти за красота по-добре от тях, нали? ;)

 

Да противопоставяш Изтока срещу Запада също е смешно. Те не се БОРЯТ. Това НЕ Е НУЖНО. Особено в този форум и в тази тема.

 

Имайки предвид религиозните ти убеждения, викам да сложим един "АМИН" на цялата работа, защото ТВОЯТ спор (неизвестно с кого и защо?!) наистина излиза много встрани от темата.

 

И пак извинявай, ако съм те засегнала.

 

Това тук е темата за НЕТИКЕТ. Мисля, че може да ти бъде полезна. Поздрави ;)

Link to comment
Share on other sites

За какво изобщо говориш?! Дадох пример с Шин Мин А, Сузи, IU и Yoona като най-красивите представителки на Корейските стандарти за красота и моят собствен идеал. Шин Мин А и Сузи са любимите ми актриси (макар и едната да е певица) и ги намирам за най-красивите.. Въобще не си разбрала. Sooyoung е тази за която казах, че не се вмества в стандартите за красота, защото е с голямо, широко, лице, изразени скули и тъмна кожа, но дори тя е по-красива от американските актриси. Поне има щастливо изражение, големи очи и красива усмивка, плюс това има тяло на модел.

 

Не съм разделила абзаците, защото пиша от телефона си, съжалявам. Не съм те принудила да четеш. :)

 

П.П. Благодаря за линка към нетикета! ^-^ А ти прочела ли си го?

Link to comment
Share on other sites

В тази тема не се цели да сравняваме корейски звезди със западни такива ;) ОК? ;) Говорим си на ниво корейска народна социология :)

 

Ако ще сравняваш корейски лица с корейски лица - само евала мога да ти кажа, развивай темата ;) Само политиканско-полюсните-религиозни вълни да ги няма, ако може :emote_kiss3:

 

"Не принуждаваш никого да чете", но каквото си писала, остава. Имай го предвид. Този форум е за четене.

Link to comment
Share on other sites

maira беше този, който пръв повдигна въпроса със западните звезди и как изглеждат те, което доведе до сравнението на външния вид на едните с този на другите. Аз просто му отговорих и споделих какво мисля по въпроса.

Да, форума е за четене, но също така е и за изказване на различни гледни точки.

Отново казвам- никой не те кара да четеш точно моите мнения, щом ги намираш за толкова досадни. Просто ги прескочи.

Също така, не е необходимо да се изразяваш по начина по който го направи, след което да пращаш Нетикета на мен. Аз не използвам такъв език. Никога и при никакви обстоятелства.

Link to comment
Share on other sites

kyeoptatokki, 

Плашиш ме с тази омраза към всички останали и злобата с която ги заливаш. Ако с това смяташ да се впишеш към "прекрасния корейски свят", препълнен с мили думи, емотикони и зайчета, сбъркала си. 

Аз лично не мисля, че Oldboy е по-нежен филм от да речем Гордост и предрасъдъци. Трябва ли да продължавам? Човек не може да вижда само това, което му е изгодно в една култура и да си затваря очите за това, което не му е изгодно. 

Всички тези "стари" жени, които толкова те шокират с "грозния си вид"... знаеш ли на тях не им пука какво мислиш ти за вида им. И това е разликата между изтока и запада в случая. Аз се досещам, че на теб ти се ще да им пука, да може те да се видят в твоите очи колко грозни и неуместни и дебели и болни и т.н... Да бяха "засрамени" корейки, които искат да приличат всичките на една  - ооо, как добре щеше да им го кажеш...  А пък за тях, за тези "стари лелки" подобно отношение към другите вероятно е достойно за съжаление, изразява комплекси и страх.

 

Не мисля, че те си мерят брадичките или си човъркат очите... нито че треперят кои би могъл да им откаже да спи с тях или да ги нарече грозни... И докато се изтягат на някоя лунна тераса и четат новия си сценарий, и докато мислят как да пресъздадат още от красотата на света и разнообразието на живота... може някоя от тях да се ПРЕсети за някое хейтърче... и да си каже... "леле, това същество сигурно живее в клетка от гняв и страх и като остарее с 5 години ще се спихне"... и да отвори на другата страница от сценария или да прегърне децата си... 

Аз също така не мисля, че коя да е от корейските или японските култови актриси смята коя да е от "старите" лелки за грозни. 

fb28dfddd1a4dd5f04a20f63c422af2f.jpg

eabe0d323ef6b02a8a91d10cfad1ae1c.jpg

 

И извън това, което беше последното ми възпитателно отклонение... ти си доста си противоречиш. Защо азиатските сериали напоследък ни заливат с каки и момченца, щоме толкова важно да си млад за тях... отде това желание за лелки? Защо, дявол да го вземе, повечето актриси се изрусяват, и това ли е било белег на аристокрация? И нима не си гледала азиатски филми с насилие и сексуални сцени? Някои от тях далеч минават моята граница на търпимост ... а тя е тренирана от всякакви нации и герои. БТВ искам да го напиша от известно време - пише се АЗИАТСКИ....

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че пропусна 99% от идеята и смисъла на това, което казах. Това не е "злоба и омраза" към самите хора, а към пошлостта и разврата, насилието и липсата на ценности в Западната култура. -_-

Ти също имаш безброй правописни грешки БТВ. Ако ще се хващаме за това.. "кои би могъл"- кой би могъл*, "пресети"-присети*, "ще се спихне"- ???, "ти си доста си противоречиш"- ти доста си противоречиш*, "щоме"- щом е* и т.н. Това е толкова дребнаво.

Ахх. Ужас. По същия начин и аз мога да кажа- "ами супер сладките Корейски момичета със съвършени лица и перфектна кожа, които не можеш да кажеш дали са на 15,20 или 30 години, защото изглеждат детски и млади и съвършени, на тях въобще не им пука дали вие ги мислите за еднакви, клонинги, пластмасови, повърхностни и т.н. защото си имат семействата си, драмите, музиката си и представят света по неповторим, уникален и прекрасен начин и са супер талантливи и красиви, а вие хейтъри не правите нищо друго освен от 5 страници да пишете колко са им тъпи стандартите за красота и че са овце, и че са еднакви и че не са индивидуалисти и не са различни и защо пък трябва да имат перфектни черти и бяла кожа, защо нямат криви носове и не тежат колкото Скарлет Йохансон, защо трябва да имат своя собствена идея за красота, която не съответства с вашата..Вас ви е яд, че не можете да изглеждате така и си избивате комплексите тук, нито можете да сте толкова слаби, нито с толкова перфектни черти, затова мразите красивите и сладки Корейки!"

Мисля, че нещо си в грешка. Този форум не е за западните звезди, а за Корейските. Намери форум за Мила Кунис и Скарлет Йохансон и им се възхищавай до припадък!

Аз въобще не мисля за твоите идоли, нито се занимавам с тях. Ти повдигна този въпрос. Това просто не е моето разбиране за красота защото аз предпочитам невинното излъчване, младостта, нежните и симетрични черти, големите очи, бялата кожа, малкото лице.. Мила Кунис и Скарлет Йохансон за мен са просто жени, обикновени жени.

Не е въпроса в това дали на тях "им пука какво аз мисля за тях"... въпроса е че аз въобще не мисля за тях. :D Разбираш ли?

Link to comment
Share on other sites

kyeoptatokki,

винаги съм смятала, че въпреки всичко, което си позволява всеки един от нас в личен разговор с приятели, ние като нация сме едни от най - толерантните хора на този свят по отношение на различията между хората. И винаги съм се гордяла с този факт.

Честно, твоите изказвания леко ме напрягат поради простата причина, че очевидно не си навършила пълнолетие / частта с "мама и татко" е показателна /, а си изпълнена с гняв и отрицание и то не по отношение на конкретни човешки действия и постъпки, а по отношение на глобално местонахождение и национална принадлежност.. Изумявам се.

  Сама признаваш, че впечатленията ти от източните народи са от драмите и популярната им музика. Поговори с мама по въпроса за захаросването на действителността и набиването на идеали в главите на подрастващите посредством средствата за масова информация / Поне имат стратегия по въпроса! / иначе /ако се добереш до там/ те очакват разочарования от челния сблъсък с поколение, което благоговее пред тези от които толкова сериозно се възмущаваш. И точно ти ще се окажеш в ролята на странната и различната.

  Между впрочем какво ще се случи, ако след като спреш да растеш се окаже, че генетично си програмирана да си да кажем 1,75?! Решението - подкъсяване на крайниците с поне 20-тина сантиметра за да влезеш в собствените си представи за малка, нежна, крехка и т.н.?!

  П.С. Прочети малко от историята на тези нации, а не се образовай само от сериалите и филмите им. Повечето от нас, които гледат тези продукции гледат на тях като на добре разказана приказка / като от Братя Грим, например /, а не ги приемат като достоверни исторически факти. Част точно от тези факти са потресаващи!

  П.С.2. Можеш да помислиш по въпроса за емигриране в Северна Корея - ще се чувстваш сред съмишленици по отношение на антиамериканските настроения.

  П.С.3. Уважавай различията между хората и не сипи помия по нещо само защото не удовлетворява твоите лични разбирания и потребности.

  П.С.4. Не намесвай и религията в спора, защото това е нещо изключително лично и подхвърлянето на цитати във форуми е по - скоро знак за неуважение към нея, а не признак за благочестивост.

Link to comment
Share on other sites

8BD9A525-1B2F-4C10-B015-F1EE57BDDA4A_zps

 


3CC62A87-ADC3-494E-BF42-DE41A8454E25_zps
C780BC7F-44BD-4C4A-BC89-ACA4944D8D27_zps
6984C000-E8CE-47BE-8A0C-952AF0BD2CDF_zps
F92B8AC6-E9A3-4A3E-88EA-052272EE1BC3_zps
C7B42D5C-962F-47EC-A5D5-04F960CD74B7_zps
3942689D-FABE-4EC8-B00B-F2B4CF2957C4_zps
4B27270B-6053-4112-9D80-1566E87E7D74_zps
12B675C8-B89E-48BD-98FB-25B2C7E9C6D5_zps
7478A7B3-7249-45B3-B0FD-3A28C686092B_zps

794C45B4-75A2-41AA-B3ED-0BA957EDA27D_zps
16DD621D-7760-4377-BEF8-F4B6809A5F43_zps
EADA72C8-6487-4F4F-A35D-A41FDD9F20B8_zps
11CD3D73-AB95-45A2-8F02-BE4798FD2BA6_zps
70B029C9-2A5D-488A-98B4-D7CA4CD5F1CA_zps
52737E06-CEB7-47FC-A405-93283D31158D_zps
800D0A00-7591-4C8E-998A-FADEAF3C4F7D_zps
07604916-B0D3-42B7-8682-B3DC61AE9F20_zps
94C3499C-E59E-4B03-B1C5-42315025B801_zps
E7F17553-9AC2-4FC3-9181-DD8044394192_zpsАко това не е красота не знам какво е..

Повтарям за хиляден път- това което не одобрявам е американската култура- пошлостта и разврата, насилието и прочее. Мисля, че се изразявам достатъчно ясно..
"Впечатленията ми" за Корея далеч не се основават "само на драмите и музиката", много добре познавам културата им, историята им и всичко останало. Разговаряла съм с Корейци и съм слушала много за Корея от хора, които са били там.
Напълно наясно съм как копират всичко от Америка, но копират само положителното и запазват собствените си ценности и убеждения. Има Корейци, които много обичат Американците и са им благодарни за това, че са ги 'освободили' .. Но има и Корейци, които буквално казват на непознати Американци, посетили Корея, да се връщат в държавата си..
Корейците смятат, че те разпространяват "разврат и хомосексуализъм" в държавата им. Затова и има различно отношение.
Като цяло, обаче, Коррйците са гостоприемни и дружелюбни. ^-^
Хахаха, аз със сигурност няма да бъда толкова "различна" и "странна" за тях, не се безпокой, приличам на Сузи, само дето лицето ми е още по-малко, а очите по-големи.
Напротив, ще се чувствам на мястото си там, тъй като ми е много по-комфортно да разговарям с азиатци отколкото други.. Споделям техният начин на мислене напълно и се разбирам много по-добре с тях.
В Корея ще се чувствам прекрасно, така че не се безпокой за мен! ;) ^-^
Те умират за бяла кожа, малки лица, големи очи и слабичка фигура. Правят комплименти на далеч по-различни хора от стандарта им за красота.
Какво остава за мен, която напълно се вписвам в стандарта им, с изключение на това, че не съм Корейка. Но пък баба ми изглеждаше като такава~ С монголоидни черти- дръпнати очи, широки скули и по-тъмна кожа.
Аз съм със снежно бяла кожа и малко лице, но съм убедена, че нашето семейство има някакви Азиатски корени. Тъй че~
Сигурна съм, че всички аджуми ще казват 너무 너무 예뻐요!! ^-^
Вие сте тези, които "сипете помия" по Корейците и не уважавате тяхната различност! Съдите ги без дори да се опитате да погледнете през техните очи или да научите повече за културата им и тях самите.
a_smile опитваш се да продаваш краставици на краставичаря, когато става дума за Южна Корея..

Edited by mrnkaloto
Не публикувай толкова много снимки!
Link to comment
Share on other sites

Хайде да се из...кажа и аз.

 

 

 

1. Не виждам защо човек трябва да харесва ИЛИ едните, ИЛИ другите. Поне аз нямам никакъв проблем да се възхищавам еднакво както на Сонг Хье Гьо, така и на Мишел Пфайфър, да речем. Но пък може да е защото причините да ги харесвам нямат нищо общо с цвета на косата и очите....

2. Относно културата на Корея конкретно, ще те разочаровам, но в основата си тя е мешавица от конфуцианство, шаманизъм и будизъм. Макар по-голям процент действително да се наричат християни, реално такива са много малко. Горе-долу както в България. Болшинството нямат никакъв проблем да правят помени за мъртвите си предци и да им се покланят, да ходят на шаманка и гадател, за да им гледа, или каквото още се сетиш. А в неделя са на първите редици в църквата. 'Щото така е модерно, редно, полезно, така е казал някой или носи късмет.

3. Смея да твърдя, че не 100% от американците носят обърнати кръстове и си закриват очите (макар за последното да не се сещам към какво е препратка). По същия начин и далеч не 100% от корейците са умни, благоразположени и искрени. Последното качество дори е в огромен дефицит... Наистина не ти пожелавам да работиш с корейци, още повече ако са на ръководни позиции, а ти - подчинена.

4. Невинността е прекрасно качество, но когато е истинско. Когато е плод на актьорски умения, PR и поза, не ми я хвали. А в случая на много от тези актриси (че и актьори и айдъли) е именно поза. Няма да се обяснявам нашироко защо и как се е стигнало до там, но не ми казвай, че нация с огромен брой "любовни хотели" във всяко удобно място, е толкова целомъдрена. И точно по такива места подобни "невинни" девойчета се усамотяват с чичковци-паралии за едната чанта или чифт патъци. Отделно факта, че и досега се приема за нормално мъжът да има поне една любовница.

5. Относно Америка и Корея - вече са ти казали, но да повторя - в Корея има истински КУЛТ към Америка, в пъти по-голям от където и да било другаде. От Америка малко по малко фокусът се измества и към Европа, но тенденцията остава същата. При това далеч не говорим само за култа да имаш маркови парцалки.

6. По повод операциите - разбирам да има медицински причини, та да се оправи лицето, но това да се прекрояваш от-до, както е масова практика, е много повече за психиатрична категоризация, при това подобна суета няма нищо общо с християнството. Соломон би си направил facepalm, ако можеше да види всичко това. Не може да ме убедиш, че е нормално родители да карат дъщеря си да си преправи носа, за да може да си намери работа (истински случай със сестрата на познат кореец). Нито пък ще сметна за редно клепачите ти да са повод да останеш безработен при подходящо за дадената позиция образование, опит и умения. Освен това е безумно и цинично да смяташ, че самооценката на човека трябва да зависи от това колко са му големи очите или дълъг носа. Срамът и несигурността на по-"нестандартните" хора идват именно от приетия стандарт, който хора като теб са наложили. И не те трябва да си рискуват здравето и живота, за да се харесат на теб и останалите като теб, а вие трябва да се научите да уважавате тях. Нали точно любовта и приемането на ближния са в основата на християнството, за което толкова говориш? Нали в основата му стои идеята, че Бог е създал човека по Свой образ и подобие, че е оформил и предузнал всеки от нас, още преди да се родим? В такъв случай кой ти дава правото да определяш хората извън своя стандарт за едва ли не второ качество? Сещам се за един тип с подобно мислене, заради когото милиони свършиха в газовите камери, но неговия end изобщо не беше happy.

7. Казваш, че "...хората не са безжизнени манекени, които могат да бъдат моделирани и направени еднакви.", а възхваляваш именно уеднаквяването им. Това не го схващам как е възможно. По темата за това колко "лошо" нещо е индивидуалността и колко хубаво е всички да са еднакви, на друг бих препоръчала да прочете "1984", но те моля - ти не я чети! Все пак тя трябваше да е предупреждение, но такива като теб я превърнаха в ръководство...

8. Относно тена - от сърце се моля някой ден да разбереш истинската разлика между човек, който си изкарва хляба с пот на челото някъде на нивата и такъв, който си седи на сенчица и си пази кожата беличка и косата гелосана...

9. С две ръце ти препоръчвам и пожелавам наистина да идеш в Корея и да поживееш там. Ама поне за половин година. Вземи кандидатствай за стипендия като пораснеш или най-добре поработи малко на местна почва. После те чакам с отворени обятия и уши, наострени на четири, да ми разкажеш какъв рай е там, какви сдържани и морални са хората, колко е прекрасно да се работи с шеф-кореец...

10. Съвсем лични препоръки, извън темата Азия-Америка: Преди да съдиш когото и да било за това, че има пиърсинг, татуси или небеснотревиста коса, опитай се да го опознаеш. И преди да си изгубиш ума по някой с костюм, лачени обувки и перфектни зъби, пак се опитай да го опознаеш. И в двата случая те очакват изненади. За финал нещо много важно, което се учи трудно и с много болезнени уроци - себеправедността е възможно най-гнусния недостатък от всички възможни. Нали се сещаш - "гордостта предшества падението". Затова подтисни идеята, че точно твоят стандарт е идеален. Може пък да се окаже някой ден, че има и по-важни неща от големите очи...

 

 

Link to comment
Share on other sites

kyeoptatokki, моля те не ме вписвай в своя си филм... не е здравословно... не копирай и си мисли сама за своите аргументи без да се повтаряш.. и изобщо....

толкова съм извън представите ти за криво, право, възраст, хубаво, грозно, религия, бог, разум, човек и нация, и пр., че направо съм отстрани... чак ми доскучава и да ти опонирам... дотук бях, както казват в някои азиатски филми, "не говори с мен".

 

speedy86 +1

 

И по темата.

Маниите за съвършенство обичайно са свързани с неврози и сложно детство. Не ми се вярва чак цялата нация да изпитва такова желание да е еднообразно красива, каквото е описано тук, но не е невъзможно :). На мен обаче също ми е странна липсата и на традиционен модел на красота. Един вид, повечето нации си запазват и традиционното за тях като красиво, колкото и да са лапнали по нечий чужд идеал, например и арабките и индийките нямат проблеми с очите и носовете си, нито британците със зъбите си, африканците с кожата си и пр...

Link to comment
Share on other sites

Да добавя и още нещо - доколко смяташ, че получена от филми и от корейци информация за корейците е достоверна? 'щото ако това те прави краставичар, тука сума ти народ, които живеят и учат в Корея, трябва да си резнат вените, а аз да ида да си направя дипломата на салатка, че след последния ти пост със сигурност ми трябва една ракия...

Link to comment
Share on other sites

Пощата ми се препълни със съобщения :slap: .Като чета, някой яко се е зомбирал на тема корейци. Аз затова напоследък гледам повече филми ,криминални и такива сериали.Те показват доста повече от всеки сладникав сериал, колко са се "американизирали"  корейците .

Link to comment
Share on other sites

Ми аз се опитах да секна неизвестно откъде дошлите сравнения на Корея с "ужасния, зъл и покварен Запад" и неоспорваните от никого повтарящи се твърдения "ама красиви са, нали?! КРАСИВИ СА ПЪК!", ама нещо не стана :28558: Изглежда още доста ненужни спорове ще се изсипят тук, някакъв неволен тролинг е настъпил...

Link to comment
Share on other sites

Не мога да се стърпя!

На 100 % мнението ми съвпада с това на Спиди 86.

Последно изгледах филма "Хвани ме" и вижте актрисата с това изкуствено лице. На мен не ми хареса изобщо. Нито запомних името й, нито ще търся друг филм или сериал с нейното присъствие. То бива хирургия, ама чак такава. С една дума за мен тази мода излиза от рамките на нормалното в Корея.

Link to comment
Share on other sites

Може би аз не мога да предам точно мислите си или не се изразявам правилно, или мозъците ни работят различно, но нещо не схващате какво говоря. ㅠ ㅠ

Далеч съм от мисълта, че Корейците са напълно перфектни във всяко едно отношение! И сред тях има лоши и глупави хора, има ги всякакви. На този свят НЕ СЪЩЕСТВУВАТ и НЯМА перфектни и съвършени човешки същества.

Което обаче съвсем не означава, че не трябва да се СТРЕМИМ към съвършенство и някакъв идеал.

Този стремеж аз го намирам заложен единствено в Корейският дух. Те се стремят да вървят напред, да получат признание от "по-големите", да стигнат Запада, да бъдат красиви.. Въобще не казвам, че Корейците нямат лоши черти.. Разбира се, че и те имат недостатъци! И то големи! Не са ангели, а обикновени хора. Обаче, ако ги сравним с това, което става тук, из цяла Европа и Америка, поне за мен Корея е 'най-малкото зло', както казват хората. Там поне красотата, добротата и т. н. все още съществуват..

 

Напълно съм наясно с религиите в Южна Корея. -_- Точно затова казах, че недоумявам как е възможно да имат толкова ценности и добродетели присъщи на Християнството, при положение, че никога не са били Християни. Вече много голяма част от населението на Корея са Християни, най-голямата църква в света е именно на Южно-Корейски пастор. В тази една църква има повече хора отколкото в някои деноминации в Европа. Но това е друга тема!

Знам, че тези ценности идват от Конфуцианството (и Будизма). И дори големият процент Южно Корейци, които не изповядват определена религия съблюдават Конфуцианските ценности и традиции, защото те просто са заложени в културата им.

Въпреки, че съм Християнка тези религии са ми много интересни, което не означава разбира се, че се покланям на Буда. :D

 

Не разбирам защо се опитвате да ме изненадате с неща за Корея. Няма какво ново да ми кажете, което да не знам. Вероятно съм по-запозната с нея от повечето хора тук. И ако информацията дадена ти от Корейци и хора живеещи в Корея не е достоверна, тогава не знам коя е достоверна..

От много голямо значение е и самият човек. Ако един циник отиде в Южна Корея, вероятно ще се върне видял единствено малкото лошо неща и останал напълно сляп за безбройните чудесни и прекрасни неща. И тук има една хубава Будистка поговорка, която генерал И Су Шин каза в Семейната книга Гу:

"Очите на свиня виждат свиня, очите на Буда виждат Буда"

Мисля, че това е напълно вярно.

Също така- подобното привлича подобно. "Каквото повикало- такова се обадило."

Лошите неща, макар и налични в Корея както във всяка друга държава, са незначителни на фона на океана от прекрасни и положителни неща. И на фона на океана от ужасни неща идващи от Запад.

 

О повярвайте ми, Love Motel-ите нищо не значат.

В Корея има много висок морал, има програми за "Защита на младежта", много голяма цензура (не ми давайте за пример разни филми и сериали, защото 1. се броят на пръсти и 2. нямат нищо общо с американски, английски, български, немски, френски и не знам какви още..

Всички които отидат там разказват, че хората са много наивни и са като деца. Наркотиците са забранени, престъпността почти не съществува (в Япония също), има висок морал и хората са невинни. Мисля че aegyo-то (сладкото детско държание, например да говориш с детски глас, това да покажеш 'невинност') е достатъчно показателно и красноречиво.

Това го няма никъде по света. Вижте Crayon Pop в Bar Bar Bar.. Те са на по 24-25 години, а изглеждат като в детската градина.

Точно това ми липсва в Запада и останалата част от света. Тези сладки, детски, невинни неща, това да се държиш така, да бъдеш сладка, детска и красива.. Тук не се оценява и въобще на Запад, такава концепция не съществува за хората..

Всички се кефят на някакви супер възрастни и брутални неща.. Лейди Гага, преди нея Мадона, сега Рияна, Бейонсе, разни рапъри с ужасяващи видео клипове.. Рок песни в които ми пеят за смъртта и дявола, облечени в черно, с черни сенки, черен грим..

Съжалявам, но аз това не мога да го търпя. Стресира ме и ме ужасява, кара ме да се чувствам некомфортно и влияе зле на душата и настроението ми. Предпочитам Корея и Япония, там където сладките невинни концепции съществуват и хората са мили и учтиви и народни. Разбира се, че и там има лоши неща, но аз няма да се бутам в тях! -_-

Ще ям кимчи, ще слушам Crayon Pop, ще ходя на караокета, ще пазарувам и ще си живея добре в подходяща и сигурна за мен среда.

Лошите неща са много по-малко отколкото тук и в САЩ където на практика не съществува друго. Има само степени на лошо и пошло.

 

Разбира се, че не е правилно и редно да не вземеш някого на работа заради външният му вид при положение, че има необходимите качества и образование. Тук носът и очите не би трябвало да играят роля, освен ако не става дума за работа в киното или телевизията и т.н. Съгласете се, обаче, че една актриса или модел, например, трябва да бъде красива, това понякога я спасява дори ако не е особено талантлива. Ето например Юна, не е супер талантлива актриса, понякога преиграва и във всеки филм просто играе себе си, но ти е приятно да я гледаш.. Защото е весела и сладка и има малко лице. Тя е модел за продражание на милиони азиатски момиченца.. И е добър модел за подражание, защото е скромна, весела, свободна и добросърдечна. Поне изглежда такава, но това е важното.

 

Сега, разбира се, че таланта е по-важен, но пък ако си най-талантливия актьор, който обаче не е красив или симпатичен.. Аз лично и по-голямата част от света не бихме го гледали.. Вероятно пак ще се намерят хора да му гледат филмите но не съм "аз и тия като мен" тези които "налагат тези стандарти".. Природата ги налага.

Защо хората садят цветя? Защо ги рисуват? Защо носят хубави дрехи? Защо се любуват на планините, изгревите и океана? Красотата е навсякъде в природата и е заложено у човека да я търси. Това е нормалното и естественото. Ненормално е красотата да бъде разрушена, потъпкана и 'забранена', за да се чувстват добре по-"нестандартните" хора..В природата всичко е съвършено и хармонично и всичко, което се отклонява от хармонията е неестествено и признак на нещо лошо.

Всеки иска да гледа красиви, бели, щастливи, млади и малки лица.. Най-вече в Корея.

 

Срама и несигурността, както и самочувствието, нямат абсолютно нищо общо с външният вид.

Напротив, навсякъде виждам пълнички и дори дебели хора, които имат прекрасно самочувствие и си живеят щастливо. И така трябва да бъде.

Също така хора с криви и големи носове, с големи лица, такива които въобще не изглеждат сладки и красиви, се чувстват добре и са пълни със самоувереност. Жени със силиконови джуки и гърди и тен се имат за най-големите красавици на този свят.. А ако аз изглеждах като тях бих се самоубила на секундата.

От друга страна.. Може да си супер слабичка и тънка като лист, да имаш съвършено сладко и детско лице, с хармонични и нежни черти и да си най-срамежливият и свит човек на планетата. Това е характер.. Няма общо с външността.

Така че, както виждате, всичко е относително.

На хората не им пука за чуждите стандарти, те или се харесва или не. Това какво мисля АЗ за красиво със сигурност не влияе на тези с джуките, тена и топираните коси....

Аз нямам нищо против дебелите, джуклестите и т.н. хора, или против това как изглеждат. Имам против тогава, когато се опитват да наложат това да си дебел, нестандартен, с крив нос и т.н. за красиво като отричат хармонията, симетрията, невиността и т.н. Ето тогава вече.. Всеки има правото да защити това в което вярва. Защо аз съм лошата?

 

Аз се възхищавам и уважавам безкрайно добрите и трудолюбиви хора.. Те винаги са красиви в моите очи без значение как точно изглеждат. Покланям се до земята на тези, които работят на полето, гледат пшеница и животни, за да имам аз хляб на масата и мляко.. Може да си най-красивия човек на света, но ако си мързелив и лош, тогава автоматично ставаш грозен.

Абе въобще, просто невъзможно е добрият човек да е грозен и обратното- злият- красив. Но хората не са само добри или само лоши, те са смесица от двете, въпроса е кое преобладава. Това е изписано на лицето. Вижда се кой е миличък и кой е подъл и злобен.. Аз поне виждам тези неща.

 

В заключение, красотата, сама по себе си е важна за мен. В Корея намирам всичко от което се нуждая и ме кара да се чувствам добре и щастлива. Всеки си има своят път в живота.. Не съм толкова плитка и повърхностна колкото вероятно ви звуча, всъщност съм съпричастна и се интересувам от много неща- и наука и религия и история и изкуство.. Но някакъв мой тип изкуство- сладък и детски ㅋㅋㅋ ^-^ Имам своите си мечти, идеали, хора които обичам.. Може би тази огромна любов към Корея е свързана и с огромната любов към моята починала баба, която изглеждаше като най-типичната Корейска аджума - с тотално монголоидни черти - широко лице, скули, тен, дръпнати очи и къса, къдрава, черна коса.. За мен тя беше най-прекрасният човек на света, винаги беше усмихната и щастлива и ме обичаше повече от всичко на света. Може би затова обичам Корея толкова много.. Защото ми напомня за нея. Татко пък, нейният син, който си е жив и здрав Слава Богу! е наследил всичко от нея.. Родителите ми винаги са ме третирали като принцеса.. Затова и вероятно съм толкова разглезена и звуча егоистично и повърхностно, но това не е така.

Просто в света има много неща, които не ми изглеждат нормални, нито пък добри. И имам чувството, че всичко зло и покварено идва от Запада. Плюс това наблюденията ми, личният ми опит, контактът ми с мои връстници от там потвърждават всичко това. Сигурно и там има добри хора.. Но като нация имат напълно сбъркана ценностна система и просто прекаляват.. Имам чувството, че вие не сте общували много много с Американци..

Мама пък е по-голяма фенка на Южна Корея и от мен. ㅋㅋㅋ ^-^ И всички сме твърдо решени да отидем там.. Затова и учиме езика.

 

Както и да е. Съжалявам ако съм обидила някого, това не е било намерението ми изобщо. Съжалявам и че съм толкова многословна. Не мислете, че съдя хората по външния вид.. Да красотата за мен е важна- това да си детски и сладък и млад и щастлив.. Но още по-важно е какво има в сърцето и душата на човек, дали си добър, благороден, смирен и миличък, дали вярваш в Бог.. но аз със сигурност не бих се разбирала със хора с татуировки, пиърсинги и зелена коса например..

 

Мир да има! ^-^ Спирам да пиша, не се тревожете! Ще запазвам мнението си за себе си по тези въпроси, отсега нататък, и ще го споделям само с хора, които мислят като мен. Защото и без това винаги мисля различно от мнозинството в повечето случаи и всеки път става така, всички скачат срещу мен. Хората не виждат, но навсякъде по света вървят в стада.. Затова всеки да си стои в неговото стадо. :D И всяка жаба да си знае гьола. С Корейците се разбирам прекрасно на тази тема хаха!

Но всъщност каквото и да говорите, не ви харесва именно това- че не съм съгласна с вас. Така че не разбирам какъв тип "различност" точно подкрепяте? Може би вашият вид различност..

Link to comment
Share on other sites

Доообре, нека ти изгрухтя нещо за финал:

1. Изобщо не държа да не мислиш като мен, но когато тръгнеш да се изказваш по дадена тема, е хубаво да заемаш една конкретна позиция. Няма как да те разбере някой, ако едновременно твърдиш 5 противоречащи си неща.

2. Да изглеждаш добър и миличък далеч не значи, че си такъв в действителност, особено в онзи край на света. Същото важи и за егьо-то на любимките ти, но за това трябва да посъбереш повечко опит. Надявам се някой ден да го осъзнаеш по лесния начин, че по трудния боли. Аз лично се уверих отново в това преди няма и 10 часа.

3. Мисля, че на моменти малко ти бяга връзката причина-следствие, но и това с годините има шанс да се оправи. 

4. Дано в някакъв момент проумееш колко много може да засегнеш околните с изказванията от тоя тип. Дори не е задължително да е нарочно - но те чуват много повече хора, отколкото смяташ. А думите имат далеч по-голяма сила, отколкото подозираме - както градивна, така и деструктивна. Да поясня с (вероятно) познат ти цитат: "Смърт и живот има в силата на езика и които го обичат, ще ядат плодовете му." Вярвам ще се съгласиш, че Соломон е знаел какво говори.

5. В крайна сметка животът е пред теб и вярвам, че с годините ще разбереш кое какво е. Дотогава обаче се надявам да внимаваш с високопарните изказвания кой бил боклук и кой е прекрасен, за да си спестиш много болка и срам в последствие. Светът е много по-широк и многолик, отколкото очакваш, при това никой и нищо не е само черно или бяло. А когато заклеймиш човека, преди да си го опознал, губиш предимно ти самата. Но пък какви плодове ще ядеш, си решаваш сама - садиш ги с всяка изречена буква.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...