Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

River's Edge Ookawabata Tanteisha

ДЕТЕКТИВСКО БЮРО "ОКАВАБАТА" 

Страна: Япония

Също така известен като: River Edge Okawabata Detective Agency

По мангата на:  Yuho Hijikata - "Ribasu Ejji Ookawabata Tanteisha"

Начало: 18 април 2014 г.

Време на излъчване: Петък 24:12

Формат: Renzoku

Жанр: Драма, Криминален, Мистерия

Канал: TBA 

Епизоди: 12

Режисьор: Hitoshi One

                  

Участват:
Joe Odagiri - Muraki

Renji Ishibashi - head of the detective agency

Maya Koizumi - Reception Clerk Megumi

 

Резюме: Разположена в Акасука, по поречието на река Шимада,

сред всички жилища и търговски сгради,

се намира компания на име "Ookawabata Tanteisha".

Това е агенция на частни детективи.

Техните клиенти са все със странни искания...

:essub:

 

Свали с български субтитри: :subs: :click: 

Онлайн с български субтитри: :subs: :click: :click:  :click:

Свали с английски субтитри: :click:

Свали с руски субтитри: :click:

Онлайн с руски субтитри: :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма много общо с резюмето :).

Чудех аз що руснаците изведнъж го изпреведоха, а то меката и по-кратка версия на Токубо без въжетата... (На трета серия поне)

Цитат от втора:

"Япония е единствената страна с толкова фрагментирана сексуална култура. Ето сега, ако ти беше чужденец, щеше да си много шокиран..."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се отказах от това...

Няма чувство за хумор вътре, а и като цяло нищо впечатляващо... Скука, дърпа надолу...

 

Иначе като цяло сигурно може да се каже, както и в 1000000 други случаи,  че е прекрасно балансирано, образите са чудесно изградени, актьорите много талантливи и красиви, Ост-а емоционален, атмосферата е професионално пресъздадена, а режисьорът споделя мъдри мисли, в красиви кадри за хората, странните неща, обществото и всичко останало... за които в момента нямам сили...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само след 9 изгледани серии:
Поредната перфектна (за мен) пролетна дорама, която си пазех за десерт. Тя е точно това, което долових, когато видях постера и Джо на фона на мистериозна рисунка. Веднага пожелах да разбера, кой е майсотрът-художник и какво е изобразил на нея? Усещах, че има подтекст в избора точно на това произведение на изкуството.
Става дума за емблематично укио-е на Утагава Кунийоши (1797-1861) - художник, известен с рисуването на исторически и митични сцени, както и комбинации между двете, какъвто е случаят с Takiyasha the Witch and the Skeleton Spectre (Mitsukuni Defying the Skeleton Spectre Invoked by Princess Takiyasha). Тя изобразява принцеса Такияша (Xв.), призоваваща гигинтски скелет-призрак, който излиза от черната празнота. Целта й е да сплаши Оя но Мицукуни. На картината Такияша рецитира заклинание, изписано на свитък.
c27fd97c85cf228e.jpg
Историческа справка: Такияша е дъщеря на провинциалния военачалник Тайра Масакадо, който е убит по време на бунт през 939г. След смъртта му принцесата живеела сама в опожарения дворец.
И още една картина на Утагава може да се види в детективския офис - Caulking Boats at Mitsumata in the Eastern Captial.
08d7f2ba60dedada.jpg

Сюжетът се върти около скромна детективска агенция край брага на Сумида в Асакуса, която разследва всякакви случаи за частни клиенти (понякога и те се чудят, дали са бенрия или тантеи - тук между двете професии е вложена много тънка разлика). Рикуестите на клиентите в повечето случаи са странни (някои дори хентайски) и изглеждат почти невъзможни за изпълнение. Фокусът пада върху пътят и целите, които водят към случаите. Следователно, зрителят научава и повече за причините, довели до тях. Въобще, нещата съвсем не са повърхностни и в една серия от почти половин час, е вложен ценен потенциал.

Героите
Джо е в ролята на Мураки. Той е детективът, който върши цялата работа в движение, стига да не го е налегнала дрямката и да си почива стабилно на канапено в офиса. Всъщност, това са двете му състояния - на разследващ и спящ човек. Сънят обаче за него е манна небесна (или проклятие - ако го погледнем от друг ъгъл), тъй като когато спи, той вижда как следващият случай тропа на вратата. Мураки е тих, спокоен, не говори много - съвсем в синхрон с душевността на самия Джо. Харесвам тази негова черта на непукист, който стои над нещата. Той просто е от друга Вселена. Събужда се внезапно от кошмари, които постоянно го тормозят, но в същото време му дават импулс за следващата мистерия.
Джо е приказен! Трабва само да го наблюдаваме и да се радваме на поведението му.

Мегуми (Мая коизуми) е секретарката с оскъдно облекло, която води интересно съществуване между два свята.
Шефът (Ренджи Ишибаши) е тайнствена фигура, за която не се знае много. Той е най-възрастен, обича пъзели и кораби. Има мистериозна връзка с якуза. Безуспешно се държи бащински с Мегуми и я поучава.

Дорамата е и забавна комедия с нетипичен хумор, скрит под повърхността, интелигентно надничащ от някоя кофа за боклук или зад гангстерска усмивка.
В еп. 1 имеше страхотно гостуване. Ябе Кьоске се появи и допринесе много за чара на серията (и моето окончателно зарибяване). Идеята в нея се въртеше около ястие, с което хората са се хранили много отдавна, когато в Япония не е имало изискани, чисти деликатеси. Тази притча ми довя спомени за един разказ, който съм чувала за българския цар Борис.


Веднъж, когато бил в провинцията, той опитал истинска шкембе чорба, направена му от обикновени хора. Връщайки се в двореца, заповядал да му приготвят същата, но царският готвач я сготвил прекалено чиста и той не успял да получи същия вкус.

 

 

В еп. 8 гост беше Аои Йошикура.
Операторската работа е доста изпипана. Харесва ми. Идейна е.
Музиката е джаз, но страхотен, по който човек може да се прехласне от първия акорд!
Оупънингът: EGO-WRAPPIN' - Neon Sign Stomp
Ендингът: EGO-WRAPPIN - Sunny Side Melody


П.П. Дори и да харесате коментара, не е задължително да заобичате дорамата. Тя е много нетипична, различна от това, което обикновено се дава по телевизията, по-скоро има инди привкус. Но такива нестандартни бижута може да извади ведъж годишно от малкия си джоб само Тв Токио.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Завърших го! Много добро! Задържа ми интереса изцяло. Извънредно провокативни истории и нестандартен поглед върху разследването на случаите. На финала обърнаха повече внимание на самите детективи.

В еп. 11 гост беше Кеничи Такито.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тази година, това е най-доброто ми попадение. Без да искам, се влияя от мнения, а не бива. Винаги си го повтарям, но го правя. Не се захващам с нещо, което има негативни мнения. / и не съм го гледала/ Укио, благодаря... наистина е попадение. Изгледан 5-ти, тук по празниците. Всяка серия си е бижу. Калейдоскоп от онези неща, които самите японци си знаят, че са странни. А за нас, са необясними, понякога. Стегнати епизоди, ярки герои. Шефът е като герой на Чандлър/ плюс джаза/, плюс офиса. Младото детективче, е привидно младо. Много е мъдър. Най-дразнеща е малката кифла, но и тя си има роля в пъзела. Много хубава бърканица са забъркали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отказах се след 6та :). Просто наистина не видях нищо ново за себе си, и всички ми станаха ултра нереални, неприятни и досадни... но не бива никой друг да се влияе от моите негативни мнения. Такава съм, като не харесам, не харесвам, поне що се отнася до "изкуство" или неща за душата. С хората не мога да си го позволя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-малко съм искала да те обидя. Знаеш го. Имаш великолепен вкус.

Вероятно избягвам нон-сен  парчета от години и точно това, взе, че ми хареса.

Диво, нереално и все пак е в десятката. Поне моята десятка.

Поне засега.

Вече пет епизода си струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах! Аз на Джо и номинация бих му дала - за най-ефективен спящ детектив. Привидно е всичко в тази лента. Уж спи, а е по-активен от много негови колеги, взети заедно.

Тук има някаква необяснима притегателна сила, която завзема екрана и ума на зрителя. Случаите са странни, сънени като него самия, но след края си оставят траен отпечатък в съзнанието и не спират да човъркат и най-дълбоките гънки на мозъчните клетки.

Много ценни истории с дълбоки послания, но всичко това се крие под повърхността. Ная го е усетила, да. И нея са уличили в десятката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледан първи епизод, супер свеж полъх подобно на Махоро, само дето тука комбинацията е малко по-друга, но много притегателна също.

Има нещо много загадъчно в лекия детективски намек и прекрасната музика.

Още от първата минута разбрах какво търси умиращия дядо, нещо семпло и обикновено /да му разтворя едно бульонче, ефекта ще е същия/, но атмосферата и нотката мистерия си казаха думата...

 

Мадамата е супер, ще има закачки от рода на Елементарно Уотсън! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Махорото не се бях сетила да направя паралел, но сега определено подкрепям това становище. Всички са от странни, по-странни, също като познатите бенрия.

Видях новия постер горе. Добавям още един. Dimbland сериозно си е поиграл, но е направил чудеса!

e0d18f42210aeecc.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах 3 и 4 епизод, страхотни попадения според мен, като се има предвид колко кратки са сериите и за колко малко време какви добри истории сътвориха. Мадамата ме забавлява много  :D  Браво Мая, правиш страхотна роля!

Тримата главни герои в агенцията привидно не се интересуват много какво се случва около тях, но всъщност са перфектната комбинация. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ямашита, благодаря.

Уникален сериал.

Колкото повече го гледам, все повече го харесвам. Непрекъснато намирам бисери...

Има слаби епизоди, но като цяло е уникален!  Мога да го коментирам сцена по сцена,  но не искам.

Част от сериите са брилянтни.

Много ми допада, но съм пристрастна, за съжаление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с благодарностите, naia!  :D  Аригато за превода! Чакам с нетърпения всяка нова серия "окавабата" бисери. :inlove:

Хареса ми 7 серия със Снежната кралица през лятото...

добре им се получи мистерията, този път акцента не беше върху живота на търсещия, а странната съдба на готовата на всичко млада жена, за да стане актриса. Това с яйцата беше страхотен нюанс, нещо земно в цялата неземна история...но все пак тя не искаше да говори за миналото, въпреки че го разказа без да спести нищо, сякаш не искаше да си спомня нито миг. Амбицията я беше тласнала към постъпка, която ми се стори, че е била прекалено голяма жертва за нея.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:nunchako:  В манга стайл започна 8-мата история, много съм доволна от видяното и завърши

неочаквано топло и приятно.

 

 

P.S. Не спирам да се учудвам как "заспалия" Мураки се превръща в перфектния събеседник щом започне да разследва някакъв нов случай....направо  не мога да сваля очи от него. Наистина е перфектен в това, което прави, по начина, по който го прави.  :inlove:    

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този сериал ми харесва невероятно много. Толкова е спокойно и простичко, а в същото време шантаво и нестандартно. Някои от историите изобщо  не ги разбрах, но това не ми попречи да се усмихвам накрая. Великолепен Джо Одагири! Останалите двама герои допълват картината в този жизнеутвърждаващ сериал. Огромни благодарности на момичетата, които ни правят съпричастни към тези странни и мили истории. :kissy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко дължим на Ная. Ако тя не беше загледала дорамата, заглавието изобщо нямаше да бъде забелязано, тъй като то е съвсем различно от всичко, което ни се предлага напоследък.

Добавям радостна усмивка от факта, че лентата е предизвикала подобни емоции в душата на още един човек.

Еп. 8 действително беше много симпатичен. Аои изигра ролята си отлично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добра 10 серия  :D нежно и мелодраматично в началото/нямаха МОЛ, но им се получи кърменето ;) / + здрав екшън към края.

кратки и ясни както винаги, как да не ги обича човек.  :P  жалко, че сме почти към финала на епизодите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...