Jump to content

Предпочитам да гледам...


  

53 гласа

  1. 1. Филми и сериали от коя държава предпочитате да гледате?

    • Южна Корея
      38
    • Япония
      23
    • Тайван
      8
    • Китай
      3
    • Тайланд
      7
    • Хонг Конг
      2
    • Друга
      3


Recommended Posts

Понеже с един съфорумник си писахме на лични и той каза че не обичал да гледа японски филми и сериали понеже всичките били правени по манги, продукциите им били нискобюджетни и с тях искали да правят пари, а по-голямата част от аниметата са еротични и тн. тн. ми стана любопитно какво мислят и останалите съфорумници. :)
За широко скроен човек като мен, който не подбира много много от коя държава ще гледа, това си ми е непонятно, но предполагам има и такива, които гледат филми и сериали предимно от една държава.

Та за това скъпи съфорумници тук може да споделите филми и сериали (може и анимации) от коя държава предпочитате да гледате и защо. Предполагам, че може и някой спор да се завърти, но ще си е в реда на нещата. :lol:

Позволих си да добавя и една анкета за по срамежливите (а и не само за тях) ;)

 

П.П. Дълго се чудех как да нарека темата даже си мислех да я кръстя Азия vs Азия, но реших, че това е по подходящо. Ако някой има по-добро предложение да казва. :P

П.П. Няма да кажа кой е съфоромника, така че не ме и питайте B)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За широко скроен човек като мен, който не подбира много много от коя държава ще гледа, това си ми е непонятно, но предполагам има и такива, които гледат филми и сериали предимно от една държава.

:slap: Освен, че живеем близо една до друга, мислим еднакво!

Темата ти ми даде повод да си разгледам по-обстойно специалното тефтерче и резултата е следния:

Най-много изгледани сериали от Япония.

Най- много изгледани филми от Южна Корея.

:dunno: А върви, че разбери за коя страна от Азия съм?

И все пак ще гласувам за Япония. . Обичам да слушам японска реч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че гласувам за Южна Корея. Режисьорите се стараят да покажат на зрителите нещо качествено чрез своите размишления и го постигат. Естествено това не би било възможно, ако сценаристите не добавяха този тънък финес и предразполагане на зрителя в сценариите, като от самите тях зависи как ще изглеждат героите в очите на зрителите. Те постигат това, и затова продукцията им се радва на огромен интерес от интелигентни хора търсещи нещо качествено и поучително.

 

Гледал съм около 40 японски филма и около 13-15 сериала и дръзвам да споделя, че самите актьори не могат да докарат актьорската си игра на ниво, в което сякаш няма цял екип камери около тях и режисьор, който цъка недоволно.В очите им е изписано как ги напушва на смях, в сцени, в които би трябвало да са сериозни.

Съжалявам Ками, но ще се повторя и за пред другите.

Почти всички японски продукции са правени на базата на сличайна манга.

Ако се поразровите в интернет ще видите, че е пълно с манги, анимета, фен снимки и романи на тема - son and mom, sisterxbrother, fatherxdaughter и всякакви други иечита и извращения.

Аз лично мисля, че те провалят своята продукция, точно защото копират от манга писана от такъв болен мозък. Мангата може и да не е на такава табу еротична тема, но болният мозък не мооже да се отклони от тези теми дори и да се опитва да прави романтични филми.. (Жена с M16 със супер лъсата пола, която и прозира и се бие срещу зомбита? И докато стреля с емката показват на забавен кадър как при всеки откат бюста и изкача от сутиена.

 

Еми общо взето е това... А забравих да напиша, фотоапаратите и телефоните sony са им хубави, но не повече от на Samsung (за Canon не мога да споря).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, може би анкетата трябва да е с тикчета (повече от едно като избор), а не с единични бутонки. Аз определено гледам повече Япония отколкото друго, и направо изтръпвам как ще прозвучи това след предното мнение. Какво ли ще си помислят хората за мен - фенка на кое от всичките ще изляза?

Ако трябва да сме честни странни пор*о или хорор сюжети има навсякъде, като впрочем това е твърдение, което не смятам да проверявам и доказвам :), споделям го на базата на факта, че и хората са еднакви навсякъде, поне в по-голямата си част.

Японците ми бяха по-интересни понеже някак си ги знам по отдавна, едновременно с Китай, ако може да се каже :))). Обаче с китайските и донякъде хонгконгските неща като цяло не се разбирам понеже, откакто пораснах твърде много за Шаолин, и установих, че то там е цяла Азия, значи, за мен  в Китай им липсва характерност, не мога да ги запомня с друго освен с някои визуални ефекти, но и те са често съвсем безсмилени. (Имам тръпка за някои от фентъзитата им де :)..). Корейците ги научих и отличих най-вече покрай форума, с някои редки изключения, също така покрай него се отказах от Тайван и Тайланд.

Ако целта е да спорим Корея или Япония, не знам.

На ниво кино, може би корейците за момента са по-добри за мен - по-мащабни са и по-лъскави, повече ги разбирам, повече ми действат като кино и пр. Харесвам ги, както харесвам Тарантино, малко са брутални, но като цяло, това е КИНО. Разбира се, не винаги, даже напоследък по-рядко

Японците ме кефят, както харесвам Уди Алън. Търся абсурда, смешката, неочакваното, понякога и синьото небе, малко по-синьо от корейското...понеже инак видимо филмите са нискобюджетни. Разбира се тези хубавки неща, които търся, също са редки, обичайно самите японци и някои верните им фенове си падат по безумно бааааааавни, накъсани и мълчаливи истории с погледи , които минават за арт. Или пък  по неприятни, обезпокоително кървави и хорор сценарии.

При сериалите съм отново раздвоена, но в обратна посока. Истина е, че за оригиналността на мангата се плаща с тъп първи епизод и недообмислен финал, но като цяло стандартния холивудски сценарий, ми е втърснал до болка, така че търпя. Засега. Освен това маниашката част от мен, която се кефи на работата си, донякъде разбира японците повече. Много помага и факта, че те са кратки :)

Корейците забелязвам, са ужасно склонни да се учат на лошо в сериалите си. Взимат пример от латинци и турци и разбозясват и забавят нещата до безобразие, ако и да влагат повече бюджет. Макар че все още имат силно увличащи заглавия, ако и да не са чааак толкова оригинални. Забелязвам, че като игра харесвам повече мъжете японци и жените корейки, това няма общо с външността.

--

Забравих да напиша, напоследък считам, че и японците и корейците, като се махне екзотиката и новите неща, които все още са нови за мен,  вътре в културата си са доста еднообразни и консервативни. Липсват им чисто човешки, нови и нестандартни образи, въпреки че като пазители на "старото" и "традиционно" добро са наистина добри...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истината е, че се гледа всичко от Азия. Надали има зрител, ако не е в началото, разбира се, който да не е

гледал нещо и от другите държави в региона, най-малкото от любопитство. Хубавото е, че различните

държави предлагат различна в нюансите продукция. Трябва да се отбележи като много решаващ фактор в

гледането броят на сериите и съответно наличието на някакъв превод. Китайските са доста интересни и

добре направени и откъм сюжет, и откъм режисура и игра. Но имат доста повече серии, а и превеждащите ги

на английски за нас са преди всичко китайките и виетнамките. Затова повече преведено има от корейското,

японското, тайванското и напоследък от тайландското.

 

На мен, като зрител, не ми е интересно да гледам изкривено европейско с азиатски лица. По-интересни са

ми тези продукции, където намирам нещо типично за тях, за тяхната култура, естествено историята и, ако

може, да е забавно. Драмите не са ми много по вкуса.

 

Корейските сериали ми харесват, но и там има доста кусури, особено в еднотипността и неглижирането на

жените в тях. Японските ми харесват с разнообразието и това, че в "смелен" вид приподнасят дадена тема,

което е интересно понякога. За Тайван не мога да говоря много, защото почти нищо не съм гледала. Едно е

вярно обаче, че човек от всичко се насища в един момент и не може да зацикли да гледа само едно и също.

Рано или късно ще поиска да се разнообрази, ако щете и с други образи, гледки и т.н.

 

Засега "почивам" от пренасищане с корейското и гледам преди всичко тайландско, но бих избрала всичките

държави, защото във всяка намирам по нещо интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май и аз трябва да си кажа :) . Ще си спестя главоболието, като пропусна отношението ми към Корея ( особено сега, когато едно корейско нещо е на път да ме остави без нерви ! Но какво да се прави като съм жертва на собственото си любопитство и едно форумно приятелство :lol2: ). Та , аз съм виден японски фен, пред всички предпочитам японците. Киното им някак ми напомня нашето си кино, без пари, но изпълнено с повече от великолепни актьори, наситено с емоции и послания, провокиращо въпроси и рядко даващо отговори...... Умеят гадовете да намират красивото, там където на пръв поглед го няма, да изненадват като в една слънчева обстановка ще натрапят нещо уродливо. С думи прости- пъстри и реалистични са. Още веднъж ще подчертая, че не обичам арт киното, а и мудните филми не са ми от любимите, така че аз съм си посредствено простосмъртен зрител и критериите ми са точно на такъв Майра :na2: . То е ясно, че филми като Yakuza Weapon и ред подобни са меко казано отвратителни,  ясно е, че щом японците са всеизвестни с кофти порното си, а във филмите им липсва всякаква следа от свястна сцена с целувка, то тогава еротиката им ще е по-близо до забраненото и извратеното, отколкото до нормалното ..........като се замисля, покрай добрите филми колко глупости изгледах, чак направо си се възхитих и медал ще си дам :28558: . Обаче японците са тези, който ме накараха да прогледам романтика, че даже на моменти и да ми харесва, а това в мойте очи ги издига неимоверно . Започнах да гледам сериали - вярно Японски, но сериали :) . Което ми напомня ( 9-та серия разтягаме локуми, девет серии са това) нещо което Японците могат да го концентрират в една серия , корейците го правят вече в девет :na2: . Японските сериали първо, че могат да бъдат на всякакви не особено обещаващи тематики, а пък да се превърнат в нещо интересно и завладяващо, второ стегнати са и са малко серии и трето в повечето случай там са все актьори от сой, който се изявяват редовно в киното ( не казвам , че не е пълно и с глупости ), но определено ги използвам като еталон. Отдавна съм си в криза с преведеното японско , в корея няма да избягам ( вече съм тотално изгубена кауза), така че хвърлям по едно око на Тайван, Китай и т.н, а от време на време и на Тайланд ( но от към филми и преводи не е кой знае колко голям избора, а пък за сериали все още е много трудно да се излъжа . Full House някъде в средата беше много сладък , от magic научих толкова много неща и продължавам да научавам, така че ти със сигурност можеш да ме подведеш  за да хвърля око на още нещо след време). Мagic, постигна едно - запали ми интереса към историята на Тайланд, има няколко неща който ми станаха много любопитни и бано и сигурно ще си намеря след време отговорите.

Аз бях, съм и ще си остана твърд японски фен :bee:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си гледам всички държави, в това отношения не съм претенциозен. Стигам и до Филипините, Индонезия, Виетнам...хубави филми има навсякъде, само да знае човек, какво търси.

Не съм съгласен, че всичко от Япония е аниме, манга и т.н. Тук всичко опира до търсене и информираност. С толкова награди от различни фестивали, с толкова Оскар-и зад гърба си, японското кино е едно от най-тачените в световен план, докато корейците с какво могат да се похвалят? 

Може в един момент преди години да изригнаха и да направиха не малко шедьоври, но в момента това е минало. Пък и тогава тези шедьоври бяха от режисьори броящи се на пръстите на едната ръка....Ким Ги Док, Пак Чан Ук и Ким Джи Ун. В последно време излизат добри млади режисьори, но те вече са поамериканчени, стилът и корейската формула за успех от преди години, я няма. Така че честно казано, все повече гледам японски и хонконгски продукции. Китайски филми гледам само от отвърдени фестивални режисьори, че иначе са ми нетърпими. Харесвам тайванско кино, винаги е оставало пренебрегвано, но много рядко ми се е случвало да гледам лош филм от там. Жанрово е малко еднообразно, но пък има някакъв чар, особено в романтичните филми. Умеят ги, както ги умееха корейците някога.

ТАка и не свикнах с тайландското кино...от там гледам предимно хорър-бози и тук-там, ако не намеря някой по сериозен филм, но това е рядкост. 

 

Колкото до сериалите...не гледам. Някога зяпах корейски, но както се писа по-горе...станаха еднообразни.

От японските всичко ми е харесвало, което съм гледал, но това се дължеше на подробната дисекция, която им правя преди да им дам шанс. От 2-3 години не съм си позволявал нищо обаче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Между другото Full house е римейк на корейски сериал, така че все пак оставаш при нас "приятелче".

 

Може и да римейк на корейски сериал, но тайландската версия е далеч по-добра. Казвам го, защото съм гледала и двете версии (корейската два пъти) така че говоря от личен опит.

 

Мда, може би анкетата трябва да е с тикчета (повече от едно като избор), а не с единични бутонки.

 

Ще видя дали мога да я направя за избор повече от едно. Все пак всеки си има определена страна, която предпочита.

Въпреки че гледам всичко японското си ми е фаворит, защото благодарение на аниметата се запалих по азиатското. :) Винаги съм смятала, че японците могат и от историята за един боклукджия да направят нещо добро и интересно. :na2:

 

Edit:Готово вече може да гласувате с повече от един избор. ;)

Редактирано от Ками
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След толкова много изгледано досега разбрах, че най-много ми харесва многообразието на азиатски продукции, затова хаотично ги редувам. Иначе се получава пресищане и тогава започват да ми натежават някои дразнещи клишета, които иначе минават "между капките" на хубавото в тях. Мисля, че корейските са най-добре направени в цялост, но не мога без тайванския позитивизъм и естественост, нито без дълбочината на японците или страстта на тайландците. Така че, ще ще използвам предоставения от 

 

 повече от един избор. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би най-вече Южна Корея, но не само :) Аз май станах "всеядна" и от всички намирам по нещо. Като ми омръзнат клишетата на корейците отивам при виковете на японците, след тях давам шанс и на абсурдите при тайванците :28558: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам основно японски и корейски продукции, като и двете си имат предимства и недостатъци (но нали знаете, изключенията потвърждават правилото ;))

 

Тайван съм го отказала вече, нищо свястно тайванско не съм видяла от екранизацията им на "Hana-Kimi" насам (а и онази беше по японска манга...). Чат-пат пробвам нещо и още на първия епизод ми се доспива от бозата и тъпата игра, а сценария за следващите епизоди мога да го напиша безпогрешно от-до за 10 минути. За Китай - сериали за нищо на света, филми може, особено житейско-депресарски. Китайски екшъни - да ме пази Господ от тях, но красиви и ярки фентъзи-приказки - може, ей така за разпускане ;)

 

За Япония съм силно пристрастна - именно японците и културата им ме привлякоха да се интересувам от азиатски филми, анимации и музика. В началото за мен Япония беше нещо като друга планета, населена с извънземни - и затова крайно интересна :) Толкова са различни от нас с езика си, традициите си, работохолизма и перфекционизма си, със символичното си възприятие на нещата, с отворената си към перверзии древна култура и с прекомерната си съвременна срамежливост, с кървавите екшъни за деца и сериозните анимационни филми за възрастни... Харесва ми да гледам японски продукции, именно защото са по-различни. Не търся по-разбираемото и близкото, ами се опитвам да разбера техния "необясним" за западняците начин на мислене. Вече толкова им свикнах, че първоначалното усещане за "екзотика" се изгуби напълно :) Но японците все така успяват да ме изненадат с неочаквани включвания дори в предсказуеми жанрове като ром-ком. Харесва ми и че не си падат да разпъват лукуми, колкото корейските им колеги, макар понякога да стигат до другата крайност - кратко обрисувана с ясна символика история, в която всичко стриктно си е сложено по местата, нещо като математически написана формула за филм :) Сниманите по манга и аниме неща неща най-често не струват, или поне са по-зле от оригиналната манга/оригиналното аниме. Но не съм съгласна с изказаното по-горе мнение, че едва ли не всичко японско е по манга :) Каквото търсиш - това намираш, зрителят сам си решава какво да гледа, а други варианти има бол :) Освен това манги има във всякакви жанрове и на всякаква тематика - от училищен романс, през социална драма, та чак до хентай. И сума популярни не-японски продукции също са правени по японска манга. Просто в Япония се рисува и чете ужасно много манга. Комиксите са най-евтиният начален старт за всякакъв сценарий - добър или крайно тъп.

 

Корейците са по-близки до нас като мислене, силно повлияни от западната култура, но при тях често се случва в сериалите да увият нещо елементарно и просто в няколкочасова изпипано-шаблонна опаковка, което ме отегчава и чисто и просто ми губи времето. "Работят" зрителя предимно на емоционално равнище, като не им пречи предпоставките за вълнуващите ситуации да са съшити с бели конци и дори конопени въжета. Вечните клишета са "страшната тайна" (която спокойно би могла да се изпее още в началото), "властните роднини" и "класовото разделение". А хубавите личица на актьорите и сърцераздирателните шаблонни ситуации сякаш изместват самата история. Ако можех да си изключа мозъка при гледане, сигурно щях да се кефя повече :) Последният корейски сериал, който ме изненада приятно, беше "9 times time travel". След него - сатурнова дупка... Имат прекрасни пълнометражни филми обаче ;) И няколко безценни режисьори, които могат да направят смислена картина дори от биткаджийски екшън. Броят се сигурно на пръстите на едната ръка, но дори и само Ким Ки Дук да беше, пак е направил достатъчно, за да отсрами корейското кино като цяло.

 

Имам си жанрове, които отбягвам от различните държави :) Не гледам японски райдъри и "волтрони", комедиите за тинейджъри и самотни домакини са най-често тъпи, лайв-екшъните по анимета също обикновено са ужасни с малки изключения (Beck примерно). Япония е силна в социалните и психологически драми, пародийните извратени комедии, заплетените кримки, арт-картините... При корейците отбягвам романтичните мелодрами - ред сълзи, ред сополи, тъжна бавна музика и една невинна целувка на финала... Блях! :) Чисто биткаджийските екшъни без психологическа закачка и с проста постановка "добрите срещу лошите" също са ми безинтересни. Социалните драми "доброто бедно момче/момиче срещу жестоките баровци" пак пердашат по скучен утъпкан път. Но посмеят ли да заснемат качествен сценарий, го правят добре ;) Не може да им се отрече, че изпипват старателно нещата.

 

Простете ми за словоблудството :bow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

      Просто няма как да не съм класически почитател на японската кинематография. Родителите ме водеха на кино и още от дете съм гледала уникални филми на Акира  Куросава. Не помня кой е първият ми японски филм, но си спомням РАШОМОН, СЕДЕМТЕ САМУРАИ, както и ИДИОТ. Когато започнах да ходя сама на кино гледах ДОДЕСКАДЕН, който не мога да забравя и до днес, но не бих го гледала отново, защото беше ужасно тъжен. Може би, ако го гледам сега ще го възприема по друг начин, но въпреки многото години, които са минали от тогава, този филм е оставил у мен чувство на безнадеждна тъга.

      А великият ДЕРСУ УЗАЛА не помня колко пъти съм гледала, защото го даваха и по българската телевизия, това е един незабравим филм за мен. После дойде КАГЕМУША и много самурайски истории.

     По-късно открих и обществото тук и се запалих още повече, защото разбрах, че има хора като мен, които обичат и гледат това кино.

     Също мога да кажа, че имам особен интерес към виетнамското кино. Интересно ми е, различно, наивно и някак красиво. Спомням си и виетнамците, които работеха и учеха у нас.  Виетнамците се обличаха винаги еднакво с много чисти бели ризи, черни панталони и всички караха едни малки моторчета - балканчета. Оценявам и това, че тогава никъде не можеше да се срещне бездомно куче. :na2:

     На добри китайски филми почти не съм попадала, затова не мога да кажа, че познавам това кино. Тайван има някои попадения, но като цяло не ме привлича особено.

     Тайланд го открих наскоро и трябва да натрупам  количество, което да ме накара да оценя качеството.

     Корейските филми и сериали - симпатични актьори, не толкова симпатични актриси, но като цяло интересно кино с добри попадения. Гледа се, вълнува ме понякога, понякога ме разсмива, но се старая да избягвам филмите с много драма и рев, защото обичам да гледам щастливи  хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първият азиатски сериал, който гледах беше корейски, затова залагам на Южна Корея - гледала съм най-много нейни продукции. Също и японски, но в значително по-малко количество. Обикновено, когато изгледам един сериал (мисля, че сериалите им се получават по-добре от филмите на корейците), си търся нов и то много често според актьор/актриса, който/която ми е направил(а) силно впечатление. Последният сериал, който изгледах е "Cheongdamdong Alice", а играта на So Yi Hyun (So Yi Hyeon) / Со И Хьон ме изненада приятно - много добра актриса!  :yes: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам почти изцяло корейско. Японско не харесвам, не зная защо точно. Изключение естествено за музиката, анимето и мангата. 'Мандаринени' неща чат-пат. Като цяло е от всички по малко, но най-вече корейско 0.<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се обърнах към Азия като източник на забавление под формата на тв драма и кино беше защото американците и останалите ми бяха досадили прекалено много..сезон след сезон докато не се изтиска и последната капка кръв от дадена идея, че за някои от тях дори и след това, когато вече няма кво да пуща. Тогавашната корейска драма, която просто реших да проверя от любопитсво беше по японска манга и въпреки, че не беше особено добре направена ми хареса доста. Сега като се връщам към това гледайки топика причината за тогавашното ми въодушевление не са толкова корейците колкото японците чиято идейност дори и зле реализирана ми отвори широко вратите към неща, които ще ми харесват докато не приключи съзнателният ми живот. Япония! Нямам дори и грам колебание да гласувам за така любимата ми държава. Просто тези хора са свръхкреативни и всичко, което правят добре (тъй като и те имат косури, все пак са хора) е нещо изключително и запомнящо се. Няма значение дали бюджета ти е малък, стига да си реализираш концепциите като хората. Но наистина няма как да правиш научна фантастика с празни джобове, просто самият жанр нуждаейки се от нещо повече от човешки ресурс си го изисква. Гореспоменатите американци като пръскат милиони за техните сериали и пак не им се получава добре дори при най хитовите им заглавия са си направо за оплакване. Корейците и те наливат доста и на места влагат мисъл в това, което правят като се получават наистина запомнящи се неща, но реално никой не ме предизвиква така като зрител както го правят японците и то по всевъзможни начини особено в сферата на фентъзито и човешките съдби и драми...Най любимите ми герои, сюжети и актьори са събрани точно там - в страната на изгряващото слънце! Аниметата и мангите дори и в този форум не са така популярни, но истината е че най вече там японската креативност достига особени висини. Някои от тези идеи виждат бял свят на малкият и големият екран, но честно казано досега не съм виждал нещо пресъздадено по същият магичен начин както във въпросните комикси и анимации поради различни причини, най основната от които неследването на формулата на първоизточника. За това обаче са игралните драми от Япония, които ни показват различни човешки съдби през всевъзможни ъгли и по начин в който другите държави дори не са и сънували! За това и те ще са ми винаги избор номер 1.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...